Hypnotisören

Det spekuleras vilt kring boken "Hypnotisören" och författaren Lars Kepler redan innan boken har kommit ut. Det beror på att Lars Kepler är en pseudonym, och det finns många som har idéer om vem som gömmer sig bakom namnet. Det finns många som tvivlar på att det är en debutant, utan man tror att det är en etablerad författare, förmodligen en av de riktigt stora, men fortfarande är det bara obekräftade rykten.
Hur som helst, jag fick ju turen att få bli VIP-recensent, så jag har läst boken, och jag tyckte den var riktigt, riktigt bra.

Den handlar om Erik, en läkare som har specialiserat sig på forskning kring behandling av olika trauma genom hypnos. Det som var speciellt för hans forskning var att hypnosen genomfördes i grupp, så att offer och förövare satt tillsammans och bearbetade sina traumatiska händelser. Några allvarliga händelser i samband med hypnosbehandlingen gjorde att Eriks ekonomiska forskningsmedel drogs in och han förbjöds att fortsätta med sin verksamhet, så de senaste tio åren har han arbetat med traditionell medicin.
Erik är gift med Simone, som arbetar med konst, och de har en tonårig son, som lider av en allvarlig form av blödarsjuka. Sonen har börjat bete sig mer och mer tjurigt och trotsigt och föräldrarna är bekymrade över hans umgänge.
En natt får Simone för sig att någon okänd har varit inne i lägenheten, och strax därefter blir sonen kidnappad.
Därefter följer en otroligt spännande historia med kopplingar till en mängd olika personer. Det är högt tempo hela tiden, och ingenting är förutsägbart. Personer, relationer och miljöer beskrivs på ett levande och trovärdigt sätt. Historien utspelar sig till stor del i Stockholm med omnejd, och eftersom det är så välskrivet känns det roligt att känna igen sig i beskrivningarna. Det är egentligen bara några avsnitt som beskriver själva hypnostillfällena som drar ner tempot en aning, men de behövs å andra sidan för att föra handlingen framåt.
Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken så jag sträckläste den trots att den var på närmare 600 sidor. Jag kan verkligen rekommendera er att läsa den.  

Kommentarer
Postat av: ejmis

Tack för tipset!

Postat av: Ninna

Tack för nytt boktips. På Gotland läset jag bl.a. den bok du rekommenderat "Huset på Arlozorovgatan". Det var roligt att följa de parallella personskildringarna, som mer och mer efter hand "fördes samman".

2009-07-17 @ 12:06:07
URL: http://persiljeland.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback