Föräldramöte
För att klargöra eventuella missförstånd ska jag börja med att förklara att vi lärare inte alls längtar efter att jobba flera timmar sent på kvällen - fram till åttasnåret - efter att ha haft en full arbetsdag från klockan åtta på morgonen. Ofta har vi dessutom lyckats klämma in någon form av möte eller konferens före föräldramötet. Vi är ålagda att ha ett föräldramöte varje läsår, annars begår vi tjänstefel. Mötena kan naturligvis se ut på olika sätt och ha olika utformning, men i vår tjänst ingår att ha föräldramöte årligen och utvecklingssamtal med varje elev minst en gång per termin.
När vi har våra föräldramöten har vi diskuterat igenom innehållet och förberett oss i vårt arbetslag, för att informationen vi förmedlar ska vara aktuell och meningsfull för de närvarande föräldrarna. Vi hoppas också att det ska vara ett bra tillfälle för föräldrarna att träffa varandra och kunna diskutera gemensamma frågor. Många passar på att föra fram synpunkter och ställer frågor om olika saker som rör barnens skolgång. Det kan vara schemafrågor, rutiner, regler, eller frågor som handlar om barnens fortsatta studier.
Om det känns motigt och meningslöst att gå på mötet - låt bli att gå! Gå inte dit för någon annans skull. Gå bara dit om du tror att du kommer att ha utbyte av informationen.
Håller med. Det ska vara ett samarbete mellan hem och skola. Då behöver man ses i olika fora (forum)/ Ninna /
överhuvutaget är det svårt att få till möten som ger något för alla som kommer, många gånger blir det gnäll och klagomål och vem vill lyssna på det? vi som jobbar i skolan borde fundera på mervärdet, speciellt för de föräldrar som aldrig kommer, som oftast är de vi vill träffa mest (till de "besvärliga" eleverna)
Jag har inget emot själva mötena, bara det faktum att det finns så många knäppa föräldrar som man måste le mot.
Ninna: Och det känns viktigt att det är positiva möten för alla inblandade parter.
Agneta: Jag tror att många föräldrar som har det tungt väljer att avstå från möten, eftersom de inte uppfattar det som en positiv sammankomst.
Annelie: Jag förstår vad du menar, det är en lite konstig situation, när man förväntas känna gemenskap bara för att man råkar ha barn i samma klass.