Nu MÅSTE jag köpa en lott

Alldeles nyss ringde en kompis och frågade om jag har lust att följa med till kvällens inspelning av körslaget. Jättekul! Klart att jag följer med!
Eftersom hon har kopplingar till Olas lag måste jag hålla på Ola och kören från Lund. Men det är helt ok, de har varit bra hela tiden.

Jag måste köpa en lott. Och så hoppas jag att R har koll på hästar, för jag har köpt en andel i han system idag.

Det är inte alldeles omöjligt att jag är rik som ett troll på måndag...

Plötsligt händer det!

Idag stod jag och parade ihop strumpor från senaste tvättomgången, och när jag var klar märkte jag att alla strumpor hade hittat en make/maka! Inte en enda udda eller försvunnen strumpa. Nu ska jag köpa en trisslott!

Marian Keyes nya bok

Nu har Marian Keyes tionde bok kommit. Tyvärr finns den inte att köpa i Sverige ännu, men här finns ett klipp där hon presenterar boken:

http://www.play.com/Books/Books/4-/10419709/Brightest-Star-In-The-Sky/Product.html

När ni har klickat er in på sidan måste ni scrolla ner lite tills ni hittar filmen där hon presenterar handlingen


Dimfilter

Jag tittar inte så jättemycket på TV, men det finns vissa program som jag gärna vill se.  Jag tycker tex att det är kul att titta på alla CSI-varianterna och Navy CIS. Men det är en sak som har stört mig när jag har tittat på Navy CIS, och det är att det syns på olika sätt hur de manipulerar och fejkar. När Gibbs och den kvinnliga chefen (jag har glömt vad hon heter) har diskussioner och det är täta klipp som visar deras ansikten under samtalets gång är det alltid en diffus dimridå när kameran är riktad mot henne, och sen blir bilden knivskarp när Gibbs kommer i bild. Antagligen har hon kontrakt på att inga skavanker ska få synas i bild, och då löser de det genom ett dimfilter.

Tänk om det fanns såna förskönande knep som skapar dimridåer i verkligheten. Fast när jag tänker efter så gör det ju det. På krogen kallas de för "en stor stark"!


Tanke i kassakön

Bakom mig i kön på Coop stod en man i 40-årsåldern. Han var glad och trevlig och skämtade med kassörskan och personen som stod bakom honom. När han skulle betala behövde han lite hjälp för att kunna betala med sitt betalkort. Som ni förstår var det en väldigt charmig och sympatisk person som stod där. Det som var speciellt med honom var att han hade Downs syndrom, och det fick mig att tänka på ett inlägg som Ester skrev.

Hur tänker ni?


Alkohol på jobbet

Förresten är det lite märkligt just nu. Man ler uppskattande när kollegor kommer ut från toaletten och luktar alkohol. Undrar om man kommer att göra det även i april- maj...

Äckelmagad

I vanliga fall har jag ovanligt lite bacillskräck, jag spritar inte ens händerna på jobbet, men jag har upptäckt en sak som jag tycker är äckligt. Det är om man beställer en kaffe latte på något fik, och den rutinerade personalen fixar och trixar med alla sina pysande maskiner, och så gör de ALLTID det som jag tycker ser så äckligt ut. Precis innan de ska blåsa upp mjölkskummet i metallbunken så gnider de av det lilla munstycket med en slibbig wettextrasa, och sen ska munstycket ner i mjölken som man ska dricka... Jag vet inte heller varför alla wettextrasor ser så ofräscha ut, men jag föreställer mig att de här trasorna luktar av gammal varm mjölk.  Finns det inga andra trasor som fungerar på mjölkskummarmunstycken? Måste det vara en sunkig wettex?


