Intensivt...

Några dagars intensivt arbete med sista slitet inför betygsättning, två heldagar med fältarbete med hela årskurser av elever och hysterisk förberedelse av fyra dagars temaarbete samt skolans tjusiga Öppet hus gör at jag inte har hunnit skriva på ett par dagar. Kommer nog inte att hinna eller orka skriva i kväll heller, men sen kommer jag att ta mig an de sista uppdragen i utmaningen, och därefter är vi ett par stycken som har formulerat en egen utmaning som vi kommer att sätta igång med.
Nu är termosen fylld, likaså vattenflaskan och regnstället ligger i ryggsäcken, så nu åker jag ut till exkursionsplatsen med luppar, insektssugar och växt- och djurnycklar....

Utmaning dag 92: Something weird in your house

Det är ett par saker som är lite märkliga i mitt hus. Det första är att det finns ju trappor som reserv om hissen inte skulle funka. Men man kommer bara åt trapphuset en bit upp i huset. Nere på bottenvåningen vid hissen finns överhuvudtaget ingen dörr till trapphuset, utan dörren till trapporna finns bara utomhus, bredvid porten. Och man kan bara gå ut där efter att ha gått ned för trappor. Det går inte att gå in till trapphuset utifrån från bottenvåningen. Det är möjligt att fastighetsskötaren har en specialnyckel så att han/hon kan öppna dörren, men vi andra boende i huset kan inte komma in där.
Det andra som är märkligt är att det är ett 11-våningshus, men det ligger i en så brant bergssluttning så att det bara bor en familj per plan på de nedersta våningarna, och hos mig på nionde våningen finns det fem lägenheter. Men utanför min ytterdörr har jag en loftgång. I ena änden av loftgången kan man störta nio våningar ner mot stenläggningen utanför porten (och den skumma dörren :) ) och på den andra änden av loftgången är det marknivå! Där kan man väl verkligen tala om sluttningshus, eller hur?

Utmaning dag 91: Something that made you smile today

Det är fortfarande tidigt på morgonen, så jag har inte hunnit med särskilt mycket än, men jag plockade fram en sommarklänning från klädkammaren, och när jag såg några av kläderna som låg nerpackade där blev jag alldeles varm och log för mig själv när de påminde mig om roliga tillfällen.
Och när jag tittade igenom min kamera för att se hur bilderna från nattens fullmåne blev hittade jag några bilder som fick mig att skratta för mig själv. Det var bilder på arbetskamrater som försökte posera när jag skulle ta kort på dem.
 

Utmaning dag 90: Your current school photo

Marigt det här. Jag vill helst inte lägga ut uppgifter om vilken skola jag jobbar på, eftersom det finns en risk att det snabbt skulle spridas på skolan.
Jag får inte heller publicera foton på några elever.
Så här blir jag nog tvungen att stå över utmaningen.

Älska mig Bill

Där ute är det stormigt men här inne är det lugnt;
här fläktar inte minsta  lilla pust
Och där ute är det kyligt men här är allting varmt;
här  hettar det av trånad och av lust
Vad bryr vi oss om stormar på världens alla  hav
Här inne kan vi njuta tills skutan går i kvav

Älska mej,  Bill
Gör vad du vill
Kyss mej tills kaffet blir kallt
Du som är  man
gör vad du kan
Jag älskar dej mera än allt
Stanna hos mej, jag  vill vara din vän
Gå inte innan jag vaknar igen
Älska mej, Bill
Låt  tiden stå still
Du är mitt liv och mitt allt

Där ute faller regnet i  floder mot vårt tak
Här inne är det torrt i varje vrå
Och nattens djupa  mörker når inte in till oss
där lamporna och lyktorna står på
Vad rör oss livets skuggor eller händelsernas ström
Här inne kan vi leva som man  lever i en dröm

Älska mej, Bill
Gör vad du vill
Kyss mej tills  kaffet blir kallt
Du som är man
gör vad du kan
Jag älskar dej mera  än allt
Stanna hos mej, jag vill vara din vän
Gå inte innan jag vaknar  igen
Älska mej, Bill
Låt tiden stå still
Du är mitt liv och mitt  allt

Där utanför drar massan av trashankar förbi
Här inne finns det  bara du och jag
Och på gatorna hörs ropen mot våld och tyranni
Men här  inne är det tyst som i en grav
Så kom och låt oss sjunga som vi aldrig sjungit förr
Låt inte dom där ute få banka på vår dörr

Älska mej,  Bill
Gör vad du vill
Kyss mej tills kaffet blir kallt
Du som är  man
gör vad du kan
Jag älskar dej mera än allt
Stanna hos mej, jag  vill vara din vän
Gå inte innan jag vaknar igen
Älska mej, Bill
Låt  tiden stå still
Du är mitt liv och mitt allt
 
 

Utmaning dag 89: What´s in your fridge?

Just nu är kylskåpet inte mycket att skryta över. Det skramlar ganska tomt och ser ganska tråkigt ut. Jag plockar därför fram en gammal bild som föreställer en presentkorg som vi gav en arbetskamrat som just hade fått ett cancerbesked för några år sedan. Nu är han för övrigt friskförklarad!
 
 
Nu är det inte så många dagar kvar av utmaningen som både Mammselen, Tantmammamatte och jag har hoppat på. Jag börjar nästan tro att jag kommer att sakna mina dagliga uppdrag

Utmaning dag 88: Your bathroom

Jag har fotograferat mitt badrum, och har laddat över bilden till datorn, men plötsligt strejkar fotoprogrammet, så jag hoppas att jag kan lägga ut en bild i morgon i stället.
Badrummet är nyrenoverat och känns väldigt fräscht. Vitkaklade väggar och stora stenplattor på golvet. Ny duschhörna med glasdörrar och en praktisk badrumsmöbel med stora förvaringslådor. Dessutom finns det fönster, så det går att vädra ut fukt (och lukt) vid behov.
 
 
Uppdatering: Här kommer ett foto från badrummet
 

Händelse i korridoren igår...

