Kloka ord

 

And the winner is...

Sommar. Nu ska man ha släta, snygga, brunbrända ben. Det där med färgen är inte det största problemet för mig. Det är värre med slätheten.
I mina ådror flyter en blandning av svenskt, norskt och spanskt blod, och resultatet är att jag har fått vikingarnas frejdiga hårväxt kombinerat med medelhavets kraftfulla, mörka strån. Glesbehårade fotbollsspelare skulle bli avundsjuka. Tunnhåriga män skulle betala stora belopp för att få tillgång till mina livsbejakande hårgener. Skönhetssalonger skulle gnugga händerna av förtjusning, men samtidigt kalla in extrapersonal som skulle lösa av de utmattade personerna som arbetade på första skiftet. Kort sagt: när jag försöker fixa mina ben så att de ska bli så där glansigt snygga som reklamen visar att man blir på den korta stunden det tar att åka hiss, så funkar det inte. Mitt hår är envist. Jag har testat olika metoder, och jag tänkte presentera dem här:
Vi startar från vänster, där vi hittar den gamla hederliga hyveln. En pålitlig kamrat, som faktiskt ger ett bra resultat. Bra, men tidsbegränsat. Håret växer ju snabbt ut igen. Och då har man de små sylvassa, stickande, svarta stråna tillbaka alldeles för snabbt. Jag använde alltid hyvel förr, men ville testa lite mer effektiva metoder, som skulle ge ett mer varaktigt resultat.
Så jag testade nr tre i raden. En epilator. Med ett ilsket surrande och djävulsk känslokyla rycker den lilla maskinen loss hårstråna med rötter och allt. Det gör ont, men man står ut. Det blir hårlöst och slätt och effekten håller i sig betydligt längre än rakhyvelns prestation. Men så kommer probelemet med de små inåtväxande hårstråna som inte alls mår bra. Inte kul med små infekterade prickar.
Lättlurad konsument som jag är tänkte jag att det kanske skulle vara bättre med en ny, dyrare epilator som lovar mer hudnära resultat. En som kostar fyra gånger så mycket som den första modellen. Men visar sig vara mindre effektiv. Det gör inte fullt lika ont att använda den dyra modellen, och det är smidigt att slippa sladden. Men den glider runt utan att göra sitt jobb. Jag förstår inte hur den kan beskrivas som hudnära när den inte förmår rycka bort alla hårstrån den glider över.
Så har vi den kemiska metoden. Som kemilärare började jag läsa innehållsförteckningen, men sen ville jag inte veta mer, utan jag förträngde det faktum att kemikalier skulle få hårstrån att lossna. Det var en fantastisk metod! Benen blev släta som barnrumpor, och benen höll sig snygga ganska länge. Efter ett tag insåg jag att jag var överkänslig mot produkten (blev kanske det för att min hjärna ville protestera mot appliceringen på huden av alla dessa kemikalier) och så fort jag använde den blommade det upp stora, röda, kliande blemmor, som blev smärtsamma utslag. Bort med krämen alltså (men jag köpte en ny tub bara för att jag behövde den släta effekten vid något speciellt högtidligt tillfälle.)
Och så en dag köpte jag en vaxmanick. Den var onödigt dyr, men jag trodde verkligen på underverk här. Äntligen skulle jag kunna gå runt slät och fräsch.
Jag har testat vaxmanicken en enda gång. Den funkar absolut inte på mig. Håret lossnar inte, men däremot blir jag kladdig av vaxet, som inte vill försvinna när man duttar med de små medföljande fuktiga servetterna. Det kletiga vaxet satt envist kvar, gjorde att benen klibbade ihop, och allt jag kom i närheten av fastnade på min kletiga hud. Det var en slitsam process att bli av med vaxkleggan, och dystert konstatera att allt hår satt kvar på sina platser. Jag tror nästan att de hade mått bra och blivit aningen stärkta av näringen i vaxet.
Sen har jag sett en manick med en slags strålning som man ska föra över huden för att ta död på hårrötterna. Den metoden ska tydligen ta bort hårväxten permanent. Där backar jag. Jag utsätter mig inte för en metod som med hjälp av strålning med en viss våglängd, med en angiven tid på max 90 sekunder ska ta död på hårrötterna. Jösses! Vilken maskin kan särskilja hårrötter från andra celler som finns i området?
Och när vi tittar på raden av metoder som har presenterats här ovan kan jag konstatera att den gamla hederliga rakhyveln går ur striden som vinnare! Inga kemikalier, ingen elektricitet, inga strålar, inga smärtsatta ryck, inga inåtväxande hårstrån!
Nu ska jag gå ut och köpa lite lyxigt raklödder!

