Premiärdags!

I september ska jag gå på premiären av "Flickan som lekte med elden". Galapremiär!

Hemmingsson


Apropå pride


Affärsidé

Jag har så smått börjat grunna på ett vinnande koncept. Vore det inte smart om en kirurg som utför skönhetsoperationer kunde kombinera två kundkategorier? Tänk om kvinnor som har frisk och frodig hårväxt på benen kunde göra ett utbyte med män som ståtar med en blänkande flint? Männen verkar fullständigt sakna håranlag och kvinnobenen har dem i överflöd. Med ett skickligt snitt skulle kirurgen kunna utföra underverk.
Låter inte det som en win-win-situation?

Mördarracket

Jag känner mig ganska hemsk när jag viftar runt i rummet med vår elektriska flugsmälla som får flugorna att...ja, dö som flugor...Det är skrämmande effektivt att svischa runt lite under lampan, där flugorna har en benägenhet att flyga runt, runt i cirklar. Så fort man kommer dit med de elektriska trådarna fastnar flugorna på strängarna med ett litet frasande ljud, och sen kan man pytsa ner deras ihjälbrända kropp i soporna. Det känns nästan olustigt.
Man laddar racketen med några små batterier, och jag blev givetvis nyfiken på hur det kändes att ta på trådarna när strömmen är på. Gör inte om det, är ni snälla! Det kändes ungefär som att grabba tag i ett elektriskt häststängsel, så det gör rejält ont i handen. Det är lika onödigt att testa det som det var för våra elever som ville testa att kissa på hästarnas elstängsel :)

Omskakande bok

Jag har precis läst ut 14 år till salu - en skakande svensk historia av författaren  Caroline Engvall. Det var absolut ingen överdrift att kalla det för en skakande historia. Jag var ledsen, upprörd och arg när jag läste den sanna  historien om 14-åriga Tessan som efter en våldtäkt hamnade i en härva av prostitution, lögner och skrämmande övergrepp. Det som gjorde det så komplicerat var att det inte bara var män som förnedrade och utnyttjade henne, utan hon själv hade svårt att ta sig ur beteendet - det hade blivit som ett gift för henne. Det otäcka var den fara hon utsatte sig för när många av männen visade sig vara våldsamma och hotfulla.
Det är en skrämmande skildring av hur lätt det är att knyta sexkontakter med hjälp av Internet, och hur vanligt det är med äldre män som vill ha sex med så unga tjejer som möjligt. Några av kunderna visar sig vara vanliga, stadgade familjefäder som vill ha en ung tjej att leva ut sina hemliga drifter med.
Det var svårt att lägga ifrån sig boken, för jag ville verkligen få veta hur det skulle gå för Tessan, så jag har under några timmar läst den från pärm till pärm. Men jag tänker inte avslöja hur det går...


Same, same, but different

Jag gick strax bakom en ung mamma som kämpade sig uppför en lång, dryg backe med en barnvagn fullpackad med barn och matkassar. När mamman tappade fart för att backen var nästan löjligt brant sa barnet:
- Mamma, tycker du att det här är jobbigt?
- Jaaa, det tycker jag , svarade mamman med plågad röst.
- Det tycker inte jag! sa barnet och satte sig bekvämt tillrätta i vagnen.

Fototriss - siffror del 2

Den här veckans tema på fototrissen är siffror, så jag gav mig ut på jakt efter siffror i Vimmerby, och det här var vad jag hittade.De här siffrorna har betydelse för den som begriper sig på dem.De här siffrorna är väldigt betydelsefulla ibland...De här siffrorna var inte riktigt det jag hade hoppats på

Vill ni själva delta med bilder eller titta på andra bidrag klickar ni
här

Ett glas vin

Det finns olika uppfattningar om vad som är ett glas vin...


Ornäsbjörk

Finns det ett vackrare löv än Ornäsbjörkens?


Hypnotisören

Det spekuleras vilt kring boken "Hypnotisören" och författaren Lars Kepler redan innan boken har kommit ut. Det beror på att Lars Kepler är en pseudonym, och det finns många som har idéer om vem som gömmer sig bakom namnet. Det finns många som tvivlar på att det är en debutant, utan man tror att det är en etablerad författare, förmodligen en av de riktigt stora, men fortfarande är det bara obekräftade rykten.
Hur som helst, jag fick ju turen att få bli VIP-recensent, så jag har läst boken, och jag tyckte den var riktigt, riktigt bra.

Den handlar om Erik, en läkare som har specialiserat sig på forskning kring behandling av olika trauma genom hypnos. Det som var speciellt för hans forskning var att hypnosen genomfördes i grupp, så att offer och förövare satt tillsammans och bearbetade sina traumatiska händelser. Några allvarliga händelser i samband med hypnosbehandlingen gjorde att Eriks ekonomiska forskningsmedel drogs in och han förbjöds att fortsätta med sin verksamhet, så de senaste tio åren har han arbetat med traditionell medicin.
Erik är gift med Simone, som arbetar med konst, och de har en tonårig son, som lider av en allvarlig form av blödarsjuka. Sonen har börjat bete sig mer och mer tjurigt och trotsigt och föräldrarna är bekymrade över hans umgänge.
En natt får Simone för sig att någon okänd har varit inne i lägenheten, och strax därefter blir sonen kidnappad.
Därefter följer en otroligt spännande historia med kopplingar till en mängd olika personer. Det är högt tempo hela tiden, och ingenting är förutsägbart. Personer, relationer och miljöer beskrivs på ett levande och trovärdigt sätt. Historien utspelar sig till stor del i Stockholm med omnejd, och eftersom det är så välskrivet känns det roligt att känna igen sig i beskrivningarna. Det är egentligen bara några avsnitt som beskriver själva hypnostillfällena som drar ner tempot en aning, men de behövs å andra sidan för att föra handlingen framåt.
Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken så jag sträckläste den trots att den var på närmare 600 sidor. Jag kan verkligen rekommendera er att läsa den.  

Tycka turist vara trist?

Det kan inte hjälpas att det stör mig när jag går runt  i souvernirbutiker. Där finns alltid grovt tillyxade hyllor, lådor eller små möbler av något slag. De är medvetet lite skeva och råa i ytan, och grålaserade eller behandlade på annat sätt för att få en gammal, sliten look. Man ska få intrycket av att det är antika, eller i alla fall väldigt gamla föremål, men jag tycker att det intrycket förstörs när det står långa rader med likartade prylar på hyllan. Det unika försvinner i mängden.


Nya ordspråk

Den man ligger med får bädda.

Den som tar, han har.

Det man inte minns har inte hänt.

Det man inte vet har man ingen aning om.

Det vi inte gör i dag slipper vi göra om i morgon.

Förtala är silver, förtiga är guld.

Gammal kärlek kostar alltid.

Har man slagit yxan i båten får man ro som fan.

Man ska inte kasta spjut i radhus.

Liten stuga kallas ofta stort dass.

Man måste kyssa många grodor innan man hittar sitt svin.

Som man raggar får man ligga.

Övning ger träning.

Friskt kopplat, hälften brunnet.


Hultsfred

Idag har jag varit i Hultsfred. Nu tänker ni förstås att jag har stått lite halvpackad och skrikit mig hes nedanför en scen, med all min packning liggande i ett blött, lerigt tält.
Nejdå, jag hälsade på mina släktingar som bor i Vena alldeles intill Hultsfred. Där tillbringade jag hela mina somrar, tills jag var sex år. Övriga året bodde vi i Stockholm.
Det var skönt att åter få höra den lugna, vänliga dialekten, och få träffa mina släktingar som inte ens kan stava till stress. Det verkar inte finnas något som rubbar lugnet hos en smålänning. Jag svängde in på gårdsplanen, där min favoritsyssling stod och krattade gruset. Vi hade inte träffats på över 20 år, och det var ett spontanbesök från min sida, men när jag hoppade ur bilen sa han lugnt:
- Jasså, är det du som kommer, vad roligt (och så ska ni tänka er den repliken utan att "r" hörs,ungefär som Raskens låter).
Han sa det med ett tonfall som om jag hade åkt till kiosken och tillbaka ungefär. Ingen förvåning eller någon översvallande reaktion, utan bara ett lugnt konstaterande (som kändes helt äkta).

Sen ägnade vi den närmaste timmen åt att inspektera gården för att se vad som var förändrat, och prata gamla minnen.
När vi satt och fikade nämnde han att det hade varit svårt att sova på natten, för musiken från Hultsfredsfestivalen hade hörts ända dit, tvärs över skogen, 1,5 mil bort.

Och så suckade han lite och sa att det antagligen skulle bli ännu högre ljud nästa vecka, när Metallica ska uppträda i Hultsfred. Men han var inte speciellt uppriven. Han är ju smålänning.