 
En liten lågstadieflicka kom fram till mig och såg alldeles skärrad ut igår. Med darrande röst sa hon:
- Det var en humla som flög på mig!
Och så pekade hon på golvet en bit därifrån där en liten geting låg och sprattlade. Jag gick dit och plockade väldigt försiktigt upp den lille vännen, och så sa jag till flickan:
- Den här kan vi ge till den köttätande växten inne på no:n! Vill du se den växten?
Jag tyckte att jag log ett vänligt och inbjudande leende, men den lilla flickan tittade på mig som om jag var ett farligt monster och efter en sekunds tvekan rusade hon därifrån.
Jag förstod att jag borde ha kallat växten för "insektsätande växt". Och så inser jag att hon kommer att fasa för no-institutionen i framtiden.
 
Jag, igår...
 

Utmaning dag 87: Something you hold dear to your heart

Fågelkvitter. Solglitter. Gnistrande snö. Blå himmel. Sus i lövträd. Ett dopp i den blå böljan. Barnaskratt. Gott te. Mina nära och kära. Att åka båt. Doften av tvätt som har torkat utomhus i vinden. Känslan att gå barfota på en sandstrand. Vacker musik. Smultron på ett strå. Känslan att sitta i lä och njuta av solen en gnistrande vacker vinterdag. En god bok. Tillfredsställelsen av att ha utfört ett gott arbete. Skapande verksamhet. Det stillsamma klirret från besticken mot tallrikarna hos några som äter utomhus i närheten. Doft av fräscha örter och kryddor. Tillit. Närhet. Vacker konst. 
Men viktigast av allt - jag är tacksam över att ha haft tur att få ett positivt sinnelag så att jag oftast ser på livet från den ljusa sidan, och jag är tacksam över att ha fått förmågan att uppskatta även småsaker i tillvaron. Jag är glad att jag kan njuta av det vackra glittret av solstrålar i en vattendroppe och bli glad av ett hjärtligt skratt på stan. Då blir det så lätt att känna sig rik!

Utmaning dag 86: Something your mother bought you

Min mamma fanns alltid redo att diskret stötta och hjälpa till med vad det än kunde vara för bekymmer som dök upp. Hon visade alltid stor omsorg och både sydde, stickade och köpte kläder till både vuxna och barn, utan att förvänta sig något i gengäld.
Jag fick mina barn när jag var så ung att jag inte hade hunnit utbilda mig färdigt. När jag skulle ta mina sista poäng för att få min examen begärde min mamma partiell tjänstledighet under nästan en hel termin, så en till två dagar i veckan kom hon hem till mig och övertog pysslet med blöjor och välling och byggklossar, och jag åkte till Universitetet och fördjupade mig i naturvetenskapliga mysterier. När jag äntligen stod festklädd med examensbeviset i min hand var jag lika lycklig över att ha lyckats genomföra studierna mot alla odds som jag var tacksam över alla som hade hjälpt, peppat och stöttat.
 
Om man nu ska ta lite mer jordnära saker så vet jag att hon köpte några jättefina bestick som vi sedan förgäves letade fler av.

Att vara barnvakt...

Jag var barnvakt igår, till en liten skrutta på tio månader. Vi tillbringade cirka fyra timmar tillsammans, och jag var fullt sysselsatt med att vrida gå-vagnen åt rätt håll igen när hon hade fastnat i ett hörn, och jag vågade inte titta bort ens bråkdelen av en sekund när hon åt knäckbröd eller små päronbitar. Jag repeterade Heimlich manöver tyst för mig själv om och om igen, för jag var mån om att komma ihåg exakt hur man gör på små barn. Då ska man ju inte trycka till runt midjan och klämma ihop mellangärdet, utan man ska knacka lite fint på ryggen.
Nu slapp jag tack och lov att tillämpa några som helst hjälpinsatser, för allt funkade som det skulle. Den lilla tösen tuggade och blötte upp knäckebrödet så att det var en sladdrig massa innan hon svalde det, och päronet var bearbetat ned till sockerarter och stärkelse innan det slank ner i hennes matsmältningssystem. Hon åt även en liten tiomånadersfestmeny bestående av en burk med blekt grågrönbrun sladdrig klegga som huvudrätt och en lite ljusare sladdrig fruktklegga som efterrätt. Efter maten kasade hon muntert jollrande runt i rummet lite medan jag återställde barnstolen, matbordet, haklappen, mina händer och diskbänken i presentabelt skick igen.
Hennes nästa punkt på schemat var att krypa in under köksbordet och med hjälp av köksstolar resa sig upp så att hon dunkade i bordsytans undersida lite lätt med sin huvudsvål. Där stod hon, djupt koncentrerad, alldeles högröd i ansiktet och stånkade intensivt en stund. Jag tyckte givetvis att det var jättegulligt, och sa med löjlig röst:
- Men åh, har du bajsat lite? Vad bra!  Då ska vi gå och tvätta rumpan på dig!
 
Jag erkänner att jag behandlar människor olika. Om en medelålders man hade vinglat runt på svajiga ben, och därefter hade ställt sig mitt i rummet och stånkat och gjort på sig skulle jag absolut inte ha tyckt att det var gulligt! Och jag skulle definitivt inte ha erbjudit mig att tvätta hans rumpa!
 
Nu kände jag att det var ett stort ansvar att vara barnvakt, så jag upprättade för säkerhets skull ett besiktingsprotokoll att överlämna till föräldrarna:
 
 

Utmaning dag 85: Something pink

I dagens utmaning ska man visa eller berätta om något rosa. Jag har alltid gillat rosa och har haft ett antal kameror, mobiler, mp3-spelare, pennor, block mm som är vackert rosafärgade. Jag bläddrade lite bland gamla bilder och hittade mycket riktigt en hel del rosa föremål. Men det här var den sötaste rosa bilden:
 

Fototriss: Ätbart

Veckans tema på fototrissen är "ätbart". Här kommer mina bilder på temat:
 
 

Utmaning dag 84: Your fave pair of shorts

Det här var desto svårare. Just nu har jag inga shorts jag tycker riktigt bra om. Jag hade flera par supersköna shorts förra sommaren, och när hösten kom insåg jag att de var så tunnslitna och urtvättade att de inte skulle hålla en säsong till, så jag kastade dem i stället för att vinterförvara dem.
Så just nu har jag ett par knallrosa shorts i bomull på mig. De är hela och rena, men saknar något för att kunna bli favoriter. Det kanske tar ett tag, man kanske måste gå in shorts på samma sätt som man gör med skor.
 
