Flashmobs

Jag blir alltid tårögd o gripen av flashmobs
 
 
Och den här fick mig att sitta och böla och snörvla högt! Visst är den fantastisk!
 

Nominering

Idag har jag skickat iväg en nominering till ett pris. Det är ett pris som skolledare kan få, och jag hoppas verkligen att min chef vinner priset.
Han är värd att vinna, för han är rak och tydlig och står för det han säger samtidigt som han är prestigelös och kan ändra ett taget beslut om han får goda argument. Dessutom är han väldigt mänsklig och rolig, och han lägger ner ett stort arbete på att få oss alla att känna att vi gör ett bra jobb. Plus att han gör vad han kan för att minska vår arbetsbörda.
Visst bör han få vinna?

31. Den bästa fikan är ju som vi alla vet...

Jag är inte alldeles säker på att någon har noterat det, men jag har ju missat att göra ett inlägg om det sista på listan. 
Jag tycker om att träffa syrran och ta en fika och låta orden flöda, jag gillar att hämta andan i fem minuter på jobbet genom att ta (en ganska äcklig) kopp fika från fikaautomaten, jag gillar att slinka in någonstans i stan och sitta alldeles för mig själv och vänta in min själ, jag gillar glammiga och slamriga släktträffar med mängder av gott fikabröd och många skratt och kramar, jag tycker även om att stanna bilen på en långresa och svänga in och ta en paus med fika och bensträckare. Jag kan även tycka om en fikapaus med roliga diskussioner på kursdagar eller heldagskonferenser.
Men fikan som slår allt är faktiskt när man har vandrat långt och högt bland fjällen, och kroppen börjar ropa efter paus, då man hittar en tillräckligt slät yta att slå sig ner på, och man äntligen får plocka fram termosen ur ryggsäcken och få lite värme och energi samtidigt som man blickar ut över vidsträckta vyer med den friska vinden som smeker kinderna. Då är fika som allra bäst.
 

Raggningstips

Ni vet vilket bra raggningstips det är för män att gå runt med en liten söt hundvalp. De får omedelbart uppmärksamhet och kontakt med en massa trevliga människor.
Idag tillbringade jag dagen med en liten 1,5-åring. Hon försökte hjälpa mig att ragga lite, genom att vinka glatt och vänligt mot alla äldre män hon såg på bygden och i affärer. Jag bytte inte telefonnummer eller så med någon av herrarna, men det känns ju bra att veta att den här möjligheten finns.

Bacillales, non comminabatur

Efter en barndom i barnrik familj, och en uppväxt i normalsnuviga skolsalar, och därefter tre egna ungar som har burit hem baciller och virus från olika dagis, fritidshem, skolsalar och klasskompisar som vi gemensamt har tagit oss igenom plus det faktum att jag har ganska många år bakom mig som kunskapsförmedlare bland snoriga ungar i en miljö som har varit rena rama bakteriekulturen känner jag att jag har byggt upp ett ganska starkt immunförsvar. Jag väntar på att bli ombedd att ge mig ut på en hjältemodig insats i svårt härjade områden, likt Florence Nightingale, med ett immunförsvar starkare än en rustning av järn. Jag tror att jag kommer att få frågan när som helst.
Just idag ska jag umgås med liten söt ettåring som har åkt på en ny snuva på dagis. Och jag räds inte. Jag längtar!

Blogg100- tredje gången gillt

Nu tänker jag göra ett försök med "Blogg100". Den här omgången startar den 1 mars, och då ska man skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar.
 Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar
Det vore roligt om fler ansluter sig till Blogg100  så kan vi kika in hos varandra och se vad vi har skapat!

En bra dag!

Idag har jag träffat min fina barndomskamrat, gått en långpromenad längs med Stockholms kajer, strosat runt på Fotografiska och ätit en god lunch med utsikt över glittervatten, därefter tagit en ny långpromenad från Söder, genom Gamla Stan till Akademibokhandeln där vi botaniserade och shoppade loss. Och hela tiden har vi haft härliga samtal som pendlat mellan lättsamma, ytliga tramsigheter och livets allvar.
En dag att rama in i en gyllene ram!
 
