Alldeles sann historia

Ni vet det där med att "det är inte personen som har skrivit brevet som är med i filmen"... Nu ska jag berätta en sann historia om...låt oss kalla henne Lotta...

Lotta hade varit mammaledig nästan ett år, och kände sig lite rastlös en dag. När maken kom hem från jobbet kom de överens om att Lotta skulle gå en sväng till biblioteket för att få lite egentid. På väg till biblioteket ändrade sig Lotta och slank in på en bar istället. Sen blev det en liten barrunda med några goda drinkar.

När maken ringde och undrade om hon skulle vara länge till på biblioteket svarade hon glatt och lätt påstruken att hon satt på en bar, men att hon snart skulle komma hem.
Glad i hatten vände hon hemåt och förförde maken med buller och bång, så han var inte särskilt sur över hennes "biblioteksbesök".
Numera ler han förväntansfullt varje gång hon ska gå till biblioteket.

(Nejdå, det sista hittade jag på, men allt det andra var sant!)


Jordbävning

Vår spansklärare är från Chile. Den senaste veckan har han varit stolt pappa eftersom hans dotter är tredjemålvakt i damlaget i hockey. Vi har satt upp bilder i vårt arbetsrum där hon och Peter Forsberg kramar om varandra.
Nu när sportlovet började hade han tagit ledigt i sex veckor för att åka och hälsa på släkten i Chile. Han skulle börja med att åka till Madrid nu över helgen, och på måndag skulle han åka vídare till Chile. Jag antar att han sitter i Madrid nu.
Tänk vad snabbt tillvaron kan förändras för människor. Ena dagen hade de vacker sensommar och semestertider i Chile, och nästa dag blev det katastrof med jordbävning och flera hundra döda och tusentals hemlösa.


Infekterad

Nu sitter jag vid min stationära dator, för min bärbara dator har drabbats av virus. Jag känner att jag tar min hand ifrån den, vill helst inte ta tag i en smittohärd. Tänk om man blir smittad och känner de ondsinta trojanerna härja i kroppen.
Nu måste jag fixa uppdaterat virusskydd.

Suck! Jag hatar allt som kostar en massa pengar!

Uppdatering! Härligt! När jag tog uppgraderingen via Nordea kostade det under 200 kr för ett års förlängning. Och då fungerar den till 3 datorer.

Apropå all snö som har fallit

"Fröken o fröken ni är sur att det regnat hela dagen för er.
Vad skulle då den där lilla dagsländan säga för vilken det regnat hela livet"

Jaroslav Seifert


Snödropp

I morse när jag vaknade hörde jag ett nytt ljud. Det lät "dropp, dropp, dropp...."

Ja, det är sant! Snön på taket har börjat smälta!

Vill inte vara bitter

Jag har märkt att mina vänner reagerar väldigt olika när jag berättar att jag har skilt mig. Några säger i princip bara "jaha" och så är det bra med det.
Sen har jag några andra vänner som verkar vänta sig smaskiga historier och svartmålning av exet. De är omedelbart beredda att sympatihata min exmake. Men det har jag ingen lust alls med.
Jag vill inte säga ett enda ont ord om honom. Jag vill minnas alla skratt, all kärlek, all lycka och spara allt som en fin skatt. Jag vill inte solka ner vårt fina liv med bitterhet. Jag har älskat så djupt och innerligt, passionerat och glädjefyllt så jag vill ha kvar alla minnen som något fint. Då har alla våra år tillsammans varit guldår, och vi har fått tre fantastiska döttrar.
Sen att det har tagit slut är tråkigt, men det får inte förstöra den fina skatten vi har.

Mest lycka och kärlek, det är väl inte illa? Det kunde ha varit eländiga år med bråk och trassel. Det skulle ha varit något att vara bitter över!


Vi går mot ljusare tider

Som tur är har det varit en vacker himmel att njuta av flera dagar i rad.

Så här såg det ut i torsdags:Och redan i måndags hade solen börjat stiga upp tidigare....Ni ser, det blir ljusare för varje dag.

Tågelände

Det har varit otroligt jobbigt att ta sig till och från jobbet den senaste tiden. Det har börjat bli en vana att stå och vänta på försenade tåg i iskyla. Vid flera tillfällen har det tagit över två timmar att åka till jobbet!

Så här såg det ut på Årstaberg igår....


Det var så fullpackat att folk inte kom upp från rulltrappan. Tåget vi väntade på var försenat över en timme...


