Vilken tur att tåget pajade!

Idag var det något fel på tvärbanan när jag åkte hem från jobbet, så den gick bara från Årstaberg till Gullmarsplan, sedan vände den igen. Det betydde att jag fick välja mellan att stå vid Gullmarsplan och vänta tills det skulle komma en fungerande tvärbana, eller ta en promenad förbi 3-4 stationer. Jag valde promenaden. Det var ett underbart väder och jag njöt av solen och de milda vindarna. Jag tror nästan jag ska hoppa av där varje dag i fortsättningen och promenera hem.

Inget ont som inte har något gott med sig!

(Förresten, Ronny...jag tog promenaden genom läbbiga parken, men jag tänkte att det kanske inte var fullt så läbbigt klockan fem på eftermiddagen i fullt solsken)

Gästbloggsuppdatering: Pärnu revisited

Det här är en fortsättning på det tidigare gästbloggsinlägget om valutaäventyr i Estland.

1992 kände vi att vi ville tillbaka till Lettland och Liepaja för lite uppföljande reportage. Det hade hänt så mycket på ett år. Både Estland och Lettland, och Litauen också för den delen, var självständiga stater efter att ha varit sovjetrepubliker i nästan 50 år. Sovjetunionen fanns inte kvar över huvud taget.

De som tidigare varit ledande kommunister skyndade sig att bli ledande kapitalister. Som tidigare åkte vi via Tallinn, men den här gången också via Finland. Färjan mellan Helsingfors och Tallinn var en solkig upplevelse. Tänk er en blandning av ungkarlshotell, ålandsbåt och en lokal pub vid stängningsdags. Samma killar som satt i baren och tävlade om vem som kunde supa skallen i minst bitar klev på morgonen in i sina lastbilar för vidare transport till spridda delar av östeuropa.

Vi körde av båten i Tallinn som förra året. Vi passerade samma trafikplats i form av ett gigantiskt torg, med den skillnaden att det var lite mer trafik nu.

När vi kom till Pärnu kände vi att vi måste åka in till ”vår” mack och se om de korviga tanterna fanns kvar. Det gjorde de inte.


Det här är en annan mack, men det är rätt bil.


Hela macken var uppfräschad. Det smutsbruna huset där tanterna suttit var vitmålat. Finska Neste hade tagit över stället. Nu fanns även 98 oktan för den som så önskade. Tidigare fanns två pumpar med 93 oktan i båda. Nu var alla åtta pumparna i gång och det fanns till och med en kontokortsautomat. Bensinen kostade två kronor litern, mot då åtta i Sverige.

Jag hade bytt bil till en Volvo 245 med en tank som rymde 60 liter. När vi åkte hem efter en veckas jobb såg jag till att fylla tanken bland det sista jag gjorde.

Hemresan hade sin egen dramatik. Som förra gången hade vi 60 mil att köra till färjan, så vi vek en hel dag åt den resan. Båten till Helsingfors skulle gå kl 18 på kvällen och sen skulle vi ha några timmar på oss där innan nästa färja gick till Stockholm.

Avfarter i Estland och Lettland ser inte ut som de gör här. Här färdas man på en stor väg och ska man vika av någonstans svänger man av från huvudvägen till en annan väg som är tydligt skyltad.

Så icke i denna del av världen. Avfarterna var Y-formade, vägen delade sig i två lika stora delar. Huvudvägen kunde vara den högra eller den vänstra. I och för sig tydligt skyltat, om man förstår skyltarna.

Janne fick köra största delen av vägen, för jag mådde dåligt och hade feber. Jag var dock inte värre däran än att jag kunde titta ut och beundra det vackra landskapet. På höger sida hade vi en flod med en vacker grönskande dalgång. Vi förundrades över att vi inte lagt märke till detta natursceneri på vägen ner. Och det var då vi kom på det:

-Vi SKA inte ha någon flod till höger. Vi ska ha havet till vänster!

Floden var Daugava. Vi hade kört fel i någon av Y-korsningarna och var på väg mot Vitryssland.

Kartor var på den här tiden ett relativt nytt påfund i det forna Sovjet. De hade ansetts som militära hemligheter i 70 år. Janne hade dock en hyfsat tillförlitlig karta som vi konsulterade och konstaterade att vi hade kört 20 mil fel.

Vi vågade inte ta några allt för avancerade genvägar för att komma rätt för vi visste inte var vi skulle kunna tanka om det behövdes. Den enda mobiltelefon vi hade var en NMT-telefon som satt fast monterad i bilen och inte hade någon täckning förrän vi kom till Finland. Så vi höll oss till de tjockaste strecken på kartan.

 Resten av resan gick utan större dramatik. Förutom att vi missade färjan och måste tillbringa en lördagsnatt i Tallinn. Nästa färja skulle inte gå förrän nästa förmiddag. Direktfärjor till Stockholm fanns inte heller tidigare.

Hotell var inte att tänka på. Dels hade vi inte pengar till det och dels kunde vi inte få tag i något där vi kunde få rum utan att ha bokat. Alternativet var att sova i bilen. Frågan var bara var vi skulle ställa bilen.

Nere i hamnkvarteren kändes inte så mysigt. Vi åkte runt och letade men inget ställe verkade bra. Antingen var det för avskilt eller för mörkt eller för uppseendeväckande. Att två svenskar mördats i Tallinn ett halvår tidigare bättrade ju inte på humöret.

Till slut hittade vi en nattöppen Statoil-mack där vi ställde bilen på parkeringen. Vi bäddade ner oss försiktigt. Janne låg i baksätet, jag fällde ryggstödet så mycket det gick och halvlåg i förarstolen. Jag hade fötterna utanför sovsäcken och tändningsnyckeln i för att snabbt kunna komma iväg om det skulle behövas. Vi hade backat in på parkeringsplatsen för att vara helt beredda på att dra.

Senare på kvällen visade det sig att huset vi hade bakom ryggen inte var något vanligt hyreshus. Det var någon sorts ungkarlshotell. Det insåg vi när någon slängde ut en flaska genom fönstret. Utan att först öppna fönstret.

Så småningom lyckades vi ändå somna. När vi vaknade på morgonen kände vi efter ordentligt och kunde till vår stora lycka konstatera att vi överlevt natten.


När Janne vaknade hade han blivit pixlad i ansiktet

Framme i Helsingfors såg vi stockholmsbåten på andra sidan hamnen. Så fort vi kommit av färjan från Tallinn var det full fart runt Salutorget och så lyckades köra ombord på Vikingbåten alldeles innan de började stänga porten. Det var mitt kortaste besök i Helsingfors, cirka 10 minuter.

 


Underbar bild

Jag tycker att den här bilden är fantastisk. Jag kan inte ange källan, för jag har ingen aning om varifrån den  kommer, men jag tycker så mycket om den. Den triggar igång fantasin, eller hur?Jag skulle nästan vilja ha den som tavla. Tror jag ska skaffa en ram snarast.

Besök av bloggkompis

Idag hade vi fint besök på skolan. Det var ett elevråd från en annan skola som kom och hälsade på vårt elevråd. Det roliga är att läraren Maria och jag har hittat varandra genom bloggarna, men vi försöker ge ett intryck av att vi har träffats på en mattekonferens eller någon fortbildningsdag av något slag. Vi vill ju gärna behålla vår seriösa framtoning på arbetsplatsen.

Äntligen fredag!

Efter en arbetsam vecka är det skönt att komma hem på fredagen och köra ett intensivt motionspass, ta ett skumbad och en kopp gott, varmt kanelte.
Idag kom jag hem så pass sent att mitt gym hade hunnit stänga, och eftersom regnet hängde i luften avstod jag från en löprunda. Men jag tog ett skumbad och en kopp te i alla fall.

Två av tre möjliga är väl helt ok?

Dagens löprunda

Idag var jag ute och sprang 4-5 kilometer. Jag har alltid tyckt att det har varit så himla tråkigt att springa, men den senaste tiden har det gått bra och känts bra. Jag har musik på i lurarna och så springer jag och rensar skallen.
Som tur är har jag en massa låtar med bra tempo och en massa energi, så när den musiken spelas är det lätt att hitta ett bra löptempo också. Det var betydligt värre när "Non je ne regrette rien" plötsligt lät i lurarna. Det var otroligt svårt att springa på ett bra sätt till den. Ballader är inte heller så lämpliga i det sammanhanget. Man sackar liksom av och börjar grubbla över livets mening istället.

Bondepraktikan

Litar ni på bondepraktikan? När jag var liten brukade min mamma ha några säkra återkommande kort, och ett av dem var: "Urban, Vilhelmina, Blenda, skola sommaren leda." Det vill säga, det väder det var på Urban-dagen visade hur det skulle bli i juni, Vilhelmina visade juli och Blenda visade augustivädret.
Ska man tro på det kommer juni att bli en regnig och kall månad här, medan det blir soligt och varmt i juli, och så får vi se i morgon hur det blir i augusti.
Om det blir dåligt väder i morgon kommer jag att avfärda bondepraktikan som vidskepligt nonsens, men om det blir vackert väder kommer jag att hänvisa till den som gammal beprövad vetenskap.

Vidskepelse

Det anses ju föra otur med sig om en svart katt korsar vägen framför en person.  Har det betydelse om den kommer från höger eller vänster?

Idag kom det en katt springande i mycket hög fart mot mig. Den lilla, fjuttiga katten sprang rätt in i mitt ben från höger sida och lyckades i princip fälla mig som en fura. Hur i allsin dar kan en liten katt ha så hård och kraftfull kropp? Jag snubblade till och tappade en sko och höll på att ramla raklång på trottoaren. En kvinna som kom från andra hållet mötte min förvånade blick och sedan kunde vi inte hålla oss för skratt när jag kravlade mig upp igen och katten sprang vidare med sin övernaturligt stenhårda kropp.
Men katten var kritvit. Betyder det kanske tur då?


Perfekt tajming

Det har ju varit ett fantastiskt väder den senaste tiden. Varmt och soligt, med riktig sommarkänsla.

Idag regnade det och var kallt och ruggigt. Då passade vi på att ha heldag ute med orientering och varmkorv i skogen. Det gäller ju att få de små liven att älska friluftsliv...

Gästbloggare: Tompa

Tallinn 1991

 

När jag kom till Tallinn sommaren 1991 hörde Estland fortfarande till Sovjetunionen. Jag var där som fotograf för att tillsammans med en reporter, vi kan kalla honom Janne för det heter han, göra en reportageserie om Nynäshamns vänort Liepaja i Lettland. Vi skulle bara mellanlanda i Tallinn för att sedan köra 60 mil till vår destination.

När jag körde bilen av färjan gick Janne och växlade till rubel. När han klev in i bilen såg han helt tagen ut:

-Jag kände mig som en jävla bankrånare, sa han.

Vi hade ingen koll på hur mycket valutan stod i. Möjligen en fem till tio kronor för en rubel var en vild gissning. Men man fick fem rubel per krona. Han hade sedelbuntar i varenda tillgänglig ficka.

Innan vi åkte så långt tänkte vi hitta något ställe att äta på. Vi gick genom Tallinns gamla delar, som var väldigt vackra men väldigt slitna. Staten ägde alla hus så ingen var intresserad av att hålla efter dem. Och var man ändå intresserad av att rusta upp sitt hyrda hus så var färgen av så dålig kvalitet att den flagnade av efter några år.

Vi hittade ett matställe som påminde om Dagobert’s lunch-hak i serien Blondie. Man fick gå längs en disk och plocka på sig det man ville ha och sen betala i kassan. Det fanns en hel del grönsaker som såg ut att ha dött av ålderdomssvaghet, men vi plockade på oss sånt vi kände igen och som verkade hyfsat fräscht. Lite tomater och gurka och liknande som vi sen enligt den lokala seden dränkte i yoghurt. När vi kom fram till kassan fick vi betala motsvarande 50 öre per man.