 
 

30. En grej jag är himla bra på

Jag tror att min största talang är att rengöra spisar på ett minutiöst sätt, så att även de allra mest instekta plattor och svartbrända ugnar kan bli praktiskt taget i nyskick. Jag kan gnugga på ugnsgaller tills de blänker som nyputsat silver. 
Det vore bättre att vara bra på att sjunga, dansa, måla eller åka slalom. Men det kan jag tyvärr inte skryta med.
Men hur många är fantastiska spisfixare?

30. En grej jag är himla bra på

Jag tror att min största talang är att rengöra spisar på ett minutiöst sätt, så att även de allra mest instekta plattor och svartbrända ugnar kan bli praktiskt taget i nyskick. Jag kan gnugga på ugnsgaller tills de blänker som nyputsat silver. 
Det vore bättre att vara bra på att sjunga, dansa, måla eller åka slalom. Men det kan jag tyvärr inte skryta med.
Men hur många är fantastiska spisfixare?

29. Hepp! Dagens middagstips

Enkelt och jättegott!
 
KAPRISBIFF MED MATVETESALLAD
 

Det är smidigt att grädda biffarna i ugnen. Dels blir det mindre disk, dels slipper man skvättet på spisen
 

4 pers, 25 minuter
 
500 g nötfärs
1 dl mjölk
2 ägg
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
2 msk nymald svartpeppar
2 msk kapris + 2 msk spad
 
Matvetesallad:
3 dl matvete
6 dl vatten
1 tsk + 1 tsk salt
2 morötter
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g sockerbönor eller sockerärter
2 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
1 krm nymald svartpeppar
 
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samtliga ingredienser till färsen och rör ihop till en smet. Forma biffar med fuktade händer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper (biffarna alltså, inte händerna)
 
2. Stek biffarna mitt i ugnen i ca 10 minuter
 
3. Koka under tiden matvetet med vatten och 1 tsk salt, ca 15 min på svag värme
 
4. Skala och strimla morötterna. Skala och skiva rödlöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs morot, lök och vitlök i olja under omrörning tills det mjuknat. Tillsätt sockerbönor, citronskal och pressad citron (doftar överjordiskt gott!)
Häll i det varma matvetet och krydda med 1 tsk salt och peppar. Blanda väl och servera med kaprisbiffarna.
 
Det luktar ofta gott när man lagar mat, men det här luktar så fantastiskt gott! Och som det smakar sen!
Lätt och snabbt att laga till och smakar fest!
 
 

Jotack! Huvudet upp och fötterna ner....

...eller kanske inte ändå! Brorsan skickade en bild som visar mitt ständiga hjulande, handstående och handgående under min uppväxt. Om jag någon gång stod på fötterna jonglerade jag i stället (ofta med fyra bollar, men när jag tränade som mest intensivt gick det bra även med fem). Det är egentligen märkligt att jag inte hamnade på en cirkus. Men det kanske man kan säga att man har gjort när man jobbar i skolan?
 
 

28. Kolla! Här är en bok jag vill o-tipsa om

Jag gjorde mitt första försök när jag var väldigt ung. Har sedan gjort många fler försök under åren, men det går helt enkelt inte. Jag tycker inte om "Sagan om Ringen". Jag har försökt titta på filmen ett par gånger, men jag somnar efter en liten stund varje gång! Jag vet inte vad det är, men jag kan inte för mitt liv bli intresserad av den, trots att jag vet att det förväntas av alla männskor att älska både böckerna och filmerna. Jag blir inte intresserad av vare sig karaktärer eller miljö, förlåt mig Tolkien, för jag tror att du var en god och fin människa och jag vill på inget sätt förolämpa dig.
 
 

27. Om jag blev tvingad (under pistolhot) att spela i ett band…

...så skulle jag vilja spela i Bruce Springsteens band. Trots många år på nacken är de fortfarande musikanter med en enorm spelglädje, och de har lite grå strån och en hel del livserfarenhet. 
Där skulle jag trivas. Den stora frågan är vilket instrument jag skulle ge mig på. Tror inte att mitt gitarrspelande skulle impponera på någon. Eller förresten, de skulle nog gilla mitt sätt att spela!
 

