Nära-döden-upplevelse

Idag har jag varit på IKEA. På en lönelördag! Det var knökfullt överallt, det var nästan omöjligt att få en sittplats på fiket och folk blockerade gångarna med överfulla kundvagnar.
Själv köpte jag bara några förpackningar med galgar, ett par blockljus och en tyghylla (med fem fack) att fästa på en stång i garderoben. När jag närmade mig de evighetslånga köerna vid utgångskassorna kom det en vänligt leende kvinna och föste iväg mig mot snabbkassorna på ena ytterkanten. Det tog högst tio minuter från det jag ställde mig i kön tills jag vandrade ut genom ytterdörrarna. Hallelujah!

Victoria Tolstoy - When all is said and done

Den här sköna versionen av ABBA:s "When all is said and done" finns på skivan "Funky ABBA" med Nils Landgren. På just den här låten är det Victoria Tolstoy som sjunger. När jag hörde den för första gången för några år sedan blev jag så förtjust i den vemodiga framställningen att jag spelade låten om och om igen. Jag tolkade det som ett sorgligt, vackert avsked, så jag blev så förvånad när den fick en helt annan innebörd på ABBA-filmen (Mamma Mia)

Hallelujah!

Vad sägs om lite Hallelujah i en instrumentalversion för piano och cello?

Cornelis

Åh, vad jag längtar efter filmen om Cornelis Vreeswijk. Hur många gånger har man inte suttit och filosoferat eller deppat till hans raspiga röst och fantastiska texter.
En av de bästa låtarna är "Turistens klagan":

Fräcka företag

Det kom ett litet paket i brevlådan, innehållande några piller som skulle göra mig frisk och vacker. Visserligen vill jag självklart gärna vara frisk och vacker, men jag tror inte att piller kan åstadkomma underverk, så jag skulle aldrig beställa några piller för att förändra mig själv. Jag tror på den hårda och slitsamma vägen, där man måste tänka på hur man lever, vad man äter och hur mycket man rör på sig. Tyvärr leder det inte till underverk, men det finns väl inget annat sätt?
Jag försökte komma underfund med varför jag hade fått hem paketet, så jag ringde till företaget och berättade att jag hade fått ett paket som jag inte hade beställt. Tjejen som tog emot samtalet hänvisade till en undersökning som jag hade svarat på. Jag förstod vilken undersökning hon syftade på, och så berättade jag för henne att jag hade varit extremt noga med att kolla att jag hade svarat "nej tack" på alla frågor som handlade om mitt eventuella intresse för olika typer av varor och erbjudanden.
"Så du har inte beställt något?" undrade hon, lite besvärat.
"Nej, jag var noga med att kolla att jag inte hade råkat trycka på fel alternativ av misstag", svarade jag.
"Åh, då har det blivit fel på det där systemet IGEN" sa hon då. Men jag undrar om hennes uppdragsgivare uppskattade att hon avslöjade att det hade blivit fel även tidigare.
Jag fick behålla grejorna och slapp att betala räkningen, för det skulle bli dyrare för dem med retur, förklarade hon.
Jag tackade och var nöjd med uppgörelsen.
Nu ligger det två kartor tabletter i köket. När man äter dem ska man bli både frisk och vacker, sägs det.
Tänk om man skulle knapra i sig några piller...

Nothing Rhymed

Kommer ni ihåg Gilbert O´Sullivan, irländaren som lämnade sitt brevbärarjobb för att bli artist?

Svar på frågor

Nu har jag bestämt mig för att försöka svara på några frågor som Pia har ställt på sin sida Musikofoto:

A) Vilka 2 utländska musiker/kompositörer har varit och är mina Absoluta favoriter?
Jag är nästan säker på att Bruce Springsteen är en av Pias favoriter, men när det gäller den andra måsta jag gissa. Jag gissar på John Lennon...(Nu kanske jag redan här har missat chansen att vinna en skiva!)

