Fototriss: Utsikt

Den här veckan är temat på fototrissen "utsikt". Det var spännande att titta runt hos andra deltagare för att se hur de har tolkat temat.
Jag deltar med de här bilderna:


Det här är faktiskt utsikten från mitt sovrumsfönster! Jag slutar aldrig att fascineras över hur vackert det är. Fotot är inte nytt - det är från i höstas.


På kvällskvisten. Från min balkong.Taget i går från min balkong.

Marknadsföring

Den senaste tiden har jag nästan varje dag fått kommentarer på väldigt gamla inlägg. Det är oftast flera år gamla inlägg, där det plötsligt poppar upp nya kommentarer. Jag har varit misstänksam men nyfiken, så jag har klickat på namnet på den som har skrivit kommentaren. Då hamnar jag hos försäkringsbolag (som erbjuder hemförsäkringar) och banker och i några fall lite olika företag.
Det verkar som om de har googlat på vissa sökord där det finns kopplingar till deras verksamhet, och så skickar de iväg en ganska opersonlig kommentar. Ofta står det "Vilken fin blogg du har. Det märks att du gillar att skriva. Hälsa gärna på hos mig!" eller "Jag gillar din blogg! Jättesnygg layout! Kolla gärna på min layout!" och liknande. Som avsändare står det ofta ett tjejnamn med en bloggadress som ser helt normal ut. Men den bloggadressen är alltså direktlänkad till försäkringsbolaget, eller vad det nu är för företag.
Jag undrar om de har unga människor som jobbar extra med att skicka mängder av kommentarer till olika bloggar för att locka kunder. Eller har de konstruerat ett självsökande system som automatiskt googlar på vissa ord och sedan skriver oförargliga kommentarer? Eller har jag råkat hamna i något slags register?

Fördelar i yrket

I morgon ska jag till Naturhistoriska Riksmuseet med mina nior. De ska förhoppningsvis samla kunskap och inspiration om evolutionen genom att gå runt på utställningen 4,6 miljarder år. Sedan ska de redovisa på olika sätt. Några ska göra en film och några andra ska göra en sagobok om livets utveckling, och ytterligare några andra ska göra en analys av ett dataspel om människans utveckling.
Själv ska jag gå runt och få betalt för att titta på utställningar som jag tycker är jätteintressanta och gå runt i museibutiken och bläddra i böcker och titta på roliga saker och frestas att köpa vackra planscher.

Sliten

Nu i helgen satt jag och skrev 276 omdömen inför utvecklingssamtal. Jag har en nia i så många ämnen att jag skriver 150 omdömen bara i den klassen.
När allt är skrivet känner jag mig både tömd och sliten.
Då måste jag skaffa ny energi genom att gå långa promenader, lyssna på bra musik och vara nära mina nära och kära.

Vårdagjämning

Så skönt att det snart är sommar! Men så jobbigt att det snart är dags för beach 2012!!

20 mars


Snart vår igen

Det är snart vår igen, men det bästa beviset för att våren verkligen har kommit är när man får en liten tussilagobukett ur en varm barnhand. Nu var det länge sen jag fick en sån bukett!


Musiktips

Jag fick ett tips om den här låten idag. Jag hade inte hört den tidigare men den gick faktiskt in under huden på mig.

Spännande?

Gissa vad det här är?
Blodet använt!

Med tanke på att det är så vidrigt att trycka i sig de hemska järntabletterna i 20 dagar när man har lämnat blod känns det väldigt sympatiskt när Blodcentralen skickar ett sms och berättar när en patient har fått blodet man lämnade. Plötsligt känns det extra meningsfullt!Dagens outfit

Jag såg att det var en tävling där man skulle visa dagens outfit.