Mitt i Tallinn fanns vid den här tiden en trafikplats som var som ett gigantiskt torg. Det var kullersten och lappat med asfalt och några spårvagnsspår. Där gällde det att veta vart man skulle och sedan ta fart och köra åt det hållet. Det gick riktigt bra, men det fanns inte så mycket bilar i Tallinn då. Min Fiat Uno från 1985 var en bil som imponerade på folk.

Cirka 15 mil söder om Tallinn ligger en stad som heter Pärnu. Där stannade vi till för vi såg att man kunde tanka där. Innan vi gjorde det tog vi en liten paus och gick omkring i staden. Vi köpte ett jättestort lass med riktigt saftiga jordgubbar av en tant. Det kostade två kronor.

Det var ganska varmt så vi blev sugna på nåt att dricka. Stan låg vid kusten så vi drog oss ner mot stranden. Det var en jättefin strand med parasoller och solstolar och massor med badande människor. Där borde man kunna köpa en Coca-Cola, tyckte vi.

Vi hittade något kioskliknande där två sommarjobbande tjejer stod och sålde läsk. Vi förklarade vad vi ville ha och började bläddra bland våra imponerande sedelbuntar och undrade om priset.

Tjejerna skakade på huvet och sa ”Dollar”. D-mark skulle tydligen också gå bra. Och då förstod vi. Stranden var inte för lokalbefolkningen, den var bara för turister. För att dra in västvaluta. Vi frågade om svenska kronor gick bra, och det gjorde det. En liten Colaburk skulle då kosta sex kronor, men de kunde inte växla och vi kunde inte betala med svenska mynt.

Då kom vi på den briljanta iden att köpa tre burkar, dricka var sin på rot och ha den tredje som nödproviant om törsten skulle bli för svår under den fortsatta bilresan. Vi betalade 20 kr och lät tjejerna behålla två kronor som dricks. De blev så glada så de nästan grät.

När vi gick därifrån mot bilen mötte vi en parkarbetare. ”Rååtsi?” frågade han, vilket betyder att han undrade om vi var från Sverige. Vi nickade. ”Kåka Kåla?” sa han sen och pekade på burken som Janne höll i handen.

Vi pekade mot stranden och förklarade var kiosken fanns. Sen kom vi på att han skulle aldrig kunna köpa en Coca-Cola där. Han kanske aldrig ens hade sett en Colaburk på riktigt. Så vi gav honom burken. Han sken som en sol.

-Den där burken kommer han aldrig att öppna, sa Janne.

När vi kom fram till bilen svängde vi in på macken. Där fungerade det som så att det fanns åtta pumpar, varav två var i drift. Man ställde sig i kö och när man kommit fram till sin pump hängde man in munstycket i påfyllningsröret. Sedan gick man in på kontoret. Där satt två gamla tanter i korviga strumpor och frågade hur mycket ”petrol” man ville ha. Jag förklarade att 10 liter vore lagom och så fick jag betala.

Jag gick ut till bilen och började tanka. När jag fått mina 10 liter sa det ”kling” i pumpen och slutade rinna.

När jag satte mig i bilen frågade Janne vad det kostade. ”Fem å femtio” svarade jag. Janne räknade en stund, sen sa han: ”Det är en spänn..”

Då kostade bensinen i Sverige cirka sex kronor litern. För det kunde jag tanka fullt en och en halv gång i Pärnu.


