Mitt nya motto!!


Så kan det gå!


Blodgivning

Jag lämnade blod igår, och jag tycker att det är helt ok. Jag har vant mig vid att de frågar om jag är yr och brukar svimma emellanåt när de kollar mitt blodtryck, och det alltid är så lågt att de kollar en extra gång för säkerhets skull. Jag tycker heller inte att det är så hemskt eller gör så väldigt ont när de sticker in kanylen. Jag tycker att juicen och knäckebrödsmackan är riktigt gott att klämma i sig, och att det hör till blodgivarproceduren. Jag tycker att det är trivsamt med den vänligt skämtsamma tonen personalen i blodbussen har till varandra och till alla blodgivare. Jag tycker att det känns viktigt och självklart att lämna blod, och det är helt ok med de blodgivargåvor som delas ut. (Jag tog en trisslott igår men har inte skrapat den än).
Det enda som är negativt i sammanhanget är att man måste äta järntabletterna efteråt. Jag får ont i magen när jag äter de tabletterna. Ett jobbigt magknip som jag inte kan göra något åt. Fast med tanke på hur viktigt det är att det finns tillgång till blod på våra sjukhus är det nog värt det trots allt.

Marian Keyes och hennes kakformar


Nej, tack! Ingen Omega 3 till mig!!

Jag blev uppringd av en kvittrande glad och trevlig tjej som lät väldigt entusiastisk när hon insåg att hon hade kommit rätt. Som en inledning på samtalet sa hon:
- Du kommer kanske ihåg att du har deltagit i en undersökning på nätet om hälsa och livskvalitet?
Jag kunde absolut inte påminna mig den undersökningen som hon nämnde. Då fortsatte hon lika klämkäckt och berättade att alla som hade deltagit i undersökningen skulle få hälsoprodukter hemskickade.
Jag tyckte fortfarande att det var så konstigt, så jag bad henne beskriva undersökningen lite närmare. Då sa hon lite svävande att det var alla möjliga sorters frågor där, och att hälsofrågorna var en del av undersökningen. Därpå började hon berätta om Omega 3 och frågade om jag kände till det. Jag svarade att jag kände till det, men inte hade ätit några tabletter. När hon frågade varför förklarade jag att jag är totalt ointresserad av alla sorters tabletter och aldrig äter kosttillskott eller mineraltabletter eller undergörande tabletter. Jag har fått hem tabletter ibland, men de blir bara liggande. Då tyckte hon att jag skulle lägga paketet med tabletter vid kaffekokaren/tekokaren, så att jag kunde ta dem varje morgon.
Plötsligt skulle hon kolla om mina adressuppgifter stämde. Då visade det sig att hon hade den adress jag hade för 3 år sedan, och då frågade jag hur den adressen kunde finnas i samband med en undersökning som tydligen gjordes alldeles nyligen. Det kunde hon inte svara på.
Sen kom hon till slutklämmen. De tabletterna som jag så generöst skulle "få" skulle kosta "bara" 299 kronor!!
Jag förklarade att jag inte ville ha tabletterna som gåva och definitivt inte ville betala 299 kronor för "en gåva".
Visst är det märkligt att man ska få hem produkter som man inte har beställt, från en undersökning som man inte har deltagit i, och dessutom betala för produkter som ska vara en gåva?

Fototriss - schlager, glitter o glamour

Den här veckan är det ett väldigt aktuellt tema på fototrissen. Jag har alltid som ambition att fotografera nya bilder när jag deltar i fototrissen, och jag grunnade mycket på hur jag skulle få till det den här gången. Jag missade melodifestivalen och kunde därför inte ta en schlagerbild. Så kom jag på att jag har en fin mikrofon hemma, som jag skulle ta en häftig närbild på, men jag kunde inte hitta mikrofonen, så den idén fick falla. Men jag deltar med följande tre bilder:
Hela världen glittrar ju nu när vårsolen lyser så stark!
Det gäller att se det sköna i livet. Även en asfaltparkering kan glittra om man tittar efter ordentligt!
Och så tar vi lite glamour! På IKEA finns det alltid lite bling-bling och glamour på barnavdelningen. Underbart för den som vill pimpa barnrummet (eller sitt eget vardagsrum kanske?)
Inte nog med att det är vanlig fototriss. Det är dessutom en tävling den här veckan, där Svenska spel delar ut fina priser.
Ni som vill se fler bidrag på temat kan titta på Fototrissen

