Mögelsanering

Vi har haft problem med arbetsmiljön på mitt jobb. I en av salarna har det varit något oidentifierbart som har gjort att flera av mina kollegor har haft besvär med luftvägar, klåda, utslag och långvariga förkylningar. Jag har klarat mig hela tiden, men då har jag å andra sidan nästan inte haft någon undervisning i den salen.
När det började en ny medarbetare på skolan som inom ett par veckor uppvisade samma symptom som de andra drabbade fick vi äntligen en grundlig undersökning av lokalerna, och det visade sig att ytterväggen i en lokal i analutning till våra salar var svårt mögelangripen. Det blev snabba beslut om sanering, och stora mellanväggar i plast har sattas upp för att fungera som en barriär för de små ettriga partiklarna som frigörs.
Mina kollegor som har mått dåligt av miljön har pusslat med sitt schema och har hittat alternativa salar för sin undervisning när saneringen pågår. Jag som inte har känt av möglet stannade i min sal. Dumt av mig!
I onsdags när de började bryta upp ytterväggen frigjordes tydligen miljoner små yrvakna mögelsporer och letade ivrigt efter någon att slå sig ner på. Och jag blev uppenbarligen utvald. På ett dygn blev jag tvärdålig, med rinnande, röda ögon, tappad röst, hosta, inflammerade nagelband, små löjliga inflammationer i hårsäckar på benen och en total trötthet.
Jag släpade mig till jobbet i alla fall i fredags och berättade för mina elever att de var tvungna att vara snälla och ta eget ansvar för jag hade ingen röst. Och mina änglalika ungar tog eget ansvar och delade in sig i grupper där de förklarade sake rför varandra. Mina lite mer buffliga ungar visade sin välvilja och jobbade snällt utan att knota.
Nu har jag tillbringat en tigande helg-
Men visst är det generöst av mig att använda min egen kropp för att transportera bort mögelsporer från skollokalerna? Även om det får till följd att jag känner mig ungefär som en mjältbrandshärd.

Alla har vi våra laster...


Legitimerad

Ni vet att ibland hör man talas om att något allvarligt har inträffat i ett flygplan, en stor offentlig byggnad eller någon annan allmän plats, och det är alltid någon som ropar: "Finns det någon läkare här?" Varpå minst en läkare uppenbarar sig, beredd att göra en hjältemodig insats. Det är ju just den där legitimationen som gör dem så proffsiga.
Nu när vi lärare får våra legitimationer kommer antagligen samma scenario att gälla oss. Tänk er att någon sitter i ett flygplan och funderar över en svår ekvation, eller grubblar över vilket år en viktig historisk händelse inträffade. Då kommer flygvärdinnan med samlad men skakig stämma att fråga om det finns en lärare på planet. Om det gäller ekvationen kommer hon att förtydliga sig och efterfråga en legitimerad mattelärare, och i det andra fallet en legitimerad historielärare. Och då kommer minst en hjältemodig lärare, med pekpinnen i högsta hugg, att uppenbara sig, beredd att lösa alla problem.
Det ska bli så spännande att se vilken skillnad det kommer att bli så fort vi får våra legitimationer. Omedelbart får vi Europas, ja världens bästa skola!

Veckans fototriss- nr 155: Manligt

Den här veckans tema på fototrissen är "manligt". Det kan man ju tolka på så många sätt. Antingen tänker man på schabloner om vad som är typiskt manligt både när det gäller aktiviteter och saker. Eller så visar man en mer mångfacetterad bild av manlighet, där man får se både människa och själ. Själv har jag gått på den ytliga stilen och tolkar temat med föremål som kan associeras med män.
Jag vet att det egentligen inte borde anses manligt, men visst är det så att männen gärna vill sitta och blippa runt med fjärrkontrollen hela tiden?
Den här veckan är det tävlingsvecka på fototrissen. Det finns nämligen en chans att vinna presentkort från Coolstuff.
Om du vill se fler bidrag klickar du här

Full fågel

En berusad fågel blev omhändertagen av polisen i Västerås. Den hade berusat sig på jästa rönnbär. Undrar om den ville bli full eller om det var ett misstag. Så kan det ju vara för oss människor också.