Bilden visar dagens ändamålsenliga outfit. En labbrock från "Blåkläder" är ett måste. Mycket klädsam med snygga detaljer som tex rymliga fickor och diskreta tryckknappar. Till det passar ett par trivselanvända tofflor från Jobi Footright perfekt, tillsammans med ett par smickrande skyddsglasögon och ett par fräscha glasklara handskar som passar alla "som hand i handske".
Undrar om jag kommer att vinna den vackra väskan med mitt bidrag?

Dagar

Har ni också dagar då energin är fullständigt bortblåst, och varenda vardaglig syssla kräver en enorm kraftansamling? Dagar då resan till och från jobbet känns mycket längre än vanligt, dagar då tiden kryper fram och då alla ljud känns som buller och dån? I situationer då man i vanliga fall skämtar blir man bara tyst och kommer inte på något att säga. Dagar då man känner att man skulle ha behövt sova ett par timmar till innan man klev ur sängen.
.
Idag är en sån dag.

Plågar du ungarna???

Tänk er en klass med normaltrötta och normalfnissiga femton och sextonåringar. Tänk er att de har skrivit ett nationellt prov i kemi i tre timmar på förmiddagen. Tänk er sedan att när de ska arbeta efter ordinarie schema efter lunch slumpar det sig så att de ska ha en lektion med matte och en lektion med fördjupningsmatte.
Tänk er dessutom en ganska trött lärare som har slitit hårt den senaste tiden för att få alla ungar att göra sitt allra bästa (vilket inte riktigt alla ungar har gjort och det har gjort den trötta läraren ännu tröttare)
Vad gör man då för att få alla ungar att orka med eftermiddagen? Knepigt!
Till att börja med plockade vi fram en film som handlade om mönsterkonstruktion och de "förvrängda" gatumålningarna som är så häftiga, ur ett matematiskt perspektiv, samt en kort historisk sammanfattning av hur siffrorna har uppstått i olika kulturer och hur själva matematiken och positionssystemet har sitt ursprung i beräkningar med snäckor och stenar som lades i ränder på en sandbädd. Jag trodde att eleverna var för trötta för att uppskatta filmen, men de tyckte faktiskt att den var intressant.
Och så var det dags för sista lektionen, efter en lång och kämpig dag med solens frestande glittrande strålar utanför fönstret. Då plockade jag på skoj fram den gamla berättelsen om
riskornet på schackbrädan och tänkte att det kanske skulle kunna locka någon elev att räkna hur många riskorn det skulle blir totalt. Och tänk - alla kastade sig över uppgiften, och en kollega som kom in i rummet och såg hur alla elever satt knäpptysta, fullt koncentrerade på sina uträkningar frågade förvånat om jag plågade ungarna med prov igen.
En av eleverna hade bestämt sig för att göra alla uträkningar manuellt - han har som princip att nästan aldri använda miniräknare - men eftersom hans beräkningar inte blev klara var vi tvungna att spara hans papper under skrivbordsunderlägget så att han får fortsätta nästa gång.
Men visst plågade jag ungarna!!

Direktrapport från ett klassrum

Jag sitter just nu och vaktar mina fina elever i nian när de skriver nationellt prov i kemi. Eftersom de sitter och skriver i två timmar har de fått ladda upp med frukt, mackor, juice och godis, så det finns mycket gott här om jag skulle få lust att gå runt och knycka lite.
Alla mobiltelefoner är antingen inlåsta i skåpen eller inlämnade och märkta med elevernas namn. Det är otroligt tyst i rummet, så om någon passerade utanför skulle de tro att rummet var tomt. Det enda som hörs är några suckar och lite raspande av pennor, och ibland lite prasslande när pappershöljet på en chokladkaka öppnas. Jag hoppas att det går bra för alla ungarna!!!

Nationellt prov i morgon!

Nu fixar vi i salarna där våra stackars nervösa nior ska skriva i morgon. På vår skola ska eleverna skriva prov i kemi, så vi har kört lite korvstoppning den senaste tiden, så nu hoppas jag att de kan ALLT!!
Några elever frågade lite försiktigt vad som skulle hända om alla elever skriver superdåligt, om man i så fall skulle skylla på lärarens undervisning, och efter lite funderande kom vi fram till att i så fall är det nog lärarens fel. Så nu kommer väl halva klassen att skriva "Det här har Fia inte lärt oss!" på alla frågor de inte kan....

Syrran utsätts för en frestelse...

En liten uppmaning...
.


...som är svår att motstå....


Think outside the box


Finbesök

Idag har jag fått besök av en jättefin tjej med en jättefin, rund mage, som innehåller en skatt!! Vi satt i solen på balkongen, åt god mat och tittade på skridskoåkarna på sjön nedanför. Där satt vi och mådde bra!

En låt att verkligen lyssna på

Den här låten är så vacker att det går rysningar längs ryggen. Den går rakt in i hjärtat.

Rosor i tunnelbanan

Men vad sorgligt!! Vad kan ha hänt här egentligen? Det låg en ensam ros på det kalla stengolvet på en tunnelbanestation.

Vintervacker sjöstad


Känns så himla roligt

I morse när jag kom till jobbet ringde en pappa till en av mina elever. Han hade först ett annat ärende, men sedan sa han:
- Jag måste bara få säga att ni gör ett så fantastiskt jobb! XXXX kommer hem och är glad och harmonisk, och berättar om en massa roliga saker han har lärt sig. Han har blivit bättre på att koncentrera sig och har fått bättre struktur i största allmänhet! Tack!
Och jag blev så otroligt glad och fick massor av energi. Det känns så roligt när någon tar sig besväret att berätta att de är nöjda. Hoppas han ringer varje måndagsmorgon och sprider energi!!

Kan någon förklara syftet?

Det är ju så otroligt krångligt att kommentera på bloggar numera, med verifikationskoderna som måste fyllas i för att kommentaren ska publiceras. Det märks verkligen på det minskade antalet kommentarer överallt.
Många bloggar som tidigare hade långa rader av kommentarer på varje inlägg har numera en handfull. När jag precis hade startat min blogg för några år sedan hade jag en ganska liten läsarskara, men många kommentarer varje dag. När jag tittar på besöksstatistiken har jag mångdubbelt fler läsare idag, men väldigt få kommentarer. När jag själv ska kommentera hos någon annan blir det ofta krångel med verifikationerna, eller nästan omöjligt att tolka de förvridna bokstäverna som ska skrivas in, så det är ganska ofta som jag ger upp och struntar i att skriva något.
Är det någon som vet om det finns ett syfte med att det ska vara så svårt att se vilka tecken man ska skriva in? Varför måste de vara så svårtolkade? Ökar det säkerheten? Och vad var det som var orsaken till att verifikationerna behövdes? På vilket sätt var det osäkert?

...


För lite att göra?

Idag har våra elever ledigt från lektionerna, så att vi kan sitta och skriva våra underlag inför utvecklingssamtalen. Jag ska egentligen skriva 270 omdömen totalt för alla mina elever i alla mina ämnen, men jag tror bestämt att en av mina kollegor tycker att jag har för lite att göra, så hon har lagt ut 240 underlag till mig bara för sin klass. Om jag sitter uppe alla nätter hela veckan ska det säkert gå att bli klar med skrivandet till helgen....

Problem!!

Jag har verkligen stora problem med vad jag ska bestämma mig för. Är Ballerina Kladdkaka eller Ballerina Pepparkaka godast? Jag tyckte tidigare att Kladdkakan var en fullständigt oslagbar smaksättning, men nu vet jag inte längre! Pepparkakan är en mycket tuff utmanare till Kladdisen, och frågan är om inte Pepparkakan till och med vinner! Kan ni föreställa er mitt dilemma?

Dagens musik

Det var den här låten som fick ackompanjera de vackra bilderna som våra elever hade tagit.

