Besök i fängelsemuséet

(null)
Jag kan varmt rekommendera ett besök på Sveriges Fängelsemuséum i Gävle. Det är fina lokaler, väldigt fina utställningar och ett upplägg som berör.
Den ena delen av utställningen visar hur brott och straff hanterades för några hundra år sedan. Det var djupt orättvist och rättsosäkert där människor blev straffade utan att ha fått en ordentlig rättegång. De blev anklagade för en massa konstiga brott, och hade ingen chans att försvara sig. Och så blev de straffade utan rättegång.
Ungefär så där som ett av våra riksdagspartier nyligen har föreslagit att vi ska införa i Sverige. Utvisning utan att vara dömda för brott. Så rättsvidrigt och odemokratiskt. Så stor risk för godtyckliga beslut. Så stor risk för att folk ska utnyttja kryphålen i lagen och försöka sätta dit varandra lite hej och hå. Och vem skulle ha befogenhet att besluta om vem som är brottsling eller oskyldig när det inte krävs rättegång och fällande dom för att bli straffad? 
Vänta nu....var det 1700-talet eller år 2020 jag just beskrev?
(null)
Här kunde man snurra på en "tombolatavla" för att se vilket brott man var anklagad för, och vilket straff man skulle få.
(null)
Det var förnedring och smärta som gällde när straff verkställdes några hundra år tillbaka i tiden. Men även detta redskap kanske kommer som förslag från något inhumant parti i Riksdagen? Man vet ju aldrig.
(null)
Vi som skojar om Blåkulla till påsk glömmer alltid bort vilken mardrömstid det var med lögner, svek och maktfullkomlighet, där kvinnor som blev anklagade för häxeri var totalt rättslösa, och där vissa män i maktposition fick ett stort antal dödade kvinnor på sitt samvete. Kvinnorna anklagades för de mest bisarra saker, och hade ingen chans att få en rättvis behandling.
(null)
Stackars alla häxanklagade kvinnor!
(null)
Bilden blev suddig, men visar hur ett straff utmäts mot ett litet barn.
(null)
Fantastiska utställningsrum, där man verkligen kunde känna hur eländigt det var i de små smutsiga, trånga cellerna där kvinnor och män, friska och sjuka, unga och gamla var ihopträngda i små kyffen när de satt häktade för allehanda brott. Kvinnor som i desperation hade stulit för att rädda sina barn klämdes ihop med våldsamma dräpare eller svårt sjuka människor.
(null)
Det var inte bättre förr.
(null)
 
(null)
Den här kvinnan blev fängslad för att hon hade stulit mat till sin lille son. Hon blev fängslad, och fick sonen med sig. Hon var gravid när hon fängslades, och födde en flicka i fängelset. Båda barnen togs ifrån henne och adopterades bort. Undrar om de fick det bättre, eller bara blev gratis arbetskraft någonstans.
(null)
Under slutet av 1800-talet ändrades rutinerna på fängelserna. Man ansåg att fångar påverkade varandra negativt, så man förespråkade isolering. Man tillämpade tvångsklippning och rakning av skallar, samt tvingade alla att ta på sig en huva/mask för att de inte skulle kunna kommunicera med varandra när de fick komma ut på en kort visit på rastgården en stund varje dag.
(null)
Den här killen hade tur, för han fick chansen att utbilda sig till skomakare i fängelset. Han hade hela sin verkstad i sin lilla cell, så hans arbetsbord fälldes ut för att bli en säng på kvällarna. Det var ju lite märkligt att han fick tillgång till en massa vassa och kraftfulla verktyg som han skulle kunna använda på fel sätt, men han kanske ansågs pålitlig.
(null)
Vid muséet fanns ett fint litet fik med fika för 10 kronor per kopp.
(null)
En jättefin kassaapparat stod utställd i lokalen.
 

Vackert i Gävle

(null)

(null)

(null)


Lunch i Gävle

(null)

(null)Godaste kebaben ever!

Myrorna i Gävle

(null)

(null)

(null)
Dagens fynd blev boken för 69kr. Alla gillar väl Selma?

Roadtrip till Gävle

Igår fick vi ett infall att åka iväg någonstans över helgen, boka ett hotellrum och upptäcka en stad. Vi tänkte oss ett rimligt avstånd i en cirkel från Stockholm (högst 20 mil bort) och så tittade vi vilka städer det skulle kunna bli.
Staden som vann blev Gävle, så vi bokade ett hotellrum och i morse åt vi frukost och gav oss iväg. Nu är vi i Gävle och ska gå ut och se oss omkring. Bilder kommer under dagen.