Rollspel

Min man hade läst en artikel om att rollspel kan göra underverk för sexlivet, så jag plockade givetvis snabbt fram barnens gamla handdockor.



Men jag tyckte inte att det var något vidare. Det var väldigt störande att behöva springa upp och dra för och dra ifrån ridån hela tiden...

Bokfynd på mässan

Igår var jag på skolforum, och jag gjorde några fynd i montern där "En bok för alla" huserade. Där kunde man köpa tre böcker och betala för två. Det här var de tre jag valde:

Aidan Chambers - Vykort från ingenmansland
"Jacob Todd är i Amsterdam för att besöka sin farfars grav. Och självklart vill han se Anne Franks hus när han är i stan. Om sin farfar vet Jacob nästan ingenting. Men han träffar Geertrui som när hon var ung vårdade hans farfar som sårats under slaget om Arnhem i andra världskrigets slutskede. Geertruis berättelse är fylld av dramatik och starka känslor och skakar om Jacob ordentligt.
Dagarna i Holland förändrar Jacob, han möter kärleken och när han reser hem har han förändrats, han är mer sig själv än någonsin."


Olov Svedelid - Skjut kungen!
"Året är 1791. Johan Anckarström är son till Jacob Johan Anckarström som planerar att skjuta kungen, Gustav III. Johan invigs i komplotten och utses till den som ska spionera på kungen. Han blir page vid hovet, där han vinner kungens hjärta. Det dåliga samvetet gnager, han kan inte hata kungen som han borde.
Och den ödesdigra operamaskeraden närmar sig..."



John Kennedy Toole - Dumskallarnas sammansvärjning
"Ignatius J. Reilly - huvudpersonen i Dumskallarnas sammansvärjning - är en tragikomisk figur: matfrossare, B-filmsdyrkare, arbetsskygg och intellektuell. Osmaklig och asocial fäktas han mot allt och alla i sina irrfärder genom New Orleans. Dumskallarnas sammansvärjning är en modern klassiker som man inte får missa.
Efter den första utgivningen 1980 gjorde boken ett segertåg över världen"



John Kennedy Toole föddes 1937 i New Orleans, den stad där hans enda roman utspelar sig.Han tog sitt liv 1969 och fick aldrig själv uppleva världssuccén för Dumskallarnas sammansvärjning . Det var först elva år efter Tooles död som hans mor lyckades övertyga ett förlag att utge romanen. Därefter har boken översatts till snart sagt varje språk på jorden och blivit en kultbok som aldrig tycks förlora sin giltighet.


Och då måste jag erkänna: Jag hade inte hört talas om Dumskallarnas sammansvärjning eller John Kennedy Toole tidigare. Nu hoppas jag att jag kommer att tycka om böckerna.

Woman in Red

Läste just om en studie som visar vilka kvinnor som upplevs som attraktiva. Hmmm, man kanske ska rota lite bland tomtekläderna...


Storebror Keso har slitit sig från DN ett tag och modebloggar lite...

Modespaning från Storebror Keso


Eftersom Neverkeso har börjat snegla lite åt modebloggande så tänkte jag hjälpa till lite med en modespaning.

Under de senaste åren har vi sett en trend med tydliga förebilder växa fram. Det började med att grabbarna gick med nerhasade brallor, pösiga tröjor hängande utanpå, små sladdriga mössor och väl inslitna skor. Förebilden är ju solklar: modeikonen Långben!

Bland tjejerna var motsvarande trend små korta byxor utanpå svarta strumpbyxor. Ibland kompletterat med en ryschig blus och något tillbehör i håret. Och vi vet ju alla vem som klär sig så: Mimmi Pigg!

Till nästa år räknar man med att Disneytrenden fortsätter, men då med Kalle Anka som den stora förebilden. Räkna alltså med sjömansjackor, dito mössor och bara underkroppar. Detta kompletteras med Disneys klassiska vita trefingershandskar.

Har vi riktig otur blir Pluto nästa trend, och då får vi se gröna, löst sittande halsband och inget mer.
 

Disneytrenden dominerar dagens mode...

Somliga går med trasiga skor...

Jag anser att de här skorna är helt slut och ska kastas. Dottern ser fortfarande en potential i skorna. Vi har verkligen delade meningar om det här.