B) Vilken svensk musiker/kompositör tror du har präglat mitt musikintresse
allra mest genom åren?
Här tror jag att det rätta svaret är Ulf Lundell....(Börjar bli lite nervös. Svarar kanske fel hela tiden)

C) Vilken/vilka musikstil gillar jag mest?
Jag tror att Pias favoritstilar är country och schlager (tycker mycket om dansbandsmusik)

D) Vilken musikartist tror du blev min allra första och största artist?
Vild gissning: Elvis Presley

E) Gillar jag dansbandsmusik (Pågår Dansbandskampen på TV just nu igen)?
Ja, det tror jag att du gör Pia

F) Tror du jag är en ivrig hejare på Idol genom tiderna?
Ja, det tror jag också att du är.

G) Hur är det.. tror du jag gärna lyssnar på Lugna favoriter eller Absolut inte?
Japp, även här svarar jag ja.
Nu har jag gjort ett försök att besvara frågorna. Kanske alldeles tokiga svar, men jag väntar med spänning på att se vilka svar det skulle vara.
Om man svarar rätt på de här frågorna har man en chans att vinna en cd med skön musik.

Bio - "I himlen finns inga känslor"

Salongen var till bristningsgränsen fylld av skolpersonal som under reklamfilmerna pratade som bara skolpersonal kan göra. Det var en blandning av skojfriska skämt, kvardröjande jobbrelaterade samtal och allmänt ytligt babbel där vi satt och mumsade på våra jättelådor med popcorn.
Så började filmen och det blev knäpptyst. Inte på grund av god uppfostran och gott uppförande utan på grund av att filmen var fängslande redan från start. Det var fantastiskt att inse vilka konsekvenser det blir i tillvaron av en aspergerdiagnos. Bill Skarsgård och de övriga skådespelarna lyckades skapa personligheter som kändes levande och äkta utan att vara schabloner. Den teknik som förekom för att förtydliga huvudpersonens uppfattning om världen var humoristisk och uppfriskande.
Läs recensionen från Svd här
Jag tyckte mycket om den här filmen. Den var både rolig och rörande och lyckades beskriva ett så pass komplicerat ämne på ett underhållande sätt utan att det blev ytligt eller flamsigt.
Det här är en film som jag varmt kan rekommendera till alla biosugna.

Bio idag

Idag ska all personal på vår skola gå på bio i Söderhallarna. Vi har en hel salong för oss själva. 18.30 ska vi vara där. Vi blir bjudna på läsk och popcorn. Det kanske inte låter så flott, men det känns som en väldigt rolig sak att göra med alla arbetskamrater.
Återkommer med recension av filmen!

Pussmun på tvärbanan

Jag satt på tvärbanan när tre medelålders män klev in i vagnen. De var uppenbarligen hörselskadade för de började kommunicera med varandra på teckenspråk. Jag är alltid imponerad av hur de olika tecknen och gesterna kan motsvara muntlig kommunikation, för jag tycker att alla gester är snarlika, så jag förstår inte hur man med dessa små medel kan uttrycka sig om allt mellan himmel och jord. Oftast har man inte en aning om vad de säger till varandra.
När konduktören närmade sig blev det lite lustigt. Konduktören hade nämligen kraftiga tics så att han hela tiden gick och formade en pussmun med plutande läppar. En av de tre männen pekade ogenerat på konduktören, skrattade gott och härmade hans plutande pussmun. De var förmodligen vana vid att omvärlden inte begriper vad de tecknar, så de insåg nog inte att de här tecknen var övertydliga.
Jag började fnissa lite där jag satt, och då vände sig en av männen och tittade generat på mig. Han var tydligen hörande, och han insåg plötsligt att de inte hade varit särskilt diskreta i sitt samtal.

Jag är faktiskt lite bitter

Jag köpte en fin lägenhet där jag verkligen ville bo. Lägenheten var alldeles ny och fräsch med ett perfekt läge centralt men ostört. Samtidigt kändes det så bra att ha investerat i något så förståndigt som en bostad, eftersom fastigheter är vettiga investeringar - rena sparbössan.
Trodde hon ja!
När livet förändrades och jag tog mina väskor och lämnade lägenheten trodde jag ändå att jag var klok när vi bestämde att avvakta lite med försäljningen. Hade vi sålt den för ett år sedan hade det blivit en mycket ofördelaktig affär för oss.
Nu kändes det som rätt tid att sälja. Jag hade svårt att koncentrera mig på jobbet medan budgivningen pågick, och den pågick ganska länge och ganska intensivt. Mäklaren var en listig rackare som satte ett utgångspris som skulle locka många spekulanter. Priset steg också ganska rejält, men trots det gjorde vi alltså en förlust. Och sen ska vi betala mäklararvodet....
....visst är det kul att mäklare har så fina bilar och tjusiga kostymer. Jättekul. Ingen är gladare än jag.
....jag är inte bitter....

Money, money, money

I går gjorde jag en stor affär. Jag sålde min gamla lägenhet. Nu ska ni inte tro att jag blev rik på kuppen. Det gick faktiskt lite back, och så vill mäklaren ha ett saftigt arvode så jag kan inte riktigt uppskatta det strålande vackra solskenet idag.
Det finns en passande låt, där inbäddning tyvärr är inaktiverad, så här kommer länken i stället.

Det fick mig att tänka på ett par talesätt:
To whomever said "Money can´t buy happiness: I´d like to test that theory, please"

eller:
Sometimes when I say "I´m okay", I want you to look me in the eyes, hug me and say "I know you´re not"

Underskattad prestationshöjare

Jag har återupptagit min löpträning den senaste tiden. Det finns en perfekt löpslinga längs en parkväg, alldeles lagom lång, med vackra omgivningar och behagligt underlag. Problemet är att det blir allt mörkare på kvällarna, och jag är löjligt mörkrädd.
När jag springer i skymningen vet jag inte om det är läskigast att springa på de mörka partierna där man knappt ser vägen framför sig och man alltså rör sig i skydd av mörkret eller om det är värre att springa där man är upplyst och alla potentiella hot kan stå i buskarna och vänta in sina offer.
Min fantasi går på högvarv och de olika buskarna och stenbumlingarna blir i min fantasi allt från översexuella, våldsbenägna, psykiskt störda personer till övernaturliga varelser som väntat på att överfalla lämpliga förbipasserande människor. Resultatet blir att jag ökar tempot och springer mycket snabbare än jag egentligen har kondition eller teknik för.
Jag har konstaterat att rädsla är en underskattad motivationsfaktor.

A song for you

Yngsta dottern tipsade om det här klippet. Luta er tillbaka, lyssna och njut!
Lite intressanta fakta för kalenderbitare:

"A Song for You" är en sång från 1970 skriven och ursprungligen framförd av av rocksångaren och låtskrivaren Leon Russell.

Senare under 1970-talet spelades coverversioner på sången in, och gruppen The Carpenters.

För Donny Hathaway, som spelade in sången 1971, har den blivit något av en signaturmelodi. Andra som framförde den var The Temptations, som hade med den på sitt album A Song for You från 1975.

Den version som The Carpenters framförde släpptes inte på singelskiva, men namngav ändå deras album A Song for You från 1972.


Ladies Night

Ett gäng killar underhöll 8000 tjejer/ kvinnor i Globen. Stämningen var hög och det var ett roligt evenemang. Jag tyckte att det absolut var värt pengarna, men det var faktiskt en något bättre show förra året. Det var ett par nummer som drog ner helhetsintrycket.

Garou - fler franska toner

Jag har en liten gullig elev som kom in i vårt arbetsrum, eftersom hon ville diskutera en skrivuppgift med sin svensklärare. De skulle skriva något om en person som de beundrade. Den här lilla tjejen berättade att hon ville skriva något om en person som heter Garou, och så avslöjade hon att han var artist. Vi plockade då genast fram en låt av honom på YouTube, för att få höra hur han lät. Och det var smäktande franska chansons minsann!
Alla klipp med honom på YouTube är inaktiverade för inbäddning, så om ni vill lyssna på honom får ni klicka här .
En alldeles ny bekantskap för min del, men helt klart värt att lyssna på när man känner för fransk romantik.

