đŸŽ¶đŸŽ”Last ChristmasđŸŽ¶đŸŽ”PĂ„ ett pĂ„slakan!

(null)
 
Jag bytte precis pÄslakan, till en nyinköpt i flanell. Lakan av flanell Àr sÄ obeskrivligt sköna. Det Àr varmt och mjukt och slÀtt.
Mönstret pÄ det nya lakanet gav mig omedelbart associationer till en gammal musikvideo. Efter lite funderande kom jag pÄ vad det var! PÄminner inte lakanet och videon om varandra?
 

Kristian Tyrann

De ohyggliga hÀndelserna vid Stockholms blodbad har vi alla hört talas om. HÀr Àr ett nytt avsnitt av P3 historia, som handlar om Kristian Tyrann. Mycket intressant! Jag rekommenderar er att lyssna.
https://link.tospotify.com/UjQTnW3Zobb

ÖdesmĂ€ttat

Idag Àr det fredag den trettonde, Äret Àr 2020, det Àr en jÀmngrÄn novemberdag med iskallt regn, de sista kryddvÀxterna pÄ balkongen har tappat stinget och jag Àr hemma frÄn jobbet för jag kÀnner mig risig.
Det behövs inte mycket för att toppa den hÀr dagen!

Rabarber

Ända sedan jag var barn har jag tyckt att det Ă€r dĂ„ roligt att pyssla med vĂ€xter. I somras var vi och fikade pĂ„ församlingshemmet i GrĂ€smark, och dĂ€r hade de en fantastiskt stor rabarberplanta som hade massor av blommor. NĂ€sta gĂ„ng vi var dĂ€r hade blommorna blommat över sĂ„ det var fullt av fröstĂ€llningar i plantan. Jag tog en nĂ€ve frön som fick torka nĂ„gra veckor, och sedan satte jag dem i en kruka.
Efter ett par veckor var krukan full av smÄ rabarberskott. De flesta av dem har jag planerat ut i ett extremt övergödslat trÀdgÄrdsland (lövkompost, bokashi, maskkompost och hÀstbajs Àr nedgrÀvt och nedvÀnt i jorden - rena dynamiten) men fyra smÄ plantor fick stÄ kvar i krukan för att övervintra inomhus som en plantbackup.
TvÄ av de smÄ minirabarberna har vissnat, men nu har jag ett projekt att se hur det gÄr att fÄ fram egna rabarberstÄnd frÄn stulna fröer, nÀr de har övervintrat i en kruka pÄ en fönsterbrÀda i Stockholm, med extra vÀxtbelysning mÄnga timmar per dag. Det Àr lite fÄnigt, men himla kul att laborera med vÀxter. (null)


HöstkÀnning

Det kÀnns verkligen att det Àr höst nÀr man plockar in alla dyrgripar frÄn naturen i burkar och askar, och det Àr bÄde fint att titta pÄ och hÀrligt att veta att det kommer att bli mÄnga goda mÄltider.
 
En del saker man fixar inför vintern Àr att samla in frön och sitta och pilla med dem inför nÀsta Ärs skörd. Det var nÀstan lite meditativt att sitta och sprÀtta upp frökapslarna pÄ svartsenapen och pilla ut fröna. Och sen hÀllde vi ut fröna i en av de nygrÀvda, nygödslade och fixade odlingslÄdorna. DÀr har massor av goda kryddvÀxter vuxit hela sommaren, och nÀsta Är kommer det att bli minst lika mycket.
Och nu har det blivit för kallt för pelargonerna och rosmarinen, sÄ alla krukor stÄr pÄ sval och ljus vinterförvaring. Blommorna blir fler och större för varje Är.
 

En stund av stillhet och vördnad

(null)
Kristinehamns kyrka. TrÀden sprakade av fÀrg, och de gula löven pÄ marken sÄg ut som guld.
(null)

(null)
Jag kunde inte lÄta bli att tÀnka pÄ "Goodbye Yellow Brick Road"