Inspirationsföredrag

När jag planerade mitt föredrag tänkte jag först presentera några roliga laborationer man kan göra, men så ändrade jag mig. Alla åhörare skulle ju vara no-lärare med varierande erfarenheter av laborationer och olika arbetsområden. Det skulle alltså inte vara så mycket nytt som jag tillförde.
Mitt gamla upplägg förkastades och igår kväll satte jag ihop en ny presentation, som i stort sett var en checklista på vår planering av ett par exkursionsdagar för alla våra klasser förra våren, med förslag på innehåll, tidsplaner och utrustning, för jag hoppades att det skulle kunna vara av intresse med handfasta tips. Som avslutning hade jag gjort ett bildspel till musik, bestående av cirka 100 fotografier som våra elever hade tagit för att visa det vackraste naturfoto de kunde tänka sig. Dessutom hade jag kopierat vår planering med bifogade kursplaner till alla deltagare.
Det var tur att jag ändrade mig. Det var många som tyckte att det skönt att kunna få en nästan färdig planering för att kunna genomföra exkursioner, eftersom det är mycket att tänka på och tar tid att planera. Och det var många som nästan blev lite tårögda av elevernas fina bilder på naturen.
Efter föredraget var det många som stannade och pratade och ville starta ett slags nätverk för att kunna ta del av idéer, tankar och annat som hör till yrket. Det var skönt att det gick vägen!!

Jag läste i tidningen...

Jag satt och läste nätupplagan av tidningen. Det stod om den treårige pojken som hade fastnat i en smal klippskreva, men lyckligtvis blivit räddad efter fem timmar tack vare en smärt och modig klättrare som hängde upp och ned i det trånga hålet. Han var tvungen att andas ut för att tömma lungorna och bara ytandas för att kunna bli så smal som möjligt.
Så läste jag om en femårig flicka som så tragiskt hade blivit innebränd för att hon hade sprungit in och gömt sig när lägenheten började brinna.
Dessutom stod det om romernas villkor, och att de har så svårt att etablera sig i så många länder på grund av negativa attityder. De får varken jobb, ordentlig utbildning eller bostad.
En annan artikel behandlade den pågående massakern i Homs. Det är fruktansvärda grymheter som begås systematiskt mot befolkningen där.
Och ytterligare en nyhet handlade om den rättegång som har startat angående en 14-årig flicka som har blivit misshandlad och utsatt för diverse grymheter av sin far och sin styvmor för att de hade fått för sig att hon var häxa och att demonerna i henne måste drivas ut.
Det fanns en hel del nyheter av liknande slag. Och mitt i allt detta fanns det en stor annons om bröstförstoring för 34000:-. Ja, men det är ju som hittat!! Det är precis det man blir sugen på och vill prioritera efter att ha läst allt det andra eländet. Eller hur?

Fågelkvitter och solglitter

Det är den 5 mars, och jag sitter i solskenet på balkongen med bara ett linne på överkroppen. Solen gassar och skickar långa varma strålar som reflekteras mot sjön nedanför, så det är oklart hur länge isen kommer att hålla ihop. Den är tydligen stark fortfarande, för det är en grupp långfärdsskrinnare som kommer farande från den andra sidan av sjön.
Jag sitter och fixar med det sista på ett inspirationsföredrag jag ska hålla i kommunhuset i morgon, men jag kommer hela tiden av mig och tittar ut över det vackra solglittret på isen och lyssnar på den första jublande fågelsången. När det var som mörkast i november-december var det dagar som den här man längtade efter.
Gröna knoppar växer upp så snabbt att man ser skillnad från morgon till kväll.
Rätt som det är kommer det att vara sommar!!!

Drama på tunnelbana

Jag satt på tunnelbanan med musik i mina hörlurar. På platsen bredvid mig satt en man som läste i en bok. Plötsligt började han skratta gott och högt åt något i sin bok.
Trodde jag. Tills jag upptäckte att han hade fått en våldsam hostattack som gjorde att han knappt fick luft, så han satt i själva verket och kippade efter andan. Men han hade återfått andningsförmågan av egen kraft medan jag satt och log under den svåra kvävningsattacken. Han måste ha trott att jag var en kallblodig sadist som inte ingrep och erbjöd honom hjälp av något slag!!