 

Utmaning dag 83: The moon tonight

Nu har jag tyvärr tappat ett par dagar igen. Ibland blir det så hiskeligt ont om tid, så det är stört omöjligt att hinna något annat än att äta, sova, jobba. Så jag får väl lägga in det här som gårdagens utmaning.
Så här såg månen ut i går när jag tittade ut från balkongen:
Samtidigt såg solnedgången ut så här på andra sidan huset:
För den som undrar är den första sjön Albysjön och den andra sjön är Mälaren.
Jag älskar verkligen min utsikt!

Utmaning dag 82: The most embarrasing thing in your closet

Dagens utmaning är svår att besvara. Jag har inte så mycket pinsamheter i garderoben. Där har jag bara kläder. Inga spektakulära kläder alls. Kanske några fultrosor har blivit kvar trots mina rensningar, och de är kanske möjligen aningen pinsamma.
Längst in i hörnet har jag en låda med pärmar med viktiga papper. Och så har jag mina fototillbehör i en annan låda. Det är allt.
Önskar nästan att jag skulle ha fått imponera med en stor låda tjuvgods eller vulgära raffset eller hemliga S/M-leksaker. Men nej, jag kan inte imponera alls. Jag har inte ens rörigt i garderoben, utan allt hänger på galgar eller ligger hopvikt i små prydliga högar. Jag sprider inte heller smutsiga kläder omkring mig. Har aldrig gjort det, fast jag inte är särskilt ordentlig. Man kanske blir sån av att växa upp med en bullrig familj med fyra syskon och stort umgänge. Då gäller det att hålla ordning på sina saker. Jag är även ganska ordningsam med mina skor och vårdar dem omsorgsfullt. Putsar och fixar och sular om.
I kontrast till ordningen när det gäller skor och kläder så har jag en ful och svår ovana att spara på för många böcker, tidningar, tidningsurklipp, papper, bilder. Jag försöker sortera i hyllor, askar, tidskiftsamlare, pärmar mm, men ändå upptäcker jag att det med jämna mellanrum har blivit för mycket igen. Och då måste jag rensa. Ofta börjar jag med beslutsam energi och sorterar, rensar och kastar, men så hittar jag alltid något roligt som jag har glömt bort att jag hade, och så läser jag artikeln eller vad det nu är och spar den i alla fall. Och när jag har börjat spara saker bleknar min beslutsamhet och jag spar mer än jag borde. Till nästa rensning. Som går till på samma sätt...
Nu är det inte så himla många dagar kvar i 100-dagarsutmaningen, men titta även vad Mammselen  och Tantmammamatte    Zatharina  har skrivit.
 

Utmaning dag 81: Something you baked

Det där med bakning har gått i vågor. Ibland har jag haft en period när jag har bakat en massa bullar och matbröd hela tiden, och jag har fått rutin på det så att det inte har känts besvärligt alls, utan det har flutit smidigt i vardagsbestyret. Men andra perioder har jag kanske bakat någon gång ibland och då har jag tyckt att det har varit besvärligt och har tagit en massa tid.
Ganska ofta har vi i familjen bakat inför skolloppisar och terminsavslutningar på fritidsaktiviteter. Jag har dessutom bakat när det har varit dags för mig att ha med fikabröd till personalmötet. Nästa vecka är det dags för mig att ha med personalfika, så då blir det bakdag för mig. Annars har jag bakat väldigt lite de senaste åren.
Men jag ska dela med mig av ett recept på tekakor som var favoritbröd hos mina tjejer:
 
TEKAKOR 40 st
 
8 dl havregryn
1 l lättmjölk
175 g margarin
75 g jäst
1/2 dl socker
1 tsk salt
ca 2 lit vetemjöl
 
Låt havregrynen svälla ett par tim eller över natten i mjölken.
Smält matfettet. Häll ner i havregrynsmassan.
Lös upp jästen i lite av vätskan.
Blanda i torra ingredienser.
Jäs ca 20 min
Knåda, kavla ut, ca 10 cm diameter
Jäs 30 min på plåt
225 grader mitt i ugnen 10 min
 
Låt svalna på galler.
 
Jättegott bröd som inte var så krångligt att baka.
Fast innan jag plockade fram receptet nu hade jag för mig att jag förberedde allt på kvällen, så att bröden stod och jäste långsamt på plåt i kylskåpet över natten, och att jag bara plockade fram dem och gräddade på morgonen. Men minnet sviker mig alltså!

Utmaning dag 80: Your fave childhood movie

Tänk vad dagarna rullar på! Nu är det dags för den 80:e utmaningen. Och då ska jag berätta om min barndoms favoritfilm. Det blir verkligen svårt! Jag älskade film, och tittade på roliga filmer både på TV och bio. Jag tyckte att det var så himla roligt med film att jag blev medlem i en lokal förening som kallade sig "Filmstudion" när jag gick i högstadiet. Då köpte man säsongskort och fick titta på ett antal filmer tillsammans med andra filmentusiaster. Innan filmen startades var det alltid någon cineast som berättade lite kuriosa om den aktuella filmen. Det kunde handla om regissören, manusförfattaren, något spektakulärt i samband med inspelningen, någon av skådespelarna, något om dräkterna, filmmusiken eller något annat som var värt att berätta.
Jag lyckades på något sätt få biljetter till urpremiärer och pressvisningar av filmer flera gånger, och då var det extra kul att gå runt och frottera sig med filmfolk, journalister, fotografer, skådisar och andra kändisar. 
 