Naturhistoriska museet

Jag var med en klass på utställningen 4,5 miljarder år i tisdags. Det var precis på håret. Den 3 mars stänger den utställningen för ombyggnad/renovering, och håller stängt i ca ett år. Mina elever skulle samla fakta för att kunna göra sin slutuppgift om evolutionen: de ska tillverka en bok, antingen en sagobok för småbarn eller en faktabok för mellanstadiebarn. Det är en uppgift som är svårare än många tror. Det är lättare att ha ett skriftligt prov där man får besvara en radda frågor. I den här uppgiften tvingas eleverna själva ta reda på tillräckligt mycket fakta för att kunna välja ut det viktigaste. Därefter måste de själva förstå alla ord och begrepp, och till sist måste de anpassa språk och beskrivningar till målgruppen. Och allt måste stämma med de sanningar som nutida forskning har kommit fram till.
Jag kommer att återkomma med lite bilder från olika elevalster om ett par veckor, då de är färdiga.
Här kommer några bilder från mitt eget strövtåg på utställningen.
   
 
 
 
   
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My Way

And now the end is near
And so I face the final curtain
My friend, I'll say it clear
I'll state my case of which I'm certain
I've lived a life that's full
I've travelled each and every highway
and more, much more than this
I did it my way

Regrets I've had a few
But then again too few to mention
I did what I had to do
And saw it through without exemption
I planned each chartered course
Each careful step along the by-way
And more, much more than this
I did it my way

Yes, there were times
I'm sure you knew
When I bit off more than I could chew
But through it all when there was doubt
I ate it up and spit it out
I faced it all
And I stood tall
And did it my way

I've loved, I've laughed, and cried
I've had my fill, my share of losing
And now, as tears subside
I find it all so amusing
To think I did all that
And may I say, not in a shy way
"Oh no, oh no, not me
I did it my way"

For what is a man, what has he got?
If not himself then he has naught
To say the things he truly feels
And not the words of one who kneels
The record shows I took the blows
And did it my way

Yes, it was my wayTomat

Jag fylldes plötsligt av medlidande med tomaten som så tålmodigt hade legat och väntat på att få hamna i en sallad eller att få skivas upp för att pryda en smarrig macka. Plötsligt hade den förlorat sin forna fräschör och dög inte längre. Den skulle bytas ut mot en med slätt och blankt skinn, en tomat utan livserfarenhet och tålamod. Det kändes lite vemodigt att lägga den i soppåsen. Att kassera den för att den hade blivit lite rynkig. Nä, den var värd att få bli uppäten!
 

26. Den bästa frukosten är ju som vi alla vet…

...utdragen och överdimensionerad. Gärna fil och müsli, fräsch apelsinjuice och gott, nybryggt te. Hotellfrukostar blir alltid orimligt kaloririka och utdragna i tid. Aldrig är man så sugen på kokta ägg, flera mackor med olika pålägg, fil eller yoghurt, små apelsinklyftor eller melonbitar och äggröra som när man har sovit på hotell. Och jag  rundar gärna av frukosten med ett flottigt wienerbröd eller liknande.
 
 
Det värsta är att jag snabbt brukar bli hungrig igen!
 

25. Kolla! Här är en bild från mitt kök

Jag ska slå på stort och lägga ut tre bilder från mitt kök:
 
Diskbänken/ vasken har sett sina bästa dagar
Välanvänd och har snart gjort sitt...
 
 
 
Kärt arvegods
 
 
 

Fototriss: Grått

Temat på fototrissen den här veckan är Grått. Här kommer mina bidrag på temat
 
Den här papperskorgen lyste grå mot den gröna omgivningen
 
Gråslask o bil efter bil på väg någonstans
 
 
 
Och finns det något gråare än betongväggarna i viadukterna längs med parkvägarna? Den här är alltså plåtad i färg, men så här grått är det!

Rätta formeln inför 14 februari

 

Dinosaurier

Så spännande med nya fynd som visar mer om de befjädrade dinosaurierna.
Det är så intressant att det faktiskt går att hitta en massa nya uppgifter hela tiden, med hjälp av modern teknik.
 

24. En grej jag borde ta tag i

Det är en jätteviktigt grej som jag hela tiden skjuter upp och hittar på undanflykter för, fast det egentligen är väldigt viktigt. Och så kan jag inte berätta vad det är!
 