Drama på den lilla skärgårdsön igår

Strax utanför bryggan simmade en andmamma omkring med en grupp små duniga ungar. Så kom en hungrig trut flygande, dök ner och slukade andmamman. Kvar fanns de små duniga, förvirrade ungarna, som simmade tätt ihop utan sin trygga mamma.
Den skoningslösa, hungriga truten kunde sedan komma tillbaka och sluka en unge i taget, som små delikata, duniga efterrätter. Där fanns ingen pardon.

Sensuella örhängen

Jag var på en rolig fest på min gamla skärgårdsö igår. Det var ett grymt bra rockband som spelade i ett gammalt båthus, och det serverades nyrökt lax eller grillat kött och smarrig potatissallad, och så fanns det en bar till självkostnadspris. Stämningen var hög och det var många kära återssenden mellan människor som inte hade träffat varandra på ett bra tag.
Plötsligt började en av kvinnorna skratta och pekade på mina örhängen.
- Nej, men det är ju små mikrofoner! skrattade hon fram.
Hon hade varit så fascinerad av att jag gick omkring med små silverpenisar i öronen! Men till nästa fest måste jag tänka ut vilken typ av fallosar jag ska ha som smycke den gången...
 
 
 
 
 
 

Roligt på Landsort

Igår åkte jag buss, tåg, buss, buss och båt för att komma till Landsort. Resan tog cirka tre timmar, men det var det värt, för det är så vackert där.
 

Resa till Landsort

Mäktigt när himmel och hav möter varandra på det där viset.
Vackra och roliga skulpturer finns utplacerade på olika ställen på ön.
De fina fåglarna känns nästan levande där de står nästan nere i vattnet.
 
Den här misshandlade snabeln får mig att tänka på den otäcka jakten på elfenben.
Kändes bara så mysigt!
Det är faktiskt vatten i flaskan, fast det ser ut som vin. Det smakade lite järn om vattnet. 
Strax innan båten hem skulle komma till hamnen började det regna lite. 
 

Goda nyheter

Även om det finns mycket elände, nöd och ondska i världen måste man ändå glädja sig åt det som är positivt. Så skönt att det inte är ålderdomlig lagstiftning som ska styra kärleken!

Den nya parfymen...

 

En sommardag!

Idag var det oväntat vackert väder. Min vän Lotta och jag fixade lite picnicmat och tog en roadtrip till klippor och salta hav. Där satt vi och njöt av den knallblå himlen och doften av tång och hav, samt den friska doften av vild gräslök som växte i bergskrevorna. Väderprognosen för den kommande tiden ser inte alltför lovande ut, så det här var helt enkelt en dag som var till skänks.
 

Hjälp att pimpa hemmet

 
 Idag fick jag hjälp att piffa upp min lägenhet med paljettband och glitterband på dörrhandtag, skåpsluckor och spisfronten. Det har jag aldrig tänkt på, men det blev ju otroligt snyggt!
 
Och vem kunde ana att man kunde fixa en trendig dukning med hjälp av en bunt blixtlås? Här finns anledning till förnyelse på många plan!
 

Det blev inga gummistövlar!

Det blev en ny järnstekpanna i stället! Så det kan gå! Då har jag köpt både en järngryta och en järnstekpanna den här veckan! Nu gäller det att hitta på roliga maträtter att laga till där också!
 

Cell Block Tango - i Disneyversion

Ni som har sett musikalen Chicago känner nog igen låten där ett gäng fängslade kvinnor berättar om varför de sitter inspärrade. Jag hittade en Disneyversion av den låten, och är ganska imponerad av hur de har fått till det.
 

Avskavt nagellack

I går när jag skulle göra mig i ordning till midsommarfesten plockade jag ihop allt jag skulle ha med mig och lade fram allt jag skulle ha på mig. När jag var helt färdig kom jag på att jag hade glömt att måla mina avskavda naglar, så de såg rätt bedrövliga ut. Men så tänkte jag på det gamla ordspråket "Om du går snabbt och ser glad ut ser ingen att du är ful" (eller vad det nu var ingen skulle se - kanske trasiga strumpor eller något - plötsligt känns det där med ful lite väl hårt).
Så jag tänkte att om jag viftar mycket med händerna och ser glad ut kommer ingen att se de fläckvis ofärgade naglarna, utan de kommer bara att tänka på det trevliga samtalet.
Nu vet jag inte hur det gick. Jag tänkte inte på att vifta med händerna hela tiden. Glömde kanske bort att se oavbrutet glad ut också. Så det kanske var några som såg de avskavda naglarna!
Men  andra sidan - vad är det värsta som kan hända? Att de lite krasst konstaterar att jag hade behövt lite mer nagellack för att se presentabel ut. Och det kan jag leva med!
 