Men visst är det skor som har passerat bäst-före-datum?

Nu måste jag sprätta upp madrassen!

Jag älskar Södermalm, och på Södermalm är jag alldeles särskilt svag för kvarteren som ligger mellan Mariatorget och Riddarfjärden.  När jag promenerar på Bastugatan blir jag nästan lyrisk.
Idag när jag kikade på hemnet såg jag att det fanns en lägenhet till salu på Tavastgatan. Åh, vad jag vill köpa den! Det negativa är att den verkar vara lite liten, så det verkar som om man måste ha en matplats i vardagsrummet, som för övrigt inte heller ser så stort ut.
Men det är så fina hus, och så mysiga kvarter!


Läs mer om lägenheten
här. Visst verkar den mysig?

Så otroligt välstädat och pyntat...

Jag har gått runt och plockat och sorterat, tvättat skåpluckor och dörrar, torkat fönsterbrädor, plockat om och sorterat böcker i bokhyllan, lagat pysslig mat, tvättat flera omgångar tvätt, fyllt och tömt diskmaskinen samt ställt det nydiskade porslinet på rätt plats. Därefter har jag torkat rent  i badrummet, och har fyllt på tvål, tvättmedel och diskmedel i "bruksburkarna" från de stora ekonomiförpackningarna. Slutligen har jag plockat fram en skräplåda och börjat sortera i slänga- spara - laga - skänka bort -högar. 
Nu kan jag inte komma på så mycket mer..nu kommer jag till slut bli tvungen att sätta mig och skriva drygt 100 samtasunderlag. Nu kan jag inte hitta på fler ursäkter för att skjuta upp det hela.

  

Eller förresten...herregud vad mycket löv som ligger och skräpar utanför huset...

Så kloka ord...och tårar vid ett restaurangbord



Innan vi såg föreställningen var vi ute och åt på en restaurang som heter
"Sabai Sabai"   på Kammakargatan. Det var en mysig restaurang med god mat, bra priser och trevlig personal. Kan rekommenderas!


En av kompisarna som var med under kvällen har två barn, en pojke och en flicka. Hennes flicka har Downs syndrom, och vi kom att prata om den nya boken som har kommit ut - "Prins Annorlunda".

Kompisen berättade att eftersom det är sex år mellan hennes barn, så fick storebror ofta höra klumpiga kommentarer om sin lillasyster. En dag kom han hem och var så ledsen för att en granne hade sagt att hans syster var förståndshandikappad. Han var förvivlad över att en av deras goda vänner sa på det viset. Han uppfattade det som något väldigt dåligt, men då sa hans kloka mamma:
- Ja, men tänk på en sak - det har aldrig funnits några förståndshandikappade människor som har förstört världen. Det är det bara de som kallar sig kloka som gör.

När hon hade sagt det började tårarna spruta på oss andra tre vid bordet, och vid borden runt omkring såg de väldigt fundersamma ut.

Vilka är det som är kloka egentligen? 


"Jag sa 'håll käften' till terapeuten.."

Claes Eriksson var verkligen rolig. Vi hade fått de fyra mittersta platserna på första raden, så vi hade närkontakt med allt som hände på scenen.  Vilken energi han hade! Och vilken ordkonstnär han är. Han gjorde bland annat en punkinfluerad låt där ett av de fyndiga rimmen var: "Jag sa 'håll käften' till terapeuten". Han leker ständigt med ord och ordvändningar och gör nya tolkningar av gamla begrepp. Han satte till exempel på sig ett litet smalt skägg som han klämde lite på, så att det pep, och så sa han: Pipskägg...
Dessutom sjöng han en visa som hette: "Vals om bord" - och den handlade givetvis om bord, fast man trodde att den riktiga titeln skulle vara  "Vals ombord", och att den skulle vara skärgårdsrelaterad.

Gillar man inte "Göteborgshumor" med ordvitsar och halvt långsökta skämt och halvtöntiga historier kanske man inte tycker om den här föreställningen, men mina kompisar och jag var på toppenhumör, och vi skrattade så vi hade ont i magen och kinderna efteråt.
Jag tror att jag måste säga till brorsan att gå och se föreställningen, för det är precis hans humor... 


