Bubbelbad

Jag vet inte om jag är ensam om problemet att få till ett riktigt fungerande bubbelbad? Oftast har man dåligt med tid, och nöjer sig med en snabb dusch, men ibland inser man att man har tid för ett lyxigt skumbad. Då brukar jag inleda med en blixtsnabb dusch för att slippa ligga och softa i gammalt damm och annat jag inte ens vill tänka på. Därefter sätter jag i proppen och häller ner lite löddrig tvål. Och sen ska man tålmodigt vänta på att karet ska fyllas! Man vill ju inte sitta spikrakt upp hela tiden det tar att få tillräckligt mycket vatten, så det gäller att luta sig bakåt. Då finns det olika valmöjligheter. Antingen ska man luta sig mot den sidan där det strömmar varmt vatten, men där det är små ventiler, olika rör och kranar och annat som gör det omöjligt att sitta bekvämt. Alltså måste man luta sig mot den andra änden av badkaret. Den kalla sidan. Den iskalla sidan. Efter den värmande duschen har huden på ryggen blivit riktigt varm, och så ska den plötsligt möta den iskalla emaljytan. Det gillar inte de små varma hudmolekylerna alls. De små nedkylda emaljmolekylerna som plötsligt ser en chans att få värma sig lite håller varandra i sina små emaljmolekylhänder och hjälps åt att suga all värmeenergi som finns i rygghudsmolekylerna. De suger faktiskt så mycket värmeenergi ur rygghudsmolekylerna att rygghudsmolekylerna begär hjälp av sina kompisar blodplättarna för att återfå lite värme, och slippa total nedfrysning och sprickbildning av alla cellmembran, vilket skulle orsaka att all hud på ryggen skulle falla av i ett enda nedisat stycke (ok, jag kanske överdriver nedkylningseffekten lite här, men överdriften är bara marginell). Nåväl, kroppens signalsystem hjälps åt för att hålla någorlunda jämn värme, och ryggen får behålla sin hud. Efter ett tag har vattennivån stigit så pass att det varma vattnet värmer både emaljmolekylerna och rygghudsmolekylerna, och då skulle man väl tro att det skulle vara underbart att ligga där i det löddrande vattnet och njuta? Men då har jag redan tröttnat och kliver ur karet, och har förskräckligt dåligt samvete för att jag har slösat så erbarmligt med varmvatten! Jag imponeras av alla som dukar upp med fika eller vin, levande ljus, eteriska oljor och böcker. Hur gör ni för att behålla tålamodet att stanna i vattnet så länge?

Laddar för Let's dance


Sms från syrran...

....som har rest iväg med sin familj för att åka skidor några dagar nu på sportlovet...

Fynd!

Jag gav ju som förstafebruarilöfte att försöka minska konsumtionen, och att försöka köpa på second hand om det finns en chans. Och i dag hittade jag ett par supersnygga, jättegedigna skinnskor som knappt verkar använda. Pris? 130 kr! Alla detaljer ser så genomarbetade ut och skinnet är så fantastiskt mjukt och fint. Kul att fynda!

Prisa uppfinnaren!

Det här är den genialiska lösningen som innebär skillnaden mellan spräckta trumhinnor/lock för öronen/imploderar huvud och en avspänd, glad och nöjd resenär. De smarta små öronpropparna skruvas liksom in i hörselgångarna och fungerar som tryckutjämnare så att trumhinnorna ska slippa agera storsegel i storm. Jag har testat såna här även tidigare med bra resultat, men nu när jag var så täppt i näsan, snuvig och risig trodde jag inte att det skulle hjälpa, men det funkade hur bra som helst. Toppen!

Glömde berätta om ankomsten!

