Drama hos grannen

Jag pysslade på balkongen i det vackra solskenet. Även grannen hade sin balkongdörr öppen. Genom dörrspringan kunde jag höra en kvinna sjunga en smäktande, sorgsen operaaria (det var alltså inte grannen som sjöng...). Samtidigt hörde jag att det skvalade inne i lägenheten, jag gissar att de skalade potatis.
Sen lät den sjungande kvinnan mer desperat, och jag hörde hur grannen jobbade med att skära och skära och skära något hårt.
image121
                     
www.ida.liu.se


Plötsligt var det massor av människor som sjöng tillsammans i ett pampigt crescendo. Då hörde jag hur grannen hackade lök, snabbare och snabbare.
Plötsligt blev det tvärtyst. Dramat var över. Då hörde jag hur det fräste inne hos grannen och förföriska doftslingor av stekt kött ringlade kring min näsa. Samtidigt som jag hörde hur de dukade med klirrande tallrikar och bestick började Frank Sinatra sjunga därinne.
image122
www.bassey.co.uk


Då började det kännas intimt. Jag ville inte störa längre. Så jag lämnade dem ensamma med Frank. Hoppas de fick en riktigt romantisk middag.
image123
www.vg.no

Skallig skalle

Jag tycker att det är så snyggt med skalliga skallar! Nu menar jag inte överkammade skallar eller små skepparkransar, utan det ska vara kaxigt! Tänk vad häftiga Bruce Willis och Henrik Hjelt är!
image119image120
www.theodoresworld.net                             www.buylando.se

Alla huvuden är inte perfekta, så några måste Gud täcka med hår...

Lite medicinsk information

Här fick jag tips om en intressant artikel från Södersjukhuset, som handlade om hur nyttigt det är med grönt te


image118
http://www.grontte.com/gront-te.gif

J-a typer!!!!

Sitter just och tittar på "Cops" där det ena inslaget efter det andra visar hur påtända eller berusade män slår sina kvinnor och barn. Det är alltid lika obegripligt - vad är det som får dem att slå?

Alla ni män som aldrig skulle komma på tanken att bli våldsamma mot era kvinnor - NI BLIR VÄL GALNA PÅ DETTA? Ni måste hata män som orsakar att kvinnor går omkring och är rädda!

Anorexi som ideal

Det är skrämmande att så många har tappat greppet om vad som kan betecknas som en normal och sund kropp. Läs här en artikel som handlar om anorexi och modebranschen:
 http://www.resume.se/nyheter/2007/09/26/skrackbild-chockar-modebra/index.xmlTack för tipset syrran!
image117

http://marknadskontoret.shop-in-a-box.com/20066/upload/bilder/0/skelett.jpg

Chokladtävling

image116
Du som gillar choklad kan delta i den här tävlingen som du kan läsa om hos
Junitjej. Tävlingen pågår till den 30/9.

Fred på jorden!


image115


                                                               
http://user1.netatonce.com/~n9308/blandat.html

Dagen efter Body Jam...

Idag har vi gått omkring och känt oss väldigt sportiga. Vi har jämfört träningsvärk, och har försökt repetera vissa extra roliga rörelser.
Vi tycker nog att vi redan har blivit lite snyggare...

Mitt nya liv

Idag har vi ägnat oss åt friskvård. Vi var ett gäng från jobbet som deltog i ett Body Jam-pass. Och vad roligt vi hade! Och vad mycket fel vi gjorde, i alla fall jag.
Otroligt att det ska vara så svårt att svänga åt vänster när instruktören säger  att man ska svänga till vänster, pekar med vänster arm och själv svänger åt vänster. Då svänger jag åt höger! Dessutom i en annan hastighet än de andra i rummet. Så när jag har svängt klart har de andra redan hunnit påbörja nästa moment, som är en hastig stegkombination som jag kanske klarar när jag har tränat varje vecka i ett år eller så.
Och jag har fullt schå att flytta fötterna på rätt sätt, alla medrörelser med armarna är än så länge överkurs.

Men i morgon kommer jag att gå omkring och ta små märkliga stegkombinationer för att hålla ångan uppe, och värken i kroppen kommer påminna mig om hur duktiga vi var idag.


Kemilektion 2

En av killarna satt och var uttråkad och tyckte att lektionen var tråkig. Så kom han med standardfrågan:
- Varför ska vi göra det här?

Då vände sig en av tjejerna om och sa:
- Tänk om du blir professor! Då måste du kunna det här!

Kemilektion

Vi jobbar just nu med atomens byggnad och periodiska systemet. Jag har försökt förklara hur otroligt små atomerna är, och principerna för de olika atomslagen. Vi har ritat atomer med elektroner cirklande runt kärnan, och vi har pratat om att saker som är sanningar idag kan visa sig vara helt fel om en ny banbrytande upptäckt görs. Vi har gjort jämförelser (Tänk er att hela atomen är stor som Globen. Då är atomkärnan stor som ett blåbär. Och hela utrymmet mellan kärnan och skalet är bara tomrum, inte ens luft.) för att på något sätt hitta bilder i hjärnan.

