Marian Keyes är tillbaka!

Jag har en god nyhet till alla Marian Keyes-älskare! Hon har ju varit svårt sjuk (djupt deprimerad) vilket har gjort att hon inte har skrivit en rad på två år. Men nu har hon skrivit ett nytt månadsinlägg för första gången på nästan två år.
Hon håller dessutom på att färdigställa en ny bok, som kommer ut till hösten. Härligt! Den ska tydligen både vara rolig, spännande och mycket allvarlig. Som ett Kinder-ägg ?!?

Är pappor farliga för sina barn?

Det var många som reagerade på Annica Dahlström, professor på Hjärnfonden, när hon gick ut med påståendet att pappor kan vara farliga för sina barn. Enligt den artikeln skulle det vara vanligt med skador på barnen därför att papporna skulle skaka barnen hårt, och att de var olämpliga på grund av sämre hörsel, dålig känsel i fingertopparna och begränsat synfält.
Nu har Annica Dahlström lämnat sin plats i Hjärnfondens styrelse. Läs vad Karin Bojs skriver i DN

Global uppvärmning eller inte?


Viktigt för demokratin!!

Jag känner mig ofta oroad över att vården på många sätt nedrustas så att vårdkvaliteten blir kopplad till patientens ekonomi. Men jag blir ännu mer oroad av att politiker beter sig på ett sätt som hotar vår demokrati,(artikel om hur Filippa Reinfeldt har hanterat vårdfrågor i Stockholm) med bristande insyn och öppenhet.
Det är oroväckande att politiker tar beslut om stora förändringar utan att öppet ta ansvar för sina beslut.
Filippa Reinfeldt bör vara lika tillgänglig för reportrar när hon ska redovisa bakgrund och konsekvenser av stora organisatoriska förändringar, som hon är när hon ska visa nya klänningar och gulliga reportage om hur hon håller sig i form.

Lite mer "Lelle" inför helgen

För er som vill lyssna på lite skrovlig, förförande röst. Varsågoda!
Come over to the window, my little darling
I'd like to try to read your palm.
I used to think I was some kind of Gypsy boy
Before I let you take me home

Now so long, Marianne, it's time that we began
To laugh and cry and cry and laugh about it all again

Well you know that I love to live with you
But you make me forget so very much
I forget to pray for the angels
And then the angels forget to pray for us

Now so long, Marianne, it's time that we began
To laugh and cry and cry and laugh about it all again

We met when we were almost young
Deep in the green lilac park
You held on to me like I was a crucifix
As we went kneeling through the dark

Oh so long, Marianne, it's time that we began
To laugh and cry and cry and laugh about it all again

Your letters they all say that you're beside me now
Then why do I feel alone?
I'm standing on a ledge and your fine spider web
Is fastening my ankle to a stone

Now so long, Marianne, it's time that we began
To laugh and cry and cry and laugh about it all again

For now I need your hidden love
I'm cold as a new razor blade
You left when I told you I was curious
I never said that I was brave

Oh so long, Marianne, it's time that we began
To laugh and cry and cry and laugh about it all again

Oh, you are really such a pretty one
I see you've gone and changed your name again
And just when I climbed this whole mountain side
To wash my eyelids in the rain!

Oh so long, Marianne, it's time that we began
To laugh and cry and cry and laugh about it all again


There is a crack in everything...

....that´s how the light gets in!

Rep-otålig

Mina bekanta har alltid tyckt att det har varit så komiskt att jag har behållit plasten på "rutan" på nya mobiltelefoner så länge det har varit möjligt, för jag vill inte att det ska bli repor. Det har varit lite sport för folk att rycka bort plasten när jag släpper garden för en minut.
Nu har jag tydligen förmedlat min aversion mot repor till mina elever. Igår hade vi ett matteprov i geometri med niorna, så jag hade med mig en bunt nya linjaler, fortfarande inpackade i sina plastfodral. När eleverna hade skrivit färdigt provet såg jag hur de med stor möda puttade tillbaka linjalerna i plastförpackningen igen, innan de lämnade tillbaka dem till mig. Jag fick nästan lite dåligt samvete men var samtidigt glad över att linjalerna kommer att fortsätta att vara fräscha och repfria ett tag till!
Eleverna är också väldigt snälla och färgsorterar pennor i olika fack i vår stora pennlåda. Jag ska lägga in ett foto på den fina asken här nästa vecka när jag har fått tillfälle att ta en bild.
.
Jag har säkert någon konstig diagnos som gör att jag hatar repor och osorterade pennor. Vad kan det vara?