Nu går vi till Maxim...

Ikväll ska jag gå på Maximteatern tillsammans med tre kollegor. Vi ska se "C Eriksson solo". Hoppas det är lika roligt som "Galenskaparna" brukar vara. Det verkar svårt för en ensam person att hålla låda i 2 timmar och 45 minuter, så det ska bli intressant att se hur föreställningen är upplagd.



Här hittade jag en
recension av föreställningen. Det låter lovande...

Under belägring? Uteliggare?

Nejdå, så här har det sett ut i klassrummet sedan i måndags...


Det här är basstation 1.  Den gruppen laddade upp med så mycket läsk, godis, pepparkakor och mandariner att de måste ha varit totalt sockerkickade långt in på natten. Här kan ni även se att en "Nesser-läsare" har smugit sig in.




Det här är basstation 2. Här har fyra tjejer huserat. De har haft med sig täcken och kuddar, och har legat tätt.tätt ihop på  golvet och läst. Även här har de överdoserat socker de här dagarna.



Det här är arbetsytan på arbetsbordet för gänget på basstation 2. Tro mig, de får faktiskt plats att skriva sina reflektioner mitt bland alla väskor, paraplyer och läskflaskor.



I det här hörnet har fyra andra tjejer klämt ihop sig.

Det här är bilder från klockan 10 i förmiddags. Klockan 14 idag såg klassrummet helt annorlunda ut... I morgon ska utställningen finputsas, så det kommer nya bilder!


Rapport från läsveckan

Min elevgrupp fick sina böcker i går morse, och efter en kort introduktion satte de igång med att läsa. Strax efter lunch suckade en kille i gruppen djupt och sa:
- Är den här tjejen aldrig glad? Hon är ju bara deppig hela tiden, och sur på sina kompisar...
- ...Ja, och så gör hon bara samma saker hela tiden, fyllde en annan elev i.
- Och så super hon bara, och får aldrig ligga med nån, sa en tredje.

Jag var väldigt orolig att jag på något vis hade påverkat gruppen att inte tycka om boken. Jag kanske hade visat det med mitt kroppsspråk, eller en omedveten nyans i rösten när jag presenterade boken, eller...

När eleverna diskuterade boken visade det sig att ingen tyckte att den var bra. Då var jag tvungen att hitta en ny strategi. Jag försökte peppa ungarna att fundera på vilket syfte Skugge kan ha haft när hon skrev/publicerade boken. Jag ville att de skulle tänka efter om boken kunde hjälpa någon att förstå att de inte var ensamma om att  må dåligt, och om det skulle gå att förstå att man kan må dåligt och känna sig deppig under en period, och sen komma tillbaka och må bättre.

Idag gjorde vi ett avbrott i läsandet och spånade lite på hur vi ska redovisa den här boken på torsdag, och just nu lutar det åt att vi ska:
- ha väldigt mörkt i rummet (gärna sätta upp svarta sopsäckar på väggarna för att få tillräckligt dyster stämning
- ha många citat från olika låtar som var populära på 90-talet, utspridda på väggarna
- spela synth-musik och indie-pop
- bygga upp en miljö med en massa ölburkar, vinflaskor, fimpar och annat som visar på alla röjfester som beskrivs i boken. Däremot satte jag stopp för att ha lite hasch liggande där :)
- ha en discolampa i taket (!)
- sätta upp deras reflektioner över innehållet i boken
- eventuellt ska några av tjejerna sitta som svartrockare och låtsas festa, mitt i installationen

Vi får se om redovisningen blir som ovan, eller om något förkastas eller tillkommer.

Jag ska försöka ta en bild och lägga in på bloggen....

Varning för telefonlurendrejeri!

Akta er för att svara om ni blir uppringda av nummer +88213213608. Det är någon som har satt i system att ringa upp olika telefoner, och bara låta två signaler gå fram. Då hinner man inte svara, och man hittar inte numret på "Hitta.se" och liknande sidor. Alltså ringer man upp numret för att kolla vem det är. När man ringer är det helt tyst i luren, men samtalet kostar ca 150 kr/minut. Det här telefonnumret ringer upp telefoner över hela världen för att lura till sig pengar.
Så om ni blir uppringda av det numret ska ni varken svara eller ringa tillbaka.