Gymbesök

Idag var jag på mitt gym för första gången på väldigt länge. Faktiskt första gången på flera månader. När jag klev in i lokalen kom den trevliga instruktören fram och hälsade glatt. Den fantastiska människan kände igen mig och kom till och med ihåg mitt namn. Hur lyckades hon med det, när jag inte har varit där på evigheter och det är en massa människor som är där hela tiden? Vilken social begåvning hon måste ha, den kvinnan. Eller så har de en rutin att snabbt kasta ett öga på manualen som blippar upp ens namn när man loggar in sig i lokalen. Ja, för man måste dra sitt medlemskort i en kortläsare innan man får gå in och aktivera sig.
När hon hälsade så där otroligt trevligt och noterade att jag inte har varit där på så länge ("du har väl inte varit sjuk?") visste jag inte om jag skulle bli glad över det vänliga mottagandet och omtanken om oss motionärer, eller om jag skulle bli sur för att de la sig i mitt privatliv och snokade i min träningsfrekvens. Men jag bestämde mig för att de var trevliga människor och så slet jag ett tag med cirkelträning.
Efter ett tag gick jag till övervåningen för att ta en tur på löpbandet. Där ställde jag in en i mitt tycke lämplig hastighet för en löprunda på 15 minuter och satte igång löpandet samtidigt som jag hade koll på pulsen. När jag hade sprungit i exakt 8 minuter och 27 sekunder kom en tjej och startade löpbandet intill mitt. Hon inledde med väldigt lågt tempo, mer snabb promenad än löpning. Det var tydligen hennes uppvärmning, för efter några minuter ökade hon tempot så att hon sprang snabbare än jag. Vad gjorde jag då? Ökade mitt tempo så att jag sprang lika snabbt som hon! De sista 3 minuterna  och 32 sekunderna sprang jag mycket,mycket snabbt, och jag insåg att det var tjejen bredvid som hade hetsat mig till att springa så fort!

Jag skulle aldrig erkänna det här, men jag har nog lite tävlingsinstinkt trots allt!

Efterlyst

Brorsan har rätt! Jag är stalkad av kändisar!

Idag har jag suttit hemma hos mig tillsammans med två kollegor och rättat de nationella kemiproven. När det var dags för lunch gick vi till Jimmy´s steakhouse nere vid kajen och åt en smarrig kyckling. Och vem sitter där då och försöker se oskyldig ut, som om han bara åt en vanlig lunch? Hasse Aro! Han skulle förmodligen kolla att vi inte tog för lång lunchpaus. Så nu hamnar väl kollegorna och jag i "Efterlyst".

I know I need a beer!

The Centers for Disease Control has issued a medical alert about a highly contagious, potentially dangerous virus that is transmitted orally, by hand, and even electronically. This virus is called Weekly Overload Recreational Killer (WORK). If you receive WORK from your boss, any of your colleagues or anyone else via any means whatsoever - DO NOT TOUCH IT!!! This virus will wipe out your private life entirely. If you should come into contact with WORK you should immediately leave the premises.

Take two good friends to the nearest liquor store and purchase one or both of the antidotes - Work Isolating Neutralizer Extract (WINE) and Bothersome Employer Elimination Rebooter (BEER). Take the antidote repeatedly until WORK has been completely eliminated from your system.


Lämpligt sällskap

Igår var jag på Dramaten och köpte biljetter till en föreställning om ett par veckor. På väg dit fick jag sällskap på tunnelbanan av Marie-Louise Ekman och Gösta Ekman. Eller sällskap och sällskap, det var kanske att överdriva. Men de klev på samma vagn som jag.
Det kändes i alla fall väldigt trevligt att få åka till Dramaten i sällskap med självaste Dramatenchefen.

Penndrama igen

Idag saknade samma elev penna igen. Jag hejdade mig när jag var på väg att ge honom en stiftpenna (billig, skolans eget inköp) och bytte till en helt vanlig blyertspenna. Väl medveten om att när pennan blev trubbig och han behövde använda pennvässaren skulle den inom några minuter ligga i en hög av sina minsta beståndsdelar. Ni vet väl att i varje pennvässare av enkel modell finns ett lock, en burk som fångar upp spånet från pennan, samt en liten kniv och en skruv? Jaså, det har ni aldrig reflekterat över? Då vet jag vad ni inte jobbar med!

