Båtmässan

Idag var vi på båtmässan, och som vanligt började vi med att  fantisera om de vräkiga båtarna för flera miljoner, och sedan gick vi runt bland de något billigare båtarna, innan vi till slut gick runt och tittade på ekor och kanoter. Vi avslutade besöket på avdelningen där de visade tillbehör.Det här blir verklighet när vi har vunnit en massa pengar på V75.Det här var så mysigt, så man började genast längta efter sommaren med picknick i solskenet.

       Klickbara bilder

Det här var dagens största behållning. Det var en utställning med gamla utombordare, där Hans Vaernéus berättade så intressanta saker att man aldrig ville gå därifrån. Han representerade Museihuset i Linköping, och vi bestämde att vi absolut måste åka dit och hoppas på att få honom som guide.
Vi fick höra fantastiska historier om välbevarade båtar från 20-talet, och hur det hade gått till med spritsmugglare och hemliga båtturer för att rädda livet på judar under 2:a världskriget. Dessutom har Museihuset en gigantisk modelljärnväg och en praktiskt taget komplett samling av Dinky Toys-bilar. För att även locka dagens barn har de kompletterat sina gamla samlingar med nyare leksaker som smurfar, Lego och Happy Meal-leksaker.

Bland de gamla utombordarna fanns en modell som var tillverkad av en gammal motorcykelmotor, eftersom ägaren hade kraschat hojen, men motorn var oskadad.
En annan motor var en kombinerad motorsåg och båtmotor. Man bytte helt enkelt ut sågdelen mot en stång med en propeller, och tanken var att man skulle kunna åka ut till öarna för att såga träd, och då behövde man bara ha ett redskap med sig.
En tredje motor var tillverkad av delar från en moped, där till och med kopplingshandtaget och gasvredet satt kvar. Utställningen var intressant i sig, men blev en höjdare när Hans Vaernéus berättade sina historier.

Snyft

Jag har vid något tillfälle sett en oerhört sorglig film om en pojke som har förlorat sin pappa, men pappan återkommer i form av en snögubbe. När det börjar töa måste pojken lösa problemet med den smältande pappan, och jag  har för mig att snögubben transporteras till kalla trakter där han får fortsätta att existera.
Det är mycket möjligt att jag har felaktiga minnen när det gäller handlingen, men filmen är i alla fall väldigt gripande, och alla blödiga personer gråter floder när de ser filmen. Varje år vid den här tiden, när man ser hur snögubbarna börjar kapsejsa tänker jag på den sorgliga filmen och får ett litet hugg i hjärtat.
Snögubbarna har ingen chans mot den obarmhärtiga vårvärmen. De krymper ohjälpligt ihop, samtidigt som de gråter snögubbetårar och värjer sig mot solen.


Kära gamla Ford Mondeo

Vi kände oss lite nervösa där vi stod i morgonkylan med frusna andedräkter och väntade på att få komma in till killarna som avgjorde bilens öde. Väl inne i lokalen fick vi besked allt eftersom besiktingen genomfördes; co-halten ok, bromsar ok, däckmönster ok, säkerhetsbälten ok, lysen ok... Däremot var parkeringsljuset trasigt, men det var inte så graverande, så bilen gick igenom och blev godkänd!
Skönt, nu kan man åka ett år till. I laglig hastighet, naturligtvis!


Dags för besiktning

I morgon bitti är det dags att besiktiga bilen. Det är bara att kliva upp i ottan, för vi ska vara där klockan 7.20. Undrar om det står i några register att jag är morgonpigg, eftersom det var den tiden jag blev erbjuden.
Jag har en Ford Mondeo från 2002, och den har snällt rullat år efter år, mil efter mil, utan några som helst problem. Jo, den har åkt lite för
fort ibland, det ska jag väl medge, men det är väl bara ett tecken på att den är pigg och alert?


Time for tea

Jag har inte skrivit något inlägg sedan i måndags, men ni förstår att jag drack det där kärleksteet och sen var det som förgjort! 


