Busfrön?

Om man smyger runt och plockar med sig utblommade fröställningar och frökapslar från rabatter på Djurgården - kan man betrakta sig som ett busfrö då?
Vi samlar utblommade frökapslar från blommor som ser vackra ut, och stoppar dem i små påsar som vi märker med en beskriving av blomman. När vi kommer hem får alla fröer torka upp ordentligt, sorterade ordentligt, varje sort för sig, på ett litet fat som står i en luftig plastkorg (av den sort som de har till svamp i butiker). När fröna är alldeles torra packar vi ihop dem, märker upp vad det är för sort, och väntar till våren, då vi ska få plantera ut och se hur det går för oss som trädgårdsmästare.
 
 
 

Ny brödupplevelse - kristallbröd

Jag har alltid gillat bröd. När jag var barn var sirapslimpa det bästa jag visste. Jag älskade utflykter där man fick med sig limpmacka med ost som matsäck. Med åren har jag utökat brödsortimentet rejält, med massor av olika brödsorter vid olika tillfällen.
 
Och idag hittade vi ett alldeles nytt bröd, på ett litet mysigt fik som heter Karla Frukt. Där fanns det några supergoda mackor på Kristallbröd, som har den här beskrivningen: Kristallbröd är en spansk tolkning av den italienska ciabattan Ett lättare bröd som fått sitt namn från dess spröda skorpa och luftigare inre.
Det var verkligen gott! Killen på fiket kom och visade hur brödet såg ut när det levererades, och att det fluffiga brödet gör att pålägget smakar extra gott.
 

Skördetid och generositet

Det är otroligt vackert vid den här tiden på året. Det fullkomligt exploderar både i naturen och på odlade marker. 
Igår skulle vi få titta in i ett växthus för att få se fina äppelgurkor som vi var väldigt nyfikna på.
Tjejen som hade växthuset hade riktigt gröna fingrar, så det hängde tomater, gurkor och druvor från taket, och i krukor stod gigantiska pepparplantor och annat. Det var som att kliva in i en djungel. Och det bästa av allt var att tjejen var så generös att hon delade med sig av det goda!
 

21 september

September, och kvällarna blir lite mörkare. Men även om skymningen smög sig på i går kväll, så var det alldeles ljummet och vindstilla, så det var jättemysigt att sitta ute på balkongen och äta middag med levande ljus. Det var så mysigt att vi satt länge, länge och pratade, och till slut var det alldeles mörkt utanför balkongen, och ljusen hade nästan brunnit ner innan vi gick in och avslutade middagen.
Mitt i stan, men på innergården är man skyddad från ljud och stök, och balkongen är inbäddad som en liten oas med vindskydd och blommor.
 

Prepper

Jag undrar vem jag var i mitt förra liv, men av någon anledning har jag alltid varit en prepper. Jag ser till att det finns torrmjölk, kokosmjölk, krossade tomater, mjöl och andra viktiga basvaror i mängd i skåp och lådor.
 
Men viktigast av allt: den som lever med mig kan känna sig trygg med att det ALLTID kommer att finnas massor av toalettpapper och Söderte i händelse av belägring.
 
 

Mitt på Södermalm

 
Mitt på Södermalm, på Jakob Mommas gata, mellan Wollmar Yxkullsgata och Maria Prästgårdsgata ligger det här lilla fina huset. Det är ett fantastiskt vackert hus, men det verkar nästan vara övergivet, och trädgården är alldeles vildvuxen. Man skulle vilja ta hand om både hus och trädgård och göra det riktigt, riktigt fint.
 
Bakom huset ligger en liten park, som heter Jakob Mommas park, och där finns det rader av små målade planteringslådor där människor får chansen att odla mitt i stan i en miniodlingslott. Det är jättefint att passera genom parken och se hur det växer och spirar bland örter, blommor, kryddor och grönsaker. Man kan odla i lådorna, och får då gratis jord av Stockholms stad.