Zaz - Je veux

Jag hittade den här tjejen av en slump. Jag har inte hört talas om henne tidigare, men jag tycker att man smittas av hennes glädje i den här låten. Eller hur

Rysningar längs ryggen

Jag missade melodifestivalen i lördags, men jag råkade höra Molly Sandéns låt på radio alldeles nyss. Vilken fantastisk låt med en häftig tjej som verkligen kan sjunga! Jag kände hur nackhåret reste sig när hon tog i och sjöng

Att stjäla eller inte stjäla, det är frågan!!

Aldrig har jag varit så nära att med berått mod stjäla, som jag var i fredags!! Jag fryser väldigt lätt om fingrarna och har varma vantar på mig så fort det blir kallt ute. Det händer att jag smyger på mig ett par vantar även svala sommarkvällar när jag tex är i fjälltrakter. I fredags hade jag glömt mina vantar hemma, och det var kallt och ruggigt ute.
Jag såg att det låg ett par kvarglömda vantar längst fram i bussen, bredvid chauffören, och jag hade lagt märke till att de vantarna hade legat där redan på torsdagen. Så jag satt och brottades med mitt samvete om jag skulle gå fram och ljuga och spela glatt överraskad och säga att det var mina vantar och att jag var så jätteglad över att de hade kommit tillrätta. Inte nog med att de hade legat kvar där i två dagar - de var dessutom i exakt samma rosa-svarta färgkombination som min jacka och min ryggsäck, så ingen skulle ha tvivlat på att jag hade helmatchat min mundering på det viset.
Jag satt och överlade med mig själv en stund, men till slut vann det goda i kampen mot det onda och jag stoppade i stället händerna i fickorna. På det viset slapp jag begå två dödssynder - både att stjäla och att ljuga!

Youcef Nadarkhani

Har ni hört talas om Youcef Nadarkhani? Det är sorgligt att hans fall inte är speciellt uppmärksammat i Sverige. Han är en iransk kristen pastor, 35 år gammal, som är dömd till döden för att han vägrar att avsäga sig sin kristna tro. Hans fall är ganska uppmärksammat i många länder, och man kan hoppas att det blir tillräckligt många protester för att stoppa grymheterna i Iran. Jag läste i en artikel att de Iranska myndigheterna anklagar honom för våldtäkt för att mörka att de vill göra sig av med kristna. Jag har några kristna iranska vänner som har berättat om hur kristna i Iran förföljs, fängslas, försvinner, mördas...

Fluga på väg!!

Titta noga på den ljusa fläcken, så ser ni att en fluga är på väg mot sin undergång i monsterblommans gap!

Fler monsterväxter

Nu har jag blivit totalt fascinerad av köttätande växter, så jag har köpt ytterligare en best som ska fånga och sluka alla besvärliga flugor
.

Farlig utrustning

Vi har varningstexter på en hel del burkar, flaskor och instrument av olika slag på vår no-institution. Och våra radergummin är otroligt farliga, så de är försedda med varningstext. Vilken tur!

Grönsaksodling


När 28 stycken håller andan...

Jag har visat filmen "Pojken i randig pyjamas" (The Boy in the Striped Pyjamas - regisserad av Mark Herman och producerad av David Heyman, baserad på en bok med samma namn, av den irländske författarenJohn Boyne) för två av mina klasser. Det är en mycket bra film från början till slut. Den innehåller många otroligt gripande scener, som tex när pojken som är son till arbetslägrets högste chef och en liten judepojke blir goda vänner och sitter och spelar spel på varsin sida om taggtrådsstängslet. Skådespelarna är fantastiska och karaktärerna är övertygande. Om ni vill läsa lite mer om handlingen hittar ni en hel del här. Jag är djupt imponerad av hur barn kan vara så otroligt duktiga skådespelare.
När jag satte igång filmen blev det andlöst tyst i rummet, och jag tror nästan att ungarna höll andan i de 95 minuter som filmen pågick. Efter filmen hade de mängder av frågor och funderingar. Slutet är mycket jobbigt, och uppladdning med ett paket näsdukar rekommenderas om ni tänker titta på filmen.
Den är som sagt mycket sevärd, och jag kan varmt rekommendera den, men man blir inte precis på partyhumör efteråt...