Fika för alla

Nu borde alla som kommer och fikar hos mig bli nöjda med urvalet. Förutom en himla massa olika sorters te och vanligt kaffe har jag dessutom utökat sortimentet med cappucino. Välkomna!


Life is like a water container

Ja, rubriken är en parafras på "Life is like a box of chocolate"

I morgon,den 22 februari, skulle ha varit en väldigt speciell dag i mitt liv, men det sket sig, skulle man kunna säga.


Det kommer därför inte att bli något inlägg alls i morgon, utan jag kommer att fira dagen genom att gå till tandläkaren.

Vi hörs på tisdag igen!


Luftslottet som sprängdes

Idag har syrran och jag sett "Luftslottet som sprängdes". Jag har sett att den har fått ganska ljumma omdömen, men jag tyckte att det var en höjdarfilm. En av de bästa filmer jag har sett, faktiskt. Lisbeth Salander är alldeles otrolig och det är så häftigt att se hur skådespelarna lyckas förmedla stämningar och känslor med blicken och små leenden eller krökningar på läpparna.
Den här tredje filmen var klart bättre än tvåan, men man bör nog ha sett både del ett och två för att få fullt utbyte av trean.
Både Noomi Rapace och Michael Nyqvist var sevärda och det var fler andra skådisar som var skickliga och lyckades göra så vidriga tolkningar att man satt och avskydde dem, och tyckte att de var äckliga.

Klart sevärd film!

Lisa Carver - Bullets

Jag som gillar lite udda artister och udda låtar bjuder er på ytterligare en musikalisk upplevelse. Skönt raspig röst och en text som pockar på uppmärksamhet.


The true story

The true story

Temperatures:
+15°C / 59°F
This is as warm as it gets in Sweden, so we'll start here. People in Spain wear winter-coats and gloves. The Swedes are out in the sun,getting a tan.

+10°C / 50°F
The French are trying in vain to start their central heating. The Swedes plant flowers in their gardens.

+5°C / 41°F
Italian cars won't start. The Swedes are cruising in cabriolets.

0°C / 32°F
Distilled water freezes. The water in Mälaren gets a little thicker.

-5°C / 23°F
People in California almost freeze to death. The Swedes have their Final barbecue before winter.

-10°C / 14°F
The Brits start the heat in their houses. The Swedes start using long sleeves.

-20°C / -4°F
The Aussies flee from Mallorca. The Swedes end their Midsummer celebrations. Autumn is here.

-30°C / -22°F
People in Greece die from the cold and disappear from the face of the earth..The Swedes start drying their laundry indoors.

-40°C / -40°F
Paris start cracking in the cold. The Swedes stand in line at the hotdog stands.

-50°C / -58°F
Polar bears start evacuating the North Pole. The Swedish army postpones their winter survival training awaiting real winter weather.

-70°C / -94°F
The false Santa moves south. The Swedish army goes out on winter survival training.

-183°C / -297.4°F
Microbes in food don't survive. The Swedish cows complain that the farmers' hands are cold.

-273°C / -459.4°F
All atom-based movent halts. The Swedes start saying «Fuck, it's cold outside today.»

-300°C / -508°F
Hell freezes over, Sweden wins the Eurovision Song Contest

Gratis eller dyrt

För några veckor sen fick jag ett tips på en svindyr kräm man skulle använda för att bli av med påsar under ögonen. Jag köpte en sån burk och samtidigt försökte jag bli lite bättre på att lägga mig i tid på kvällarna.

Nu har påsarna blivit mindre och jag vet inte om det är krämen eller sömnen som har hjälpt...

Kulturama

Igår var jag på en show på Kulturama, där musikalettorna stod för underhållningen. Det var så häftigt att se sammanhållningen i gruppen, och vilka charmiga personligheter de hade. De hade ljuva, blyga elever, skrattigt glada elever och några med en riktigt kaxig attityd.
De hade satsat på tre olika genrer; pop/rock, visa och musikaler. Det var en skön blandning av låtar och deras entusiasm smittade av sig så man blev alldeles lycklig av att lyssna.

Några av ungdomarna hade röster som var så starka och uttrycksfulla att huden knottrade sig. Det lovar gott för framtiden!

Fredagsmys?

Det var fredag. Jag stod avklädd i ett främmande rum. Det var nya ljud och dofter, och jag var egentligen inte alls bekant med den andra personen i rummet. Vi hade sagt våra namn, det var allt.

Så skulle det klämmas på bröst och vridas på alla möjliga sätt. Jag förstod att det hörde till, men det kändes inte behagligt.

Det var snabbt avklarat. Inga starka känslor, inga löften inför framtiden.