Att göra slut

Damen mitt emot mig på tvärbanan plockade plötsligt upp sin mobiltelefon, som ringde med en ilsken signal. Därefter utspann sig följande samtal:
- Nej, det är ingen idé att vi träffas mer!
- .......
- Du måste fatta att det inte är någon idé att vi träffas. Det får vara slut nu!
- .......
- Jag vill inte se dig mer för du svek mig!
- .......
- Du valde spriten framför mig!
- .......
- Du kom till mig och var full när jag var så ledsen! Du svek mig och valde spriten istället. Då får det vara nog! Jag vill aldrig mer träffa dig eller prata med dig.
- ........
- Jag hade behövt stöd i min sorg, men du var full istället.
- ........
- Nej, jag vill inte prata med någon i min familj. De är så falska och ytliga. Jag vill bara träffa människor som är levande och ärliga.
- .........
- Jag är ledsen Micke, men jag vill aldrig mer prata med dig! Nu är det slut! Hejdå!
Klick!

Och alla vi som satt i närheten av henne stirrade stelt ut genom fönstret eller oseende i någon annan riktning i vagnen, för att försöka ge henne lite ostört utrymme, trots att vi just hade fått ta del av hennes mest personliga angelägenheter.
Det är lite olustigt när man tvingas ta del av väldigt privata samtal, där man inte kan värja sig. Visst är det jobbigt med människor som inte tänker på att alla andra hör vad de pratar om i telefonen.


Att det ska ta så lång tid!

Idag sitter jag med travar med papper för att sammanställa elevernas resultat. När det är klart ska jag skriva omdömen inför utvecklingssamtalen.
Det tar lång tid att göra sammanställningarna, även om man har fört anteckningar under terminen, och det känns viktigt att det blir korrekta omdömen. När jag skriver mina omdömen vrider och vänder jag på orden för att det inte ska kunna missuppfattas. Och när man ska skriva 150 omdömen tar det tid...  

Ska jag söka till nästa omgång av idol?

Jag strosade runt här hemma med en mp3-spelare i öronen (eller rättare sagt hörlurar i öronen, spelaren hängde i ett snöre runt halsen) och när Sarah Dawn Finer klämde i för kung och fosterland kunde jag inte låta bli att sjunga med lite grann. Då tittade dottern ut från badrummet och frågade oroligt:
- Va, sa du "fan" eller sjöng du med i nån låt?

Då fattar ni hur bra jag sjunger. Trots att jag hade Sarah som lead singer.

Fototriss: Rosa (stödjer rosa bandet)

Den här veckan har fototrissen temat rosa, och alla läsare uppmanas att stödja insamlingen som är till förmån för Rosa Bandet. Klicka på nedanstående banner och läs mer:



Här kommer mina bidrag på temat:



Jag fick en jättebukett med nästan meterhöga bloomor av mina arbetskamrater när vi hade fest i fredags, och nu blommar de så sagolikt vackert. Jag fick leta fram min allra största och stadigaste vas och nu står de och ståtar i fönstret.


Gissa vilka argument som väger tungt när jag köper tekniska prylar? Ett tips till bilförsäljare....



De här vackra skålarna har jag fått av min pappa. Ni kan inte ana hur läckert det ser ut när de står på bordet och är fyllda med en massa snacks och guacamole och sånt.


Vill du se fler bilder på temat kan du titta
här

Världens bästa ljud

Jag sitter här med en kopp te och läser bloggar. I bakgrunden hör jag dotterns snusande andetag. Det finns inget finare ljud!

Årets fotomässa

Finns det fler bloggare som planerar att gå på fotomässan i Älvsjö 13-15 november?

Läs mer
här

Nytt ragg?

I torsdags satt jag och pratade med en trevlig ung man. Plötsligt såg han ivrig ut och sa:
- Gör du något speciellt i eftermiddag?
- Ja, jag jobbar till ganska sent, svarade jag.
- Jaha, för jag tänkte att vi kanske skulle kunna dejta lite i eftermiddag, fortsatte han.

Men jag avböjde dejten. Visst var den unge mannen väldigt trevlig, men jag tycker faktiskt att en fjortonåring är lite väl ung! :)

Rikedom!

Tänk vad skönt det är att ha envisa syskon! De fortsätter att höra av sig hela tiden bara för att kolla hur jag mår och hur det står till. De vet att jag biter ihop och drar mig undan från världen när det blåser kallt runt knuten.
Alldeles nyss ringde en av mina brorsor bara för att kolla läget. Det värmer!

Och när man har tre omtänksamma syskon är man rik!