Lite mattips igen!

CITRONKOKT ROSTBIFF MED ROSMARIN
Ingredienser (4 port):
500 g rostbiff, i bit
4 dl vatten
2 msk konc kalvfond
2 lagerblad
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
2 purjolökar
250 g broccoli
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk rosmarin
2 krm salt
.
Gör så här:
Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor och sedan i bitar.
Koka upp vatten, fond, lagerblad och pressad citron i en gryta.
Lägg i köttet och låt det koka under lock 15-25 min.
Skär purjolök och broccoli i bitar. Lägg ner dem i grytan och koka ytterligare 3-4 min.
Blanda lätt crema fraiche, citronskal och rosmarin.
Klicka en del av såsen över köttet och strö över salt. Servera resten av såsen till maten.
Enligt originalreceptet ska man servera med kokta bönor, men jag tycker att det är godare med kokt eller friterad potatis eller ris.
Jättegott!

Fototriss: Upprepningar

Den här veckan är temat på fototrissen "upprepningar".
Upprepningar måste ju vara något man bara fortsätter och fortsätter och fortsätter med, eller hur?
Vad gör man då när det är extrapris på godisbilar? Jo, man köper tre påsar, och så upprepar man rörelsen som hämtar godiset ur skålen, och dessutom upprepar man sitt tuggande, som en idisslande ko ungefär.
Den gamla vanliga standardsorten...
Och dessutom både den sura varianten och den chokladöverdragna...
Allihop ligger i min fina, svarvade träskål. En stund ligger de där alltså. Tills de tar slut. Vilket inte alls tar lång tid.
Men jag tror att det är extrapris några dagar till....

Ny blomma

Idag har jag köpt en köttätande blomma. Jag hoppas att den ska sluka alla jobbiga småflugor som har börjat fara runt här den senaste tiden.
Det var så löjligt - när jag bar den till kassan kände jag instinktivt att jag ville hålla den långt från små barn som jag passerade på min väg, precis som om den vore farlig och utsvulten och skulle slänga iväg några långa aggressiva grenar och sluka de små barnen.
När jag kom hem med den kunde jag naturligtvis inte se en enda surrande fluga. Men jag hittade ett par döda flugor på en fönsterbräda, så jag stoppade ner dem i gapet på blomman. Jag kunde höra hur den morrade lite dovt innan den slog igen sina käftar kring sitt byte. Nej, nu ljuger jag! Den var tyst och stillsam - slog inte ens igen ett lock över sitt byte.
Här är en bild på besten!!

17 februari

En eskimå öppnar ett fönster
Då blir hela rummet svalt
Ut strömmar förföriska dunster
Det rimmet var genialt
Du vet jag kan hålla värmen
Det vet du nog att jag vet
Jag är lika varm som saturnus minst
Och stark som en järnmagnet

Muse - Uprising

Det är något med den här låten som fängslar mig. Vet inte riktigt vad

Tur att det är sportlov snart

Just nu verkar bacillerna vara riktigt alerta. Det är bråda tider för vikarierna, och ganska jobbigt för eleverna. När jag kom till den näst sista lektionen idag berättade den klassen att det var deras första lektion med ordinarie lärare idag, i övrigt har de haft vikarier ända sedan i morse.
Vi som är kvar börjar känna oss rejält trötta och slitna, för det blir så otroligt stor extra belastning när vi hela tiden ska göra blixtutryckningar och lösa olika problem som uppstår.

Dance of the Hours

Det här är Disney´s version av "Dance of the Hours" (från "Fantasia" - 1940)
Känner ni möjligen igen musiken?

Influensatider

I går var en av mina arbetskamrater tvungen att gå hem under dagen, för hon kände sig febrig och hängig. Eftersom det inte gick att få tag i någon vikarie hade jag två klasser samtidigt. I två olika klassrum. I två olika ämnen. Jag gick emellan salarna och försökte hålla eleverna sysselsatta.
Tack och lov dök det upp en vikarie idag!