Jag har försökt förklara att grundämnen är ämnen som bara består av en sorts atomslag, så om man delar en bit guld i mindre och mindre bitar i evigheter så kommer det till slut att bli guldatomer. Fast ingen har någonsin sett en atom. Ahh! Det blir så krångligt och rörigt fast jag försöker förenkla med hjälp av liknelser.

Mitt i alla diskussioner säger en av flickorna:
- Jag förstår nästan vad du menar, men jag undrar, hur får man in atomerna i guldet? Det måste ju vara jättesvårt att få dit dom om dom är så små så man inte ens ser dom....

Tekniken har gått framåt....

image114
   www.cymbel.com

Och Gud skapade mannen....

image113

Snygg och sexig....

Jag hade upptäckt att det var dags att fräscha upp benen igen, så jag plockade fram epilatorn och genomförde den plågsamma proceduren. Efter ett tag hörde jag att min yngsta dotter ropade på mig, så jag stapplade dit med rödprickiga, ömmande ben för att kolla vad det var hon ville.

- Håller du på med epilatorn? frågade hon.
- Ja, det är dags för det, tyckte jag.
- Jaha, och nu som pappa ska vara borta en vecka, sa hon lite irriterat. Vad onödigt!

Vad tänker hon egentligen?

image112

Chaplin

Och så har vi den underbara, underbara "Smile". Tyvärr är det inte Chaplin som sjunger själv på det här klippet, men den är så fin, så fin

March Colonel Bogey

När vi ändå har snöat in på gamla filmmelodier måste jag även nämna musiken från filmen "Bron över floden Kwai". Den är väl ändå för härlig? (Ni som jobbar på IKEA behöver kanske inte lyssna på den...)

Dueling banjos

Jag minns att när jag såg filmen "Den sista färden" första gången, när jag var sexton år, tyckte jag att den var så otäck att jag var på väg ut från bion. När jag såg om den många år senare tyckte jag fortfarande att det var en otäck film, men jag tyckte också att den var väldigt bra. Det är många fina karaktärer i filmen, och naturscenerna är storslagna.  Det är också häftigt att följa hur relationerna mellan männen förändras under historiens gång. Och så har vi den fantastiska låten - "Dueling banjos´".

Teperfektionist

Jag dricker te. Mycket te. Ofta. Det börjar likna missbruk. Men jag ställer höga krav på tedrickandet. Om jag är ute på ett fik där de bara har fisljummet vatten och trista tepåsar dricker jag hellre kaffe fast jag egentligen inte tycker om kaffe.
På jobbet hämtar jag någon gång (ca en gång på 14 dagar) en kopp kaffe ur automaten. Sen försöker jag dricka det utan att med en min visa hur äckligt jag tycker att det är. Oftast klarar jag bara några klunkar och sen häller jag bort det och dricker vatten i stället.

Sen är jag teperfektionist. Jag klarar inte att bara doppa ner tekulan i lösviktsteet och klämma ihop om en lagom mängd. Då sticker det ju ut teblad här och där. Det klarar jag inte av. Jag står och formar till mitt te och ser till att det passar i kulan så att inget sticker ut. Om jag snusade skulle det ta evigheter för mig att forma till en prilla.image109

Det finns äckliga tesorter.  Liptons gula är närmast odrickbart, allra helst om man är på ett fik med plastmuggar image110och fisljummet vatten. Min syster plockade en gång ihop alla tesorter de hade att välja på i fikarummet på hennes jobb. Jag har lovat att testa de olika sorterna och göra ett utlåtande. Jag vet, syrran att det var längesen jag fick uppdraget, men det kommer, det kommer.
 Liptons gula ligger illa till redan från början, det är ingen idé att ni satsar pengar på att det ska vinna testet. Fast det är bra odds förstås.

Det går att hitta goda tesorter i påse också. Friggs orientaliska kanelte är riktigt gott. Jag kan rekommendera det nu på hösten. Det ska drickas i stora koppar, och man kan gärna kura ihop sig i soffan och lyssna på bra musik. Leonard Cohen och kanelte går bra ihop. Eller Paolo Nutini.image111

Genomskinlighet

Det är så konstigt hemma hos oss. Lite här och där har vi ganska stora grå rutor på väggarna. För att det inte ska se alltför konstigt ut har vi hängt lite tygtrasor där. Nu hade vi besök av en kompis som påstod att det kunde bli genomskinligt om man putsade lite.......image108

Oj!

Nu är det dags att städa!

image107
Nu när hösten är här börjar det bli dags att röja i alla skåp och lådor....

Bilden har jag fått från en kompis. Vet inte vem som har tagit den, eller varifrån den kommer.