 

Ser ni profilbilden?

Ibland begriper jag inte hur tekniken kan spela oss ett spratt. Igår försökte jag byta profilbild på bloggen, så att jag tog mod till mig och la in ett foto i stället för den Simson-inspirerade bilden.
Det var väldigt segt och trögt, och det verkade aldrig vilja fungera, trots att jag var inne på "ny profilbild" flera gånger.
När jag tittade på datorn här hemma var det fortfarande den gamla bilden, men när jag tittade på jobbet var det den nya bilden istället. När jag tittade här hemma igen var det den gamla bilden. När jag loggade in på en annan användare på samma dator och tittade på bliggen var det den nya bilden!  Jag förstår inte hur det kan vara olika bilder vid olika tillfällen.

Vilken profilbild ser ni? Den gamla, tecknade, eller ett foto? 

Solskenshistoria

I lördags satt en av mina döttrar och jag och fikade med min lilla systerdotter Paolina och min svåger. Det syntes att Paolina satt och funderade lite, och plötsligt sa hon:
- Vet du Fia, hela tiden när du bodde i vår stuga sken solen och det var jättefint väder, men så fort du flyttade därifrån slutade det vara soligt. Jag tror att solen tycker om dig!

Visst var det gulligt! Jag lovar att jag var en rörd moster!


If you need a friend...

Sarah Dawn Finer sjunger så vackert så jag blir alldeles förhäxad. Hon sjunger så inlevelsefullt att jag faktiskt är alldeles övertygad om att hon kommer att stå där och ta hand om oss alla nu när vi är trötta och slitna i höstmörkret..


Julmustsäsongen har startat!

Igår var det julmustpremiär. Gott som vanligt!


Fynd!

Jag hittade en riktig kultbok på Myrorna på mitt strövtåg igår. I bokstället hittade jag "Egalias döttrar", som jag läste och skrattade gott åt när jag var tonåring. Nu kom jag över den för det fantastiska priset av 20 kr!



För er som inte har hört talas om boken kan jag berätta att det är en skruvad, satirisk samhällsskildring som beskrivs så här:

"I Egalia har kvinnorna makten. Det är dom som är direktörer och riksdagskvinnor.Männen har låglönejobben, bär pehå (penishållare), lägger upp skägget och gör sig vackra för att behaga kvinnorna. Det gäller att skaffa sig faderskapsbeskydd av någon kvinna, för de obeskyddade, ensamstående fädernas lott är hård. Och givetvis är det männen som tar hand om barnen - det är ju trots allt män som avlar barn. Visst är Egalia ett demokratiskt samhälle. Men männen utgör dock det sårbara könet, och att de är biologiskt underlägsna är helt uppenbart: de kan ju inte föda barn."

Första upplagan av boken kom ut 1978. Förhoppningsvis har det ändrat sig en del i samhället sedan dess...

Lite fika?

På en del ställen är det så hutlöst dyrt att fika. En kopp kaffe kan kosta närmare 40 kr på de värsta ställena. Men det finns bra alternativ. På Kupan (Röda korsets lokal) kan man köpa en köttbullemacka och en burk Ramlösa för 40 kr. Då gör man dessutom en god gärning, eftersom pengana går till välgörenhet.


Myter om sömn

6 myter om sömn

Orsaken till att du inte kan somna är ofta enkel. Du har blivit itutad en massa saker som inte stämmer kring sömn. Gör upp med de gamla myterna en gång för alla.

1. Du behöver åtta timmars sömn
Det är inget magiskt med siffran åtta. Alla har olika sömnbehov. Du vet att du har fått sussa tillräckligt när du håller dig pigg hela dagen och inte får grus i ögonen under ett tråkigt eftermiddagsmöte.

2. Ju mer sömn desto bättre
Studier har visat att människor som sover mer än åtta timmar dör yngre än människor som sover mellan sex och åtta timmar. För lite sömn är inte att rekommendera men för mycket sömn är alltså inte heller bra. Forskarna vet dock inte ännu om sjusovare får dålig hälsa eftersom de slumrar för länge eller om de sover så mycket eftersom de har någon sjukdom i botten. Det är med andra ord ännu oklart om det är mycket sömn i sig som orsakar en för tidig död, eller om ett stort sömnbehov bara är ett symptom på ett underliggande medicinskt bekymmer som orsakar den för tidiga döden.