Bedrägeriet är polisanmält, och det verkar som om numret är spärrat, men håll ögonen öppna i alla fall.


Bokbesvikelse

Nästa vecka har vi läsvecka i skolan. Vi bryter schemat och läser precis hela dagarna, och på torsdag gör vi i ordning en stor utställning som nära och kära kan beskåda på öppet hus på kvällen. Det brukar vara spännande att gå runt i de olika salarna och titta på alla kreativa, humoristiska, dramatiska, vackra, originella redovisningar av de lästa böckerna. Vi delar upp oss i olika grupper där vi gruppvis har en gemensam bok som  vi läser och bearbetar.
I år har jag blivit tilldelad "Men mest av allt vill jag hångla med nån" av Linda Skugge, och jag kan säga att jag har fått problem. Jag tycker att Linda Skugge är en härlig person, och hennes krönikor är ofta tänkvärda och intressanta, och har ofta fått vara underlag till diskussioner i klassrummet. MEN (som Tony Irwing säger) den här boken är det tråkigaste jag någonsin har läst. Jag har haft den hemma i ett par veckor, och har försökt ta mig igenom den. Normalt sett läser jag väldigt snabbt , men här har jag inte hunnit  mer än en femtedel på två veckor. Jag hoppas att den blir intressantare längre fram, för det jag har läst är så totalt ointressant och tråkigt skrivet.
Jag hoppas att min elevgrupp kommer att tycka om den och att de blir inspirerade till en kul redovisning, för just nu har jag absolut inte något att bidra med. Jag funderar på att spela upp några av låtarna hon nämner, så kan vi analysera texterna lite, och så kanske vi kan plocka ut några av hennes krönikor och göra ett författarporträtt. Är det någon som har några bra idéer?


I valet och kvalet

Jag upptäckte just att vi har dammråttor som hotfullt står och morrar i hörnen, och med kritiska ögon upptäckte jag skavanker lite här och där. Nu funderar jag på om jag ska kavla upp ärmarna och storstäda, eller om jag ska hitta på någon praktisk undanflykt...



Hälsning till Hanna...

...och hennes lysrör...


Lite roligare moster numera?

När mina systerdöttrar senast var på besök hos oss suckade Paolina djupt och sa:
- Oooo, vad tråååkigt!
Hon har ju för länge sedan vuxit ifrån alla slevar och burkar vi plockade fram från lådor och skåp för att roa barnen. Hon tycker inte heller att det är jättekul att sitta och rita hur länge som helst med kulspetspennor på vanligt kopieringspapper. Men så är det ju när en tre- och en sexåring besöker tonårstjejer. Alla roliga leksaker är undanplockade, kastade eller bortskänkta.
Men nu har vi varit och rotat i förrådet, så nästa gång tjejerna kommer till oss tycker de förhoppningsvis att vi har roliga saker hemma.


Nu har vi en walldorfdocka och en kompis till henne, med en massa ombyteskläder, och så har vi sex kasperdockor. Så nu hoppas vi på en föreställning där kungen, drottningen,prinsessan, jokern, polisen och den gamla tanten medverkar.


Jag har varit lite otrogen...

Ja, ni behöver inte bli så jätteförskräckta, för det handlar om symaskiner. Jag har tidigare berättat om min gamla trotjänare, en grön Husqvarna som snällt har lappat jeans och fållat gardiner år efter år.





Nu har jag skaffat en ny vid sidan om. Jag har nämligen börjat umgås med en Pfaff expression 2038, en modern skapelse med en massa spännande funktioner.
För att kunna använda alla funktioner har jag gått på kurs. Det var verkligen roligt. Jag har fått lära mig använda en massa olika sömmar,  byta pressarfötter beroende på vad som ska sys och har fått praktiska tips på hur man syr snygga halslinningar, gör osynliga lagningar, syr passpoaler, snygga fållar, quiltar mm mm. En ny värld öppnade sig för mig. Så nu har jag sytt kuddar, lappat jeans, fållat brallor och sytt tjusiga namnlappar med taperad kant runtom. (ni vet en kant med täta stygn som en ram runt texten). Jag har tyger och trådar i ena handen och instruktionsboken i den andra. Och det är så roligt!