Efteråt stod jag vid busshållplatsen och tog på mig mina smycken igen.

Jag var lite orolig om det skulle bli några tråkiga konsekvenser av det som just hänt, men hoppades att det bara skulle vara det här tillfället och inget mer.Ja, nu fattar jag vad ni tror...ni tror att jag pratar om ett one-night-stand!

Nej, jag har varit på mammografi!!Döden

Alldeles nyss kutade jag ut en sväng för att hämta min nytvättade tvätt från tvättstugan. När jag gick över gården såg jag att det stod en mörk gestalt i en mörk kåpa med huva på en av balkongerna. Det såg ut som Döden som skulle komma och ta någon med sig.
Döden stod där på balkongen och rökte. Jag försökte gå i rask takt för att inte bli Dödens offer.

Efter någon minut såg jag hur Döden fimpade cigaretten, öppnade dörren och gick in i lägenheten. Stackars de som bodde där...


Kleenex

Idag träffade jag en kurator som ville ha lite information av mig ang en av mina elever . Arbetet med att lösa problemen har gått framåt, och nu skulle jag berätta lite grann.

Vad hände då? Jo, när jag började tala om vad jag visste började tårarna plötsligt rinna på mig, för jag tycker att allt i den här soppan är så fruktansvärt sorgligt. Jag fick sitta där med en pappersservett och översvämmade ögon, och då skulle jag bara berätta. Tänk det stackars barnet som går runt med sorgen i sitt hjärta och en alldeles trasig själ. Vem har sagt att livet är rättvist?


Love

Jag är lite nyförälskad. I Marit Bergman, alltså. Plötsligt hittar jag den ena höjdarlåten efter den andra med henne. Hur kan det komma sig att jag inte har fallit för henne tidigare?

Kaninkokerskan

Idag hade jag ett ärende till min gamla hemstad. Jag träffade några gamla goda vänner, och det kändes så gott att få byta några ord och känna att de var precis som förr.
Och så träffade jag en tjej som tidigare har varit en vänlig och glad kompis. Men idag när vi möttes tittade hon på mig med lite....galen blick, nästan hatisk, och så vände hon sig demonstrativt bort utan att besvara min hälsning. Jag har aldrig gjort henne något ont, vi har inget otalt med varandra och jag kan absolut inte förstå mig på hennes beteende, men jag var glad att jag inte äger en kanin, för då skulle hon garanterat koka den...

Nu skaffar jag livvakt till yngsta dottern, så att hon inte blir överfallen av en galen kvinna! Adam! Vakta henne noga!

Dust from an angel is painting the sky...

Marit Bergman kan verkligen sjunga från hjärtat. "Out on the piers" är så vacker att man inte får lyssna slarvigt, då är det bättre att låta bli helt.


No more Tutti-frutti

Nu är det slut med Tutti-fruttidoftande tvål här hemma. Nu har lyxigare produkter tagit plats på badkarskanten.Tjusigt hemma-spa va?
   

Awakening peppermint                  Loving Rose

  

Refreshing Citrus                         Relaxing Lavender


Valentine´s Day

Idag skulle syrran och jag gå och titta på "Luftslottet som sprängdes". När vi kom till bion visade det sig att hela Stockholm hade bestämt sig för att gå på bio idag, så det fanns inga biljetter kvar. Efter viss tvekan bestämde vi oss för att titta på "Valentine´s Day" istället. Vi var ganska skeptiska och anade att det skulle vara en amerikansk standardfilm med förvecklingar och schablonmässiga porträtt, men med en imponerande rad stora skådisar.

Filmen kändes otroligt amerikansk i början, när alla de olika paren presenterades på olika sätt, och det kändes ganska förutsägbart. Men filmen tog sig faktiskt med tiden, det var många både roliga och rörande scener så jag fick torka lite tårar med tröjärmen vid flera tillfällen. (Det är nu inget ovanligt när det gäller mig - jag är väldigt lättrörd). Ashton Kutcher hade en sympatisk roll som helyllekille, och ni kan bara inte aaana hur det slutar...

En perfekt lagom lättsam film att titta på en söndagseftermiddag, men kanske inget man grubblar vidare på och diskuterar på psykologikonventet. Kul att se så många kända skådisar i samma film.

HelgJag älskar Nina Hemmingssons bittra humor. Tänk vilket par hon och Mikael Tornving skulle bli!