Pennmolekyler

Alla som känner mig vet om att jag har en passion för mappar och pennor. Man kan därför utan överdrift påstå att jag har gjort ett lyckat yrkesval.
När det gäller pennor blir det så att jag ofta får roliga, snygga eller ovanliga pennor från alla möjliga håll. Det kan vara reklam för olika företag, från turistattraktioner av olika slag eller helt enkelt roliga pennor som goda vänner har fått eller hittat och så får jag dem till min samling. Utöver det så smiter jag ofta in på Akademibokhandeln eller andra pennbutiker och köper onödigt dyra pennor.
När jag har köpt en ny, dyr penna vill jag gärna ha den med på jobbet några dagar för att känna hur den känns att skriva med. Pennor kan kännas väldigt olika ska ni veta. Och jag är löjligt rädd om mina pennor och lånar högst ogärna ut mina favoriter.

För ett par dagar sen gjorde jag något obetänksamt. Jag skulle precis köra igång en lektion som krävde en lite längre instruktion för att eleverna skulle förstå vad de skulle göra. Några elever hade kommit utan penna, men som tur var hade jag med mig några extra blyertspennor i en ask, så det löste vi snabbt. När jag precis hade startat min genomgång såg jag att en annan av eleverna satt helt overksam, så jag bad honom anteckna det jag gick igenom. Då visade det sig att han också saknade penna, och mina extrapennor i asken var slut. Jag hade då följande alternativ att välja mellan:
1. Låta honom sitta overksam medan jag hade min genomgång och sedan tvingas ha en enskild genomgång för honom
2. Avbryta min genomgång och hämta en penna i det närliggande förrådet
3. Låna ut min finpenna som satt i spiralbindningen i min kalender 

Jag tvekade en kort sekund och sedan lånade jag ut min finpenna och körde igång genomgången.
Efter en stund tittade jag till på eleven som lånat min penna och så insåg jag mitt misstag. Han hade inte skrivit ett enda ord i sin bok. Däremot låg min penna isärplockad i molekyler på bordet framför honom! Alla senare försök att åter få pennan i brukbart skick misslyckades. Pennan var död, bestialiskt styckad!

Varför tänkte jag mig inte för? Varför låna ut något som gick att montera isär till en elev med den bokstavskombinationen? Jag borde ha vetat! Han skulle ha haft en neutral blyertspenna som inte väckte något som helst intresse! Eller en krita! Eller ett stycke kol! Bara inte min finpenna!


Varför?

Varför trycker man hårdare på fjärrkontrollen när batterierna börjar ta slut?

Mår illa....

...har ont i magen och knaprar lite russin och dricker te. Varför?

Jo, jag har tydligen åkt på matförgiftning. Igår var jag ute och fikade med en gammal kompis, och vi kostade på oss varsin dyr macka. Tydligen fanns det några elaka bakterier på min, för jag har haft en tuff natt med magont och många turer till mitt helkakalde krypin. Jag känner mig ur slag och hoppas att gifterna snart har lämnat min lekamen så jag kan återgå till att jaga barn som släpar efter med uppgifter.

Funderar på att höra av mig till serveringen och berätta att jag troligen har blivit sjuk av deras wraps med haloumi och bulgur. Skumt att bli sjuk av något som låter så nyttigt.

Molluskångest

I morse regnade det lite lätt, och genast kastade sig sniglar, daggmaskar och snäckor ut på gårdsplanen och olika promenadstråk. Eller kastade fram sig är väl att ta i. Plötsligt kasar de sig fram och lämnar efter sig ett slemmigt spår.
Jag blir så otroligt stressad när jag ser dem glida fram så där långsamt. Tycker de själva att de skyndar sig? Kastar de ett oroligt öga bakåt för att se vem som snart är ifatt dem? Inser de att när som helst kommer en grovprofilerad 42:a och avslutar deras liv med ett oavsiktligt mördarkliv?
Jag får sån lust att lyfta upp alla små slemmiga, långsamma kryp och lyfta över dem i säkerhet till någon närbelägen gräsplätt, men jag inser att jag inte skulle hinna rädda så många som jag önskar, och dessutom skulle jag snart bli omhändertagen av vitklädda herrar och damer som skulle ge mig en lugnande spruta.  Dessutom kanske det inte alls är dit de är på väg så när jag väl har släppt ner dem måste de kasta sig ut på asfaltvägen igen för att komma dit de skulle. Sniglarna alltså, inte sjukvårdspersonalen.

