Lite hjälp för att identifiera vårfåglarna

 

Badrumsfix i stugan

Vår varmvattenberedare i stugan sa upp sig med besked för några veckor sedan. Det var bara att beställa en ny, och att boka en rörmokare som skulle komma och plocka bort den gamla och montera dit den nya.
Då passade vi samtidigt på att byta blandare i duschen. (null)
Den gamla var nästan lite charmigt gammaldags, men det var ett elände att få önskad temperatur på vattnet, och vattentrycket var nästan obefintligt. Jag gissar att den har samlat på sig järnmolekyler i mängd i 40 års tid, sedan den hamnade där någon gång på 80-talet, och nu skulle man kunna tömma den på partiklar för att få ihop tillräckligt med järn för att bygga en imponerande bro mellan Sverige och Åland eller så.
(null)
Den nya blandaren blev en slät, glänsande liten manick som gjorde det möjligt att genomföra behagliga duschar och dessutom med tillräckligt tryck för att man skulle kunna skölja bort schampo ur håret.
Ett bra byte, men visst var den gamla ganska gullig?

Som en egen bayeuxtapet

Jag har varit noga med att använda munskydd, hålla avstånd, undvika gallerior, undvika restauranger, krogar och pubar. Jag har promenerat hem 7,5 km varje dag efter jobbet för att slippa trängas med massor av folk på bussen. Jag har följt direktiven med streck och prickar på golven i matbutiker och jag har tvättat och spritat mina händrr till förbannelse.
Men så hoppade de små illasinnade virusen på mig ändå, med största sannolikhet på jobbet. Jag är nästan säker på varifrån jag fick min smitta, men det behöver man inte skriva ut här.
Hur som helst, den lömska coronan invaderade min kropp. De första dygnen var jag totalsänkt, och bara sov utan att bli vare sig hungrig eller törstig. Sen var det ett par dagar när jag var lite mer vaken, men ändå låg till sängs mesta tiden. Eftersom jag var för trött för att läsa, eller lyssna på musik, ägnade jag mycket tid åt att stirra in i djurtapeten, som föregående hyresgäst satte upp. Ni kan tänka er att man tittar på mönstret om och om igen, för att se när det börjar upprepa sig, så att det blir en giraff igen. Eller elefant. Eller häst. Eller ekorre. Eller hund. Ja, ni förstår att det där kan sysselsätta en dimmig och febrig hjärna ett bra tag.
(null)
Nu blir det svårt att tänka sig att tapetsera över den här. Finns det fler tapeter med samma underhållningsvärde?

Hål i berget

Jag har begränsat mitt bussåkande till morgonresor de senaste veckorna, för då är det lite glesare i passagerarleden. Och sen har jag promenerat hem, och har njutit av en drygt timslång daglig promenad. 
För några dagar sedan lade jag plötsligt märke till en mur mitt i ett berg. Trots att jag har passerat där varje dag har jag inte tänkt på den. 
Nu blev jag nyfiken. Varför var det ett hål rakt in i berget? Och varför var det fullständigt igenmurat? Är det ett stort utrymme där inne? Är det förvaringsplats för något hemligt? Något farligt?
Är det ett skyddsrum? Är det tänkt att öppnas vid något tillfälle? Finns det ett hål uppifrån också? Är hålet ett misstag, som har lappats ihop för att inte väcka så mycket uppmärksamhet? 
Så många frågor, och inga svar. (null)