Kusmi Tea

Nu har jag fått hem teet som jag vann hos Charlotte. Det var väldigt gott och jag är kärleksfull som aldrig förr. Med rosiga kinder och tindrande ögon betraktar jag maken, som inte förstår vad som försiggår.  Men jag tog en slurk av teet och känner omedelbart ett behov av att tala om för honom vilken läckergom han är. Är det någon som vill komma hem till mig och dricka te?


Det kom ett brev...

Det är säkert flera som har undrat hur det gick med trafikkameran som så överraskande smällde av en blixt när jag var ute och körde. Tja, för er som inte är så förhärdade brottslingar kan jag tala om vad som händer när man kör för fort.

För det första smäller det av en blixt rätt i ansiktet när man kör. Lite läskigt är det. Man blir ganska rädd och tappar en aning styrfart. När man inser vad det är som har hänt korrigerar man hastigheten och kör precis enligt anvisningarna. Men då är det så dags.Efter en tid får man hem ett brev.  När man öppnar brevet möts man av en rubrik i fetstil; UNDERRÄTTELSE.

I brevet finns dessutom ett foto på bilen. Bredvid den bilden finns en delförstoring på föraren av bilen (dvs jag) och strax nedanför finns fotot från körkortet som en jämförelse. Det går absolut inte att missa att det är jag som kör bilen, så jag kommer att skriva på erkännandet.
Men det märks att jag är en glad och munter bilförare, för det syns tydligt att jag sitter och sjunger på bilden:)

Ni inser säkert att jag har blivit en riktigt förhärdad brottsling som till och med sitter och sjunger medan jag bryter mot lagen. Inte nog med det. Samma dag som brevet från polisen kom hem fick jag dessutom p-böter på 500 kr.

Men vad ska man göra då när man har så himla mycket pengar så man inte vet hur man ska bli av med dem?

Varmt och gott om fossingarnaDet skiljer faktiskt 10 skostorlekar mellan makens och mina skor. Ja, fötterna också då naturligtvis.

SAAB

Nu vet man ju inte hur det blir med SAAB, men vill du veta mer om bakgrunden och historiken kan du läsa ett intressant inlägg hos Jonas


Melodifestivalen som folk älskar att hata

Jag läste att många gnäller på melodifestivalen och tycker att alla bidrag är värdelösa och arrangemanget är uselt och omröstningen är krånglig. Det har höjts röster för att slippa betala licens mm mm. Lite märkliga reaktioner. Gillar man inte programmet är det bara att låta bli att titta. Hur kan man titta vecka efter vecka och sedan klaga högljutt? Jag blir så trött när folk verkar glömma att det finns ett varierat programutbud hela året. Våra tv-licenser används till betydligt fler program än melodifestivalen.
Själv tycker jag att det är kul att se alla delfinaler. Det är roligt att det finns en variation av genrer på låtarna, för jag skulle snabbt tröttna om det var åtta likartade låtar man skulle lyssna på. Dessutom tycker jag att det blev betydligt roligare när systemet ändrades så att det blev delfinaler istället för en enda finalkväll.
Jag blir nästan lika nervös som artisterna när de sitter där i green room och väntar på resultaten. Jag lider med de stackarna som röstas bort och ser hur de försöker hålla masken när den närgångna kameran sveper över deras ansikten för att hitta spår av besvikelse.
Gårdagens resultat kändes helt ok med EMD och Molly S direkt till Globen. Och Petra Mede är väldigt duktig som programledare. Hon håller tempot uppe och lyckas leverera sina skämt samtidigt som hon presenterar artisterna på ett trevligt sätt. Hon har en skön, stark personlighet men hon ger stort utrymme till artisterna.

 


Roligt tidsfördriv

Det här var en underhållande syssla som jag hittade hos Mia

 Regler: Det här är svårare än du tror! Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord eller ljug! Om personen som taggade dig har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar! Lycka till!