Några filmer har jag sett många gånger, ibland fast de inte var så himla bra, för det kunde vara en speciell scen som fick mig att skratta eller gråta extra mycket.
Några filmer gick jag och såg efter att ha läst översvallande recensioner i kulturspalterna. Det var kanske inte alltid filmer som passade en ganska flamsig tjej i yngre tonåren, så jag tittade och tittade, men tyckte att det var långtråkigt och obegripligt. Jag gissar att samma filmer skulle ge mig betydligt mer idag, när jag har fyllt på livets ryggsäck lite mer och tolkar händelser och uttryck på ett annat sätt.
Precis när filmen "Moulin Rouge" kom gick jag och tittade på den tillsammans med en kompis. Vi skulle egentligen gå och se en annan film, men hamnade på "Moulin Rouge" av en slump, för att slippa sitta och vänta i över en timme tills "vår" film skulle börja. Och så kom den färgstarka, roliga, gripande, humoristiska filmen med massor av fantastiska kläder, musik, roliga människor och ett högt tempo. Jag satt och njöt och blev totalfylld av energi medan min kompis inte alls tycket om filmen. Efter det har jag sett "Moulin Rouge" många gånger, och jag tycker att den är lika bra varje gång! 
 
Kanske, kanske ändå att min favoritfilm är "Leon". Den såg jag ju inte som barn, förstås, men jag tycker att den filmen är så otroligt bra. Så tvära kast mellan det hårdaste, brutalaste man kan tänka sig, och en liten flicka som på något konstigt sätt bevarar sin oskuldsfulla personlighet. Har ni inte sett den än rekommenderar jag er att göra det!
 
Lite andra filmtips:
Svart fjäril (Papillon Noir) med Eric Cantona. Spännande film med bra avslut. Härliga rollkaraktärer och bra miljöskildring.
 
Mördande konkurrens (Le Couperet) - spännande och humoristisk thriller med José Garcia i huvudrollen. Roliga scener där Garcia samtidigt är kallblodig och brutal men ändå en total antihjälte. Mycket bra film.
 
Finnjävlar (Häjyt) En film som med mycket självdistans visar det finska kynnet. Roliga karaktärer och lite absurda scener.
 
Forrest Gump - Tom Hanks i en film som kanske inte behöver så mycket presentation. Rolig, charmig feel good-film för er som ännu inte har sett den.
 
Das Boot: Konstigt att en film om en u-båt kan bli så gripande. Spännande, sorglig och tänkvärd. När jag såg den första gången tyckte jag att den var mördande tråkig, mest för att jag hatade alla filmer som skildrade världskrigen, men när jag har sett den igen har jag fängslats av hur de måste ha känt det i sin lilla konservburk.
 
Moulin Rouge. Tio år gammal film som håller än. Nicole Kidman och Ewan McGregor. Gjord av mästaren Baz Luhrmann, som just har släppt sin nya film.
 
Pojken i randig pyjamas - så fruktansvärt gripande, sorglig och vacker film. Visar på krigets vansinne på ett mästerligt och lågmält sätt. Jösses vad man gråter när man ser den! Den handlar om två små pojkar som lär känna varandra på var sin sida om ett stängsel. Den ena är tysk, son till en hög militär, och den andra är en liten judepojke som lever i ett arbetsläger. Den är så stark att jag känner ett hugg i själen bara för att jag skriver om den. Jag visade den för mina nior förra året, och de var alldeles tagna av filmen.
 
Himmel över Berlin - En väldigt skruvad menlågmäld och vacker film (Bruno Ganz har huvudrollen) om en ängel som betraktar Berlin. Eftersom han blir så förälskad i en vacker kvinna byter han bort sitt eviga liv som ängel för att få komma henne nära. Jättefin film, men man kan inte ha förväntningar att det ska likna Amerikanska showfilmer. Häftiga effekter med svart/vitt och färgscener.
 
Sova med fienden - Julia Roberts gör som vanligt en fantastisk rolltolkning när hon spelar en kvinna som flyr från sin psykopat till make, och byter karaktär och gömmer sig med ny identitet. Gammal film som håller än.
 
The last king of Scotland - spännande film om en nyexaminerad skotsk läkare som vill se sig om i världen, och hamnar hos Idi Amin i Uganda. Där blir han snabbt Amins favorit. Annorlunda och tänkvärd film som visar hur dubbelbottnade karaktärer kan vara. Filmen har några år på nacken, men är ändå sevärd.
 
Deer Hunter - Film från 1978, men den är sevärd för att Robert de Niro är så fantastiskt snygg. Han har åldrats med stil, men här var han totalt oemotståndlig! Filmen är bitvis både skrämmande och våldsam, men hur ska man kunna skildra Vietnamkriget på annat sätt? Sorglig film som visar hur grymt och meningslöst det är med krig, och vad som händer med själen hos människorna som tvingats leva med fasorna.
 
Kommissarie Späck - Visserligen förekommer en del brutala och råa scener här, men det är så galet och parodiskt att det bara blir komiskt. Det är en ren komedi, parodi på alla snutfilmer. Galet rolig med tokiga scener, roliga repliker och skådespelare med glimen i ögat.
 
Amelie från Montmartre - Om ni ser den här filmen känner ni säkert igen Audrey Tatou, sopm spelar huvudrollen. Det är en fransk film, lite crazy och mycket rolig. Audrey Tatou är mästare på att använda sitt minspel för att visa känslor, driva handling framåt eller helt enkelt bara vara rolig. Film som man blir glad av!
 
Micmacs - även detta är en fransk rolig film som man skrattar gott åt och blir glad av. Samma regissör som förra filmen. Roliga personer, en totalt galen handling och högt tempo. Mycket rolig!!
 
Mannen utan minne - finsk film som handlar om en man som ska åka till Helsingfors och söka jobb. Då blir han brutalt rånad och svårt misshandlad och förlorar alla sina ägodelar men även sitt minne. Filmen beskrivs så här: "Utan namn och identitet måste han börja om sitt liv från början. Han hamnar i stadens utkant, där han bosätter sig bland dess mindre bemedlade invånare. Under sina trevande försök att hitta tillbaka till livet möter han stor medmänsklighet och den stora kärleken. En berättelse om livets storhet." Filmen har den typiska, lite kärva tonen som ofta finns i finska filmer och böcker.
 
This is England - film från 2008 som handlar om Margaret Thatchers Storbritannien 1983.Handlingen utspelar sig i den grå arbetarstaden som engelska filmer ofta visar så bra (tex i Billy Elliot)  Tolvårige Shaun har sommarlov, och får nya kompisar i ett skinnskallegäng. Gänget splittras så småningom i två delar: ett musikälskande skin-gäng och ett rasistgäng. Shaun måste bestämma sig för vilken sida han vill välja.
Fin skildring och starka skådespelarinsatser.
 