Tina Turner

Deep purple - Help


Vinylskivor

När min pappa dog i somras tog jag hand om hela hans stora samling med vinylskivor. Vi bestämde oss för att kolla med någon av dem som sätter in annonser om att de vill  köpa vinylskivor.
Jag började med att ringa på den första annonsen. Där svarade en stressad person att hon ville att jag skulle ringa på kvällen. När jag återkom på kvällen ville hon att vi skulle höras följande dag i stället. Vid samtalet dagen efter ville hon att jag skulle rabbla upp alla skivor vi hade i samlingen, men eftersom jag inte hade sorterat dem särskilt bra föreslog jag att jag först skulle sortera dem, och att vi därefter skulle pratas vid. Kvinnan tyckte att det var en bra idé och sa att hon skulle ringa upp lite senare.
Hon har fortfarande inte ringt, fast det har gått flera veckor. Jag tolkar det som ointresse, och jag kommer givetvis inte att göra något nytt försök med den annonsören.
Nästa person hade lämnat ett mobilnummer i annonsen, så jag skickade ett sms med en kort beskrivning och en fråga om det var intressant. Inget svar.
Den tredje annonserar regelbundet varje vecka i morgontidningarna, med en halvstor annons. Det måste ju kosta en hel del, tänkte jag och satt emig vid datorn och skrev ett mail till den angivna mailadressen. Jag satte mig med hela den nysorterade skivsamlingen och sammanställde en lista på alla skivtitlar, artister och årtal för utgivning. Jag tänkte att det måste vara intressant för den som ska ta ställning till om det är den typen av skivor som kan passa. Nu har det gått ett par veckor och jag har fortfarande inte fått svar på mitt mail. I morse skrev jag igen och frågade om mailet hade kommit fram, och om skivorna kunde vara intressanta. Inget svar.
Det finns även ett telefonnummer i annonsen, men jag vet inte om det är någon idé att ringa. Det kanske är någon skum person som på bruten ryska tycker att jag är dum i huvudet som tror att de handlar med skivor. Jag borde ju fatta att det är ryska maffian som bedriver affärer med knark och människohandel och där kommer jag och stör dem med prat om vinylskivor!!!
 

Veckans fototriss - nr 154: Köket

Den här veckans uppdrag i fototrissen var Köket. Jag försökte titta i mitt kök med nya ögon, och jag hittade flera roliga saker. En jag verkligen ville ha var på hushållspappersrullen i ett roligt perspektiv, men jag lyckades inte få den tillräckligt skarp, så jag publicerar den separat när jag har fått den som jag vill. Men här kommer mina bidrag till veckans Fototriss.
Det är inte ofta man ligger på golvet nedanför kylskåpet och fotograferar själva handtagen ur grodperspektiv, men vad gör man inte för en fototriss?

Keso kan vara bra ibland

Jag har fått tips om det här passande klippet både från Vicktoria och min mellandotter. Roligt klipp!

Jättemonster

När det gäller vetenskap ska man aldrig vara säker på att man sitter inne med den absoluta sanningen. Årets nobelpristagare i fysik har ju kommit fram till nya rön som innebär att Einsteins teorier kan hänga lite löst, och nu har andra forskare gjort en bedömning att Tyrannosaurus Rex var betydligt större än man tidigare har trott. Det måste ha varit en ganska skrämmande upplevelse att se en 14 ton tung best komma farande i en hastighet av 40 kilometer i timmen.

Fototiss: monokrom

Den här veckans tema på fototrissen är monokrom. Det var roligt att tänka monokromt just nu när naturen exploderar av färger, och det faller sig naturligt att ta bilder med så stor färgrikedom som möjligt.
Här kommer mina bidrag till veckans fototriss:Vill du se fler bidrag på temat tittar du här

En Källa till glädje!

En ny, liten, men mycket viktig person...