Häftiga bilder

image104image105image106
Jag bläddrade lite i pappas gamla ärvda fotoalbum och hittade några mysiga gamla bilder

Tips på en rolig blogg

Jag har hittat en väldigt rolig blogg, med både underhållande texter och jätteroliga illustrationer.

http://tantig.blogg.se/

Snarkningar

Maken snarkar. Fruktansvärt mycket och fruktansvärt högt. Jag vaknar ganska ofta av de värsta snarkningarna, och då brukar jag putta lite på honom, och be honom att lägga sig på sidan i stället, så jag ska hinna somna om.
Men då får jag genast problem, för då ligger jag och tänker: Nu måste jag verkligen hinna somna innan han välter över i ryggläge igen, så jag vaknar igen...Och bara för att jag ligger och tänker så kan jag absolut inte somna, utan jag ligger vaken ända tills ryggläget inträder, och jag puttar lite och ber honom ligga på sidan....

Ibland ser jag ut som en zombie på morgnarna, alldeles blå och svullen kring ögonen på grund av sömnbrist.

Bits hon? Eller skäller hon bara?

När våra barn var små bodde vi ute på landet i ett gammalt rött 1700-talshus. Det hade en genuin charm med fantastiska breda golvtiljor och hundraåriga, nedgångna, slitna skurgolv. Förutom barnen hade vi hundar, så vår dammsugare användes flitigt. Naturligtvis är det svårt att få upp alla labradorhår ur de breda golvspringorna, även om man dammsuger både morgon och kväll, men vi försökte verkligen hålla en anständig nivå.

En dag fick vi besök av en äldre släkting till maken. Vi bjöd henne på kaffe och nybakta bullar,och barnen skötte sig exemplariskt, och den nytvättade tvätten vajade glatt ute på tvättlinan, och fönsterna gnistrade i solskenet - ja, det var rent ut sagt rena bullerbyidyllen.
Tills damen tittade ner på sina Helly Hansenklädda fötter! Hon var väl cirka 1.70 när hon kom in till oss, men efter att ha gått runt och med hjälp av HH-materialets statiska elektricitet hämtat upp alla hundhår i springorna hade hon ett hårlager under fotsulorna som gjorde att hon hade blivit minst 5 centimeter längre. Och som hon skällde! Hundarna fick genast komplex och skällde aldrig nånsin mer.
Vi köpte naturligtvis nya sockor åt henne, men hon har aldrig mer kommit hem till oss.


Oj, så fel det kan bli!

image101 "Jag försökte tala om för den franska premiärministern på franska att jag uppskattade hur han tagit ställning i olika frågor. Vad jag faktiskt sa var att jag kände ett begär efter den franska premiärministern i olika ställningar."

Tony Blair


Nyheter

I de flesta bilarna på våra vägar sitter det bara en person, vanligtvis föraren.


Carol Malia, nyhetsankare på BBC.

Klipsk tjej?

Jag mår som bäst när jag är glad.


Winona Ryder

Kloka tankar?

Om jag ingick ett avtal med den där mannen, så vore det som att sticka huvudet i en älg.

Samuel Goldwyn

Misstag

image100
Ni kommer aldrig att lyckas - fyrmannaband är ute. Åk hem till Liverpool...

Chef på skivbolaget Decca till medlemmarna i Beatles, 1962

Jonas Gardell

En gång var jag tillsammans med några vänner på Mässan. Av en slump fick vi fribiljetter till en föreställning av och med Jonas Gardell. Jag var lite skeptisk och hade inga större förväntningar på föreställningen. Men oj, vad jag hade fel! Han var rolig, fräck, självutlämnande, allvarlig och vi i publiken skrattade ibland, var knäpptysta av allvaret ibland och grät floder ibland.  Som en avslutning sjöng han "Aldrig ska jag sluta älska dig", och jag snörvlade och grät, och gick ut ifrån salongen rödgråten och omskakad.
Efter den upplevelsen har jag läst hans böcker, och jag blir nästan knäckt av hans förmåga att skildra utsatthet.


En liten hälsning

Vi har en arbetskamrat som just har genomgått cellgiftsbehandling, så vi ville visa att vi tänkte på honom....

image99

image100


Sommarminne

image97
Nu när höstens snålvindar viner runt knuten känns det mysigt att minnas båtturen från i somras, då vännen somnade så här skönt på fördäck.

Bloggsal

Jag sitter här och småsurfar på morgonen. Det är en irriterande stressfaktor att man måste åka iväg till jobbet.  Där är det så otroligt svårt att surfa ifred. Man måste vara så skärpt och ha uppsikt över kollegorna samtidigt, så man hinner klicka fram något lämpligt när de närmar sig.
Men jag ska få ett par datorer till min No-sal vilken dag som helst. Då kan man få jobba mer ostört. Jag kommer troligen att missa både fikaraster och konferenser. Och jag kommer givetvis att skylla på den höga arbetsbelastningen...

Tyst middag

När jag utbildade mig var en av mina kurskamrater hörselskadad. Hon var inte helt döv, men hade kraftigt nedsatt hörsel så hon hade varierande hjälpmedel. Ibland hade vi en teckentolk närvarande,och ibland fick vi alla sätta på oss mikrofoner och föra samtal på ett disciplinerat sätt, så att hon kunde uppfatta vad vi sa. Vi fick inte prata i munnen på varandra, och vi var tvungna att titta på henne när vi talade, så att hon skulle kunna läsa på våra läppar.