Så hjärtskärande

Idag hade jag lovat att sitta och vakta en klass på min planeringstid, medan de tittade på en film (Benjamin Buttons otroliga liv). Då kunde jag sitta längst bak i filmsalen och jobba med lite av varje medan jag höll ett vakande öga på de 32 små juvelerna.
Eftersom filmen är så hiskeligt lång tog vi en paus med några minuters bensträckare mitt i filmen. När eleverna hade gått ut från salen hörde jag ett sorgligt snyftande någonstans i rummet. Det var ju ganska mörkt så jag såg mest konturer av stolsryggar, men när mina ögon vande sig vid mörkret såg jag att två flickor satt kvar mitt i rummet, och den ena tittade lite olyckligt hjälpsökande åt mitt håll. När jag kom dit såg jag att den andra flickan satt och grät så att ansiktet var alldels rödflammigt. Det visade sig att hon just hade fått veta att hennes svårt sjuke morfar nu var utom räddning, så han var döende. Hennes mamma hade åkt till staden där han låg på sjukhus för att vaka vid hans dödsbädd, och här satt flickan och grät över döden som aldrig kommer lägligt.
Det var så otroligt sorgligt att höra hennes snyftningar och veta att det inte fanns något att göra för att hjälpa henne. Inte något mer än att hämta två handdukar - en fuktig med kallt vatten att fräscha upp det tårdränkta ansiktet med, och en torr för att torka bort både tårar och vatten.

Paolina o Tora skapar konst på TomTits


Att spara på fel saker!

Ibland blir jag alldeles matt. Det handlar om krångliga regler och fyrkantig byråkrati som är helt sanslös. Det finns så fåniga regler och så stelbenta människor att barn som har stora behov inte får den hjälp de behöver för att det uppenbarligen ska sparas pengar.
Jag kan tyvärr inte berätta några detaljer om vad det handlar om, för jag vill inte riskera att det går att hitta kopplingar till de berörda människorna, men det är så otroligt frustrerande att ha kämpat länge för att komma vidare i byråkratdjungeln, och när man tror att man har kommit i hamn visar det sig att alla handlingar skickas tillbaka (ett par års handlingar - en jättebunt!!) för att någon formulering i dokumenten är otillräcklig, och med det står man på ruta ett igen!
Och det luktar besparingar lång väg!

Leonard Cohen

Nu måste jag rusa till skivaffären på fredag, när Leonard Cohens nya skiva släpps!!
Klicka på länken här ovan och lyssna på den nya låten!

Koldioxid

Det dyker med jämna mellanrum upp forskare som hävdar att debatten om koldioxidhotet (läs artikel av Tege Tornvall i Newsmill) är överdriven. De är ofta pålästa och kommer med imponerande argument. Men alla som försöker negligera hotet genom att hänvisa till tidigare svängningar i klimatet verkar glömma hur otroligt snabbt temperaturförändringen går nu. De senaste årens stora naturkatstrofer av olika slag gör det svårt att blunda för sambandet mellan vår livsstil och de allt kraftigare och våldsamma reaktionerna på jorden.
Jag vet att många vill avfärda Al Gores "En obekväm sanning" som förvrängd propaganda, men den är minst sagt omskakande.
Det vore ju himla bra om de som tvivlar på skrämselpropagandan har rätt, att det inte alls är ett allvarligt läge på jorden. Jag skulle vara glad om det är de som har rätt.
Men tänk om det är de som varnar för alla tecken på att vi fördärvar vår egen planet som har rätt? Vad gör vi då? När ska vi ta varningarna på allvar? I tid eller när det är för sent?

Det här ger mig lust att dansa!!


SL-kort

Det känns lite surt, för igår tappade jag mitt SL-kort. Det är ett årskort. Räcker till den 27 augusti...
.
Som tur är har jag registrerat kortet på SL:s hemsida så jag har förlustgaranti och får ett nytt om några dagar. Men när jag klev på bussen och upptäckte att kortet var försvunnet var jag tvungen att betala med mobilen. Den enkla resan på ett par mil kostade 54 kronor...

Vacker vinterdag

Morgonen var otroligt vacker med strålande sol över ett landskap som var inbäddat i vit, ren snö. Det är ju så här vintern ska vara!

Bra pris på lökaskar!!

Jag gick förbi en affär som sålde lök till ett bra pris. Den kostade bara 25 kronor per ask!
PER ASK???

Sverigekartan enligt journalister (förutom min syrra förstås!!!)


Så häftigt!!


Önskar vi kunde!!