Nu ska här planeras!

 
Åh, det kan bli nya raggsockor till nästa midsommar! Och blir det en lite större vinst kan det ju bli en liten stuga någonstans! Blir vinsten ännu större kan det bli en stor fest i den lilla stugan! Och blir det en jättevinst blir det fest lite då och då i lilla stugan!
Och nya raggsockor till varje midsommar!
 
 
 

Nu kommer finvädret snart...

...för jag ska strax gå iväg och köpa nya gummistövlar! Jag kastade mina gummistövlar när jag flyttade för ett halvår sedan, och jag har glömt att köpa nya.
Nu känner jag ett stort behov av stövlar som inte är alltför fula, och som man även kan använda på långvandringar, friluftsdagar, båtresor, fjällturer, stadspromenader i regn, trädgårdsarbete - det vill säga de måste vara bekväma helt utan skavsårstendenser och samtidigt måste de vara både lätta och se bra ut. Om det inte finns stövlar som uppfyller allt det kan jag ta bort att de måste se bra ut. Jag kan stå ut med att de är lite fula om de är riktigt bekväma.
 
Vilken inställning till gummistövlar har ni?

Vilken ära!

Jag blev väldigt glad och rörd när jag fick ett meddelande från en kompis som berättade att en liten nykläckt kyckling hade kommit på villovägar, men den hittades i tid när den stod och pep lite ynkligt under en buske. Och sen fick den namnet Fia! Vilken ära! Jag tror aldrig att någon har döpt ett djur efter mig tidigare! Nu blir det spännande att se om min namne blir en höna eller tupp!
 

Liten skrutt på villovägar

En liten dunboll låg och tryckte på kajkanten, och så pep den lite och började vandra fram och tillbaka längs kanten. Det är ju många fågelungar som hamnar lite galet vid första flygturen, och det brukar ordna sig, men den här verkade inte ha några föräldrar i närheten, så jag tror att det är stor risk att något glupskt djur sväljer den i en munsbit.
 

Kulturhuset

Det här har alltid varit en favoritplats för mig. Det finns alltid något att titta på, lyssna på, lukta på, känna på och fundera över på Kulturhuset. Utställningar, bibliotek, flera små fik, lekrum för barnen, en stor cd- och filmavdelning och teaterscener. Jag tycker att det är underbart att stanna till här och köpa en kopp rättvisemärkt kaffe och sitta och lyssna på sorlet och titta på människor. Här finns alla sorter! Fattiga, rika, trasiga, snobbiga, trötta, glada, olika hudfärger och olika åldrar. Rena rama skådespelet.
 

Niornas bal på slottet

Det var en magisk kväll, solig men lite kylig. Våra nior hade sina allra finaste kläder och soligaste leenden på sig. Nu ligger framtiden och väntar på dem!
 

En liten livlina

En av mina elever hade sytt ett mjukisdjur i slöjden, men han var inte jättesugen på att ta hem det, men det kändes nog inte alldeles rätt att kasta det heller...
Nu bor det lilla djuret på hyllan ovanför mitt skrivbord.

Inte i toppskick längre

 
Plötsligt upptäckte jag att blomman på mitt sängbord inte var så pigg och alert längre. 
 

