Intensivt!

Igår hade två av mina kollegor och jag fått vikarier för att kunna sitta och rätta alla nationella prov i matte. Vi rättar gemensamt för att det inte ska finnas någon risk att vi ska bli ifrågasatta, eller att någon ska kunna påstå att vi favoriserar våra egna elever.
Vi hade bestämt att vi skulle sitta hemma hos mig och rätta, så vi laddade upp med te, bullar och nyvässade pennor. Vi satt hela dagen, från halv nio till nästan exakt klockan fem, och vi unnade oss knappt någon paus. Vi fikade och jobbade samtidigt för att hinna rätta alla prov. Det enda vi tog paus för var en halvtimmes lunch, då vi åt en god kycklingrätt som jag fick receptet till för några dagar sen.
Jag hade en tid att passa klockan sex, så när klockan närmade sig fem blev vi nästan glada när den sista eleven hade lämnat in ett blankt prov!

För säkerhets skull kan ni få receptet på den goda kycklingrätten:

Kyckling och paprika under currytäcke (4port)
3dl fullkornsris
1 grön paprika
1 röd paprika
4 kycklingfiléer
½ tsk salt
200 g naturell färskost light (max 16%)
2 dl vatten
1 påse (40 g) curry kryddmix

TILLBEHÖR
sallad, bröd

1. Koka riset i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning

2. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
    Strö över saltet och den strimlade paprikan.

3. Blanda färskosten med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och kryddmixen.

4. Häll såsen över kyckling och paprika.

5. Tillaga mitt i ugnen i 225 grader, 30 min
    Kontrollera att kycklingen är genomstekt, dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.

6. Servera kycklingen med ris, sallad och bröd.

Jättegott! 

Blixtar och dunder

Alldeles nyss svartnade himlen och det blev snabbt alldeles mörkt utanför fönstret. Sen skar en blixt genom mörkret tätt följd av ett mullrande dån. Ett kort, häftigt åskväder spelades upp som ett vackert skådespel. Jag tittade och njöt. Naturens krafter är så fascinerande.

Jag tycker om åska!

Bilderna

Här kan ni få se två av bilderna som min elev har tagit. Det finns flera helt underbara foton på ungdomarna när de åkte pendeltåg och senare strosade omkring på stan. De ser så härligt unga och tonåriga ut så man blir lycklig bara av att titta på dem, men tyvärr kan jag inte lägga ut bilder på elever utan tillstånd, så jag väljer två andra häftiga foton.

Träningsvärk!

Igår spelade jag badmington. Det var verkligen roligt, men jag var usel på backhand och skulle behöva smygträna en hel del.
Idag har jag en fruktansvärd träningsvärk i höger arm. Det gör så pass ont att det är jobbigt att skriva på tavlan i klassrummet. Som tur är har vi temadag i morgon, och jag ska ha en klass tillsammans med en kollega som har tappat rösten. Då löser vi det så att jag får prata och hon skriver på tavlan! 


Ni visste det!

Visst förstod ni att jag skulle låna ut kameran?

När jag lämnade över kameran kändes det lite högtidligt. Eleven, vi kan kalla honom "Lennart" (för det finns det inga barn som heter nuförtiden), tog emot kameran och sa:
- Jag lovar att vara rädd om den.
Jag nickade och försäkrade att jag litade på honom.

Fast det inleddes på ett lite speciellt sätt. Jag hade lektion med en annan klass, och plötsligt knackade det på klassrumsdörren. Där stod rektorn med en mindre delegation, och han förklarade att de skulle skicka hem "Lennart" av vissa skäl som jag inte återger här. Men eftersom jag hade tagit med min kamera för att låna ut den, och vi hade kommit överens om att "Lennart" skulle hämta den innan han gick hem, hade han vädjat till rektorn att få gå förbi mig innan han gick hem.
Jag lämnade min lektion en liten stund och åtföljd av delegationen gick jag till vårt arbetsrum för att hämta kameran.