Jag ska bli otrogen!

Ja, så är det! Jag har haft samma gamla bank ända sedan jag var 17 år, och där har jag troget satt in och tagit ut min lön, sparat mina korvören på ett separat sparkonto, och gjort alla tänkbara bankärenden. Nu har jag rannsakat mig själv och inser att det är löjligt låg ränta på sparkontot, så nu har jag kontaktat en annan sparbank med bättre ränta, och där ska jag sätta in mina surt förvärvade korvören, så fort jag har gjort slut med min nuvarande bank.
Tänk att snöd pengahunger kan vinna över mångårig lojalitet!!

Lite mer barbari

Jag bor inte i ett lugnt och präktigt område. Inte heller i en halvsovande småstad eller långt ute på landet. Jag bor i närheten av ett område där det lite då och då är hårdhänta och våldsamma uppgörelser av olika slag. Folk blir ihjälskjutna eller knivskurna eller ihjälslagna. Det innebär att när jag går ut och går på kvällen knyter jag handen hårt om min nyckelknippa i fickan. Nycklarna sticker ut mellan fingrarna som en rad små stiletter.
Jag undrar ofta hur mycket det egentligen skulle hjälpa om det verkligen hettar till...

Människor och djur

Jag kan inte hjälpa att jag tycker att vi människor är barbariska bestar. Vi har varit jägare och samlare väldigt länge. När vi levde mycket primitivt gick det lite mer rättvist till eftersom vi människor varken är särskilt snabba eller starka, så varje fällt byte togs minutiöst tillvara. När vi övergick till att bli mer bofasta och alltså hägnade in djur för att ha mat, mjölk och skinn utan att ständigt behöva jaga tog vi på oss ett enormt ansvar. Jag må vara romantisk och naiv, men jag vill gärna tro att det fanns en omsorg om de inhägnade djuren, och att de nästan blev en del av den innersta kretsen, så jag gissar, hoppas och tror att de behandlades väl. När det var dags slaktades djuren, för det var så det var tänkt. Inte särskilt grymt egentligen.
När vi väl hade passerat den mörka och bestialiska medeltiden kunde man ju önska att vi hade blivit klokare i takt med evolution och mänsklig och teknisk utveckling samt ökade kunskaper om både universum och livsåskådningar.
Men det verkar som om vår empatiska förmåga krymper i takt med tiden.
De flesta människor värjer sig och tycker att lejon och krokodiler är fruktansvärt grymma djur som iskallt fäller sitt byte och sedan låter sig väl smaka. Det finns ju djur som börjar äta på sitt byte innan det har dött, och då mår många människor illa vid den tanken.
Självklart tycker jag också att det ser otäckt ut när ett rovdjur fäller sitt byte och äter upp det. Men det finns annat jag tycker är mycket värre. Rovdjuren fäller inga byten för nöjes skull. De samlar inga betar eller skallar som troféer. I ett fungerand ekologiskt system utrotas sällan arter eftersom den ekologiska balansen styr tillgång och efterfrågan på ett fiffigt sätt. När rovdjuren har ätit sitt kommer asätare och nedbrytare och tar sin del av bytet, tills allt är nedbrutet och på sikt återgår energin och mineraler mm till naturen igen.
Vi människor bedriver nöjesjakt på djur vi varken planerar att äta eller kommer att använda på något sätt, och det är inte ens så att det alltid är skadedjur som skjuts bort, utan det handlar om underhållning,
Och så finns det lyckligtvis många människor som har svårt att acceptera de slaktmetoder som förekommer, där försvaret är att det finns en rituell eller religiös förklaring. Jag har otroligt svårt att tro att det skulle stå i några heliga skrifter att det är nödvändigt att skruva fast en levande ko i en sträckbänk som vrids runt så att kon hänger upp och ned, innan man skär halsen av den (utan bedövning) för att den ska dö genom att förblöda. Annars skulle det inte få vara godkänt halalkött.
Inte nog med att det finns en massa vidriga och oacceptabla slaktmetoder. Det vidrigaste av allt är den fullständigt hänsynslösa och inhumana djurhållning som bedrivs på alldels för många ställen. Det är sorgligt att läsa på det ena stället efter det andra att vi i Sverige skulle kunna slå oss för bröstet och påstå att vår djurhållning är exemplarisk. Då glömmer man alla djurfabriker där kossorna står trångt, aldrig får komma ut på bete och röra sig, och där ingen har tid att se över deras pälsar, juver och klövar. De bara står i långa rader och producerar mat åt oss, för det måste vara så billigt som möjligt. Vi glömmer också grisfarmar där djuren lever så trångt att de trampar ner varandra, djur ligger döda och deras egna artfränder börjar äta sina egna. Det är så trångt och smutsigt att ammoniakhalten i luften börjar närma sig hälsovådliga nivåer. Vi glömmer också hönserierna där djuren är så många och lever så trångt att det också är svårt att upptäcka döda djur, och luften stinker så att lukten sätter sig i kläderna på den som bara går in en kort stund. Det andra alternativet är burhöns, där hönsen får leva i en liten bur, och så fort de har värpt ett ägg rullar det ner längs en ränna till en uppsamlingsplats. Allt för att förhindra att träck ska förorena äggen.
Det FINNS ansvarsmedvetna djuruppfödare och kött- och äggproducenter. Men vi måste vara noga med att kolla varifrån vår mat kommer, och vi måste vara beredda att betala lite extra för att producenten ska kunna föda upp sina djur på ett bra sätt.