1. Vad heter du: Fia

2. Ett ord på fyra bokstäver: Fred 
3. Flicknamn: Filippa

4. Pojknamn: Frank

5. Yrke: Fönsterputsare

6. Färg: Faluröd

7. Klädesplagg: Frack

8. Mat: Fläskfilé

9. Sak i badrummet: Fotfil

10. Plats/stad: Falköping

11. En orsak att vara sen: Fartbegränsning

12. Något man skriker: Fy!!

13. Film: Fight Club

14. Något man dricker: Fanta

15. Band: Friends

16. Djur: Fladdermus

17. Gatunamn: Floravägen

18. Bil: Ford

19. Sång: For your eyes only

20. Aktivitet med mer än en deltagare: Fotboll


Det här var lagom huvudbry för en trött hjärna.


Jag vann!

Jag var med och tävlade hos Charlotte och jag hade turen att vinna te. Så här beskrev Charlotte tesorten:


 Kusmi Tea är det hetaste du kan hälla i en kopp just nu - supertrendigt och exklusivt te med anor från 1800-talet. En nyhet är wellness-teet Sweet Love med bland annat ginseng och rosépeppar som piggar upp.
Så nu kommer jag snart att vara trendig, pigg och kärleksfull :)

Rosa pantern

Igår skulle vi titta på den nya Rosa Pantern-filmen, med stora förväntningar. Vi laddade upp med godis och popcorn, och satte oss på mittenplatserna på femte raden, med inställningen att vi skulle få skratta gott i 1,5 timme. Men vad besvikna vi blev! Filmen var inte alls vad vi hade väntat oss. Det var några småroliga episoder, men det blev aldrig riktigt roligt, och filmen var så seg så att jag höll på att somna. Inte ens Jean Reno och Emily Mortimer lyckades rädda filmen. Vill ni se Emily Mortimer i en höjdarfilm ska ni istället titta på "Dear Frankie" - en brittisk, lågmäld helt underbar film som gör att man är glad i flera dagar, och vill ni se Jean Reno kan ni ju till exempel titta på "Leon". Jag brukar inte precis tillhöra Steve Martins fanclub, för han spelar ofta över lite för mycket för min smak, men vill ni se honom i en bra roll kan ni titta på "Roxanne".
Men - kasta inte bort era pengar på "Rosa Pantern 2"!


Skidskytte


Fototriss-triss

Den här veckans tema i fototrissen är TRISS, det vill säga man ska visa tre bilder med tre av något, och trissen måste tydligt framgå i bilden. Så här kommer mina bidrag till triss i triss:Gunnarssons fik på Götgatan frestade med smaskiga tårtor i skyltfönstret idag.Hos Hantverksföreningen kunde man hitta de här tjusiga damernaNo comments...

Vill ni se fler fototriss-bidrag tittar ni
här 

The Queen and the soldier

Suzanne Vegas låt om den grymma drottningen är väldig, väldigt bra

 

The soldier came knocking upon the queen's door
He said, "I am not fighting for you any more"
The queen knew she'd seen his face someplace before
And slowly she let him inside.

He said, "I've watched your palace up here on the hill
And I've wondered who's the woman for whom we all kill
But I am leaving tomorrow and you can do what you will
Only first I am asking you why."

Down in the long narrow hall he was led
Into her rooms with her tapestries red
And she never once took the crown from her head
She asked him there to sit down.

He said, "I see you now, and you are so very young
But I've seen more battles lost than I have battles won
And I've got this intuition, says it's all for your fun
And now will you tell me why?"

The young queen, she fixed him with an arrogant eye
She said, "You won't understand, and you may as well not try"
But her face was a child's, and he thought she would cry
But she closed herself up like a fan.

And she said, "I've swallowed a secret burning thread
It cuts me inside, and often I've bled"
He laid his hand then on top of her head
And he bowed her down to the ground.