Men jag borde gå upp i vindsförrådet och sortera bort allt onödigt som bara står och tar plats.
Och jag borde tvätta bilen.
Jag borde läsa en bunt böcker som jag har köpt men aldrig kommit mig för med att läsa.
 
Fy vad många "måsten" och "borde" det finns! 

23. Hepp! Dagens musiktips

 
Det här är en favorit av flera anledningar. För det första tycker jag att musiken är fantastiskt vacker. Och för det andra har jag alltid tyckt så mycket om själva tv-serien. Och för det tredje är jag lite småkär i Kevin Whately, som spelar inspektör Lewis. Och för det fjärde tycker jag att det är lite fint att Morse (John Thaw) påminde lite om min fd svärfar.

22. Kolla! Här är en favoritbok från min bokhylla

En av mina favoritförfattare är Donna Leon. Jag njuter av hennes målande beskrivningar av Venedig med ljud och dofter och synintryck som gör att man nästan känner sig fysiskt närvarande. Jag har läst väldigt många av hennes böcker, och när en kollega skulle åka till Venedig för några år sedan lånade jag ut några av mina Donna Leon-böcker till honom som reselektyr. Han blev också förtjust i dem och lånade resten av mina böcker som han snabt slukade. Vi var båda fast i Leon-träsket. Svårt att ta sig ur, faktiskt.
 

21. En grej som får mig att vilja vråla HIGH FIVE! i vardagen

Det roligaste jag vet är att leka lite med våra allra yngsta samhällsmedborgare. Jag gillar att bygga med klossar, klä på och klä av dockor koftor och mössor i alla oändlighet och att köra runt med bilar, ha handdockor och vråla som lejon och att hoppdansa till roliga låtar. Då gör jag HIGH FIVE.
Det är ju betydligt roligare än att dammsuga under dammiga sängar, rensa avlopp och skala lök och liknande sysselsättningar.
 
 

20. Om jag blev tvingad (under pistolhot) att spela huvudrollen i en film...

...så skulle det vara i en riktig actionrulle, med biljakter, fasadklättring, explosioner och smattrande pistolskott. Ingen idé med lite småduttande.

19. Kolla! Det här är ett fynd jag gjorde en gång

Ni vet att man tvingas kyssa många grodor innan man hittar en prins. Det här är ett av mina fynd. Jag tänker inte avslöja vad det blev av hen efter kyssen.
 

18. Hepp! Dagens filmtips

 Jag har kommit med det här tipset redan tidigare, men det tål att upprepas:
Sarahs nyckel. En film som griper tag och berör från början till slut.
 
 
Och om vi nu är inne på det här gråt-temat kan jag även tipsa om Pojken i randig pyjamas. Men där måste ni ladda upp med en jättehög pappersnäsdukar att ha lite då och då under filmen. Fantastisk film, men så stark att man nästan får ont i magen av att se den.
 
 
Men varför kommer jag med så hemska och sorgliga tips? Då måste jag kontra med ett lite trevligare alternativ också. Har ni inte sett Moonrise Kingdom har ni något att se fram emot. En underbar film med duktiga skådespelare och roliga karaktärer. 
 
 
En annorlunda film med 60-talskänsla. lite skruvade scener och udda handling. 

Fototriss: Bokstäver

Temat på den här veckans fototriss är Bokstäver. Jag gick en sväng i Heron City igår och där vimlade det av bokstäver. Runt mig kunde jag se XXL, Sats, Willys, Wayne´s Coffee, Media Markt, IKEA .... och jag tog en bild från övervåningen där jag fick med nästan alla butiksnamnen (utom IKEA). Men när jag kom hem bestämde jag mig för att plocka ut följande bilder:
 
Här kan ni slinka in efter biobesöket!
 Och då kan ni ju förstås släcka törsten!
 
Och här nedanför rinner vatten i strida strömmar! (Tror jag! Eller är det något annat som döljer sig under de runda brunnslocken?