3. Vissa behöver bara fyra timmars sömn
Bill Clinton, Madonna och Margaret Thatcher är kända för att sova lite. Och klara av att utföra stordåd ändå. Men i slutändan kan deras bristfälliga sovvanor ta kål på dem. För lite sömn ökar risken för övervikt och hjärtsjukdomar och gör dig ineffektiv och okoncentrerad. För lite sömn ökar också risken för att dö i förtid precis som för mycket sömn också gör. Dessutom är det lika farligt att köra bil om man inte sovit ordentligt, som att sätta sig bakom ratten efter ett par glas vin.

4. Att vakna mitt i natten gör dig trött hela dagen
Det är naturligt att slumra till, vakna upp och sedan törna in igen. Förmodligen sov våra förfäder just så, de var vakna periodvis under natten för att prata, ha sex eller vakta elden. Oroa dig inte om du inte får all din sömn i ett svep.

5. Du ska alltid ta sömntabletter om du har sömnsvårigheter
Tunga mediciner på recept ska undvikas. Och du ska absolut inte äta dem varje dag. Sömntabletter är till för kortvariga sömnsvårigheter, till exempel kan du äta dem under en period som är extra stressig eller bara för en natt som du måste tillbringa på ett flyg eller tåg. Men har du svårt att sova varje dag bör du i stället se över dina rutiner vid läggdags, undvika koffein och skaffa regelbundna sömntider. Du kan också få hjälp av kognitiv beteendeterapi.

6. Du kan gottgöra för förlorad sömn på helgen
Har du inte sovit ordentligt under veckan kan du inte ta igen det genom att kvarta hela lördagen. Sådan så kallad sömnbulimi förstör din dygnsrytm. Försök lägga dig och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag.

 


Tänk att det kunde bli så gott!

Idag kom jag hem och var trött och hungrig, efter att ha knallat runt på en massa ställen och letat efter ett soffbord och en tv-bänk som känns rätt i hjärtat. Klockan var mycket och jag ville snabbt ha något i magen, så jag kikade i kylskåpet och plockade fram lite av varje.

Först kokade jag lite färsk pasta (fettuccine spenat) och när det var färdigkokt hällde jag ner lite grovhackad ruccola, hackad vitlök och hackad färsk tomat och rörde om med lite god olivolja. Ett par teskedar kapris gav god sälta tillsammans med havssalt med basilika och rosépeppar. Det tog mindre än tio minuter att laga till rätten,och för mig som inte är ett fan av tunga kötträtter passade det perfekt. Det var riktigt gott!

May the force be with you...

Tydligen var Obi Van Kenobi här och hälsade på idag. Tyvärr missade jag honom, men han kanske  kommer tillbaka, eftersom han glömde sin lysande stav på ett bord på gården...


Ledig, avslappnad stil

En del människor verkar så spända och stressade när de åker pendeltåg. Men ibland träffar man på någon som verkligen kan konsten att koppla av...


(De svarta strecken över ansiktet är för att det inte ska vara så lätt att identifiera mannen)

Veckans fototriss: Så här ser det ut där jag är idag

Den här veckans tema på fototrissen är. Så här ser det ut där jag är idag. Se de olika bidragen på temat här

Här kommer mina bidrag, från en promenad som startade i Hammarby Sjöstad och fortsatte på Södermalm upp till Fjällgatan/Ersta där utsikten över vattnet är otroligt vacker.



En promenad längs träkajerna i Hammarby Sjöstad



När man har åkt färjan över till Södermalm kan man strosa runt bland pittoreska smågator där det inte alls känns som om man är i storstan



När man står uppe på höjderna vid Ersta är utsikten vidunderlig. Här ser ni Gröna Lund i höstskrud.

Oh, vad det var svårt att bara plocka med tre bilder från dagens promenad. Jag såg så mycket fint!

Medeltid?