"Tell me how hungry are you? How weak you must feel
As you are living here alone, and you are never revealed
But I won't march again on your battlefield"
And he took her to the window to see.

And the sun, it was gold, though the sky, it was gray
And she wanted more than she ever could say
But she knew how it frightened her, and she turned away
And would not look at his face again.

And he said, "I want to live as an honest man
To get all I deserve and to give all I can
And to love a young woman who I don't understand
Your highness, your ways are very strange."

But the crown, it had fallen, and she thought she would break
And she stood there, ashamed of the way her heart ached
She took him to the doorstep and she asked him to wait
She would only be a moment inside.

Out in the distance her order was heard
And the soldier was killed, still waiting for her word
And while the queen went on strangeling in the solitude she preferred
The battle continued on

Ångpanneföreningen har cocktailparty


7 sanningar

Jag har fått en utmaning av sexbarnsmamman att jag ska skriva sju sanningar om mig själv.
1. Jag har haft distriktsrekord i slungboll (tror inte att någon har slagit mitt rekord än, sportgrenen finns ju nästan inte längre)
2. Jag är verkligen uppriktigt intresserad av naturvetenskap och läser "Illustrerad vetenskap" hellre än skvallerblaskor.
3. Jag hatar disk som ligger i blöt. Det är så äckligt med det kalla, simmiga vattnet.
4. Jag har skepparexamen, men är inget vidare på att köra båt. Är däremot bra på att navigera.
5. Jag är värdelös på att backa med släp.
6. Jag måste bo nära havet för att må bra. En promenad med havsbris och havsbrus återställer systemet i kroppen.
7. Jag gillar nästan all sorts musik. Jag är speciellt svag för franska artister, njuter av språket.

Nu är det meningen att jag ska utmana sju personer, men jag kör den lata stilen och skickar vidare till den som har lust att skriva en lista. Skriv i så fall en kommentar här, för det är ju kul att gå in och läsa vad ni skriver. 

Liten vinskola

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin som lämnar en gredelin fläck efter sig är ett rödvin.
Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin konstatera om detta är rött eller icke.

Om man serverar rött vin är det lämpligast att ge var och en av gästerna en trasa att hålla under hakan medan de dricker, så att de inte förstör sina kläder om de spiller på sig.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.

Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man icke någon port kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt i att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
Oöverträffat
Innovativt
Preliminärt
Kvastskaft

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
Västkustskt
Konstitutionerad
Substantiera
Tillvägagångssätt

Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit för mycket vin:
Tack men jag vill inte ha sex.
Nej, ingen mer sprit för min del.
Ledsen, du är inte riktigt min typ.


Fotogenique?

Idag blev jag fotograferad mitt i en rörelse, skulle man kunna säga. Jag hann inte fixa håret, eller lägga an min bästa min, så jag vet inte om jag blev bra på bilden. Och så vet jag inte riktigt vad fotografiet kommer att kosta...

Jag var nämligen ute och körde bil, och plötsligt lystes himlen upp av en skarp blixt...

Apropå inlägget om jätteormen...

...så fick jag ett mail:

Hej Fia! På tal om jätteormen: Tänk dig att man kommer till en avlägsen by någonstans, och så frågar man försiktigt:
-Finns det krokodiler här?
Visst skulle man känna sig lugn och trygg om man då fick svaret:
-Nej, ormen har käkat upp allihop.
/Tompa

Rädd för ormar?

Jag bekände ju nyligen att jag har stor respekt för hästar, men av någon anledning är jag inte särskilt rädd för ormar. Men de nya uppgifterna om jätteormen som levde för 60 miljoner år sedan, och vägde över ett ton låter lite skrämmande. Ormen åt bland annat krokodiler och jättesköldpaddor (gulp!).