Min nya Pfaff

Vandrande pinne - 56, 7 cm!

Det verkar som om insekterna på Borneo antar gigantiska former. Där hade forskare hittat den insekt som har haft storleksrekordet fram tills helt nyligen. För nu har de hittat en jättelik vandrande pinne som har längden 56,7 cm. Själva kroppen är 35,7 cm.



Det är annat än de små rackarna på några centimeter som vi har haft i klassrummet ibland.

Föräldramöte

Jag har vid ganska många tillfällen läst raljerande beskrivningar om hur bloggare tvingas närvara vid tråkiga föräldramöten i barnens klasser. Ofta är det skrivet på ett pubertalt sätt som om bloggaren själv har gått bakåt i sin utveckling. Det märkliga är att det har varit den typen av inslag på bloggar där det i vanliga fall är väldigt kloka och läsvärda inlägg. Jag får ett intryck av att skribenten återupplever sin egen skolgång och gör ett slags halvhjärtat försök till civil olydnad.

För att klargöra eventuella missförstånd ska jag börja med att förklara att vi lärare inte alls längtar efter att jobba flera  timmar sent på kvällen - fram till åttasnåret - efter att ha haft en full arbetsdag från klockan åtta på morgonen. Ofta har vi dessutom lyckats klämma in någon form av möte eller konferens före föräldramötet. Vi är ålagda att ha ett föräldramöte varje läsår, annars begår vi tjänstefel. Mötena kan naturligvis se ut på olika sätt och ha olika utformning, men i vår tjänst ingår att ha föräldramöte årligen och utvecklingssamtal med varje elev minst en gång per termin.
När vi har våra föräldramöten har vi diskuterat igenom innehållet och förberett oss i vårt arbetslag, för att informationen vi förmedlar ska vara aktuell och meningsfull för de närvarande föräldrarna. Vi hoppas också att det ska vara ett bra tillfälle för föräldrarna att träffa varandra och kunna diskutera gemensamma frågor. Många passar på att föra fram synpunkter och ställer frågor om olika saker som rör barnens skolgång. Det kan vara schemafrågor, rutiner, regler, eller frågor som handlar om barnens fortsatta studier.
Om det känns motigt och meningslöst att gå på mötet - låt bli att gå! Gå inte dit för någon annans skull. Gå bara dit om du tror att du kommer att ha utbyte av informationen.

Jean-Marie Le Clézio

Lyssna till årets nobelpristagare i litteratur Jean-Marie Le Clézio i en inspelning från 27 februari 2008. Samtalet visas även i tv, Kunskapskanalen 21 oktober klockan 22.00.


Avundsjuk? Jag! Nej inte då!

Maken var på tjänsteresa på Gotland, så han skickade några fina bilder till telefonen:



En gullig fiskeby



Båten ligger redo på stranden



Rauk

Eftersom han var så snäll och skickade bilder fick han några konstnärliga bilder som visade vad jag just då ägnade mig åt....



Miniräknare i motljus, stämningsbild, tidig eftermiddag



Stilleben på tidstypiskt arbetsredskap.

Moghrabiah!

Visst låter det som ett namn på en indian? Men vi åt moghrabiah igår! Det var en sorts cous-cous, som såg ut som halstora pärlor. Det var riktigt gott, och det verkar som om man kan göra en massa roliga sallader med dem.




Det är spännande att prova nya maträtter och nya intressanta ingredienser. Om inte annat för att de har så roliga namn.

Rosa bandet

Jag strosade runt i några butiker och stötte plötsligt på en gammal god vän, som jag inte har träffat på länge.
Självklart gav jag vännen en kram och ställde frågan:
 - Är allt bra med dig?
Då är man ju van vid att få ett "Ja,allt är bara bra", eller något ditåt. Men min vän sa:
- Det är faktiskt inget vidare. Jag har åkt på det där, och har blivit opererad och får strålning.
När hon sa det nickade hon mot ett ställ med rosa band, som stod på disken. Därefter pekade hon mot huvudet.
- Det här är en peruk. Det var jobbigt att vänja sig vid den...