Bananflugor i forskningens tjänst

I morse lyssnade jag på nyheterna på radion. Ett av inslagen behandlade forskning om olika sjukdomar. Bland annat har de framgångsrikt behandlat Alzheimer hos bananflugor! Flugorna är manipulerade för att få sjukdomen, men jag undrar hur man kan konstatera att de har sjukdomen? Hur yttrar det sig? Vilka besvär får de? Och hur vet man att de är botade?
Hur står det till med den här flugan??

Just idag!

Googla på följande:  sqrt(cos(x))cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2)
Passar så himla bra idag!

Resande musiker!

Och jag pratar inte om dansbandsmusiker, utan musik som skapas under själva resan.

Låter den här bekant?


Hörde på bussen

En gammal Paul McCartney/Beatles som jag inte har hört på evigheter. Och jag hade glömt att den var så himla bra!

Kan vi inte läsa långa texter längre?

Läs den här intressanta "understreckaren" i dagens SvD. Den handlar om att vi har allt svårare att koncentrera oss på längre texter, att vi heller klickar oss fram på nätet än slår oss ner och fördjupar oss i en bok. Det är en intressant och tankeväckande artikel!

Ett bra recept

Här kommer ett recept på en god fiskgryta.
Fiskgryta med kokosmjölk (2 port)

1 morot
cirka 15 cm purjolök
1-1,5 tsk grön currypasta av thailändsk typ
1 dl kokosmjölk
1/2 höns- eller grönsaksbuljongtärning
rivet skal av 1 lime
150 g broccolibuketter
150 g laxfilé
150 g vit fiskfilé
salt
200 g oskalade räkor
limeklyftor
Strimla moroten i ganska tunna bitar.
Skrä purjolöken i skivor.
Fräs upp morot och purjolök i olja i en vidkastrull, till exempel traktörpanna.
Rör ner currypastan och stek under omrörning 3-4 minuter utan att grönsakerna tar färg.
Tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och rivet limeskal. Lägg i broccolin och sjud under lock i 4-5 minuter.
Kokar vätskan ihop mycket kan man fylla på med någon halvdeciliter vatten.
Skär under tiden fiskfiléerna i mindre bitar. Salta lätt. Skala räkorna. Lägg i fiskbitarna och sjud under lock 2-5 minuter beroende på hur stora bitarna är och om de är färska eller frysta. Fisken ska bara bli precis genomkokt.
Lägg i räkorna när fisken är klar, räkorna ska inte koka.
Servera fiskgrytan med ris eller kokt potatis och limeklyftor att pressa över.Vilken dag!

Första lektionen idag var en mattelektion. Några minuter efter att mattelektionen tog slut kom en av killarna tillbaka och sa att han måste gå hem från skolan, för hans mormor hade dött för en kvart sedan. Jag lovade att berätta för mina kollegor så att han skulle kunna skynda sig hem och inte behöva gå runt och förklara för alla lärare när han var ledsen.
När jag stod och plockade ihop material till nästa lektion fick jag ett meddelande från en mamma till en annan av mina elever. Hon berättade att elevens mormor hade dött för en liten stund sedan. Jag var därför tvungen att gå och hitta eleven och gå undan med honom och berätta vad som hade hänt. Det var inte roligt alls, och det var en ledsen liten kille med blanka ögon som bestämde sig för att stanna kvar i skolan hela dagen, för att det skulle vara jobbigare att vara hemma och vara ledsen.
På min lunch kom min chef och sökte upp mig och frågade om jag kunde ta två helklasslektioner i stället för laborationer som jag hade planerat. Det gick inte att få tag på en vikarie i no, så jag lovade att skjuta upp mina laborationer och snabbt ändra mina planer.
Den första klassen har jobbat med fysik, krafter och hållfasthet, så där gjorde vi en hållfasthetstävling där de fick en bricka med 10 pappersark, gem och några bitar tejp och med hjälp av sitt material skulle de göra en så stark konstruktion som möjligt, så att vi skulle kunna lägga den mellan två boktravar med 20 cm mellanrum och belasta med tyngder. Den starkaste konstruktionen stod pall för drygt 5 kg belastning, den svagaste klarade 50 gram innan den vek ihop sig.
Den sista lektionen (sista lektionen sent en fredag!!!) skulle jag ha en klass som jag inte känner. Vi skulle prata om "livets myller", skillnaden mellan växt- och djurceller och Carl von Linnés klassficering.....Gissa om ett gäng trötta sjuor var intresserade av det vid den tiden....
Vi gjorde så att vi låtsades vara forskare från rymden som landade på jorden och vi skulle försöka hitta ett system för att berätta om livet här när vi kom tillbaka till vår planet igen. Vi bestämde oss för att ha en teori om skillnaden mellan levande organismer och icke-levande för att kunna berätta för forskningsrådet på vår hemplanet. Det blev inte så jättebra lektion, men de blev i alla fall väldigt entusiastiska och berättade om en massa äckliga bakterier och parasiter som de har hört talas om, och när vi pratade om alla bakterier som finns var det några som omgående bestämde sig för att gå hem och duscha länge och sedan byta tandborste dagligen för att undvika att luftburna bakterier skulle växa till i borsten.
Vissa dagar känns otroligt mycket längre än andra...

TGIF

Jag har sett ovanstående rubrik på en massa ställen, och inte fattat vad förkortningen står för. Det kändes lite pinsamt, eftersom jag gissade att det var något som alla borde känna till. Så jag googlade på det. Och nu vet jag vad det betyder. Så jag skriver väl det idag, då. Tycker att det passar.

Och så lite cello!

Det var ju så länge sedan!

Joe Cocker


Eva Cassidy

Jag lutar mig tillbaka och njuter när jag lyssnar på den här

Carla Bruni

Det var så länge sedan jag lyssnade på den här:

Världens viktigaste....

En av de viktigaste förutsättningarna för liv på jorden, ofta orsak till krig och osämja, nödvändigt både inuti och utanpå kroppen, och vår planet är blå sedd från rymden... vad skulle vi göra utan vatten?
Och eftersom det är så viktigt har det blivit en miljonindustri. Titta på det här intressanta programmet som handlar om affärsverksamheten med vatten på olika sätt.
(52 minuter långt, finns tillgängligt till 4 mars)

Familjebild från 1939


Gamla släktbilder

De är ju så fiina!!

9 februari...


Dagens nödrop

Idag hade alla nior i landet nationella prov i svenska. Jag skulle sitta och vakta en klass på morgonen, men sedan skulle jag bli avlöst exakt klockan nio för att kunna gå till min lektion.
När klockan närmade sig nio plockade jag ihop min dator och mina papper i väntan på min avlösare. Som inte dök upp.
När klockan var fem över nio började jag fundera över hur jag skulle få tag i någon kollega utan att störa de skrivande eleverna. Jag har av princip aldrig med mig min mobiltelefon in på lektioner. Jag kunde därför inte ringa eller skicka sms till någon kollega om att jag behövde bli avlöst. Men jag kom på att jag kunde plocka fram datorn igen och skicka ett meddelande på vårt intranät. Sagt och gjort. Jag skrev ett meddelande om att jag antingen ville bli avlöst eller att någon skulle gå och ta hand om den klass som satt och väntade på mig. Det var tydligen en väldigt bråd tid på dagen, för det tog tio minuter innan någon läste mitt mail, och ytterligare tio minuter innan någon lyckades komma ifrån för att lösa av mig, så när jag äntligen kom till min väntande klass hade vi tappat 30 minuter av lektionen. Det var tur att de var så snälla så att de satt kvar och väntade tills jag kom. Och då gick vi in och körde ett läxförhör!!

Snälla o fula

Min dotter hade den här gulliga texten. Visst är den fin?

Carema


Besök hos frissan

Idag slank jag in till frissan på väg hem från jobbet. När håret var klippt och fixat sa frisören:
- Man kan först tro att du har lite hår, men det har du inte, du har jättemycket hår, men babymjuka hårstrån. (vilket jag har hört ett antal gånger tidigare)
Och så skulle hon fixa till det allra sista, ni vet det där när man får både mousse och vax och spray i håret så att frisyren har en helt osannolik form och man känner sig otroligt stel och konstig ända tills man har fått en möjlighet att rufsa till frisyren och borsta ur ungefär en halvliter kemikalier.
- Jag ska ta lite spray och rufsa till det lite så att du inte ser så snäll ut, sa frissan och blinkade lite.
Och därefter berättade hon att hon bara skulle skapa lite volym på håret, vilket fick till följd att jag cirka fem minuter senare klev ut från salongen med en hårvolm som skulle göra Elisabeth Höglund grön av avundsjuka, med den skillnaden att mitt hår var rakt och mörkt.
Faktiskt ganska likt mig!!