Wuthering Heights

Jag läste recensionerna gällande den nya filmen Wuthering Heights. De var översvallande positiva nästan överallt. Filmrecensenterna i Svd brukar vara väldigt negativa och kritiska till det mesta, men där var det mycket positiva omdömen. Normalt sett är jag inte så intresserad av romantiska kostymfilmer som handlar om relationer bland överklassfolk på slott och herrgårdar från svunna tider, men den här filmen låter onekligen lite intressant.
Och jag kan inte låta bli att tänka på Wuthering Height med Kate Bush. Det var en låt som stack ut ordentligt.

Vargar


Sten i glashus


Snart 100 år sedan...

När jag tänker på alla människor som kände så stor tilltro till "världens modernaste osänkbara skepp" tycker jag att det känns så sorgligt, fast det har gått snart 100 år sedan det sjönk. Tydligen finns en meny från förstaklassmatsalen den 14 april bevarad, och den ska snart säljas på auktion, om jag har förstått rätt.

Minnen

Jag har haft lite kontakt med en gammal klasskamrat, och hon skrev så här:
"Du stod alltid på händer eller hjulade. Du kunde inte gå som folk. Roliga minnen."
Hon har nog rätt. Det var nog så det var. Jag stod verkligen mer på händer än på fötter. Men tänk att mina klasskamrater minns mig på det sättet. Jag som trodde att jag var så stillsam!!

The Monkees

Jag läste precis att Davy Jones från The Monkees dog igår, 66 år gammal. 
Jag tyckte att han var så otroligt söt. Och jag tyckte att Monkees var mycket bättre än Beatles, vilket fick mina bröder att tycka att jag var alldeles rubbad. Med tiden har jag förstått Beatles storhet, men de enda idolbilder jag någonsin har haft uppe på väggen var faktiskt på Davy Jones.
De hade ett tv-program, som jag inte minns så himla mycket av, men jag vet att det var ganska galet - typisk brittisk humor, och alla kunde nynna med i "Hey, hey, we´re the monkees..."