Naturligtvis köpte jag ett rosa band. Det gör jag varje år, men nu kändes det extra angeläget.

Det finns en hel del produkter man kan köpa på
Rosa Bandets webbshop. Titta tex på den fina tygkassen för 50 kr.

Fusk!

För ett par dagar sedan köpte jag för ovanlighetens skull en "Hänt - Bild"-tidning. På framsidan är en bild av Brad Pitt och Jennifer Aniston som står tätt intill varandra och ser glada ut. Rubriken är: "Rasande Angelina övergiven - Brad återförenad med Jennifer `de drack och hade det mysigt´ ".
När man sedan tittar inne i tidningen (bra tåg- och toalettlitteratur...) ser man en artikel där Jennifer Aniston kliver ur en bil på en filmfestival, och på ett annat ställe i tidningen ser man hur Brad Pitt står och pratar med bland andra George Clooney. De två bilderna har redaktören helt fräckt gjort ett montage av, där bilden på Pitt dessutom är spegelvänd jämfört med originalet. Montagebilden är den som är på omslaget.
Snacka om lurendrejeri! Det finns ingen hänsyn till personernas privatliv. Tidningarna fuskar och ljuger ohejdat för att skapa rubriker och sälja lösnummer, utan att bry sig om hur skriverierna kan påverka de utpekade människorna.
Ofta är det "vänner" som uttalar sig om kändisarnas privatliv. Skulle man ha såna vänner behöver man inga fiender!

Udda arbetsuppgift

Vilken tur jag hade att ingen från förvaltningen, eller någon kritisk förälder kom in i klassrummet alldeles nyss. Där stod jag och en elev och skruvade loss en piercing från ögonbrynet på en annan elev. Jag höll fast den ena änden av smycket med en tång, medan eleven skruvade bort den lilla fästkulan.
Resten av klassen hade redan satt igång att jobba med en inlämningsuppgift som handlar om våra dagar i fält.

Ingen ska säga att den ena dagen är lik den andra i vårt yrke.

Bra att veta? (Jag prövar att modeblogga)

Det här hittade jag alldeles nyss. Tänk så skönt att få klara besked om detta:

Angelina Jolie klär i tubklänning medan Kate Hudson är mindre smickrande i sin. En stadig bh hade hjälpt henne.
7 modemyter - bara en är nästan sann
 
"Du ser tjockare ut i svart" och "matcha aldrig svart och brunt". Det finns mängder av modemyter - som itne stämmer... 1. Svart gör dig smalare.
FALSKT. Svart drar till sig ljus och ser kompakt ut. Det kan göra att du ser större ut. Prova något mörkt grått i stället, som inte absorberar.
2. Tubtoppar passar bäst på kvinnor med liten byst.
SANT med modifikation. Det krävs en bra bh utan axelband för att det ska vara snyggt. Och det gäller alla oavsett byststorlek.
3. Ha aldrig bruna skor till svarta kläder.
FALSKT. Vill du ha det så ha det! Lägg till ytterligare en färg på till exempel väskan, om du vill hålla isär svart och brunt.
4. Lite större personer ska inte bära kraftiga material.
FALSKT. Sådana material döljer det som putar ut. Det gör att du ser smalare ut eftersom kraftiga material inte sitter slimmade längs kroppen.

5. Tvärrandigt gör att du ser större ut.
FALSKT. Det får dig att se slankare ut.
6. Ett bälte fixar en snygg midja.
FALSKT. Om du inte har en midja kommer avsaknade av den att bli ännu tydligare om du sätter på dig ett bälte.

7. Bara små kvinnor kan ha smala jeans.
FALSKT. Smala jeans eller inte avgörs av benens form och proportioner. Det har alltså inte med klädstorlek att göra.

Sköna, soliga dagar!

Tack för att ni höll tummarna så solidariskt! Det blev tre strålande vackra dagar med fina naturupplevelser. Jag tror det var ett gott betyg när flera av eleverna sa:
- Det var inte så tråkigt som jag hade trott.
Översatt från en femtonåring till medelålders betyder det:
- Det här har verkligen varit roligt.