Nästa morgon fick jag tillbaka kameran i oskadat skick. På eftermiddagen kom "Lennart" tillbaka och frågade om han kunde få låna den en stund på kvällen, för han hade bara fått ihop 8 bilder som han var riktigt nöjd med, och han skulle behöva ha 10 st. Jag tyckte att det var ok, och så bestämde vi att han skulle lämna över kameran på kvällen, när han var klar med sitt plåtande. 
Sen var det en ganska rörande situation när han skulle gå från skolan. En kollega och jag stod i arbetsrummet och tittade ut genom fönstret. Kollegan raljerade över att jag hade lånat ut kameran, och antydde att om jag överhuvudtaget skulle få tillbaka den skulle det vara i form av molekyler. Då fick vi se "Lennart" komma ut på skolgården tillsammans med skolans alla värstingar. Han gick fram till en parkbänk som finns strax nedanför fönstret. Där stod han, med alla värstingkompisarna i en halvcirkel runt sig, och plockade fram sin ryggsäck. Sedan la han oändligt försiktigt ned kameraväskan i ryggsäcken, och hivade upp väskan på ryggen innan  han gav sig iväg för att hitta nya, häftiga motiv. 

Ikväll kommer jag att lägga in någon av hans bilder här på bloggen.


Har ni haft fest, eller...?

Här kommer avslöjande bilddokumentation. Fotografen som har skickat bilderna till mig, tog fotona i söndags morse. Det verkar som om det var en ganska blöt tillställning på lördagen, eftersom det blårandiga som är under byxorna faktiskt är en hallmatta. Och ägaren har alltså mer eller mindre ramlat ur brallorna redan i hallen.

Gissar att det var alldeles för mycket whisky på lördagen....

Geolog, eller "Kvinnan som klappade ett berg"

En av mina arbetskamrater är ledig från jobbet den här terminen för att läsa geologi. Hon har ständigt nya uppgifter som innebär att hon ska beskriva, kartlägga och identifiera ett antal stenar som ligger sorterade i en låda. Några av uppgifterna får hon utföra på skolan, eftersom man ska bedöma om arbetsuppgiften skulle kunna fungera med våra elever. De laborationerna genomför vi tillsammans, när dagens lektioner är avslutade.
Det låter kanske inte så vansinnigt roligt, men vi är ju naturvetarnördar, så vi är lättroade och sitter entusiastiskt och skrapar, väger och bedömer stenar medan mörkret faller utanför klassrumsfönstret.

Idag ingick det i uppgiften att vi skulle gå ut till ett närbeläget berg och identifiera bergarten. När vi satt och stirrade in i berget, och lite då och då reste oss upp och strök lite ömt över den skrovliga ytan samtidigt som vi diskuterade magmatiska och metamorfa strukturer, ivrigt antecknande i vårt protokoll, fick vi plötsligt besök. En liten pojke stod avvaktande och tittade på oss med allvarliga ögon.
- Vad gör ni egentligen? frågade han och såg ut som om vi var ena konstiga prickar.
- Vi undersöker berget, svarade vi lite frånvarande.
- Varför då?
- Vi ska se vad det är för sort.

Vid det laget var pojken övertygad om att vi var spritt språngande galna, så han backade lite långsamt, och sen satte han fart mot sina kompisar. Ett litet ögonblick senare var berget fullt av smygande småpojkar som kikade upp från olika små skrevor för att titta på de konstiga kvinnorna som med djup koncentration oavvänt stirrade in i berget.

Sårad fåfänga

Igår när vi var på väg hem från jobbet satt vi sju arbetskamrater tillsammans på pendeltåget. Vi var fem kvinnor och två män.
Plötsligt kom det ett par rejält överförfriskade män och satte sig vid sätena tvärs över mittgången. Så fort de andades ut fylldes luften av så mycket alkoholångor att vi definitivt skulle ha åkt dit för rattfylla bara genom att andas in.
De överförfriskade männen sökte kontakt med oss, men vi svarade bara lite kort för att inte väcka deras aggressioner, men inte heller inbjuda till fortsatt umgänge. Plötsligt vräkte de komplimanger över tre av kvinnorna i sällskapet, och den ene ("lillebrorsan", som enligt "storebrorsan" hade en fantastisk sångröst) började sjunga smäktande kärleksvisor. Den första kvinnan fick höra "Tiotusen röda rosor" för att hon hade så snygga ben, och den andra fick höra "Rosen" för att hon hade så vackert leende. Den tredje fick någon obestämd visa där sångaren glömde både text och melodi, men hon hade så vackra ögon.
De två männen och en kvinna till och jag fick varken komplimanger eller sång. Lite sårade blev vi allt. Skulle inte vi duga?