Mr Sam Vete på axeln

Förra veckan var sanslös. Jag åkte till jobbet i ottan och kom hem först när mörkret hade fallit, så jag släpade mig hemåt i sällskap med ett gäng gigantiska kloakråttor, som lockats upp av nattens skyddande mörker (det var självklart inte sant, men jag försökte krydda berättelsen lite grann).
Jag klev på bussen strax efter sex flera morgnar och hade fulltecknat schema hela dagarna. När dagens lektioner var genomförda hade jag möten, samtal och en massa eftersläpande arbete som höll mig kvar på jobbet ända tills fläktsystemet stängdes av automatiskt och det blev en märklig tystnad i alla salar och korridorer. En kväll hade en kollega och jag föräldramöte där några personer dröjde kvar för lite trivsamt småprat, så att jag missade åttatåget och var tvungen att vänta en halvtimme på nästa. Halv tio smög jag in genom min ytterdörr.
I går var det äntligen en rimlig längd på arbetsdagen, så jag hann faktiskt springa en runda på kvällen. Första löprundan på minst fem veckor, så det kändes bra.
I dag var jag kallad till en konferens efter jobbet, på en skola en mil från min vanliga arbetsplats. När jag kom hem fick jag en otrolig lust att tappa upp ett skumbad och ligga och softa och sippa på lite vin. I kylskåpet står nämligen en nästan full vinflaska, eftersom det bara gick åt en liten slurk i helgen.
Men vad hände då? Jo, Luther skickade en liten löpare som stod på min ena axel och agiterade både miljö- och nykterhetspropaganda, han sa att han hette Sam Vete. Alltså blev det bara en snabb dusch och en kopp te. Helt ok, men inte så lyxigt.

Stövelvånda

I dag har jag varit i fem olika skoaffärer för att leta efter ett par nya höststövlar. Jag har känt mig så petig för jag har bara hittat fel på alla stövlar jag hittade. Ett par var väldigt snygga och bekväma, men de var gjorda i ett galonliknande material som förmodligen skulle se slitet ut redan efter några dagars användning. Ett par andra var för höga, nästan upp till låren, ett par andra hade för spetsiga tår, ett par hade för fyrkantiga tår, några andra hade fula klackar och ytterligare några andra fanns inte i min storlek.
Nu får jag kavla upp ärmarna och göra nya försök!

Mannen har ordet

Dikt av Göran Palm (Ur dikt på vers och prosa 1948-1976)
Du är övergiven, jag är ensam.
Du är mammabunden, jag är vuxen.
Du är svag och jag är känslig.
Du är förskrämd och jag är reserverad.
Du är gullig, jag är stilig.
Du är trånsjuk, jag är sprängkåt.
Du är villig, jag är varsam.
Du är ett rö, jag är din klippa.
Så blir du gift och jag går miste om min frihet!
Jag skaffar lägenhet, du sätter bo.
Jag har framgång, du har tur.
Jag är potent, du blir med barn.
Jag fostrar dem, du kramar dem.
Jag arbetar, du stannar hemma.
Så blir vi tupp och höna.
Jag är stressad, du är hispig.
Jag är bohemisk, du är slarvig.
Jag är retlig, du är mopsig.
En riktig liten näbbgädda!

Pratar du på så talar jag till punkt.
Är du manhaftig är jag bestämd.
Är du listig är jag intelligent.
Är du gnatig är jag envis.
Jag jobbar övertid för barnens skull.
Du jobbar inte alls för barnens skull.
Har du städmani är jag ordentlig.
Är du liknöjd är jag lugn.
Är du lustig har jag humor.
Är du sällskapssjuk är jag social.
En riktig sällskapsbroder!

När jag får mage
mister du din dragningskraft.
När jag får pondus tar du dig ton.
När jag blir distingerad blir du tantig.
När jag blir tankspridd blir du virrig.
När jag är öppenhjärtig skvallrar du.
När jag argumenterar grälar du.
När jag blir ursinnig blir du hysterisk.
Inleder jag ett förhållande
faller du för första bästa.
Slinka!

Du bara gråter, jag blir melankolisk.
Jag får ångest, du blir ängslig.
Du hamnar i klimakteriet,
jag genomgår en livskris.
Nu är jag trött, du bara sitter.
Du är rynkig, jag är fårad.
Jag saknar arbetet, du saknar barnen.
Du är förgrämd, jag är besviken.
Jag ger mig av, du stannar kvar.
Spelet är slut!
Du är övergiven, jag är fri.


Visst är dikten tragisk! Och visst har attityderna förändrats sedan dikten skrevs?

Grattis storebror!