Inledningen av det hela var en aning pinsam. Den entusiastiske biologen som tog emot eleverna och lotsade dem genom dagens arbetsuppgifter inledde med några faktafrågor. Mina elever kunde inte svara rätt på en enda fråga i den inledande rundan. De kunde inte ens gissa på något som liknade rätt svar.
Biologen tog mig lite åt sidan och undrade hur vi hade förberett oss för dagen, och jag kände att jag först hamnade i en försvarsposition där jag tänkte börja ursäkta och förklara mig, men sedan sa jag att mina elever var mycket väl förberedda, men kanske inte på just det han frågade.
Ungarna jobbade bra i fält och skötte sig bra på bussen, så jag var väldigt nöjd med dagarna.
Och så är det inte så dumt att gå omkring tre dagar i solsken i vacker natur och få betalt för det.


Håll tummarna...

...för att det ska bli fint väder idag när 27 elever i årskurs nio ska ha en heldagsexkursion.

Rättssäkerhet?

Jag blev plötsligt alldeles mörkrädd när jag läste en artikel. Det visar sig att brottsmisstänkta ungdomar har kommit på ett sätt att identifiera vittnen eller andra som har lämnat upplysningar om dem till polisen. När de har fått reda på vilka som har vittnat kan de gå och hota de aktuella personerna.

Folk är redan nu rädda att vittna när något har hänt. Det här gör inte saken bättre. Redan nu väljer många att säga att de inte har sett något,  eller de lämnar snabbt platsen där något har hänt, för att slippa bli inblandade. Om vittnen kan bli utsatta på det här viset kommer det att bli färre och färre som vågar vittna.

Fundering

Finns det någon människa som inte ber om "lite extra vaniljsås" när de köper äppelkaka till fikat?


Nu viner det kring knuten

Inatt kom höststormen med besked. Våra utemöbler har levt farligt under natten. Utebordet är tillräckligt tungt och stabilt (ett gammalt symaskinsunderrede med bordsskiva av tjocka, gamla golvplank från ett stall) för att klara de flesta oväder, men våra stolar av plast har valsat runt rejält.
Visst är det tråkigt när sommaren tar slut, men om jag ska vara riktigt ärlig tycker jag att hösten är en mer spännande årstid. Naturen exploderar i en färgprakt som nästan tar andan ur en, och sen visar Moder Natur musklerna genom att släppa loss alla krafter som finns, så att stormen knäcker både små och stora träd, och på havet piskas jättevågor upp. Jag tycker om känslan att vi inte rår på naturens krafter, det har mänskligheten åtminstone inte lyckats förstöra under sin korta tid på jorden.

Hittat hos SMHI

Under hösten förstärks temperaturkontrasten mellan norr och söder. Temperaturkontrasten är som störst vid den sk polarfronten. Denna har ofta en sträckning över Skandinavien.
År med våldsamma höststormar kan ibland komma tätt på varandra.
Än i dag, drygt 30 år senare, talas om de fruktansvärda stormarna i oktober 1967 och i september respektive november 1969.


På polarfronten bildas lågtryck och lågtrycksaktiviteten brukar öka ju större temperaturkontrasterna är. Detta förklarar varför lågtrycken i allmänhet är intensivare under vinterhalvåret än under sommarhalvåret.
Vissa höstar drabbas Skandinavien av våldsamma stormar. Andra höstar är vädret beskedligare. Det är svårt att förklara dessa skillnader med annat än slumpen


Sista färden

Idag samlade vi ihop ett antal entusiastiska motorcykelkamrater för att åka säsongens sista hojtur, allmänt kallad "Sista färden". Vi valde ut särskilt åkvänliga vägar som, efter en sväng på ca 8 mil, skulle leda oss till ett populärt café som ger en generös rabatt till hojåkare.
Solen tittade fram bakom molnen med jämna mellanrum och skickade värmande strålar både på oss och ett gäng veteransbilsförare samt en stor grupp hurtiga cyklister. Det gjorde att vi fick mer sensommar- än höstkänsla, och vi blev vankelmodiga och funderar på att ses ännu en gång innan vi lägger täcket på hojen och pussar hjälmarna godnatt för vintern. Då kommer vi att kalla turen för "Absolut sista färden". Vi får se hur det blir med det. Vädret kan ju vara förrädiskt, och rätt som det är smäller det till och blir svinkallt och glashalt.