Ogudaktig

I kväll ska jag på fest, där jag tror att jag kommer att träffa min numera vuxna guddotter. Jag blev så otroligt rörd när jag fick frågan om jag ville bli gudmor, och det kändes verkligen som ett hedersuppdrag. Det är Kesokompis som är mamma till min guddotter, så jag kände att jag ville sköta mitt uppdrag på ett riktigt bra sätt.
Har jag gjort det då? Nej, jag skäms! Jag har missat en massa födelsedagar och andra viktiga händelser i hennes liv. Men jag hoppas att hon förstår att jag ofta tänker på henne och tycker om henne.  
Undrar om hon är besviken över min bristande insats som gudmor...

Ikväll smäller det!

Titta på kvällens avsnitt av "Grey´s Anatomy". Ikväll kommer de att spela låten som vår musiklärare har skrivit och spelat in. De spelar den i samband med en operation (ja vi har ju redan kollat in scenen på nätet, förstås) och den heter "Die Young".

Hur skulle ni göra?

En av skolans allra röjigaste pojkar är extremt fotointresserad. En gång fick han låna min högt älskade kamera för att gå och ta bilder en hel dag. Jag var lite smått nervös när jag lämnade ut kameran, men han kom tillbaka till vårt arbetsrum och lämnade in den under dagen så fort han skulle göra något annat (äta lunch, ha idrott...) och sedan hämtade han kameran igen och fortsatte att ta fler bilder. När dagen var slut hade han gjort en alldeles enastående dokumentation på en alldeles vanlig dag i skolan. Sett genom hans ögon!

Igår kom han och sökte upp mig och bad att få prata i enrum. När vi var ensamma stod han och tittade i golvet och skrapade lite med fötterna och så frågade han om det fanns en möjlighet att han kunde få låna min kamera en dag till för att ta minst tio bra bilder som han behöver som arbetsprov för att komma in på sitt gymnasieprogram.

Vad skulle ni ha svarat?

(Nu hoppas jag på många svar för jag är så nyfiken på vad ni skulle ha svarat honom)

"Du tycker det här är gruvligt, va?"

Så sa barnmorskan i morse när jag skulle hoppa upp i stolen för att undersökas.

Syntes det så tydligt?

Jag går nog hellre till tandläkaren utan bedövning. Om man nu måste välja...

Taiwans nya stjärnskott

Har ni sett klippet med Lin Yu Chun, där han sjunger "I will always love you" i Taiwans motsvarighet till Idol? Han jämförs med Susan Boyle, eftersom även han har blivit hånad för sitt utseende. Men gissa om han kan sjunga!

Nojig

I morgon bitti ska jag gå på besiktning för att kolla att jag inte har cancer. Jag har redan börjat fasa för undersökningen för jag tycker det är så vidrigt! När man ligger/sitter i det mest tänkbara utlämnande läge ber personalen att man ska spänna av! Spänna av! Finns inte på världskartan! I det läget vill jag helst släcka lampan och svepa in mig i en filt.
Finns det någon som kan slappna av i det läget? 

Ouppmärksam

I lördags var vi ute och gick på Götgatan. Det var en hel del folk i rörelse och man krockade nästan med mötande personer när det var trångt på trottoaren.
När vi närmade oss Medborgarplatsen fick jag veta att jag nästan hade krockat med Michael Nykvist uppe i Götgatsbacken, fast jag märkte inte att det var han. Tydligen såg det mest ut som om jag var väluppfostrad och inte ville stirra på honom, men jag var bara ouppmärksam.
Undrar hur många kändisar jag missar för att jag går och tänker på annat?

Stackars Polen!

Tänk vilka fruktansvärda konsekvenser det kan få när vädrets makter slår ut den mänskliga teknologin. Ett felaktigt beslut att landa i den täta dimman och en stund senare har ett land förlorat sitt presidentpar, försvarsstabschefen alla försvarsgrenschefer, centralbankschefen, vice utrikesminister, ett antal parlamentsledamöter och andra ämbetsmän och civila. Det är ju inte så att just de här människorna är mer värda än andra, för alla människoliv är givetvis lika värdefulla, men när så många personer med viktiga befattningar hastigt försvinner får det otroliga konsekvenser för så många andra människor.
Har inte alla länder en policy att inte sätta alla ämbetsmän på samma plan eller båt efter Estoniakatastrofen?