17. Den bästa osten är ju som vi alla vet…

Hmmm....jag är inte ostfantast, men tycker om vanliga, hederliga, "tråkiga" ostar när jag ska göra mig en smörgås. Jag äter med stor förtjusning Herrgårdsost, Greveost, Hushållsost, Goudaost och andra liknande ostar. Jag kan även tycka att det är gott med Brie, mögelostar och andra smarrigheter på en ostbricka. 
Men jag är inte typen som går och smånallar ost medan jag hyvlar upp ostskivorna eller som äter upp den sista halvtjocka biten som är svår att göra något med.
Och jag gillar absolut inte KESO!!!

16. Kolla! Här är en bild från mitt sovrum

Mitt sovrum är egentligen inte speciellt fint. Det är ett väldigt litet sovrum som bara rymmer en säng och ett litet bord vid sidan av sängen. Inte något att visa upp. 
Däremot är utsikten från mitt sovrum alldeles fantastisk. Jag har en vidsträckt utsikt över en stor sjö, där man kan följa olika spännande händelser under året. Fåglar som fridfullt simmar omkring när vattnet är öppet, rovfåglar som mäktigt sveper över vattenytan och båtar och andra vattenfarkoster som åker omkring. På hösten ser man hur höststormarna piskar upp vattnet till vitt skum. På vintern passar folk på att promenera, åka skidor och skridskor och att sitta och fiska i ett uppborrat hål. Det är svårt att tröttna på den här typen av utsikt!
 

15. En grej som gör mig vansinnig i vardagen

Det är att tiden aldrig räcker till! Jag har högar med saker att rätta och fixa med på jobbet, men jag hinner aldrig bli klar med allt innan det är dags att åka hem, trots att jag ofta är sist kvar på jobbet och plockar undan gammalt och förbereder nytt. Och när jag väl är hemma orkar jag inte plocka upp en stor rättningshög och fortsätta jobba i flera timmar till. Ibland hinner rättningshögen växa och bli jättestor och det är så irriterande och ett jobbigt stressmoment.
Problemet på jobbet är att vi har vårt detaljerade schema med de exakta positioner då vi ska undervisa eller ha möten i vår arbetsgrupp, och då kan man tro att tiden däremellan skulle räcka till för allt pappersarbete och för- och efterarbete, men man blir ständigt avbruten och hinner inte arbeta effektivt.
Det gör mig totalt vansinnig!

Wasis diop. Le Passeur

 
 

14. Om jag blev tvingad (under pistolhot) att byta liv med någon i en tv-serie…

Nu återkommer pistolhotet igen. Det är hårda tider numera.
 
Och om jag nu blev tvingad (under pistolhot) att byta liv med någon i en tv-serie så måste jag bestämma mig om det ska bli ett spännande eller romantiskt eller roligt liv. 
 
Det känns ju frestande att få byta med Elaine i Seinfeld, för hon verkar alltid vara på gott humör. Det skulle även vara intressant att få byta med datanörden i vilken kriminalserie som helst, tex CSI. Problemet är att de ofta råkar  ha så skumma intressen privat (i serien) och riktigt så helyllenördig är jag inte. Det är lite frestande att byta med Irene Huss, förutom att hon verkar ha det så trassligt privat med tjafs i förhållandet och hotbilder mot familjemedlemmar.
Nej, jag tittar på alldeles för få tv-serier för att komma på något bra, men nu när jag har pistolen riktad mot mig får det väl bli Irene Huss i alla fall.
 
 

Tillägnat Yvanna o Christian

Jag tänkte omedelbart på er när jag hörde den här låten. Kram på er!

Tifi Congo

Så underbar låt!
 

13. Kolla! Här är en bok som jag tycker är ful..

Som ni förstår ser jag mängder av slitna, halvtrasiga böcker varje dag på mitt jobb, men jag vet inte om man ska kalla dem fula av den orsaken. De är ju välanvända! Några av dem har passerat bäst-före-datum både på grund av slitage och inaktuellt innehåll. Det finns läroböcker som är relativt nya, men som innehåller formuleringar som hör hemma i en helt annan tidsålder. Men fula? Nej, de speglar ju sin tid.
Men en bok som är ful för att den ger associationer till ondska och obehaglig människosyn är ful även om den är hel och slät och utan hundöron. Den är ful för att den är en spegling av en epok som aldrig får komma tillbaka!
                                   
Finns det någon bok som kan vara värre?
 