Einstein är fortfarande min idol

Jag har läst artiklarna om årets nobelpris i fysik, och jag försöker verkligen förstå. Jag tycker att det är fascinerande, men mycket komplicerat. De nya rönen innebär tydligen att neutriner byter skepnad under sin färd, och de rör sig utan att växelverka med annan materia. De är knappt märbara, men rör sig tydligen så snabbt att de även skulle kunna röra sig bakåt i tiden.
Det är minsann inte lätt att begripa även om vissa artikelförfattare gör ett försök att komma med
liknelser så att man ska förstå vad som händer.


Älska mig, Bill

Jag brann för en vackrare värld. Jag trodde på människans godhet. Jag trodde att om vi var tillräckligt många som kämpade skulle världen bli rättvis och allt förtryck skulle bekämpas. Jag lyssnade på Hoola Bandoola och tyckte att deras texter var fantastiska.
Jag tyckte att "Älska mig. Bill" på pricken lyckades fånga det faktum att många inte ville engagera sig, utan hellre stängde sin dörr mot allt det fula för att det var så jobbigt att kämpa mot orättvisor, våld, tyranni, korruption, svek och politiska och religiösa motsättningar. Jag var djupt engagerad i både Amnesty International och agerade mot miljöförstöring. När jag var 15 stod jag brett leende, hållandes ett plakat under en demonstration, på DN.s framsida och i tidningen fanns ett långt brev jag skrivit om vårt levnadssätt som hotade vår jord. DN använde mitt brev som en inledning på en artikelserie om miljöarbete.
Jag satt där, buren av min lyckliga, kärleksfulla barndom, aldrig misshandlad eller sviken och trodde verkligen att det fanns hopp om en inneboende godhet i alla människor, en vilja att göra rätt och välja klokt. Sen har livet kommit emellan och jag har fått en och annan käftsmäll och spark magen, mentalt menar jag då förstås. Själen som var så rosaröd och slät har fått några ärr och några illusioner har grusats.
Men vet ni, jag brinner fortfarande!!
Där ute är det stormigt men här inne är det lugnt;
här fläktar inte minsta lilla pust
Och där ute är det kyligt men här är allting varmt;
här hettar det av trånad och av lust
Vad bryr vi oss om stormar på världens alla hav
Här inne kan vi njuta tills skutan går i kvav

Älska mej, Bill
Gör vad du vill
Kyss mej tills kaffet blir kallt
Du som är man
gör vad du kan
Jag älskar dej mera än allt
Stanna hos mej, jag vill vara din vän
Gå inte innan jag vaknar igen
Älska mej, Bill
Låt tiden stå still
Du är mitt liv och mitt allt

Där ute faller regnet i floder mot vårt tak
Här inne är det torrt i varje vrå
Och nattens djupa mörker når inte in till oss
där lamporna och lyktorna står på
Vad rör oss livets skuggor eller händelsernas ström
Här inne kan vi leva som man lever i en dröm

Älska mej, Bill
Gör vad du vill
Kyss mej tills kaffet blir kallt
Du som är man
gör vad du kan
Jag älskar dej mera än allt
Stanna hos mej, jag vill vara din vän
Gå inte innan jag vaknar igen
Älska mej, Bill
Låt tiden stå still
Du är mitt liv och mitt allt

Där utanför drar massan av trashankar förbi
Här inne finns det bara du och jag
Och på gatorna hörs ropen mot våld och tyranni
Men här inne är det tyst som i en grav
Så kom och låt oss sjunga som vi aldrig sjungit förr
Låt inte dom där ute få banka på vår dörr

Älska mej, Bill
Gör vad du vill
Kyss mej tills kaffet blir kallt
Du som är man
gör vad du kan
Jag älskar dej mera än allt
Stanna hos mej, jag vill vara din vän
Gå inte innan jag vaknar igen
Älska mej, Bill
Låt tiden stå still
Du är mitt liv och mitt alltLivet på fejjan...


Frusen groda hoppar inte

Den här lille vännen har varit ute och rumlat alldeles för länge. Det har varit dags att krypa ner och sova skönhetssömnen ett bra tag. Nu var det sent på kvällen, mörkt och iskallt och en stackars växelvarm varelse tappar all sin smidighet då.
Han förmådde inte hoppa, utan tog det ena långa, långsamma klivet efter det andra när han passerade på parkvägen. Jag tvivlar på att han kommer att klara att krypa ner i en håla för vintersömnen innan kylan förlamar alla kroppsfunktioner.