Korpen flyger - isländsk film. Spännande äventyrsfilm om vikingatidens Island. Rå, brutal, men ändå fängslande. Man måste vara på rätt humör när man ser den, annars blir den bara långtråkig.
 
Ali Zaoua - jättefin film om ett gäng gatupojkar i Marocko. En av pojkarna hoppas på att bli sjökapten, men han dör olyckligtvis, och hans kompisar försöker ordna en värdig begravning åt honom. Fantastisk film!
 
 
OK! Det här var min lista på filmer som kanske inte står längst fram i videobutikerna, men det känns roligt att ge förslag på filmer som är lite ovanliga för storfilmerna får ju marknadsföring så att det räcker och blir över!!

Idag släpper Agneta Fältskog sin nya platta

Det blir spännande att se om den blir en storsäljare. Jag är alltid lika imponerad av hennes lågmälda och vänliga framtoning. Hon är professionell och vet precis hur duktig och begåvad hon är, samtidigt som hon kan berätta om sin skörhet och sin olust att hamna alltför mycket i rampljuset.
Titta gärna på intervjun Skavlan gjorde med henne. Hon är så avspänd och vänlig, samtidigt som hon tydligt markerar gränsen för sitt privatliv. Intervjun är även sympatisk för hon får tillfälle att vara personlig och ganska rolig, men ändå får hon ha sitt privatliv i fred.
Men jag kommer absolut att köpa plattan.
 

Alldeles fantastiskt!

När jag såg det här blev jag alldeles tagen. Förstår inte hur de lyckas få till hela sin vackra historia.
 

Utmaning dag 79: A ticket from somewhere you´ve been

Dagens utmaning är att visa en biljett från någonstans jag har varit. Förr brukade jag alltid spara alla biljetter och klistra in i en vacker bok där jag skrev ner små minnesanteckningar som en personlig reseskildring, och kanske något foto från själva resan. Det kunde även vara kvitton från restauranger, roliga broschyrer, fina vykort, en pressad blomma eller något annat som skulle vara ett fint minne från resan. 
Men de senaste åren har jag av olika skäl bestämt mig för att rensa bort en massa saker som man bara bär med sig från det ena förrådet till det andra, så numera bär jag alla mina minnen i mitt hjärta. Där ryms en massa roliga minnen fint sorterade!

Fototriss: Grön

Temat på Fototrissen den här veckan är "Grön". Den här veckan är det även en tävling på Fototrissen där man kan vinna en övernattning på Castanea vandrarhem.
 
Här kommer mina bidrag på temat "Grön"
 
 
 
Jag älskar den gröna färgen på limefrukt. Jag älskar även smaken, tycker nästan att det är godare än citron.
 
 
Nästan självlysande grön mot den knallblå himlen!
 
 
 
På väg hem från affären såg jag den grönaste bil jag någonsin har sett!!

Utmaning dag 78: Your sunglasses

Det är ju ett elände att vara närsynt när det blir dags för solglasögon. Antingen ska man ha sina vanliga glasögon på och vara skarpsynt, men besvärad av bländande sol, eller så tar man på solglasögon och har ett behagligt filter för ögonen, men ser omvärlden i ett oskarpt töcken. För ganska många år sedan kom de första små solglasögonen som var möjliga att klicka fast på de vanliga glasögonen. Det fanns ett litet gångjärn på dem, så man kunde fälla upp dem om man inte ville ha själva solskyddet för stunden. Jag lärde mig aldrig trivas med den modellen, utan fortsatte med mitt växlande mellan god synskärpa och en diffus, men solfiltrerad värld.
Det finns även modeller som är så stora att de liksom omsluter de ordinarie glasögonen, så att man ser ut som Greta Garbo ungefär när man har dem. Jag har aldrig haft såna, men jag har lånat vid något tillfälle och har kunnat konstatera att de är bekväma. 
Men mina favoriter är den sorten som hakas fast på de ordinarie glasögonen, helt storleksanpassade. Jag tycker att detär en suverän uppfinning!

Utmaning dag 77: The last thing you bought

Jag har inte varit så köpsugen den senaste tiden. När jag har gått runt och letat nya vårkläder har jag inte hittat något som känns helt bra, så då har jag låtit bli och plockar fram mina gamla vanliga kläder ur garderoben istället. Och jag har inte köpt något i kameraväg på väldigt länge, även om jag är sugen på ett häftigt zoomobjektiv till min kamera. 
Fast jag har köpt en ny vårkappa och lite nya hårspännen. Och så har jag köpt en liten söt, tunn guldkedja med ett litet hjärta som doppresent. Det var nog det senaste jag köpte!
 
Det här var alltså uppdrag nummer 77 i utmaningen som både Mammselen och jag har hoppat på.

Utmaning dag 76: Something that annoys you

Jag har turen att ha ett stort tålamod som gör att jag inte går och retar upp mig på småsaker i tid och otid. Om det är något som stör mig eller irriterar mig brukar jag nästan alltid ta upp det med den skyldiga personen omedelbart, och sedan kan jag lämna det bakom mig, eller så inser jag att jag inte kan göra något åt det, och även då lämnar jag det bakom mig. Men det finns några saker som irriterar mig oerhört och det är:
 