I dag fyller min äldsta bror år. Grattis!
Om det inte hade funnits en skarpladdad pistol på fel plats och fel tid skulle vi även ha kunnat gratulera John Lennon i dag. Men det går inte nu. Så nu får brorsan alla gratulationer!

Dyngstacken

Så fort jag öppnade min ytterdörr kände jag en märklig lukt. Det var en sur lukt som fick mig att undra om jag hade tappat något i ett hörn, så det hade legat och ruttnat. Föremålet alltså, jag trodde inte att själva hörnet hade ruttnat. Eller det kunde man i och för sig inte vara säker på med tanke hur äckligt det luktade.
Jag gick runt och snusade i luften för att försöka identifiera stinkhärden. Till slut upptäckte jag vad det var. Jag hade vattnat mina växter med en skvätt blomstergödning och på en av krukorna hade det blivit lite för mycket vatten, så det fanns fortfarande kvar överskottsvatten på fatet. Därav gödselstanken.

Carla Bruni med skönt gung

En skön, ganska glad version av en klassisk blueslåt.

Jag borde...

Jag borde rensa garderober, damma bokhyllor, sortera bort gamla böcker som bara står och skräpar, gå igenom skafferiet och kassera saker som har passerat bäst-före-datum, putsa fönster, rätta matteprov, klippa ut recept ur tidningar och klistra in i en receptbok, sticka en vintermössa, putsa skorna, gå till frissan, måla om det gamla skåpet i sovrummet, sy in några par byxor, fålla upp andra byxor, baka matbröd, skriva brev till gamla släktingar, sortera foton, se över mina orange kuvert och göra medvetna placeringar, planera hela läsåret i detalj, ta upp löpträningen igen, gå och simma, måla tavlor, läsa nya Marian Keyes-boken, läsa ut och lämna tillbaka sista Donna Leon-boken, hälsa på sjöräddarna vid Slussen, läsa mina nya vetenskapsböcker, baka bullar, fnittra med syrran, garva med brorsorna, träffa Kesokompis, storhandla åt min pappa och i största allmänhet bli lite duktigare. Men jag gör inget av det där.
Men jag ska snart göra det. När jag inte jobbar närapå dygnet runt utan är lite piggare.

Vad alla barn vill ha....

I dag skulle jag ha en kort introduktion med mina elever i årskurs sex om jorden och vad som är viktigt i vårt sätt att leva innan jag började prata om miljöproblem. Jag ställde en inledande fråga där de skulle berätta vad som
var bäst med vår jord.
"Gröna Lund!" var det första svaret.
"X-Box 360" var nästa förslag.
"Cyklar"
"Hockey"
"Go cart"
...var de följande förslagen. Jag började då lite försiktigt antyda att jag hade tänkt på lite andra saker, saker som fanns på jorden som var jätteviktiga för oss.
"Syre!" ropade en pojke triumferande.
Jag visade troligen med mitt kroppsspråk att jag gillade förslaget, för sedan kom det:
"Växter"
"Salt, socker, kryddor"
"Mat"
Men sen var det slut på präktigheten, för därefter följde de här oumbärliga sakerna:
"Inlines"
"Datorer"
"Mobiltelefoner"...
Jag hade självklart svårt att hålla mig för skratt och kände mig som Sven Melander i den gamla klassikern:

Naturvård

Jag har en kollega som kommer från en liten stad i norra Spanien. Han berättade att de hade haft ett antal vackra falkar som häckade i bergen. Under en period ökade antalet råttor oroväckande mycket, så myndigheterna lade ut råttgift för att minska råttbeståndet. Dessvärre innebar det att falkarna också blev förgiftade och till slut fanns bara ett häckande par kvar. Då togs ett beslut att plantera in några nya falkpar som förhoppningsvis skulle stanna i området. För att de skulle ha tillräckligt mycket mat släpptes massor av råttor ner på marken från ett flygplan. Råttorna vällde ut över området, men nästan alla falkarna försvann.
Nu finns det bara några få häckande par falkar, men alldeles för mycket råttor, så nu funderar de på att sprida ut råttgift över området igen...

Och molnen hänger så lågt....

....det var ju så det var! och så kom jag på vilken låt det var!