Vi kom fram till Barcelona nästan mitt i natten, och innan vi hade fått våra väskor hade klockan passerat midnatt med råge. Då tog vi oss med hjälp av en skumpig nattbuss, som åkte runt i praktiskt taget varenda liten gränd, till ett stopp som skulle vara hyfsat nära vårt hotell. Vi skulle bara behöva promenera några kvarter. Vi hade en karta med oss, så vi tyckte att vi hade ganska bra koll på läget, och vi försökte memorera bilderna på hotellet med omgivningar som vi hade sett på internet när vi bokade rummet. Det var så konstigt, för vi såg inga lysande skyltar eller reklam någonstans, men vi tittade på husnumren ,och förstod att vi närmade oss. Till slut stod vi utanför ett alldeles mörkt hus med rätt husnummer. Det borde alltså vara vårt hotell. Dörrarna stod öppna och därinne kunde vi se ett dämpat ljus, så vi gick med viss tvekan in, såg att det var en hotellvestibul, och så frågade vi om vi hade kommit rätt. Då visade det sig att det var strömavbrott, så de försökte klara sig med hjälp av ett par små stallyktor. Det fanns lite sparad ström i datorn, så de kunde fixa de enkla sysslorna, men det gick inte att skriva ut kvitton eller liknande. Hissarna fungerade ju förstås inte heller, så den entusiastiske piccolon tog alla våra väskor i ett raskt grepp och SPRANG fem trappor upp, och kom snabbt ner igen, lika glad och vänlig. Receptionisten förklarade att vi fick ta med oss den ena lyktan upp till rummet, för annars skulle vi inte se någonting alls i mörkret. Det var ganska mysigt att bara ha den lilla lyktan, och vi somnade ovaggade efter en vanlig arbetsdag, följd av resa och nattlig långpromenad. Några timmar senare vaknade vi till av att strömmen kom tillbaka och fullständigt dränkte rummet i ljus, eftersom alla lampor var på.

Hemma igen!

Nu gäller det bara att tvätta smutstvätt, hänga in nyförvärv i garderoben och att gå ner till källarförrådet med jätteväskan. Den är så stor att en vuxen person, som är någorlunda böjlig i kroppen, skulle kunna få plats inuti den. Det är alltid så svårt att veta vilken storlek på väska som är det mest praktiska. Ska man ha en gigantisk, halvfylld, med sig på resan, vilket ger möjligheter att köpa med sig mängder av saker till hemresan, eller ska man ha en i en behändigare storlek, och riskera att man tvingas packa alla nya fynd i en extraväska?

Dags att packa och åka hem

Och lämna det sköna hotellet, som till och med hade bidé!

Utflykt till Vic

Idag hoppade vi på ett lokaltåg och åkte i nästan en och en halv timme för att komma till en liten stad som heter Vic. Där gick vi runt på en marknad och strosade runt lite på måfå. Ska jag vara ärlig så blev vi aningen besvikna på stan , för vi hade hoppats på att komma till en gammal charmig, antik stad med vackra hus och mycket att titta på, men det verkade mest vara siesta överallt (mycket var stängt - på en tisdag!) och på marknadsplatsen var det väldigt mycket plastigt och kitschigt. Vi letade oss fram till en restaurang med uteplatser på ett torg, där vi kämpade för att sitta i solvärmen. Vi åt en trerätters lunch med förrätt, två varmrätter, kaffe, vin och vatten för lite drygt 12 euro. Mycket prisvärt! Men den sista rätten, en lokal stolthet som kallades "blandade fiskar" lyckades vi inte äta upp. Vi tog några tuggor, men sedan lämnade vi nästan hela portionen, för det känns jobbigt att äta mat som tittar på en!

Montserrat

Vi gjorde en utflykt till det fantastiska berget Montserrat.
Nere i dalen fanns underbart vackra blommande träd med mängder av surrande bin.
Och när vi kom 1200 meter upp luften med hjälp av rälsbussar och ett tåg som gick nästan lodrätt upp för berget, hade vi en sanslöst vacker utsikt där vi såg flera mil över gröna blommande områden, och långt bort i fjärran snötäckta berg.