Berget brinner!

Ni vet hur det är när man tar en promenad nu när hösten är som vackrast. Färgprakten är fantastisk och de glödfärgade löven får berget att brinna. Då vill man gärna ta en bild för att minnas när det blir så grått i november, men bilderna kan aldrig riktigt återge det där otroligt glödande ljuset.
Jag frestades ett tag att förstärka färgerna i photoshop, men jag hejdade mig. Det var ju så här det var. Fast lite mer glödande.


Båttur

Här är systrar, mostrar, kusiner och systerdöttrar i en salig blandning.


Min följeslagare

Den här lilla manicken håller mig sällskap när jag åker till och från jobbet varje dag. Jag är tvungen att byta ut lite på repertoaren med jämna mellanrum, för trots att det ryms många hundra låtar blir det lite tjatigt efter ett tag.


Fototriss: Personlig

Det var ett bra tag sedan jag senast deltog i fototrissen, men nu tänkte jag lämna ett bidrag med temat "Personlig". Jag kanske har övertolkat så att det blir mer "privat", men här kommer mina bilder:


Jag kan inte tänka mig något mer personligt (eller privat om ni tycker det passar bättre) än min tandborste. Jag kan nog dela med mig av det mesta, men min tandborste vill jag ha för mig själv.

Min kalender avslöjar mycket om min personlighet. Där finns en massa anteckningar som är superviktiga av olika skäl. Födelsedagar, tandläkarbesök, teaterbesök, lektionsnärvaro och provresultat, tips på bra böcker och musik, lektionsplaneringar telefonnummer och viktiga adresser. Jag skulle bli helt vilse i tillvaron om den försvann!


Jag är löjligt förtjust i pennor och mappar :). Det här är en av mina trotjänare. Bra att ha namnet ingraverat så att den inte hamnar i fel händer.

Om du vill se fler bidrag i fototrissen ska du klicka här


Under bältet-snack

Visst är det märkligt det här med offentliga toaletter. Vissa toaletter är så otroligt äckliga att man inte vill gå in där, utan man skulle hellre ta skammen att läcka på öppen gata (jag måste bara påpeka att jag menar rent hypotetiskt - det har aldrig hänt). När det gäller toaletter på biografer och teatrar konstaterar man varje gång att de är löjligt underdimensionerade. Fast det är klart - de kanske har en tidsstudieman som kartlägger besöksfrekvensen under tex en vecka. Om man då bokför alla besök och dividerar med antalet timmar på en vecka är behovet inte så stort per timme. Så rent statistiskt skulle det aldrig behöva bli kö.
När man står i den långa kön och det äntligen är dags att gå in på toaletten finns det några stressande faktorer. Det kan tex vara stressande om det är tunna väggar eller dörrar och man vill förrätta sina behov ljudlöst, men det känns som om allt man gör förstärks genom toahyttens konstruktion, eftersom utformningen tydligen har gjort att den är en otroligt effektiv akustiklåda. Jag vet inte hur man effektivast ska vara ljudlös. Kanske placera ut en papperssnutt i keramikkröken i förväg och försiktigt strila på den för att dämpa det forsande ljudet? Man bör också ha undvikit gasbildande maträtter som kål och rå lök och sånt, för det kan få generande effekter.
Om man går in på en toalett där föregående besökare har...tja gjort "nummer två" kan det bli lite jobbigt. Det värsta är inte att behöva känna eventuellt kvarvarande odörer, utan det värsta är att när man själv har klarat av sitt akuta behov måste man gå ut genom dörren till en ny väntande person. Ska man då bara gå och låtsas som ingenting, eller ska man beklagande säga:"Det luktade jätteäckligt härinne redan innan jag gick in". Kommer de att tro på det i så fall? Eller kommer de att tro att det är en klen ursäkt? Personen som var skyldig har ju redan lämnat lokalen och lyckades förmodligen se helt oberörd ut.
Eller ska man helt enkelt för säkerhets skull vända sig till nästa person redan innan man går in: "Oj, känner du hur det luktar härinne?" Och så kan man le lite vänligt överseende samtidigt som man käckt kliver in och visar att man står pall för både det ena och det andra.
Och överallt är det samma fenomen: Kön till damernas är jättelång, medan det inte verkar vara någon kö alls till herrarnas. Varför?