Lite allmänbildning

Den här dagen har gjort mig lite mer allmänbildad. Mina elever har berättat om några betydelsefulla personer. Känner ni till de här personerna?:
Göte Bergström
Alex samuelsson
Amailia Eriksson
Erika Aittamaa
Nils Olsson
Carl Munther
Carl Nyberg
Willgodt Theofil Odhner
Alexander Lagerman
Petra Wadström
Maria Christina Bruhn
.
De var nya bekanstskaper för mig. De som följer hade jag hört talas om:
Alfred Nobel
Johan Petter Johansson
Erik Wallenberg
Niklas Zehnström
Gideon Sundbäck
Lars Magnus Ericsson
Gustaf de Laval
Gustaf Erik Pasch
Swen Wingqvist
.
Eftersom ni säkert vill testa era egna kunskaper ska jag inte skriva vilka storverk de har utfört här, utan det skriver jag som en kommentar istället.


Suicidklassen

I mitt jobb är det viktigt att vi förmedlar framtidstro till barnen. När vi berättar om miljöproblem eller livsstilsrelaterade katastrofer är det viktigt att vi ingjuter hopp och positivt tänkande i eleverna. De ska ha en känsla av att det finns ett hopp för jorden om vi gör kloka val.
Med tanke på det får man väl anse att jag misslyckades med  en fysiklektion nu i veckan. Vi pratade om vårt solsystem och hur det fungerar. Som en introduktion kändes det naturligt att börja med att prata om Big Bang och den otroliga expansion som följde, och fortfarande pågår. Jag ville också nämna att vårt solsystem är en otroligt liten del del av vår galax - bara en stjärna bland många miljarder stjärnor. Vår galax i sin tur är bara en av många andra galaxer. Big Bang inträffade för 15 miljarder år sedan, jorden bildades för 4,6 miljarder år sedan och människorna har bara funnits en försvinnande liten del av den tiden. Vi pratade även om att jordplattorna rör sig, men våra liv är så korta att vi aldrig hinner märka hur det rör sig. Allt det kändes viktigt att berätta om för att eleverna skulle betrakta sig själva både ur tids- och rymdperspektivet. I vanliga fall brukar eleverna bli otroligt intresserade och komma med en massa synpunkter och funderingar. I det här fallet blev det lite annorlunda. En flicka satt och såg bekymrad ut och så sa hon:
- Men vad onödigt! Vi föds och ska ändå bara dö! Då kan man lika gärna ta livet av sig direkt!
Några av hennes kamrater såg lika allvarliga ut och nickade instämmande.
- Ja, det är sant! Det är ju ingen mening att leva om man ändå vet att man ska dö!
Den deprimerade livssynen spred sig i rummet med en massa hummanden och kommentarer:
- "Jag ska också ta livet av mig"
.
Nu har jag inte haft den klassen sedan den lektionen, så jag får se hur stämningen är när jag har dem på tisdag igen.

Jag ser tydligen otroligt korkad ut

På mitt jobb har vi fått friskvårdskuponger som vi kan lösa in på ett antal ställen som kan anses ha en hälsobefrämjande verksamhet. Jag har löst in hela min kupongbunt på ett gym, så att det i stort sett täckte hela årsavgiften. Man kan besöka gymmet i princip dygnet runt, och därför måste man ha ett passerkort. Samma gymföretag har lokaler på flera ställen, både i närheten av mitt jobb och min bostad, men man är tvungen att aktivera sitt kort på respektive plats vid de tidpunkter då kassan är bemannad. Eftersom det har varit juluppehåll var gymmet i närheten av min bostad inte bemannat förrän idag, så jag passade på att slinka in där när jag var på väg hem.
Tjejen i kassan försvann in i ett annat rum och kom tillbaka med mitt aktiverade kort, och så förklarade hon snabbt hur man skulle bära sig åt för att komma in när det inte var bemannat. Hon pekade ut tre olika dosor med en liten grön lysdiod, där man skulle hålla kortet för att öppna dörrarna. När hon hade förklarat tittade hon till på mig och förtydligade:
- Alltså man måste inte trycka på dem samtidigt!!
.
Jag tittade på de tre dosorna och undrade för mig själv om jag såg ut som om jag trodde att man var tvungen att trycka samtidigt på alla tre. Med ett kort! När de tre dosorna var placerade ganska långt ifrån varandra! Den första dosan satt fast utomhus bredvid ytterdörren, nästa dosa satt i en slags sluss mellan ytter- och innerdörr, och den tredje dosan satt precis innanför innerdörren.
Hon tittade allvarligt på mig och sa att jag kunde öva med kortet när jag gick ut från lokalen. Jag tittade lika allvarligt på henne och lovade att jag skulle göra det, men bara på en dosa i taget.

Morgonpromenad