1. När folk står och röker precis innan de ska kliva på en buss, så att de drar i sig röken från det sista blosset precis utanför bussen, men blåser ut den när de har klivit in i fordonet. Det är vidrigt! Jag tror inte att folk som röker är medvetna om hur förskräckligt illa det luktar om tobaksrök, och helst då i ett fordon där man ska färdas ett tag och vill slippa bli åksjuk. 
2. Någon på mitt jobb som efter att ha brukat toaletten (till nummer två) inte kan använda toaborsten och återställa porslinet till ett anständigt skick så att nästa besökare slipper äcklas av den ofräscha känslan.
3. Även detta gäller mitt jobb. Vi har tydligen en grupp vuxna människor där som på fullt allvar tror att kladdiga kaffekoppar av sig själva lättar från diskhon och flyger in i diskmaskinen och efter avslutat diskprogram hoppar upp och ställer sig i skåpet igen, redo för en ny fikastund. Jag vägrar att sätta upp "Din mamma jobbar inte här"-skyltar, men är sugen på att göra en instruktionsfilm om hur man diskar en kaffekopp.
4. Folk som tydligen inte vet vad sekretess innebär. Det borde vara en självklarhet att inte sitta och prata om integritetskänsliga uppgifter på olämpliga platser och nämna personer vid namn, samt även krydda berättelsen med lite ovidkommande smaskiga detaljer om personen/familjen ifråga.
5. Oprofessionella chefer som vänder kappan efter vinden, och personer som utnyttjar denna svaghet för egen vinning.
6. Insikten att en massa goda saker innehåller kalorier som liksom kryper under skinnet på en...
7. Min lilla ängel som står på den ena axeln och ständigt förmanar mig att vara plikttrogen och genomföra alla viktiga måsten innan jag hänger mig åt mer lättsamma tidsfördriv som den lilla djävulen på den andra axeln försöker locka med.
8. Att det inte finns en snabbare metod att förflytta sig så att man lättare hinner träffa alla nära och kära. Nu tar transporterna så rusikigt lång tid.
9. Att det finns så sjuka människor som gör att vi andra ska gå och vara rädda för att gå i mörker, på parkvägar och på ensliga platser. Det är så sjukt!
10. Att Keso är så äckligt!

Utmaningen i sin helhet igen

Eftersom jag hoppas att det ska vara fler som antar utmaningen kommer listan igen här:
 

Du ska under 100 dagar skapa ett inlägg per dag med följande rubriker:
 
Day 1 Upload a picture of yourself & 7 facts most people don't know about you.
Day 2 Your best friend.
Day 3 Someone that inspires you.
Day 4 Your favorite food.
Day 5 Your best photo face.
Day 6 Your idol.
Day 7 Fave singer, musician, band, etc.
Day 8 Celebrity crush.
Day 9 Your favorite drink.
Day 10 Your favorite movie
Day 11 Dream job.
Day 12 Fave actor/actress.
Day 13 Favorite T.V show. (picture of a scene or the cast)
Day 14 Someone you miss.
Day 15 Favorite color.
Day 16 Pet/Fave animal.
Day 17 Fave sport or sport team.
Day 18 Fave Holiday.
Day 19 A picture of what you did today.
Day 20 Someone that makes you smile.
Day 21 Fave talk show host.
Day 22 Fave clothing store/brand.
Day 23 Something that frightens you.
Day 24 Fave restaurant
Day 25 Fave Jersey Shore cast member. (Or fave reality TV show celeb)
Day 26 A picture of you & your closest family member.
Day 27 Something you can't leave home without.
Day 28 Celeb look-a-like. (Or if you don't have one then do a celeb you wish you could look like.)
Day 29 Your zodiac sign.
Day 30 Fave tattoo/tattoo you want.
Day 31 Your first true love. ♥
Day 32 Something/someone that means everything to you.
Day 33 Your car/dream car.
Day 34 Somewhere you would like to travel to.
Day 35 Family vacation memory.
Day 36 Something you would like to achieve/do before you die.
Day 37 A picture of your parents/grandparents.
Day 38 Something you hate.
Day 39 Something you love.
Day 40 A fave hobby.
Day 41 Your best feature.
Day 42 Your worst feature.
Day 43 Fave candy.
Day 44 Fave cartoon.
Day 45 A picture of you on Facebook.
Day 46 Your dream home
Day 47 Fave childhood toy.
Day 48 Fave superhero.
Day 49 Fave fast food restaurant.
Day 50 Fave social website logo. (Facebook, Myspace, Twitter, etc.)
Day 51 Your New Years (2011)
Day 52 - A picture of yourself celebrating for getting this far
Day 53 - The last thing you bought
Day 54 - A picture of yourself from middle school
Day 55 - What you´re wearing today
Day 56 - A drawing of your favorite cartoon character
Day 57 - Everything inside your purse/backpack/wallet
Day 58 - Your favorite animal
Day 59 - Your most used electronic device
Day 60 - Last movie you watched
Day 61 - School class picture
Day 62 - Last place you traveled to
Day 63 - Sports awards
Day 64 - Favorite childhood book
Day 65 - A picture of you and your best riend
Day 66 - A picture in your room
Day 67 - Something Green
Day 68 - A magazine you like
Day 69 - Something Red
Day 70 - Something you borrowed from someone else
Day 71 - A picture of your favorite piece of jewelry
Day 72 - A stuffed animal
Day 73 - Your lunch
Day 74 - Something you found under your bed
Day 75 - You and a friend
Day 76 - Something that annoys you
Day 77 - The last thing that you bought
Day 78 - Your sunglasses
Day 79 - A ticket from somewhere you've been
Day 80 - Your favorite childhood movie
Day 81 - Something you baked
Day 82 - The most embarrassing thing in your closet
Day 83 - The moon tonight.
Day 84 - Your favorite pair of shorts
Day 85 - Something Pink
Day 86 - Something your mom bought you
Day 87 - Something you hold dear to your heart
Day 88 - Your bathroom
Day 89 - What's in your fridge?
Day 90 - Your current school photo
Day 91 - Something that made you smile today
Day 92 - Something weird in your house
Day 93 - The view from your bedroom window
Day 94 - What you´re doing right now
Day 95 - Something yellow
Day 96 - A place you went today
Day 97 - Something heart shaped
Day 98 - Your favorite nail polish color
Day 99 - Something that makes you feel accomplished
Day 100 - The final picture of yourself

Utmaning dag 75: You and a friend

När jag antog utmaningen att skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar, med en given rubrik för varje dag, kändes det som om det skulle hålla på i evigheter, men nu är det genomfört till 3/4. Mammselen har redan hunnit till dag 78. Hon har verkligen skött uppdraget och har inte missat en enda dag!
 