Stalker

Jag har fått en stalker. Det är väldigt obehagligt. Det är en ung, stilig man (jag har sett foto på honom, men jag känner honom inte på något vis) som har skickat oanständiga mail till mig varje dag i drygt en vecka. Vissa dagar har jag fått flera mail. När jag fick de första började jag med att vänligt avböja de erbjudanden jag fick och säga att jag inte var intresserad (för jag trodde ärligt talat att det var ett skämt), men vartefter de har blivit snuskigare och snuskigare klickar jag bara bort dem.
Det som gör det så obehagligt är att jag funderar på varför han skriver som han gör, och det värsta av allt...vad gör han MEDAN han skriver...? 

Det känns äckligt, och jag fattar inte varför han fortsätter att skriva. Nu har jag nog lyckats bli av med honom i alla fall. Annars får det bli polisanmälan eller nåt.


Energi

Letar lite ny energi. Den gamla försvann.


A song for you

Det här är en av de mest känslofyllda låtar jag vet. Den framfördes ursprungligen av Leon Russel. Jag har ett svagt minne av en rolig berättelse om den här låten. Jag har försökt söka efter fakta på nätet, men jag kan inte hitta det jag söker. Jag har i alla fall hört att någon gång hade Leon Russel en stor konsert, och när han avslutade med den här låten blev alla i publiken så tagna så när låten tog slut satt hela publiken knäpptyst. Ingen sa något. Ingen applåderade. Bara knäpptyst. Då reste sig Leon Russel försiktigt från sin flygel, fällde ner locket över tangenterna och gick sakta ut från scenen. Och först då bröt applåderna loss.
Det är möjligt att det inte är sant, men medge att det är en bra historia!


Här är det The Temptations som framför låten.

Busted!

Idag hade jag besök av skolchefen på en av mina lektioner. Jag fick veta i förra veckan att jag skulle få besök idag, så den lektion som var inplanerad var en laboration som jag hade förberett lite extra. Den var faktiskt en högklassare, där jag förstod att eleverna skulle komma med kluriga funderingar. En ren fjäsklektion helt enkelt.

Och så i morse visade det sig att de hade sett fel på schemat, så skolchefen kom intravande på en helt annan lektion. Lite snopet, men jag tänkte att då kör jag väl precis som jag brukar. Jag gör mig inte till och fjäskar utan visar upp verkligheten. Och då kan ni tro att mina gullungar på bråkdelen av en sekund ställde upp på mig. De var helt underbara, och jobbade intensivt, ställde kloka frågor och gav ett vetgirigt intryck. När någon behövde hjälp började de med att hjälpa varandra och verkligen prata matte. Några elever bad om en extra genomgång på ett moment, och när vi gick åt sidan för att ha genomgången kom två elever till och sa: Åh, där måste jag också var med och höra, för jag känner mig osäker på det där! 
Ni som läser tidningarnas katastrofartiklar om dagens skola skulle ha varit tårögda om ni hade varit med.

Nästa lektion var den fantastiska laborationen, och eleverna var mycket riktigt intresserade och hade en massa häftiga funderingar, men då fanns ingen skolchef som kunde se och bli gripen av vetgiriga, stjärnögda 16-åringar. Det fick jag njuta av alldeles själv.

Efter dagens lektioner har vi schemalagd arbetsplatsförlagd tid, och på måndagar ska jag vara kvar till klockan fyra, men idag smet jag iväg lite drygt en timme tidigare. Och vem hamnar jag bredvid på bussen?  Jo, skolchefen naturligtvis!

Busted!

Fast det var ingen fara. Vi hade ett oerhört trevligt samtal under hela resan.

Lyx

Jag börjar misstänka att jag har blivit mer påverkad av mitt liv som mamma än jag tidigare har varit medveten om. Jag har tre döttrar,  de två äldsta fick jag skapligt tätt när jag var väldigt ung, och sen kom trean som en sladd när de andra var sju och tio år gamla. Det betyder att jag hann vara småbarnsmamma under ganska många år, och det har präglat mitt beteende.
Jag kikade in i mitt badrum och insåg att jag fortfarande köper tvål och badskum och sånt som luktar tutti-frutti eller hallon eller något annat barnsligt. Men fattar ni! Jag borde ju gå på NK och köpa lyxiga produkter som luktar av någon dyr, exklusiv parfym, som dröjer kvar på huden hela dagen. Inte använda tutti-frutti-tvål och sen smörja in mig med Nivea från Konsum. 

I morgon är det jag som höjer lyx-nivån! Jag ska gå och köpa mig....hmmm....inte ta i för mycket nu...ok, jag ska köpa lite Dove!  Då har jag höjt ribban lite i alla fall.

Ekonomisk rådgivning

Idag har jag varit på bankrådgivning hos Länsförsäkringar. Ja, faktiskt fast det är söndag. Det är deras nya strategi för att vara så tillgängliga som möjligt och synas i små butiker på stan.

Och så hade de en vänligt leende norrlänning som rådgivare! Det är nästan osportsligt! Jag tror att de satsar på norrlänningar för att man ska få förtroende för dem och byta till deras bank.

Sex, drugs and rock´n roll

Ja, nu kanske jag överdrev lite. Men lite "drugs" är det i alla fall.

Det här har varit mitt överlevnadskit de senaste dagarnaTill det lägger ni influensasprutan strax före jul.

Den senaste veckan har jag tagit sammanlagt 6 extra lektioner för sjuka kollegor.
Min chef borde älska mig!

It´s complicated

Ja, nu pratar vi om bio, alltså! Ikväll ska jag gå med döttrarna + en av tjejernas pojkvän på "It´s complicated". När yngsta dottern och jag var på bio för några veckor sedan såg vi trailern till den här filmen, och vi skrattade så mycket till trailern, så vi har längtat efter att se filmen.


Varning utfärdas!

Det är bäst att ni passar er för den här nya produkten från Göteborgs kex. Den är totalt beroendeframkallande! Så fort man har öppnat ett paket blir man manisk och äter tills inte en smula återstår!


Rosie Thomas - All the way to New York City

Tyvärr inte så bra ljudkvalitet, men det är en underbar låt...

Fel kommentar!

Visst vill man att kollegorna ska säga: "Oj, vad fräsch och pigg du ser ut! Du har tydligen sovit riktigt gott inatt, och levt riktigt sunt den senaste tiden. Du ser ut som en rosenknopp!"

Men vad säger de: "Oj, vad du ser trött ut! Har det varit en hård dag?"

Omtänksamt, men fel kommentar!


Prat och tårar

Ibland kan jag känna maktlöshet och förtvivlan när jag träffar barn som inte får den barndom de har rätt till. Jag kan bli så fruktansvärt arg på de vuxna som bär sig illa åt mot sina barn, både när det gäller psykisk och fysisk misshandel.
Idag kom en flicka och bad att få prata lite. Vi bestämde att vi skulle träffas på eftermiddagen, då vi kunde sitta och prata i lugn och ro.
När vi började prata rann tårarna på henne, och efter en liten stund fick även jag sitta och kämpa med tårarna. Det jag fick höra var alldeles fruktansvärt. Nu får vi hoppas att byråkratins kvarnar maler vidare och hjälper henne på något sätt, även om ingen instans i världen kan kompensera henne för det hon har fått uppleva.

För det finns väl ingen statlig myndighet som organiserar goda féer med trollspö...?
Att åka Muskötunneln

Har någon av er åkt genom Muskötunneln? Det är en 3 km lång tunnel som på sitt djupaste ställe är nästan 70 meter under havsytan.
Strax innan man kommer fram till tunneln passerar man först lite blandskog, och därefter finns en gammal by med fin bebyggelse, med hus från slutet av 1700-talet (några få som inte blev nedbrända av ryssarna under rysshärjningarna), och precis innan man åker in i tunneln har man en vacker havsvik med björkdungar och imponerande vassar vid sidan av vägen.
Sen kommer man in i tunneln. Då går det först snabbt utför. Det blir mörkare hela tiden, eftersom de gulaktiga lamporna som förvränger alla färger sitter allt glesare. Tunnelns väggar och tak är ständigt blankfuktiga av inträngande vatten, och när man är längst ner i botten är det lätt att få klaustrofobiska tankar. Jag kan få lite puls när jag åker där, och föreställa mig hur tunneltaket rasar in och vattnet bara väller in - så drunkningskänslan ökar och jag har svårt att hålla mig till den begränsade hastigheten 50 km/h. Det känns som om man åker neråt, neråt mot en avgrund  i evigheter, och jag har hög puls ända tills det börjar luta uppåt igen. När det äntligen börjar luta uppåt är det en evighetslång uppförsbacke med samma råfuktiga väggar och glesa belysning.
När man nästan känner att hoppet är ute ser man att antalet lampor ökar igen, och så småningom kan man se ljuset från tunnelmynningen. När man äntligen kommer ut ur tunneln är det lika vackra havsvikar och björkdungar på den sidan. Lättnaden är enorm!

Men vänta....det där låter ju som en beskrivning av livet...hmmm. Jag befinner mig nog där man börjar se fler lampor igen, kanske till och med där man börjar se tunnelmynningen. Jag längtar efter att se havsviken igen!