Fototriss: doft/lukt

Helena på fototrissen skrev så här: Jag tänkte att vi skulle föra in ytterligare en dimension i Fototriss, för nu är det premiär för luktfoto! Det tema som gäller för denna vecka är DOFT/LUKT. Med dina bilder vill jag att du ska förmedla doftintryck till dina besökare. Väldoftande eller illaluktande - eller både och. Skriv gärna några rader om respektive doftbild, för att ytterligare förstärka känslan av doften eller lukten och så kan besökarna se om de förstått vilka luktintryck du vill förmedla med dina bilder.

Här kommer mina bidrag till veckans fotoriss:Behövs det någon förklaring? Fotbollsspelare och onda ben, dansare och onda vader eller nackspärr... och jag kan genast företälla mig doften av Tigerbalsam.Vi fortsätter väl på idrottstemat... om jag uttrycker mig försiktigt så kan man ibland ana att personen som har haft på sig skorna har varit fysiskt aktiv...Mmmmm, krossad, hackad, skivad... Man kan öppna dörren och känna de fantastiska doftslingorna som kommer från en puttrande gryta där man har startat matlagningen med att fräsa lite vitlök i olja. Då blir jag hungrig redan i farstun.


Vill du se fler bidrag från veckans fototriss tittar du in
här

Det svenska snuset

I torsdags skulle jag ta emot en ny elev som ville börja i vår skola. Hon och hennes pappa kom och fyllde i alla nödvändiga papper, och eftersom de var asylsökande var det några extra blanketter som skulle fyllas i. Vi försökte kommunicera på alla möjliga språk, och i kombination med yviga gester lyckades vi förstå varandra utan tolk. Pappan kunde prata lite svenska, och han ville förklara varför han var angelägen att barnen skulle få börja i skolan så snart som möjligt. Han förklarade att barnen blev otåliga när de inte träffade kamrater, och att de tyckte att det var roligt att vara ute och leka.
- Nu tycker de att det är väldigt roligt att vara ute och leka när det är sn....öhhh....snus överallt ute, sa han och såg glad ut.
- De har aldrig lekt med snus tidigare, förtydligade han.
Jag tror att jag såg väldigt munter ut, men jag försökte verkligen hålla mig för skratt.

Västbanken


Vinn fyll-i-bok om kärlek

Nu tänkte jag för ovanlighetens skull skriva om en tävling här. Det är en tävling där ni kan vinna en rolig kärleksbok, lagom till alla hjärtans dag.
Gå in till
Lojsan och läs mer.
Årets orala besiktning är klar!

Min tandläkare var inte så lättlurad. När han frågade om jag brukar använda tandtråd och jag svarade "ja" hummade han bara lite medan han kratsade på och mellan tänderna. När allt var klart och jag skulle gå gav han mig ett paket med tandtrådsbyglar, och så log han lite faderligt. Det kändes nästan som när man var liten och fick ett bokmärke.Nu kan jag vänta ett år till nästa besök, och så får jag vara tacksam för att det bara kostade 465 kronor.


Var god skölj...

I morgon ska jag till tandläkaren, och i vanlig ordning har jag skenheligt flossat hela veckan.


Det händer att jag flossar annars också, men aldrig så intensivt som inför tandläkarbesök.

Självcensur

Har ni varit med om att ni har massor att berätta, så ni skriver ett långt inlägg med en massa detaljer, och när allt är färdigskrivet raderar ni allt? Så är det för mig ibland. Tankarna bara rullar fram, och jag skriver så tangenterna glöder, men när jag läser igenom texten känner jag att jag inte kan publicera den. Antingen är det för personligt, eller så känner jag mig tveksam till att skriva något som berör en annan människa, eller så upptäcker jag att texten helt enkelt måste vara totalt ointressant för alla andra.
Då raderar jag allt och känner mig omedelbart lika tom i huvudet som skärmen framför mig.  Är jag ensam om det här?