Vid något tillfälle berättade hon för mig att hon var väldigt intresserad av teater, och jag fick en inbjudan till en fest som hennes avdelning i De Hörselskadades Förening skulle ha. Det skulle börja med en teaterföreställning, och sen skulle det bli middag och fest.
Teaterföreställningen blev en stor upplevelse för mig. Skådespelarna agerade, och föreställningen var jätterolig. MItt bland skådespelarna stod det teckentolkar uppställda. En stod tex mitt på ett matbord där skådisarna satt och låtsades äta. Sen fanns det hörselslingor, och någon form av textförstärkning. Det var helt fantastiskt att se en sån föreställning, och det fick mig att bli medveten om att det finns massor av sätt att göra kulturen tillgänglig för alla, även om man har någon form av funktionshinder.

Och sen var det dags för middag. Och vad hände då? Jo, det satt säkert 100 personer i rummet, bänkade till den delikata måltiden. Och det blev knäpptyst! Ingen sa ett ord! Alla tecknade till varandra! Och jag satt helt isolerad i sällskapet. Jag förstod ingenting! Tills en tjej förbarmade sig över mig - och tolkade! Hon översatte teckenspråket muntligt, så att jag skulle kunna hänga med. Hon berättade att det fanns en del helt döva personer i lokalen, andra hade varierande grad av hörselnedsättningar, och så fanns det nära och kära som var hörande, men som behärskade teckenspråket perfekt. Alla de personerna kunde kommunicera utan problem, men jag som inte kunde teckna lärde mig en läxa.


Mera mingel

Inte nog med att pensionärerna hade drag under galoscherna när de festade. En av de snart 90-åriga herrarna blev dessutom riktigt i gasen och flirtade hejdlöst!

Jag kom av mig lite...

Efter förra inlägget har det blivit lite tyst ett tag. Först berodde det på att kraften och inspirationen rann ur mig, men sen var det otroligt svårt att logga in på blogg.se i förrgår. Det hände i princip ingenting, och det gick att läsa andras sidor, men det var omöjligt att skriva kommentarer.
Och igår hade vi fest i vår bostadsrättsförening. Vi är bara yrkesverksamma i fyra av lägenheterna, resten bebos av pensionärer. Vi dukade långbord i trapphuset (eftersom det regnade ute) och så grillade vi (utomhus, men grillen råkade stå rakt under vårt öppna sovrumsfönster, så hela lägenheten luktade lägerskola i åtskilliga timmar, trots vidöppen balkongdörr hela natten, med den svala nattluften cirkulerande runt i alla vrår). Det var hög stämning och pensionärerna orkade festa hur länge som helst. Vi andra kroknade efter principen "yngst går först hem". Det betydde att husets femåring gick hem vid halv tio, och vi andra gav upp strax därefter.
De två gamla paren som närmar sig 90 (jag skojar inte, de är hur pigga som helst. Den ena damen klättrade i träd och sågade ner grenar vid 83 års ålder) orkade längst av alla. De avslutade allt med att röja undan och skura i trapphuset.
Undrar hur länge det allra äldsta paret skulle ha festat. De hade inte tid att komma, för de var på sitt lantställe och var troligtvis upptagna med att hugga ved inför vintern. Där är maken 94 och makan 92, och de har köpt lägenheten som en investering tills de blir gamla och trötta (!).


Mobbning

Man läser ofta i tidningen om ungar som har blivit mobbade i åratal, utan att någon vuxen har märkt något. Och det är verkligen väldigt otäckt att det finns så många fula sätt att mobba någon utan att omgivningen har en möjlighet att ana något.
Det går att titta för länge, eller inte titta alls,dvs frysa ut personen.
Det går att kommentera kläder, stil,uttal, utseende.....
Det går att härma saker som personen säger.
Det går att hånskratta så fort personen säger något.
Det går att skratta åt alla andras skämt, men bli tyst så fort den här personen pratar.
Det går att flytta på sig så personen alltid får sitta ensam i matsalen, klassrummet, korridoren....
Det går att prata om fester eller andra roliga saker som alla utom personen är delaktiga i.
Det förekommer fysiska påhopp, allt från småknuffar till allvarlig misshandel.

Ja, det finns massor av sätt att plåga ett utsett offer. Och det går att göra det mesta i smyg.

Igår kom jag gående i korridoren när jag plötsligt såg en pojke stå i ett hörn och gråta så han skakade. På en bänk alldeles bredvid honom satt två av hans klasskamrater och  tittade kallt på honom, till synes helt oberörda av hans förtvivlan. Jag gick fram och tog hand om pojken. Han var fullständigt otröstlig. Jag ville så fort som möjligt få in honom i ett annat rum, så att han skulle slippa tappa ansiktet inför andra kompisar. Det kan vara känsligt att vara en kille i åttan som står och gråter i korridoren....
Vi gick till vårt arbetsrum, och han fick en chans att lugna sig lite, och kunde berätta vad som hänt. Det visade sig att det hade pågått en konflikt mellan pojkarna en längre tid, och nu hade de två andra pojkarna systematiskt trakasserat den här pojken en tid. Han fick inte sitta med dem. Om han satte sig på bänken puttade de bort honom, och de stötte ut honom på olika sätt. Dessutom hade de knuffat in honom i väggen mm. Om jag inte hade passerat där just då hade vi förmodligen inte haft en aning om vad som hände.
Det var svårt att bena ut vad som hade hänt nu, och vad som hade hänt tidigare, och de hade en massa förklaringar till varför de hade sin konflikt. Förhoppningsvis löser det här sig med rätt hantering, med hjälp av skolans elevvårdsteam.
Men jag kände mig riktigt tagen, nere och nästan lite illamående. Hur många missar vi egentligen? Hur många går till skolan och har ont i magen -varje dag - för att de ska möta sina plågoandar?  Hur många undrar om vi ser och hör vad som händer, men tror att vi struntar i det? Hur många är utsatta dag efter dag, utan att berätta något för vare sig föräldrar eller lärare, av rädsla för att det ska bli ännu värre?
Vad ska vi göra åt mobbning? Det kan ödelägga livet för ungdomar, och vi lärare upptäcker ofta inte vad som sker, hur uppmärksamma vi än försöker vara.
Varför mobbar vissa barn andra? Är de elaka? Gör de det av rädsla för att själva bli utsatta? Hellre angripa än angripas? Har det med hemmiljön eller uppfostran att göra? Medfödd personlighet?

Har ni läst Jonas Gardells "En komikers uppväxt"? Det kryper i skinnet när man läser den.

Framtidstro för barnen

Det gäller att förmedla trygghet och hopp till barnen....Sissela Kyle är fantastisk!

Drive-in-bankomat


Med de nya Drive In Bankomaterna kommer du som kund att kunna ta ut
pengar utan att lämna bilen. Instruktioner för de nya bankomaterna
följer nedan. Vänligen läs de instruktioner som passar till ditt
kön, och memorera dem till första gången du ska använda automaten.

INSTRUKTIONER FÖR MÄN:
1. Kör fram till Bankomaten.
2. Rulla ner fönstret.
3. Sätt in kortet och knappa in din PIN-kod.
4. Skriv in det önskade beloppet.
5. Tag kortet, pengarna och kvittot.
6. Rulla upp fönstret.
7. Kör.

INSTRUKTIONER FÖR KVINNOR:
1. Kör fram till Bankomaten.
2. Backa så att sidorutan kommer närmare Bankomaten
3. Starta motorn igen!
4. Rulla ner fönstret.
5. Leta fram din handväska och töm ut innehållet på passagerarsätet
för att hitta kortet.
6. Leta efter ditt smink och kontrollera makeup'en i spegeln.
7. Försök att stoppa in kortet i Bankomaten.
8. Öppna bildörren för att komma lite närmare.
9. Sätt in kortet.
10. Vänd kortet riktigt.
11. Leta rätt på kalendern i din handväska och läs PIN-koden, som du
har skrivit på omslaget.
12. Knappa in PIN-koden.
13. Tryck på "FEL" och skriv den korrekta PIN-koden.
14. Skriv in önskat belopp.
15. Kolla makeup'en i spegeln igen.
16. Ta pengarna och kvittot
17. Töm handväskan igen för att hitta din plånbok, stoppa ner
pengarna i den.
18. Stoppa kvittot längst bak i checkhäftet.
19. Kolla makeup'en igen.
20. Kör två meter framåt.
21. Backa tillbaka till Bankomaten.
22. Tag kortet.
23. Töm väskan, hitta kortfodralet och stoppa ner kortet i det.
24. Kontrollera din makeup
25. Starta motorn igen! Och kör bort från Bankomaten.
26. Kör några kilometer.
27. Släpp nu upp handbromsen.

Tjuvlyssnat

Nyheterna på radion: "Idag begravdes Pavarotti i sin hemstad Modena. Bland gästerna märktes Bono och förre FN-chefen Kofi Annan..."

Person 1: Va, är inte Kofi Annan chef längre?

Person 2: Nej, nu är det en annan än Annan.

Boktips

Här får ni ett boktips. Vill ni läsa lite om boken kan ni klicka här

image94

Christine Falls av Benjamin Black

Den kostar bara 39:- på bokus.com


Utmaning

Jag har blivit utmanad av Ester.

Regler: Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg som innehåller åtta fakta eller vanor om en själv. I slutet av inlägget utmanar bloggaren åtta nya personer. Glöm inte att lämna en kommentar om utmaningen i deras kommentarrutor på deras bloggar, så att de vet att de har blivit utmanade.

1. Jag hade några abborrar hemma i badkaret en gång när jag var barn, för jag hade inte hjärta att ta livet av dem när jag hade fiskat, och jag hade god fiskelycka. De blev dock kortlivade i vårt hem eftersom både mina föräldrar och alla mina syskon ville nyttja badkaret.