Det som gör mig allra mest stressad är att samtidigt som de är så fruktansvärt långsamma skickar de upp sina små spröt och ser oerhört uppmärksamma ut. Betyder det att de mentalt är snabbare än de är rent fysiskt?

Ja, det här är frågor jag aldrig får svar på!

Sacrifice

Jag vet att jag har lagt in den här förut, men jag är så svag både för Elton John och Sinead O´Connor, så när de båda kombineras kan jag inte stå emot.It's a human sign
When things go wrong
When the scent of her lingers
And temptation's strong

Into the boundary
Of each married man
Sweet deceit comes calling
And negativity lands

Cold cold heart
Hard done by you
Some things look better baby
Just passing through

And it's no sacrifice
Just a simple word
It's two hearts living
In two separate worlds
But it's no sacrifice
No sacrifice
It's no sacrifice at all

Mutual misunderstanding
After the fact
Sensitivity builds a prison
In the final act

We lose direction
No stone unturned
No tears to damn you
When jealousy burns

Wow, beach 2010?

Hittade den här annonsen. Vilken effektiv metod!


Tallinn

Tallinn var en mycket vacker gammal stad. Jag hade föreställningen att det skulle vara billigt både att äta och handla där, men det var väldigt dyrt. Det var nästan dyrare än att gå ut och äta i Stockholm. På menyerna utanför restaurangerna var man tvungen att läsa exakt vad som ingick i priset, för på många ställen kostade tex grillad fläskfile ungefär vad dagens rätt brukar kosta, men då tillkom priset för potatis/ris/pasta/bröd/dryck mm. Kläder var svindyra.

Hotellet hade inte riktigt hunnit fixa det beställda rummet, så istället blev det en svit, som nästan var större än min lägenhet hemma. Med öppen spis!Det var omöjligt att vara oberörd vid åsynen av Estoniamonumentet. Jag hade några vänner som försvann med båten, och jag hittade två av namnen på monumentet. Jag skickade dem en liten tanke.


Gammalt mötte nytt

 


Det fanns många statyer och minnesmonument. Inget klotter och inget skräp på gatorna eller i parkerna.

   
  
   

Klicka på de små bilderna om du vill se dem i ett större formatMaffigt torn med fantastisk utsikt från toppen

   
              Nästan som i en saga...På torget var det en glammig show. Ett tv-team var på plats och svepte över både scen och publik med sina kameror. På kvällen visades showen på tv, men jag missade att se om kameran svepte över min del av publikhavet. Men det är fullt möjligt att jag har haft mina sekunder av fame i estnisk tv...


På många ställen fanns små vattenhål där man kunde få tag på alkohol nästan dygnet runt, så man behövde inta vara orolig för att behöva nyktra till.En port som gjord för att spika upp teser på, eller hur?

 

Det fanns en stor park med härliga strövområdenMed milsvid utsikt från ett högt berg kunde man se både stad och hav. Plötsligt dök ett fartyg upp långt, långt ute vid horisonten. Sååå häftigt! Man såg det knappt med ögonen, så jag fick zooma in så mycket det gick.
Allt har sin tid, och det var dags att åka hem igen. Det här lilla propellerplanet tog oss till Riga (Lettland) för vidare transport till Stockholm. Inte nog med att det var ett litet skakigt plan, det fanns dessutom en osäkerhetsfaktor med tanke på askmolnet från Island.
Men allt gick bra. Landningsställen höll, propellrarna satt kvar och inga fåglar flög in i motorerna.


Lyckad audition

Min dansande dotter har sökt en ettårig dansutbildning. Efter den första gallringen återstod 120 sökande som skulle grillas på en heldagsaudition. Den bestod av flera delmoment. Först en inledande rörelseaudition som innebar att några till gallrades bort. De skulle få besked vid lunch om de skulle få fortsätta med nya intagningstester på eftermiddagen.
Dottern ringde hem och berättade att hon tvivlade på att hon kommit vidare, för det var många som var väldigt duktiga.