Dagens uppdrag "You and a friend" får lösas med en bild från förra våren, då J och jag som delar mentorskapet för en klass åkte med förra årets nior till Gotland. På bilden sitter vi och njuter för fullt, med ett gäng glada, självgående elever som har det bra i största allmänhet. Kan ni se att vi sitter där och får lön?
Klicka på bilden så blir den lite större

Utmaning dag 74: Something you found under your bed

Jag har funderat på dagens uppdrag: Något du har hittat under sängen. Jag kan inte påminna mig att jag har hittat något annat än dammråttor och en och annan förlupen strumpa under min säng.
Ett tag funderade jag på om jag skulle ändra tolkningen av rubriken och avslöja vad min syrra hade gömt under en möbel en gång i tiden. Vi hade nämligen köpt en gammaldags skolbänk på auktion, den typen av skolbänk som hade en liten lucka för pennor och bläckhorn längst fram, och själva bänklocket var egentligen sluttande, men kunde bli plant med hjälp av en liten träkloss som man kunde fälla upp under locket. Bänken och sitsen satt ihop. Det var en mycket charmig möbel som vår mamma med stolthet släpade hem och målade vackert ljusgul så att syrran skulle kunna sitta och leka gammaldags skola i sitt (vårt) lekrum. Det var liksom ett heltäckande fast golv under bänk och sittdel, och det var under det heltäckande golvet som syrran hade skickat in spännande saker. En gång när jag städade och drog undan skolbänken för att dammsuga golvet hittade jag ett stort antal äppelskruttar, ett gäng halvätna mackor, några halvätna bullar och några skorpor under bänken. Men nej, det vore ju lite taskigt att skriva om det och avslöja syrrans matförråd...
Så jag får återgå till det där med under sängen, men göra en omtolkning av det hela. Jag skriver om vad jag var rädd för att hitta under sängen istället!
När jag var barn hade jag mycket livlig fantasi så jag var självklart ganska mörkrädd, eftersom alla tänkbara monster kröp fram ur de mörka hörnen så fort ljuset dämpades och min fantasi gick igång. Och av någon outgrundlig anledning var jag i flera år så ruskigt rädd för att det skulle krypa fram krokodiler under sängen. Jag kan inte begripa varför jag var så rädd för just krokodiler. Jag var därför tvungen att stoppa in fötterna innanför täcket, och ingen tå fick sticka ut och fresta en hungrig krokodil. Jag tyckte även att det var mycket läskigt om fötterna skulle råka sticka ut från sängkanten på något vis.
 Fast jag har aldrig hittat något monster under sängen.

Utmaning dag 73: A stuffed animal

Jag skiftade ju plats på två uppdrag för att det var lättare för mig att hitta ett uppstoppat djur på en måndag än på en söndag. Här kommer några små kamrater från klassrummet:
 
       
 
 
 
Åh, vad jag har haft problem med blogg.se i flera dagar! Det stänger ner "oväntat" lite då och då. Jag blir så otroligt irriterad!

Utmaning dag 72: Your lunch

Egentligen ska det vara "A stuffed animal" idag, men jag har helt enkelt bytt plats på två uppdrag. Det passa bättre med det uppstoppade djuret i morgon, på måndag. Jag menar, hur många har daglig tillgång till mängder av uppstoppade djur på sitt jobb? Där har vi no-lärare ett klart försprång.
 
Så idag blir det "Your lunch"
 
Vet inte riktigt vad det ska bli. Jag tror faktiskt att det lutar åt tonfisk. Stekta tonfiskfiléer med tunna hemgjorda pommes frites och en god creme fraichesås med paprikapulver och franska kryddörter. Och en sallad med lök, oliver och körsbärstomater. Till det franskt lantbröd och alldeles vanligt kranvatten. Intas i solen på den inglasade balkongen.
Jag tror att det kommer ett foto så småningom.

Utmaning dag 71: A picture of your fave piece of jewelry

Jag har några smycken som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kan ha fått smycket vid något speciellt tillfälle, eller av en speciell person, eller så är smycket så vackert att jag tycker väldigt mycket om det. Jag har nästan aldrig ringar eller armband på mig, däremot gärna örhängen och halsband. Det här halsbandet är ett av mina favoritsmycken. Det har jag haft på mig varje dag sedan jag fick det.
 
 

Utmaning dag 70: Something you borrowed from someone else

Dagens utmaning är att nämna något som man har lånat från någon annan. Jag försöker febrilt komma på något som jag har lånat, för jag är inte så förtjust i att låna saker. Jag är alltid så rädd att det ska gå sönder eller komma bort eller bli förstört på något sätt, så jag undviker verkligen att låna. Lånar hellre ut saker.
 
Det enda jag kommer på just nu är en tapetlinjal som jag har lånat av min äldsta dotter. Den har jag haft hemma hos mig i över ett år, men som tur är har jag inte haft sönder den.
 

Utmaning dag 69: Something red

Idag är utmaningen att visa något rött. Så då gör jag det:

God vegetarisk mat!

Vi mår alla bra av att äta vegetarisk kost, och det finns så himla många goda rätter. Här ska jag dela med mig av ett recept på en väldigt god, ganska kryddig gryta.
 
RÖD GRÖNSAKSCURRY
Förberedelser: 25 minuter
Tillagning totalt: 25-30 minuter
4 portioner
 
ingredienser:
1 msk olja
1 medelstor lök, hackad
1-2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
2 1/2 dl vatten
2 medelstora potatisar i tärningar
225 g blomkålsbuketter
rivet skal från 2 limefrukter
150 g långa gröna bönor, skurna i korta bitar
1/2 röd paprika, strimlad
10 färska minimajskolvar, delade på längden
1 msk grönpepparkorn, grovt hackade
1/2 dl (20 g) färska basilikablad, grovt hackade
2 msk fisksås (eventuellt)
1 msk limesaft
2 tsk brunt farinsocker
1 1/4 dl (15 g) färska korianderblad
 
1. Värm oljan i en stor wok eller stekpanna. Stek lök och currypasta under omrörning i 4 minuter på medelstark värme.
 
2. Tillsätt kokosmjölk och vatten, koka upp och låt sjuda utan lock i 5 minuter. Tillsätt potatis, blomkål och limeskal och sjud i 7 minuter, Tillsätt bönorna, majs och grönpeppar och koka i 5 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
 
3. Tillsätt basilika, eventuellt fisksås, limesaft och farinsocker. Strö över korianderblad. Servera med ris och gott bröd.
 