2. Jag äter inte fläskkött. Det beror på att jag har haft en gris en gång. Är inte muslim.

3. Jag har extrema anlag för åksjuka. Jag erbjuder mig därför oftast att vara chaufför om det är fest på gång, för när jag kör blir jag inte åksjuk (fast det har faktiskt hänt). När jag åker buss stirrar jag rakt framåt hela tiden. Jag blir däremot inte sjösjuk.

4. Jag är född i Stockholm.

5. Jag är 25% norsk, för min farmor var norska, och så har jag spanskt påbrå på min mammas sida.

6. Jag tycker att det är godare med öl än med vin.

7. Jag håller på Hammarby. Är tämligen ensam om det på mitt jobb, där alla håller på Djurgården eller AIK.

8. Jag är morgonpigg och hinner alltid äta frukost. Skulle inte kunna gå till jobbet utan att äta först.

9. Jag har somnat på bio en gång. Jag såg (eller inte?) Dr Strangelove.

10. När jag fick mitt första barn tog hela förlossningen 3 timmar (från första värken). Själva framfödandet tog 7 minuter. Utan minsta stygn. Jag hann knappt in på BB. Dottern föddes på en brits, för jag hann inte upp i förlossningssängen.


Nu utmanar jag ingen särskild i min tur, utan bara hejar på så där i största allmänhet. Ta er an utmaningen ni som känner för det.

Hur mycket är du värd?

Vill du veta vad din kropp är värd? Klicka på detta och svara på några frågor.$5025.00The Cadaver Calculator - Find out how much your body is worth. From Mingle2 - Free Dating Site

Mingle2 - Free Dating Site


Förförande

Jag blir svag i knäna av Lagerfeld. Det luktar så fruktansvärt gott, så, tja, räkor och vitt vin behövs inte... Jag är bara så orolig att jag ska tappa självkontrollen och ge mig på nån okänd man på stan som råkar lukta gott...
image93
Foto: eget, hemma i köket

Lyckat misslyckande

Jag är så fascinerad av hur ett misslyckande kan bli en sån enorm framgång. 1968 skulle vetenskapsmannen Spencer Silver framställa ett lim. Det blev inte som han hade tänkt sig, för det gick visserligen att klistra fast papperslappar med limmet, men det var lika lätt att ta bort dem igen. Han kom inte på någon praktisk användning av sin misslyckade produkt.
Några år senare hörde en av hans kollegor på företaget 3M talas om hans misslyckade uppfinning. Den kollegan sjöng i en kör, och han tyckte att det var så jobbigt när hans bokmärken föll ur noterna, så han kom på att de små klisterlapparna kunde vara till nytta för honom.
Och så småningom kunde 3M sälja sina "post-it"-lappar runt om i världen.

Tänk om man kunde misslyckas så framgångsrikt ändå!
               image92

ooops!

Vi jobbar just nu med ekologi, och idag skrev en av mina elever:

"Skogen är full av levande orgasmer..."

Det hade jag ingen aning om!

E´ru inte riktigt klok?

Jag var ute och gick. Då fick jag syn på en liten pojke som gick och småmumlade för sig själv, samtidigt som han tittade koncentrerat på en lång kvist han drog bakom sig. Jag såg för min inre syn hur han längtade efter en hund, och låtsades att han var ute och rastade sin jycke. Så jag frågade:
- Är du ute och går med din hund?

Han tittade på mig länge, länge, och så svarade han:
- Nä, det här är en pinne.

Och med sin blick sa han: "du kan inte vara riktigt klok!"

Finnkampen...

Just nu har vi besök av en duktig tjej som är på väg till Finnkampen. Hon ska tävla i diskus. Hoppas det går bra, Frida! Jag ska hålla tummarna hela tiden!

                                                                       
image91

Och det vinnande bidraget är.....

image90

Här är bildbeviset på min stora seger. Jag kan tyvärr inte ta kort på själva datorn, för den har jag skänkt bort till min ena bror.
Nu känns det lite genant att delge er mina vinnande rader. Det var inte precis ett mästerverk, utan jag satt och lekte lite med följande villkor: Det skulle innehålla något om både datorer och tandkräm (!) och det skulle högst vara 20 ord. Och så här blev det:

Efter ett inledande virtuellt beteende
möts man naturellt med ett bländande leende.

Jag har aldrig sett texten i någon reklam, och jag har ju självklart spanat, så de var nog inte ute efter någon klatschig slogan, utan det var en ren marknadsföringsgrej. Och det var ju bra för dem, för om jag inte minns fel köpte jag två förpackningar tandkräm och tre tandborstar.