Evolution

Det gäller att ha tydliga och bra illustrationer när det blir dags att läsa om evolutionen i vår.

Mia Skäringer

Jag fick ett tips att titta på Mia Skäringers show "Dyngkåt och hur helig som helst". Jag har hört talas om den, men har inte kommit mig för med att titta på den tidigare. Den var fantastisk! Jag har suttit här vid köksbordet och stirrat in i min lilla laptop-skärm och skrattat och gråtit. Oj, vilken modig kvinna, och så skicklig att slå huvudet på spiken. Passa på att titta så fort som möjligt, för den är bara tillgänglig på svt.play till och med måndag 10 okt.
Nu skulle jag vilja se hennes show på riktigt!

Flyga drake

Jag har precis tittat på "Flyga drake" tillsammans med ett gäng trettonåringar. De var fullständigt uppslukade av den gripande handlingen, den skrämmande förändringen landet hade genomgått och de fullständigt kallhamrade och onda personer som förstörde livet för så många människor.
Det som fascinerade mig var att filmen lyckades fånga ungdomarna så totalt trots den lågmälda tonen, det långsamma tempot med långa sammanhängande klipp och den finstämda musiken i bakgrunden. De blev berörda av att se hur Kabul förändrades från att vara en blomstrande och färgstark stad med ett myllrande folkliv till att bli en otäck, karg och skrämmande stad. Det övervåld som förekom blev ännu mer skrämmande när det skildrades så naket och osminkat. Inga maffiga ljudeffekter behövdes för att förstärka upplevelsen.
Det här är verkligen en historia om sanning och lögn, etikl och moral, civilkurage och riktigt vidriga svin.
Jag har sett filmen tidigare, strax efter att jag hade läst boken, och redan då tyckte jag att det var en stark film, men nu när jag såg den ur trettonåringarnas perspektiv fick den en ny dimension.

Apropå småljud...


Småljud

Sitter i mitt klassrum och hör hur klockan tickar. Undrar om den tickar hela dagen eller om den helt enkelt sätter igång med sitt tickande först när eleverna har gått hem.

Rapport från ett klassrum

Just nu sitter jag och vaktar på ett SO-prov där eleverna ska redogöra för blandekonomin som ekonomiskt system. Vi har varit tvungna att trolla lite för att lösa alla lektioner idag, då flera i personalen kommer sent på grund av förseningar i kollektivtrafiken och dessutom har höstförkylningarna slagit till så att ett antal kollegor är hemma och ägnar sig mest åt att snyta sig och dricka honungsvatten.
För min del innebär det här att jag blir tvungen att hoppa in och ta lektioner när jag egentligen har planeringstid. Jag vet inte hur många gånger det har hänt den här terminen.

Ut från garderoben

Igår plockade jag lite bland mina saker i klädkammaren. Bland annat hade jag en stor kasse som hängde tjusigt upphängd på en galge. När jag kikade ner i kassen upptäckte jag en hel hög rosa garnnystan, inköpta till en speciell liten tjej. I kassen låg också ett gäng stickor av olika storlekar och i botten skymtade jag något oidentifierbart.
När jag plockade upp allt ur kassen och till slut fick tag i det oidentifierade önskade jag att jag inte hade tagit i det. Det var en äcklig, kleggig klump, som tydligen har varit ett äpple en gång i tiden. Nu var det en fränt luktande liten klimp.
Efter denna garderobsinventering har jag ett gott råd att ge: Förvara helst äpplen i en vacker skål på bordet, eller kanske i en påse i kylskåpet. Det är absolut ingen bra idé att förvara dem ett antal veckor i en påse i garderoben.