Funderar på att köpa nya skor....


Manliga och kvinnliga hjärnor

Vad tror ni om detta? Är det skillnad på mäns och kvinnors hjärnor?

Telefonlös

Den här helgen har jag varit telefonlös. Först glömde jag att ta med mig telefonen när jag åkte iväg hemifrån, sedan var den urladdad och låg kvar i min väska, och under eftermiddagen idag har det varit tekniska problem. Det har därför varit svårt att få tag i mig. Tror att jag är nåbar i morgon igen.

Filmtips!

Vill ni sitta och skratta gott åt en charmig historia måste ni helt enkelt titta på "Amelie från Montmartre"! Den fick en rad Oscarsnomineringar när den kom år 2001, och det kan jag verkligen förstå.
Huvudrollsinnehavaren Audrey Tautou har ett så otroligt uttrycksfullt minspel, med en förmåga att förmedla massor bara genom ett leende eller en blick med sina jätteögon. Historien är så långt från Hollywoods plastighet man kan komma, och det är så befriande att titta på den skruvade historien med de osannolika personerna och de tokiga situationer som uppstår.
Regissören heter Jean-Pierre Jeunet, och han har även regisserat filmen "Micmacs". Det är också en mycket sevärd film med skruvad handling och osannolika personer, situationer och miljöer. Han verkar vara en mästare på en slags lågmäld galenskap!
Han har gjort fler filmer, som jag ännu inte har sett:
Delikatessen
och De förlorade barnens stad.

När Fan blir gammal...

Titta vad jag har köpt!! Alldeles frivilligt!!


Arbetsplats

Jag har lagt märke till att de flesta av mina arbetskamrater har foton på sina barn och husdjur vid sin arbetsplats. Nu funderar jag över om mina barn tar illa upp för att det ser ut så här ovanför mitt skrivbord...
Jag borde kanske vara lite gulligare mot mina barn?

Snart Nobelpristagare!


Bild från snöpromenad

Jag var ute och gick en långpromenad i det strålande vädret, och när jag insåg hur otroligt vackert det var grämde jag mig över att jag hade glömt att ta med kamera. Jag kunde inte heller ta bilder med telefonen, för jag har råkat lägga bort den, så den var inte heller med i fickan.
Så nu tänkte jag att jag ska beskriva det vackra så gott jag kan, så får ni försöka föreställa er hur fint det var.
.
Jag gick i strandkanten av en sjö, där det står mycket stora, knotiga träd i en lång rad. Det är ganska uppenbart att det en gång i tiden har varit en pampig allé, där det nu bara finns en knappt skönjbar stig kvar när det är barmark, och nu i det gnistrande snölandskapet får man äran att vara först att sätta spår i den bomullsliknande snön.
Isen låg på nästan hela sjön, täckt med ett tjockt snölager. När jag kom fram till en bro var det en svart rundel av öppet vatten. Där hade ett hundratal frusna änder samlats som en snattrande orkester. Över hela nejden låg snöröken som ett flor över landskapet. Himlen som hade varit knallblå hela dagen började anta en rosa nyans där den glödande solen var på väg ner, och när jag tittade åt andra hållet kunde jag se att månen var på väg upp.
Det var så vackert att jag nästan blev tårögd av hänförelse.
När jag efter en timme var på väg tillbaka hade solen försvunnit helt, och månen lyste alldeles klar från en mörkblå natthimmel. Snöröken hängde kvar över sjön och änderna simmade runt, runt, tätt tillsammans som för att värma varandra i det iskalla, svarta vattnet. På varje gren hängde stora sjok av snö, i såna mängder att det var obegripligt hur den kunde hänga kvar utan att ramla ner.
.
Ok, kunde ni se det framför er?

Nya skor, kanske?