Middag på hotellet

I dag valde vi bort restauranger när det var dags för middag. Vi bestämde oss för att vi ville äta pizza på hotellrummet i stället. Vi fick leta en hel del för att hitta ett ställe där de hade riktig pizza, och inte bara färdiga pizzabitar eller paj pizza. Efter att ha gått runt i flera kvarter hittade vi ett toppenställe tvärs över gatan från hotellet. Där fanns ett jättegulligt par som i stort sett bara kunde spanska, men som berättade för oss om olika sevärdheter med hjälp av egenritade kartor, gester, pantomimer och strövis inkastad engelska ord. När vi skulle gå väg med våra pizzor insåg vi att de inte hade pizzakartonger, så våra pizzor packades in på ett väldigt fint sätt.

Spännande erbjudanden på menyn!


Uppladdning

Efter en hel dag på sightseeingbussar där vi har fått en överblick över hela Barcelona, med små utflykter i OS-byn, på en marknad nere i hamnen och i ett kvarter med massor av klädbutiker (som hade rea) nära La Rambla laddar vi nu för middag. För att komma i rätt sinnesstämning provsmakar vi lite öl. Och det var gott!

Just nu

Sitter i en hotellvestibul i Barcelona och kopplar av. Det är lite grått i luften och det ska eventuellt bli lite regn i dag, men prognosen lovar 16-17 grader varmt. Då passar det bra med shopping, museibesök och andra kulturella aktiviteter, samt en simtur i hotellets lyxpool. De närmaste tre dagarna ser det ut att bli riktigt soligt och skönt väder, så då lutar det nog åt allmänt strosande och caféhäng. Det är ganska skönt med sportlov, faktiskt!

Burkar

Jag har en dragning till mappar, fina pennor, fina plåtburkar och blommor av alla de slag. Jag fick den fina olivoljeburken från skolans matsal, innan de skickade ut den till soprummet, och den andra burken fick jag behålla när vår gamla motorcykelklubb hade sin nedläggningsfest, och bjöd (traditionellt) på korv på kvällskvisten. Nu finns burkarna hemma i mitt fönster. För att få lite matigt tema står en citrusväxt i olivoljeburken, och en kardemummaplanta i korvburken. Kanske inte tilltalar alla, men jag tycker det är fint!

Förstafebruarilöften

Jag var sjuk på nyårsafton, låg hemma i soffan och kurade under ett varmt täcke när himlen exploderade i färgsprakande fyrverkerier. Missade därför att avge nyårslöften. Eftersom jag inte vill att hela året ska vara spolierat på grund av detta har jag helt enkelt skjutit på mina löften en månad. Här kommer de: Jag ska dra ner på min konsumtion och: . - Köpa mat och hygienprodukter, men alltid försöka välja det minst miljöbelastande alternativet. . - Inredningsartiklar ska helst undvikas, men kan tillverkas på egen hand, inhandlas på second hand eller bytas mot något annat. . - Finns möjlighet ska saker jag inte behöver säljas eller lämnas till second hand. . - Presenter till barn är helt ok, men till vuxna blir det egentillverkade saker eller upplevelser. . - Jag ska stänga av elektriska apparater ordentligt, inte ha dem stående på i standby-läge. . - Jag ska äta mer vegetariskt. . - Jag ska försöka sy, ändra och laga kläder i stället för att köpa nytt. Plötsliga förälskelser eller kläder som fullkomligt ropar efter mig är ok. . - Jag ska laga i princip all mat från grunden, och undvika halvfabrikat. . - Jag ska planera min matlagning så att rester från en måltid kan bli grunden till en god måltid en annan dag. . - Jag ska baka mer matbröd själv. . - Jag ska försöka äta gröt till frukost oftare. Havregrynsgröt med hjortronsylt i är vansinnigt gott! . - Jag ska titta mig omkring ofta och njuta av alla underverk i naturen. Inget av det där känns omöjligt eller jobbigt att genomföra. Mest trevligt. Vissa avsteg från det där blir det när jag åker till Barcelona om några veckor, och det känna helt ok!