 
Väldigt gott! Passar som bjudrätt!

Apropå naturvetenskap...

Här kommer en 70-talstolkning av vår värld
 

Utmaning dag 68: A magazine you like

Jag har varit en hängiven läsare av Allt i Hemmet sedan jag var tio-tolv år och min äldste bror började jobba med en egen ungdomsspalt i Teknikens Värld. Eftersom det var på Åhlen&Åkerlunds förlag fick han regelbundet ta med sig tidningar hem. Och jag lusläste Allt i Hemmet. Jag var otroligt rädd om mina tidningar och sparade dem, utan ett hundöra, i sorterade årgångar. De årgångarna blev till stora travar tillsammans med andra heminredningstidningar som jag också samlade på. Eftersom jag har flyttat mer än en nomad i mitt liv har jag mer än en gång kastat eller skänkt bort mina samlade tidningar. Kanske tur att jag har flyttat så mycket, annars vet man inte hur det skulle ha sett ut i mina förråd.
Förutom olika sorters heminredningstidningar prenumererar jag även på Illustrerad Vetenskap (ett tag prenumererade jag dessutom på Illustrerad Historia). Jag tycker att det är så intressant med alla fina artiklar om olika nya och gamla rön.

Utmaning dag 67: Something green

Dagens utmaning är att visa något grönt
Först tänkte jag att min ytterdörr skulle få vara det gröna jag skulle visa:
Men sedan gick jag runt och letade efter andra gröna föremål, och då såg jag det enda krusbär som har vågat sig fram på busken på balkongen:
Men till slut bestämde jag mig att det får bli det friska gröna hos den ros jag fick av sossekvinnor för att ragga folk till dagens demonstration. Den står i en grön ölflaska, så den får representera grönt, även om själva rosen är väldigt röd:
 
Det är faktiskt väldigt roligt att försöka lösa de olika rubrikerna i utmaningen. Läs även vad Mammselen skriver.
Här följer hela listan på alla rubriker i utmaningen:
Day 1 Upload a picture of yourself & 7 facts most people don't know about you.
Day 2 Your best friend.
Day 3 Someone that inspires you.
Day 4 Your favorite food.
Day 5 Your best photo face.
Day 6 Your idol.
Day 7 Fave singer, musician, band, etc.
Day 8 Celebrity crush.
Day 9 Your favorite drink.
Day 10 Your favorite movie
Day 11 Dream job.
Day 12 Fave actor/actress.
Day 13 Favorite T.V show. (picture of a scene or the cast)
Day 14 Someone you miss.
Day 15 Favorite color.
Day 16 Pet/Fave animal.
Day 17 Fave sport or sport team.
Day 18 Fave Holiday.
Day 19 A picture of what you did today.
Day 20 Someone that makes you smile.
Day 21 Fave talk show host.
Day 22 Fave clothing store/brand.
Day 23 Something that frightens you.
Day 24 Fave restaurant
Day 25 Fave Jersey Shore cast member. (Or fave reality TV show celeb)
Day 26 A picture of you & your closest family member.
Day 27 Something you can't leave home without.
Day 28 Celeb look-a-like. (Or if you don't have one then do a celeb you wish you could look like.)
Day 29 Your zodiac sign.
Day 30 Fave tattoo/tattoo you want.
Day 31 Your first true love. ♥
Day 32 Something/someone that means everything to you.
Day 33 Your car/dream car.
Day 34 Somewhere you would like to travel to.
Day 35 Family vacation memory.
Day 36 Something you would like to achieve/do before you die.
Day 37 A picture of your parents/grandparents.
Day 38 Something you hate.
Day 39 Something you love.
Day 40 A fave hobby.
Day 41 Your best feature.
Day 42 Your worst feature.
Day 43 Fave candy.
Day 44 Fave cartoon.
Day 45 A picture of you on Facebook.
Day 46 Your dream home
Day 47 Fave childhood toy.
Day 48 Fave superhero.
Day 49 Fave fast food restaurant.
Day 50 Fave social website logo. (Facebook, Myspace, Twitter, etc.)
Day 51 Your New Years (2011)
Day 52 - A picture of yourself celebrating for getting this far
Day 53 - The last thing you bought
Day 54 - A picture of yourself from middle school
Day 55 - What your wearing today
Day 56 - A drawing of your favorite cartoon character
Day 57 - Everything inside your purse/backpack/wallet
Day 58 - Your favorite animal
Day 59 - Your most used electronic device
Day 60 - Last movie you watched
Day 61 - School class picture
Day 62 - Last place you traveled to
Day 63 - Sports awards
Day 64 - Favorite childhood book
Day 65 - A picture of you and your best riend
Day 66 - A picture in your room
Day 67 - Something Green
Day 68 - A magazine you like
Day 69 - Something Red
Day 70 - Something you borrowed from someone else
Day 71 - A picture of your favorite piece of jewelry
Day 72 - A stuffed animal
Day 73 - Your lunch
Day 74 - Something you found under your bed
Day 75 - You and a friend
Day 76 - Something that annoys you
Day 77 - The last thing that you bought
Day 78 - Your sunglasses
Day 79 - A ticket from somewhere you've been
Day 80 - Your favorite childhood movie
Day 81 - Something you baked
Day 82 - The most embarrassing thing in your closet
Day 83 - The moon tonight.
Day 84 - Your favorite pair of shorts
Day 85 - Something Pink
Day 86 - Something your mom bought you
Day 87 - Something you hold dear to your heart
Day 88 - Your bathroom
Day 89 - What's in your fridge?
Day 90 - Your current school photo
Day 91 - Something that made you smile today
Day 92 - Something weird in your house
Day 93 - The view from your bedroom window
Day 94 - What your doing right now
Day 95 - Something yellow
Day 96 - A place you went today
Day 97 - Something heart shaped
Day 98 - Your favorite nail polish color
Day 99 - Something that makes you feel accomplished
Day 100 - The final picture of yourself
 

Bara drygt två veckor sedan...