När beskeden om första antagningen kom visade det sig att hon skulle få fortsätta även på eftermiddagen. Då skulle de dansa flera olika typer av dans, bland annat balett, och så skulle de bli intervjuade för att få presentera sig själva.

De skulle få besked efter cirka en vecka, så det var bara för henne att åka hem och bita på naglarna i några dagar i väntan på beskedet. Och så fick hon veta att hon hade fått en av de 18 åtråvärda platserna. 

Grattis gumman! Bra jobbat! 

Jag tar ingenting för givet

Niklas Strömstedt är en mästare på att skriva texter.

Jag är en säkerhetsrisk!

Jag vet inte hur det går till, men jag åker alltid fast i säkerhetskontrollen när jag ska ut och resa. En gång hade jag glömt att jag hade en fällkniv i ett ytterfack i min handväska, och en annan gång hade jag av misstag en för stor vattenflaska md mig. Jag har blivit stoppad och kontrollerad vid ytterligare några tillfällen, men jag minns inte exakt varför.
Nu när jag flög till Tallinn (via Riga) åkte jag i vanlig ordning fast i säkerhetskontrollen. Jag kom på att jag hade glömt att ta av mig mitt skärp som har ett stort metallspänne, så jag räknade med att det skulle räcka med att ta av skärpet och gå igenom spärren igen. Men icke!
Jag fick ta av skärpet, ta av mig skorna, lägga jacka och väska i separata lådor för röntgenkontroll, så fick jag gå i strumplästen fram och tillbaka genom spärren, och sen blev jag muddrad och kroppsvisterad av en bestämd kontrollant. När hon äntligen var övertygad om att jag inte hade några vapen någonstans (och då menar jag att hon kollade överallt, men jag fick behålla kläderna på ) fick jag gå till en annan person som var misstänksam över min tandkrämstub och min tandborste. Naturligtvis hade jag av misstag råkat lägga ner en stor deoflaska som jag fick slänga under den bistre kontrollantens stränga övervakning.
När jag äntligen var färdigkollad och frisläppt hade jag sån lust att fråga:
- But what about my bomb in my cellphone?
Men jag vågade inte för då hade jag nog blivit arresterad.

Alltså, ni kanske tror att jag ser ut som en liten snäll skolfröken, men i själva verket har jag stora likheter med Al Capone och de andra hårda grabbarna. Verkar det som.

Liten semester

Jag håller precis på och förbereder mig för en trevlig vårresa. På lördag åker jag till Tallinn på en liten semester. Det blir några dagar på hotell (till på tisdag), och sen kommer jag hem och jobbar en dag, då jag ska åka till Naturhistoriska riksmuséet med mina nior, och sen är det ledigt i fyra dagar igen. Nice!

Blomsterprakt

Nu har de första rosa-lila blommorna på körsbärsträden börjat visa sig. Om ett par veckor kommer explosionen som får parken att se ut som en vacker sagovärld. Jag längtar!

VIP-recensent

Nu har jag fått chansen att vara VIP-recensent igen. Förra gången fick jag läsa "Hypnotisören" (Kepler) innan den kom ut, så jag läste den helt opåverkad av skriverierna kring hemlighetsmakeriet kring författaren/författarna.

Den här gången ska jag läsa och tycka till om "På andra sidan solen" av Maria Ernestam. Det ska bli spännande! Synd bara att det är just nu, när jag har så sjukt mycket att göra på jobbet! Senast den 13 maj ska min recension vara inlämnad.

Återkommer med ett utlåtande om boken när jag har läst den.

Teaterkompisar

I fredags var jag på Stadsteatern och tittade på "Avgång" av Václav Havel. I vanlig ordning var jag lite orolig för vilka som skulle sätta sig på platserna framför. Det är alltid så jobbigt om det är långa personer som sitter där, så man får vicka från sida till sida för att försöka se vad som händer på scenen.
Men jag hade oroat mig i onödan. Det visade sig att det var Marie Göranzon och Jan Malmsjö som satte sig på platserna framför, och de skötte sig oklanderligt!