Inte för att det hjälper någon, men jag sänder en varm tanke till alla drabbade...


Blue Virgin Isles

Ted Gärdestad när han var som bäst...

Le Figaro

Jag har fått ett så bra förslag som jag gärna förmedlar. Läs Le Figaro så får ni alltid de senaste nyheterna från Frankrike. Och så kan ni njuta lite av det franska språket!


Burr!

Går runt och huttrar i raggsockor och dubbla ylletröjor och inser plötsligt att jag antagligen har feber. Alla trevliga planer för dagen måste ställas in. Trist! 

Musikmuséet

Det var riktigt roligt att gå runt på musikmuséet och både titta på olika instrument och lyssna på olika installationer och dessutom testa lite eget spelande på några ställen.
I museibutiken gjorde jag några fynd.


Jag har i många år längtat efter en banjo, men i brist på banjo kan man köpa sig ett munspel!
Det lät inget vidare när jag spelade, men jag får väl träna lite!När jag tröttnar på munspelet kan jag spela på min nyköpta kazoo!

Vasamuséet


Jag blir alltid lika imponerad när jag tittar på Vasaskeppet. Själva skeppet är så vackert och alla fantastiska utsmyckningar är konstverk i sig.


Till och med masten med alla linor till seglen är imponerande.Och plötsligt...mitt i all 1600-talskultur hittade jag en bild på Californiens guvernör!!! Är det inte märkligt?

Antony & The Johnsons

Vacker, gripande, smärtsam...


Intensivt!

Jag har aldrig förr hunnit med så mycket kultur på bara några få dagar som jag har gjort det här påsklovet. Vi har haft besök av släkten i Amerika och har därför kört ett intensivt program.

Vi har hunnit besöka Historiska muséet, Vasamuséet, Musikmuséet, Moderna muséet, Globen, Storkyrkan, Katarina kyrka, Kulturhuset, Söderhallarna, en massa småfik runt om i stan, Ikea, Gamla stan, lunchat på Blå Porten på Djurgården, åkt buss till Stavsnäs och därifrån Waxholmsbåt till ett stendött Sandhamn och dessutom har vi hunnit med släktträffar, födelsedagsfirande av min yngsta dotter och en spelning på en restaurang i Nynäshamn. Utöver det har det varit ett oändligt promenerande både i Gamla stan, city, på Södermalm och på Östermalm. Dessutom har vi tittat på "Bröllopsfotografen", "Zozo" och "Patrik 1,5". Och allt detta på sex dagar!Indian summer

En underbar låt att softa till på fredagseftermiddagen... givetvis på franska!

Uppdatering

Tack förvänliga kommentarer angående pojkarna som blev osams och det tjuriga mejlet jag fick. Det visade sig att det var en klok mamma som skrev. När hon fick ta del av min version förstod hon hur det hade gått till, och hon påpekade precis som flera av er har skrivit, att hon inte hade fått alla fakta av sin son. Hon kunde säkert reda ut det på ett bra sätt med sin son, så att han inte känner sig bortglömd eller illa behandlad i fortsättningen.
Däremot kändes det inte lika bra med den andra pojken. Han kom nämligen inte tillbaka till skolan på hela veckan före påsklovet....


Kaktips

Nu närmar vi oss en ny frossarhelg med stormsteg. När vi ändå håller på och vräker i oss mängder av sötsaker kan det passa med ett kaktips.
Kladdkakekexen är en storfavorit sedan tidigare. Den sorten var slutsåld på mitt Konsum för några veckor sedan. De hade ett berg av de övriga kakorna från Göteborgskex, men kladdkakekexen var slut på alla lager och hos leverantören.
Eftersom man ibland måste förnya sig och vidga sina vyer har jag spanat lite på lakritskexen, men det har låtit lite suspekt, så jag har varit feg och köpt vanlig Ballerina. Men nu bestämde jag mig för att våga slå till och köpa ett paket lakritskex. Och det var klart godkänt! Förvånansvärt gott att ha lakrits som smaksättning i en kaka.


Mari Persen - Melody


Skärtorsdag

Påsklov! 10 dagars ledighet i rad! Äta ägg och lax och sill och potatis!

Ta hand om amerikansk släkting som kommer på besök och visa alla sevärdheter.

Ladda batterier och njuta av den första föraningen av vår!