Snaskiga tidningar

Jag blir så illa berörd över vilka gamar det finns på kvälls- och skvallerpressen. Det är så hänsynslöst och snaskigt hur de rotar i detaljer i Michael Jacksons privatliv. Det är klart att han levde ett märkligt liv och att mycket han har gjort har blivit offentligt, men jag har alltid haft en känsla av att han har försökt värja sig från allt rotande i privatlivet. Han har gjort det genom att köpa sig en gigantisk farm där han har försökt avskärma sig från omvärlden, och han har låtit sina barn gå omkring med masker framför ansiktet som ett slags skydd från nyfikna blickar. Visst har hans beteende verkat lite sjukt ganska ofta, men han har ju inte precis bjudit in pressen till sitt vardagsrum i dokusåpor som så många andra kändisar har gjort. Och nu när han har dött blev begravningen rena mediecirkusen, där de stackars sörjande barnen och deras avskedsord slås upp som toppnyheter överallt. En stackars liten 11-årig flicka som just har förlorat sin pappa och tar ett sorgset farväl hamnar på löpsedlar och förstasidor. Flickan är ju ingen etablerad artist som är tränad att hantera media utan hon är bara en helt vanlig (nåja, där tog jag kanske i lite) dotter som har blivit faderslös.
Det känns som om det är pengahungriga personer överallt kring Jackson. Det är en riktig kassako som både familj, producenter och mediefolk kan mjölka en hel del ur.
Men de kunde väl skona barnen!

Litterära transingar

De senaste dagarna har jag läst två böcker som egentligen är väldigt olika varandra, men som visade sig ha vissa likheter.
Först läste jag "En förtjusande man" av Marian Keyes. Jag vet inte om jag var annorlunda när jag läste den här boken, men jag tyckte inte att hon hade det lättflytande språket som hon brukar ha, och jag tror inte att jag skrattade högt en enda gång när jag läste den. Men den var läsvärd eftersom hon har tagit klar ställning mot våld mot kvinnor, och man får möta ett antal kvinnor, som inledningsvis inte är kopplade till varandra, men det visar sig att de har en hel del gemensamt. Vill man läsa den glättiga Marian Keyes och skratta åt en massa tokigheter blir man kanske besviken på den här boken, men behållningen är hennes uppfriskande och rättframma sätt att beskriva både personer och händelser.
I boken har ett gäng transvestiter stor betydelse för handlingen.
..

Och det visade sig av en slump att det fanns transvestiter även i nästa bok, nämligen "Klädd för döden" av Donna Leon.
Det är en kriminalhistoria som utspelar sig i Vendig. Som vanligt får man möta kommissarie Brunetti som försöker bekämpa brottsligheten i Venedig med omnejd. Donna Leon har en fantastisk förmåga att beskriva stämningar och miljöer, dofter, smaker och känslor. Det känns som om man är närvarande och åker med i taxibåtar eller kliver in i ruffiga hus, eller vitlöksdoftande restauranger.


Det roliga med att läsa två transvestitböcker efter varandra var att författarna hade så olika attityd till transingarna.  I Keyes bok var de roliga kompisar, medan de beskrevs som lite mer skumma och suspekta hos Leon.

Två bra böcker för hängmattan!


Allt stulet redan!

Idag gick jag förbi en bil som tydligen hade en väldigt humoristisk ägare...

Det här ska jag minnas i vinter

När isvindar viner och det är mörkt nästan hela dygnet ska jag minnas det här ögonblicket.

Jag sitter med balkongdörren öppen och luften är alldels ljum och doftar sommar. Luftvirvlarna tar med sig doft av hav och lavendel, och det är fortfarande alldeles ljust ute. Ett stenkast från mitt hus ligger en fin kulturbyggnad och där finns en mysig restaurang med en stor, lummig trädgård. Ikväll är det fest i trädgården. Det är efterfest för ett gäng musiker som har uppträtt tidigare idag, så nu har de plockat fram en synth och några mikrofoner, och de sjunger av hjärtans lust. Det är dels musikerna själva, och deras gäster är medlemmar ur två körer som brukar samarbeta, så jag lovar att det är njutbara toner som sprids över nejden. För en stund sen var jag ute och gick en liten kvällsrunda, och när jag passerade trädgården blev jag inropad dit och blev bjuden på ett glas svalt, vitt vin. Jag lyssnade och njöt en stund och pratade med roliga, trevliga människor, och när jag gick vidare kändes allt så mysigt.
Oh, härliga sommar!
För några dagar sedan grillade vi hos svågern och sjöng och spelade gitarr
Kvällen var magisk, som reklam för Pripps Blå...