Tisdag 28 februari

Det är knäpptyst i de djupa skogarna i Värmland. Nej, nu ljuger jag förresten. Hundratals olika fåglar (eller tusentals, vad vet jag?) kvittrar, tjoar, sjunger och signalerar till varandra. Jag tror att de berättar för varandra att det är påfyllt med solrosfrön och annat gott i alla fågelbord och att smaskiga talgbollar hänger i träden. De förbereder sig helt enkelt för fest.
Det här är vad man ser när man drar upp rullgardinen på morgonen. Fåglarna kvittrar, hararna skuttar över fältet, rävarna spanar efter något ätbart och vargarna smyger omkring i de djupa skogarna (jodå, det har skådats varg i närheten).
 
Inne i stugan hörs bara ett lätt svischande ljud från frysen, och ett trivsamt, ljummet blåsande från den nyinstallerade luftvärmeväxlaren. En fantastiskt god investering. Man kan fjärrstyra hela manicken med hjälp av en app i mobilen, så om man ställer in önskad rumstemperatur när man startar resan kommer man fram till ett perfekt tempererat hus helt utan ruggig och rå luft.
Vardagsrummet med luftvärmeväxlaren ovanför fönstret. Det är otroligt hur den kan vara så effektiv. Elementen vilar tacksamt efter att ha stånkat på högintensivt år efter år. När man tänder i vedspisen blir det alldeles för varmt efter en stund, även när snön yr och det är femton minusgrader utanför fönstret. Bästa tänkbara investering (och jag är inte sponsrad av luftvärmeväxlarföretaget).
Vardagsrummet är redan nu jättemysigt, men när vädret blir mildare ska det renoveras. Tur att det finns tid att tänka och planera för varje dag poppar nya tankar och idéer upp om vad man kan göra med rummet. Det måste bli mysigt, personligt och ändå får inte den ursprungliga känslan försvinna. Men det till och med luktar gott i rummet.
Som kontrast mot det höga tempot i Stockholm är det så skönt att lägga in en annan och betydligt lägre växel här. Här kan man strosa i skogen och lyssna på fåglarna, lukta på snön som faller, inspektera de imponerande många fågelholkarna (och man upptäcker nya holkar hela tiden - det finns kanske femtio holkar eller mer), baka långsamjäst surdegsbröd (helst i vedspisen), läsa deckare, lära sig namnen på fåglarn som kommer på besök (kolla in raden av fågelböcker i fönstret), fika, äta god mat, lyssna på musik hur högt eller lågt man vill och så kan man lägga pussel. Ett tusenbitars väntar på att bli färdigt.
Kanten runt om är färdig, så nu återstår bara resten...
 
En av de bästa sakerna som säljaren lämnade kvar i huset var det helt underbara klädskåpet! Det skåpet är nästan värt hela huskostnaden! Visst är det fint!
 
Köket är verkligen en höjdare! Det är så trivsamt att man kan sitta där i timmar efter att maten är uppäten. Köket funkar även för låtskrivande!
 
Köksbordet är ett stort, gulnat furubord med iläggsskiva med fyndpriset 5o kronor på Stadsmissionen i Sätra. Det finns stora planer för hur det bordet ska pimpas för att bli fint. Även det kräver lite varm väderlek, så att man kan slipa utomhus utan att frysa om händerna.
Och så har vi den underbara spisvrån. Mysigare är svårt att hitta!
Även detta ska renoveras, men med mycket kärlek och omtanke. 
Och syrran, ser du dina kryddburkar på plats?
 
 

Det är viktigt att inte sova på historielektionerna