Duntäcken och etik

Det känns plötsligt lite jobbigt att krypa in under duntäcket ikväll. Hoppas verkligen att dunet inte är plockat från en levande gås
Och jag som har tyckt att det har varit äckligt att höra hur man har behandlat gäss för att tvinga fram riktigt fet gåslever,  Nu börjar jag undra hur mycket djurplågeri som förekommer i olika sammanhang för att framställa olika produkter till oss människor. Det verkar finnas en verksamhet som är så oetisk att man inte ens kan föreställa sig vad som sker.Nu får man verkligen hoppas att det kommer någon form av kvalitetsmärkning när det gäller produkter med dun, som garanterar att framställningen har skett på ett anständigt sätt.

Bekännelse angående hästar

Hästar är väldigt vackra djur. Under ganska många år tog jag ridlektioner så jag kan styra en häst ganska skapligt, även om jag är ganska feg när det gäller hoppning. Jag vet hur man kratsar hovar, ryktar och sadlar en häst. Jag har tagit vanliga ridlektioner och harvat runt i ett ridhus i olika gångarter och vänt "halvt igenom" och allt vad det hette. Jag har även varit med på uteritter och ridit runt i skogen och njutit av upplevelsen. Under en period var jag väldigt road av att delta i långritter på islandshäst, där man red i flera timmar och hade utflyktsmat med sig. Det var verkligen mysigt.
Allt det där gör att folk tror att jag är en fena på det där med hästar.Men nu måste jag bekänna en sak. Jag är ganska skraj för hästar. Jag tycker att de är skräckinjagande stora och de kan vilket ögonblick som helst lyfta en av fötterna och kicka till så att man bara blir en blöt fläck på väggen i spiltan. När de vänder sitt stora huvud mot en kan jag svära på att jag ser en ondskefull glimt längst in i ögonen och när de kröker läpparna på ett hotfullt sätt kan man se huggtänderna blänka, sylvassa och kraftfulla.  Jag håller alltid full koll på vart de riktar munnen, för jag är säker på att bli biten i axlarna vilket ögonblick som helst.
Jag är så imponerad av små spinkiga 10-åriga tjejer som utan fruktan kliver in i hästboxen eller spiltan, och lyckas hantera de gigantiska djuren, som säkert väger fem gånger så mycket som tjejerna, utan att bli mosade eller ihjälbitna.

Märkliga tidsperspektiv

Vi har en tendens att mäta allt i antingen tid eller pengar. Vi tycker att vi människor är det mest märkvärdiga som finns på jorden, och ändå har vi bara funnits i ett ögonblick i jorden historia. Vet ni att om vi gör om jordens historia till en tidsperiod på 12 timmar, så att Big Bang inträffade exakt kl 00.00 (15 000 000 000 år sedan) och vår nutid är kl 12.00, så har människan funnits sedan kl 11.59.40 , dvs ca 10-20 sekunder! Och då talar vi om den allra första människan, alltså inte ens homo sapiens.  
Vårt solsystem  har funnits sedan kl 8.20, (ca 4 600 000 000 år sedan) och strax därefter bildades jorden och då var den till en början en våldsam planet med flytande yta, massor av vulkaner och ständiga nedslag av meteorer, och helt utan liv. Lite före klockan nio lugnade det ner sig lite på jorden, och ytan svalnade av lite mer. Strax före klockan tio hade luften blivit annorlunda, för det fanns syre i luften.
Klockan halv tolv dyker det första livet upp i havet. Fortfarande inget liv på land.
Klockan tio i tolv dyker en dinosaurie upp.  (De första dinosaurierna kom för ca 228 000 000 år sedan och dog ut för 65 000 000 år sedan)
För fyra miljoner år sedan levde den första arten människa, och homo sapiens dök upp först för 160 000 år sedan.

Vilka tidsperspektiv va? Och nu är
kometen "Lulin" på väg mot solen. Den 24 februari kan vi eventuellt se kometens svans på himlen, med en storlek som ser ut att vara åtta gånger månens storlek. Och den kometen har varit på väg mot solen i 10 miljoner år. 

Och vi tycker att vi människor är så märkvärdiga...