12. Hepp! Dagens tv-tips

Jag är inte den rätta människan att tipsa om tv-program, för jag tittar inte speciellt mycket på tv. Jag brukar titta på nyheter och några få andra program. I övrigt blir jag bara rastlös eller supertrött av att titta på tv. Men om jag nu ska tipsa om ett program som ska visas idag får det väl bli "Veckans brott". Även om Leif GW är relativt självgod och tycker att bara han i hela världen sitter inne med sanningar, så är programmet ganska intressant. De lyckas ofta förklara knepiga omständigheter kring olika brott och fördjupar sig i saker på ett seriöst sätt, som aldrig hinns med i snabba, effektiva nyhetsrapporteringar.
Annars finns även ett avsnitt av "Vänner" i kväll. Det kan också vara charmigt underhållande.
 
 

Barn och teknik

Apropå det jag skrev tidigare om att dagens barn redan tidigt blir så skickliga på att använda datorer, mobiler och ipads: Idag träffade jag en gammal kompis som har använt en medveten strategi i sin pedagogik. Hon har i många år låtit sina elever arbeta mycket med datorer redan i årskurs ett. På senare år har hon deltagit i ett projekt där alla elever har fått varsin Ipad, och så har de fått lära sig att skriva och hjälpa med hjälp av den. Först i årskurs två har de fått börja skriva för hand, då de har lite bättre finmotorik.
Hon har fått väldigt goda resultat, och hennes elever är väldigt duktiga, och minst en av ungarna i klassen ingår i den expertgrupp som samarbetar med regeringen om it-utveckling.
Det är intressant att ta del av nya tankar och ny pedagogik!
 
Jag har med stor förundran sett små ett- och tvååringar bläddra och fixa med Ipads. De vet precis hur de ska göra för att hitta rätt program och de lär sig blixtsnabbt hur programmen fungerar. Vilken utmaning det måste vara för programmerarna att utveckla programmen så att de fortsätter att utmana de allt skickligare små barnen.
 
Utvecklingen har onekligen gått framåt

11. Den bästa grönsaken är ju som vi alla vet…

Tomat! Det finns inget godare!
 
 

10. Kolla! Här är en bok som jag tycker är snygg

Det får bli två snygga böcker:
 
 
                  
 

Så fint, och så självklart egentligen!

 

9. En grej jag skulle vilja vänja mig av med

Jag skulle vilja vänja mig av med att vara så lättsårad. Jag skulle hellre vilja vara oberörd av elakkheter och spydigheter och kunna hantera det utan att tappa energi och blir ledsen och sårad. Jag skulle vilja ha smarta strategier att lägga tillbaka osympatiska kommentarer i knät på den som har uttalat dem. 
Rent praktiskt har jag tekniken för hur man ska göra, och jag kan ofta komma med goda råd till andra människor, men själv är jag så onödigt tunnhudad.
Jag har till exempel en arbetskamrat som har en förmåga att lägga locket på diskussioner och ta död på fritt flödande kreativitet genom olika typer av kommentarer. Övriga personer i rummet blir först lite snopna och känner sig slagna på fingrarna, och först långt senare kommer vi på hur vi skulle ha bemött kommentaren och hur vi skulle ha sagt i stället. Och det löjliga är att personen som sitter inne med så mycket galla verkar totalt omedveten om hur omgivningen påverkas. 

8. Om jag blev tvingad (under pistolhot) att hångla med en författare…

Då är frågan hur allvarligt pistolhotet är. Är det riktigt hotfullt tar man väl första bästa författare och hånglar så man har det överstökat. Men om man får möjlighet att styra valet lite öppnar sig fler möjligheter.
Då undrar jag om det ska vara en författare som är någorlunda attraktiv (men behövs då pistolhotet?) eller ska man tilltalas av hur författaren skriver?
 
Nu tar jag en stor risk, men jag kommer först att nämna en författare jag gillar som författare, och då får det bli hångelobjektet, därefter ska jag googla för att se hur författaren ser ut.
OK....jag skulle välja Arto Paasilinna.... och (gulp) så här ser han ut ....
 
Hmmm....
 

7. Kolla! Här är en bild på stället där jag oftast sitter när jag bloggar