Att köpa tandkräm

För några år sen var jag och handlade lite av varje i en vanlig ICA-butik. Bland annat köpte jag tandkräm och nya tandborstar av ett särskilt fabrikat, och det fanns talonger med en inbjudan till en tävling om man köpte varor av det fabrikatet. Så jag tog en talong, skrev en slogan, klistrade fast kvittot, skickade in mitt bidrag, och glömde bort det hela.
Ett par månader senare ringde det i min mobil en kväll. I luren fanns en person som sa att han jobbade på en reklambyrå, och han började prata om den där tandkrämen. Jag förstod ingenting, utan försökte komma på vilken kompis det var som försökte driva med mig.
Efter en stund började jag komma ihåg lappen jag skickat in, och nu fick jag för mig att jag hade vunnit en årsförbrukning tandkräm eller så. Men reklambyråkillen sa:
- Du kommer väl ihåg din slogan?
- Eh, nej, svarade jag och funderade på om jag med det förlorade min årsförbrukning av tandkräm.
- Då ska jag läsa upp den här, sa han.
Och när han läste upp den kom jag ihåg att det var så jag hade skrivit.
- Vi fick in en massa bidrag, sa killen, och vi tyckte din var bra, så bra att du har vunnit första pris...
Jaha, vad bra! Då behövde jag inte köpa tandkräm det närmaste året!
Eller vänta...han sa något mer...
- .....så du har vunnit en dator. Till ett värde av 27000:-!

Jag vågade givetvis inte tro på att det var sant, förrän datorn några veckor senare levererades. Det var en Gateway-dator, direktlevererad från Irland, med scanner, joystick och en himla massa annan utrustning. Och den hade ett gigantiskt minne! Nu pratar vi år 2000, så ett gigantiskt minne då var 20 Gb. (skratta inte!) Det var häftigare än våra administrativa jobbdatorer. Men datorn hann ju knappt komma hem förrän tekniken hade utvecklats så den var passe´. Det går onekligen fort i den branschen.
image88

bild från school.chem.umu.se


Bra eller dålig muslim?

Jag hade en gång en liten elev som var väldigt förtjust i all mat.  Men jag var tvungen att hindra henne när hon tänkte äta tex fläsk eftersom hon var muslim. När det var blodpudding ville hon väldigt gärna äta, men jag hindrade henne varje gång. Hon tyckte att det luktade så gott och hon var så jättesugen på blodpudding.
- Men du får inte äta det där, sa jag.
- Varför får jag inte det? undrade hon.
- Men du är ju muslim, svarade jag.
- Varför är jag muslim? frågade hon då.
- Jo, för att din mamma och pappa är muslimer, och då blir du också det.
- Varför får jag inte äta det där för att jag är muslim? Jag tycker det luktar så gott.
- Alla vuxna bestämmer vad de tycker är viktigt att göra, och så har man regler för det. Och muslimer har bestämt att de inte ska äta sån här mat.
Hon såg lite besviken ut, men gick och satte sig och åt sin mat.

Nästa dag kom hon glädjestrålande och sa att nästa gång det var blodpudding skulle hon få äta det. Jag blev fundersam och undrade om det verkligen var okej för hennes föräldrar.
- Jo,min pappa sa att om det kändes rätt i mitt hjärta så skulle jag kunna äta vilken mat jag ville, sa hon då.

Jag tyckte det var bäst att kolla med pappan, så att jag inte ställde till det på något sätt, så jag pratade med honom senare samma dag.
Han bekräftade att han hade sagt till dottern att hon kunde äta maten om det kändes rätt för henne. Jag sa att jag kollade med honom för säkerhets skull, eftersom de var muslimer. Då sa han:
- Jo, jag är muslim, men jag är kanske en dålig muslim, men jag vill att hon följer sitt hjärta.

Bra eller dålig muslim - visst var han en gullig pappa!

Grodminne 4

Den här sången har alltid påmint mig om mina grodminnen....


Grodminne 3

Mellandotter Y hade en period när hon var helt fascinerad av sagor. Hon ville höra sagor morgon, middag och kväll, och hon fantiserade hela tiden om vad som hände i skogen bland trollen mm. När vi gick en promenad tog det evigheter att komma framåt, för hon skulle prompt pussa alla grodor hon hittade på vägen.
Nu har hon hittat sin prins "R", men hon fick alltså pussa många grodor innan hon hittade honom :)


Grodminne 2

Den som är äckelmagad kanske inte klarar att läsa det här inlägget...
För några år sen skulle jag ut på turridning med islandshäst. Det var i början av sommaren, och grodorna vällde runt i massor på sina ställen. Bland annat var det en skogsstig mellan en liten sjö och en våtmark, där marken var fullständigt täckt av grodor. Det måste ha varit åtskilliga tusen små grodor som var på väg någonstans.
Och vi var också på väg någonstans med våra hästar. Vi var tvungna att passera grodstråket på den lilla stigen, och jag kommer aldrig att glömma det vidriga ljudet av grodor som krossades under hästens hovar. Jag försökte styra undan, men grodorna fanns överallt. Det var många prinsar som gick till spillo den dagen! 