Egentligen är det obegripligt att vi i ett modernt samhälle har stiftat lagar som styr villkoren för människor beroende på vilken sexuell läggning de har. Det är så uppenbart att det är vita, heterosexuella män som tar sig friheten att vara normen i samhället. Alla människor som stämmer bättre in på andra beskrivningar tappar rättigheter i olika omfattning beroende på vilka normer man kan stämma in på.
Barack Obama lovar
"förbättringar" för homosexuella. Det räcker inte med "förbättringar", alla ovärdiga särbestämmelser måste bort. Det finns inget försvar för att ha olika lagar och regler för heterosexuella och homosexuella. Vi sköter alla vårt arbete och vardagsliv på samma sätt, och vem man älskar angår ingen annan.

Inventering

Nästan allt är uppackat. Det enda som fortfarande inte får plats är alla mina böcker, eftersom det är så få hela väggar som kan rymma rejäla bokhyllor.
Men några dagars vardagsliv har gjort mig uppmärksammad på att jag saknar:
- stekspade
- förvaringsburkar till matrester och sylt mm
- vardagsrumsbord
- plastpåsar
- plastfolie
- aluminiumfolie
- alsolsprit

Troligtvis dyker det upp fler påminnelser på saknade saker med tiden.


Little angel

En av mina tuffa små elever i åk 7 kom in i klassrummet med mössa påsig. Jag sa till honom att ta av sig mössan, och han suckade lite och sa: "Men jag har glömt att vaxa håret idag!"
Och så tog han av sig mössan så att man kunde se alla hans blonda änglalockar, ännu mer lockiga och fluffiga än vanligt. Han var så oemotståndligt söt,men jag förstod att jag vandrade på tunn is om jag med tårögd blick och tantigt, vänligt leende med lite brusten röst skulle säga: "Men du är ju så fiiin!".
Det skulle definitivt vara spiken i kistan för hans tuffa image, så jag valde att säga:
"Jag tror att det är helt ok, det ser ut som om mössan har plattat till håret lite" (samtidigt som jag höll fingrarna i kors bakom ryggen...)


(Som en liten hemlighet kan jag nämna att ex-maken hade den typen av hår)

Nytt och fräscht!

Inte nog med att lägenheten är trevlig och har ett bra läge, nu blir den dessutom uppfräschad med nya tapeter och nymålade väggar. Härligt!

Tack snälla målarmästare!

Lockande trummor

Jag passerade just förbi Kulturama där suggestiva trumrytmer läckte ut genom ett öppet fönster. Inne i rummet var det en massa människor som dansade afrikainspirerat. Åh, vad kul det såg ut! Jag skulle också vilja hoppa in där och vara med!

Associationer

B. påstod att han associerar mig med doften av gul såpa. Är det bra eller dåligt? Ger jag ett varaktigt intryck av nitisk skurgumma?

 

Färdigflyttad

Nu är jag på plats i min nya lägenhet. Den är fräsch, ljus och välplanerad. Det är en hörnlägenhet, så jag har fönster åt tre håll. Det är fina trägolv i vardagsrum och sovrum, och snygga stengolv i hall och badrum.
Det tar högst fem minuter att gå till färjan som går till Södermalm, och ungefär två-tre minuter till tvärbanan. Det tar tre minuter att gå till Konsum (eller Coop kanske den heter) och inom några minuters avstånd finns ganska många restauranger, fik och matställen att välja mellan. Inom cirka fem minuters avstånd finns även ett jättefint bibliotek med ett trevligt fik vägg-i-vägg och dessutom finns det flera olika gym inom gångavstånd. Sickla köpcentrum ligger så pass nära att det tar högst 20 minuter att promenera dit. Det finns alltså massor av möjligheter om man vill spendera sin lön snabbt och effektivt.
Jag har upptäckt att jag har på tok för mycket böcker. Jag har inte plats för tillräckligt många bokhyllor, så jag måste göra mig av med massor av böcker. Nu måste jag fundera på vilka böcker jag ska spara och vilka som ska plockas bort. Jag vet inte var jag ska göra av böckerna som jag gör mig av med. Några förslag?

Det kanske kommer lite foton från lägenheten snart. Jag ska bara fixa lite mer först.