Ny telefon

De senaste gångerna jag har bytt mobiltelefon under årens lopp har jag haft Samsung. Jag har tyckt om funktionerna, och när jag väl har fått rutin på hur allt funkar är jag lite lat, så jag har tyckt att det är bekvämt att hålla mig till samma fabrkat.
Mina barn har haft iPhone, och de har tjatat att jag också borde byta till ajjfån så att man kan ha smidiga grupper när man ska skicka massmeddelande, och andra goda skäl. Jag har dock varit konservativ och har hållit mig troget till Samsung. Men för bara några veckor sedan bestämde jag mig för att skaffa iPhone, för att det skulle ge mig så många möjligheter eftersom jag har mac-dator och iPad, så jag skulle få ett enhetligt system.
Sagt och gjort. Samma dag som jag bestämde mig ringde jag och pratade med Comviq och kunde gå och hämta mig nya telefon på Pressbyrån en kort stund senare.
Jag tycker att det är lite tråkigt att läsa instruktionsböcker och att installera nya prylar, så mobilen låg kvar i sin ask ett par dagar innan jag plockade upp den. Eftersom jag bytte fabrikat var jag tvungen att sitta och mata in alla viktiga telefonnummer, hämta alla appar jag brukar ha och så roade jag mig en lång stund med att hitta bra signaler för samtal, meddelanden, info om ändringar på bankkontot mm, så det tog sin lilla tid. Jag hatar att få repor på bildskärmar, så jag promenerade iväg för att hitta ett bra fodral som skulle skydda min lilla lur. De hade inga fodral som jag ville ha i någon av butikerna på Södermalm, så jag promenerade vidare genom Gamla Stan in till City för att hitta precis det jag ville ha. Till slut hittade jag ett snyggt fodral med lock (så att det ser ut som en liten skinnbok) i äkta skinn, ljusbrunt.
När jag kom hem satt jag och började stoppa in körkort och bankkort i de små facken i fodralet, men jag tyckte att det kändes klumpigt och var svårt att stänga ordentligt, så jag lade tillbaka alla kort i plånboken igen.
Tio dagar senare var jag på ett möte på en skola på Kungsholmen, och eftersom det var ett underbart väder promenerade jag hem genom stan, och när jag kom fram till Medborgarplatsen gick jag och köpte en fika och satte mig på en låg mur och pratade med min ena bror i telefonen.
När jag avslutade samtalet skulle jag lägga ner telefonen i facket i min väska igen, men innan jag gjorde det skulle jag ta en slurk av mitt kaffe innan det kallnade. Jag lade därför ner telefonen på min jacka som jag hade liggande mot benet, med min ryggsäck utanför jackan. Då kom en man och ville sälja en tidning till mig. Jag avböjde, och tackade artigt nej till tidningen, men han stod kvar och framhärdade. Jag upprepade mitt nej, men han stod kvar. Så gjorde han en gest som gjorde att jag en bråkdel av en sekund tittade i den riktingen som han markerade, och sedan tittade jag tillbaka igen, och då gick han sin väg. Då upptäckte jag att han hade dolt min telefon med sin tidning, och stulit den i skydd av tidningen.
När jag upptäckte att telefonen var borta, (efter bara några sekunder), var även mannen borta. Jag letade först febrilt och tänkte att telefonen kanske hade glidit ner mellan mellan plankor på bänken eller så, men när jag var helt säker på att han hade stulit den frågade jag personerna närmast om de hade sett vad han hade gjort. En man som satt strax intill mig erbjöd mig att få ringa till min telefon från hans, och jag visste inte om även han var en kumpan och de skulle kunna utnyttja det faktum att de fick mitt telefonnummer, eller om han var hederlig. Eftersom jag inte orkade misstänka hela världen, tackade jag ja och ringde mitt eget nummer. Då hade det alltså gått cirka tre minuter sedan stölden, och det var redan fixat så att jag fick signalen "numret kan ej nås för närvarande". Telefonen var alltså redan avstängd? Slaktad? Tömd på sim-kort? Överlämnad till nästa person i ligan så att det inte skulle gå att hitta eller spåra den?
Jag gick in till Medborgarplatsens bibliotek och bad att få låna telefon för att spärra numret och telefonen. Sedan gick jag till polisen och gjorde en stöldanmälan.
Det blir väldigt långrandigt om jag berättar alla detaljer, men tack vare polisanmälan och alla uppgifter på den tolv dagar gamla telefonen fick jag tillbaka nyvärde minus självrisk genom min hemförsäkring.

.
För ett par dagar sedan gick jag och köpte en ny, likadan telefon, och jag har fyllt på med telefonnummer vartefter jag har fått tag i mina vänner. Jag har dessutom hämtat alla appar igen, har aktiverat mobilt bank-id och swish igen, och har kopplat telefonen till samma iCloud som jag har till paddan och datorn.
Och jag har köpt ett nytt skinnfodral, tyvärr fanns det inte de snygga ljusbruna, utan det blev ett rosa den här gången.
.
Och så kan jag konstatera att jag är tacksam att jag inte hade körkort och bankkort i fodralet....

Sveriges nationaldag

Morgonen bjöd på regn och ganska kännbara vindar. Jag trotsade vädrets makter och tog en långpromenad för en frukostdejt med en god vän på ett charmigt fik på Södermalm. Sedan klarnade det upp och blev riktigt soligt och varmt, och då var det dags att fira födelsedag inom familjen. Sällan har "Ja må han leva sjungits så vackert" som denna dag!
Efter kalaset var det dags att promenera hem med sommarlöften i luften. Doften av syren bjöd på en föraning av sommardofter och ständigt ljumma vindar. Det är lika underbart varje år att upptäcka att det är varmt hela dygnet under några få förtrollade månader, då vi kan få en skymt av dansande älvor och klumpiga troll i skymningsdiset och gryningsdimman.
Trots all familjevärme och skönhet i naturen känner jag ett stort vemod över livets tillitsfyllda såpbubblor som lyfte och sprack, och andra bubblor som sprakade av färg, men aldrig steg, utan sprack innan de lyfte.