När vi kom hem fick jag ett ryck och gick igenom alla våra specerier.  Tyvärr måste jag bekänna att vi var väldigt äckliga. Vi hade en hel del som hade passerat bäst före-datum med råge. Det fanns havregryn, mjölpåsar och brödmixer som hade uppnått en imponerande ålder. Dessvärre är det ju ingen merit för livsmedel, så de fick lämna hemmet omgående, och nu tror jag att vi kan klara en granskning av hälsovårdsnämnden utan anmärkning.

Hur bra är ni på att gå igenom alla påsar och förpackningar och kasta allt gammalt?


Talande gester

Idag var maken och jag ute och fikade i sällskap med mellandottern. Dottern och jag gick iväg till disken för att handla medan maken tog ett bord. Han hade sagt att han ville ha kaffe latte, och medan vi var på väg till disken kom han på att han ville ha lite fikabröd också, så han ropade till oss. Det var lite bullrigt i lokalen så vi uppfattade inte riktigt vad han ville ha. Vi kunde se på hans munrörelser att han ville ha "äpple...." i alla fall. Eftersom det fanns både muffins och munkar försökte vi med teckenspråk få reda på vad han ville ha.
Han gjorde då en gest som om han åt ett äpple, och sedan cirklade han med handen över huvudet som om han hade en gloria. Det verkade som om han ville ha äppelmunk.
Dottern funderade då på om han ville ha en helstor munk, eller en med hål i, så hon lyfte handen och formade pekfinger och tumme som en stor cirkel, samtidigt som hon ville göra honom uppmärksam på själva hålet i munken, så med andra handens pekfinger pekade hon in i hålet, gång på gång.  När hon såg ett antal roade ansikten riktas mot henne insåg hon vilken obscen gest det var hon helt ogenerat stod och gjorde...


Har vi inte kommit längre?

Vad tråkigt det är att läsa om hur människor diskrimineras av olika skäl. Vi har helt enkelt en mångfald när det gäller  färg, form, religion, etnicitet, politisk tillhörighet och vår kärlek kan se lite olika ut. Hur kan det komma sig att vissa personer har såna problem med det?

Så får man energi!

Idag körde vi hårt på Jammen. Men jag misstänker att instruktören tyckte att vi saknade energi, för hon tjoade uppmuntrande och sa:
- Kom igen med en massa energi nu! Tänk er att någon sätter på er...ehhh....jag menar att ni har en knapp...oj, oj, det blir bara fel det här...
Men det låter ju som ett bra sätt att få energi!

Tack vädergudar för att ni lyssnade, det var snällt!

Tro det eller ej, men molnen höll nogsamt kvar alla regndroppar och seglade vidare på himlen, så när det var dags för orientering var himlen riktigt blå, och våra elever var laddade till tusen och kämpade för att hitta alla kontroller på nolltid. Stämningen var god, och vi fröknar och magistrar som skickade iväg och prickade av kunde njuta av en korg med kaffe och bullar i en skogsglänta. På betald arbetstid!


Vädergudar, hallå!

Jag tittar lite oroligt ut mot den mörka himlen. Det har varit overkligt vackert väder i flera veckor, men just nu verkar det bli lågtryck och gråa dagar. Det känns inte bra med tanke på att alla våra nior ska ut i skogen och genomföra en orientering i eftermiddag.
Nästa vecka ska jag ut på fältarbete hela dagar med våra nior. Hela måndag , tisdag och onsdag ska nior ta vattenprover och kolla syrehalt, pH-värde och kvävehalter. Dessutom ska de inventera smådjur i vatten och i strandkanten för att senare analysera sambandet mellan arter/ antal och livsvillkor (syrehalt, kvävehalt, ljusförhållanden, strömmande/ stillastående vatten mm). De ska utöver det ha en överblick över hela ekosystemet, och vilken inverkan människan har på systemet. Visst låter det intressant? Tror ni att nior är överentusiastiska inför uppgiften? Tror ni att nior tycker det är kul om det regnar hela dagen, så de får stå i nördiga gummistövlar en hel dag? Tror ni att nior upplever det som uppfriskande när luften blir alldeles nytvättad och man får ta en fika med ett träd som regnskydd?