Grodminne 1

När jag var liten bodde jag i Stockholm på vintrarna, och i Småland på somrarna. Vi bodde på en gård med häst, kor, får och höns. Det var jätteroligt att hjälpa till med alla sysslor på gården. Bland annat tyckte jag att det var roligt att mjölka kor. Inne i "mjölkrummet" hittade min syssling och jag en liten groda en gång. Vi plockade upp den och lade ner den i en gammal kaffepanna som vi hade hittat på en skrothög. För att grodan skulle trivas lade vi gräs och löv i botten på pannan. Sen hade vi fullt sjå att jaga flugor att mata grodan med. 
Nu så här långt efteråt har jag ingen aning om hur länge vi hade grodan som husdjur - några dagar? En vecka? Flera veckor? 
Men rätt som det  var hade sommaren tagit slut och jag skulle åka hem till Stockholm igen. Dags att släppa ut grodan . Den satt kvar i gräset när jag gick. Mina föräldrar stod och pratade väldigt länge innan vi kom iväg, så jag hann springa tillbaka till vårt hus. Där satt grodan kvar i gräset, och jag var övertygad om att den var tam och tillgiven.  Och vad gjorde jag då? Jo, jag lade tillbaka den i kaffepannan.
Jag har haft lite ångest för det där genom åren, för jag kan absolut inte minnas om jag släppte ut grodan igen, eller om den satt fängslad i en gammal kaffepanna och svalt ihjäl.Sista dagen för utställning

På Kulturhuset i Stockholm finns det en bra utställning om Astrid Lindgren. Skynda er dit och titta, för idag (2 sept) är det sista dagen.
                                                                             image87

Jag tycker att hon ser så härligt uppkäftig ut på den här bilden, som jag har hämtat från Kulturhusets hemsida.

Tjuvlyssnat hos frisören

En pappa med son i femårsåldern kom in till frisören, som började med att klippa pappan. När pappan var färdigklippt var det sonens tur. Han var inte alls villig att klippa sig. Han satt och vred sig och protesterade. I ett försök att vara pedagogisk sa frisören:
- Men om du är duktig och sitter still ska vi klippa dig som vi klippte din pappa!
Varpå den lille sonen tittar på sin mycket tunnhåriga pappa och brister ut i bitter gråt.

Jag fick väldigt svårt att hålla mig för skratt och fick skynda mig ut därifrån.


Flytt till skatteskrapan

Igår hjälpte vi dotter L att flytta sina saker till den nya lägenheten i skatteskrapan. Lägenheten ligger på 14:e våningen och har en fantastisk utsikt. Det finns bildbevis på utsikten i ett tidigare inlägg.
Vi hyrde ett släp och fyllde det med dotterns ägodelar, och så åkte vi till skrapan. Eftersom det är många hundra studenter som flyttar in där under loppet av några dagar har de fått ett inflyttningsschema att följa, där de har fått sig tilldelat en speciell inflyttningsdag, som de absolut inte får avvika från. Vi fick alltså vänta lite medan ett annat släp tömdes på innehåll, innan vi kunde närma oss porten. Inledningsvis kånkade vi in alla kartonger mm och ställde i hallen utanför hissarna, och till slut bar vi in sängen.
Dottern har satsat på en bekväm säng ,160 cm bred, för hon vill verkligen kunna sova bra. När vi kom in med sängen hejdade vakterna (stället är fn bevakat med ett gäng vakter dygnet runt) oss och påpekade att sängen inte skulle gå in i hissen. Alltså skulle den bäras upp för 14 trappor....
Maken och jag var tvungna att åka och lämna tillbaka vagnen innan tidsfristen gick ut, så problemet med sängen lämnade vi till dottern och hennes 4 starka killkompisar som kommit för att hjälpa till.
När vi berättade att de var tvungna att bära sängen hela vägen upp såg de nästan glada ut. Det var väl en mer tilltalande utmaning än att släpa in ett antal lådor i hissen och sen vara på plats utan någon större svett och möda.
Det var väl en utmaning som passar killar i åldern 20+. "Vi hjälpte en tjejkompis att flytta, och vi fick bära hennes 160 cm breda säng 14 trappor upp". Snacka om tuppvärde!
image85

Genusdiskussioner

På vårt jobb diskuterar vi genusfrågor då och då. Ibland dyker det upp frågeställningar som gör oss förvirrade.
image84

Ernie

image83

Minns ni den här?

Kommer ni ihåg "Hemliga Byrån" med "Hej, hej, hemskt mycket hej!". Klart charmigt gäng med mycket glimt i ögat....

Biologi, fysik och kemi på hög nivå

- Du som är NO-lärare måste ju kunna en massa om anatomi och sånt? frågar en högstadieelev sin lärare.
- Ja, en del vet jag ju, svarar läraren, ganska smickrad över frågan.
- Jo, du vet, i vanliga fall har vi ju två, öron, två ögon, två armar, två ben och så där.
- Ja, det stämmer, svarar läraren vänligt intresserad. Vad är det du funderar över?
- Jo i lördags, när jag var på fest, då hade jag till att börja med två armar och två ben, men plötsligt upptäckte jag att jag hade en hand på mitt ena bröst också!
- Jaha, ja det är ett märkligt fysikaliskt fenomen som uppstår ibland under inverkan av höga halter av en kombination av testosteron och östrogen. Etylalkohol kan fungera som en katalysator i processen. Det har visat sig att bindningarna blir aldrig permanenta, utan fenomenet uppstår i cykliska, oregelbundet återkommande intervall. Du behöver inte vara orolig, det är inte farligt, min vän....