Lite beroende

Jag vet att jag har varit dålig på att uppdatera bloggen den senaste tiden. Det beror på att jag har blivit lite beroende. "Av vad?"  tänker ni då. Jo,av träning.
Så fort de lata sommardagarna var över bestämde jag mig för att ta tag i mitt lata leverne och bli en ny människa, så jag har tränat Body Pump (styrketräning) två gånger i veckan, och Body Jam (kondition och skratt) två gånger i veckan. De dagar det inte är organiserad träning har det blivit långpromenader lite då och då.
Och då undrar ni naturligtvis om det har blivit något resultat av detta. Tja, jag vet inte. Jag är lite småfet fortfarande, kanske lite mindre småfet än tidigare.

Fast det som är den största drivkraften är att jag hoppas att med en bra styrka och grundkondition ska orken i största allmänhet öka. Det  kanske inte kommer att kännas som att man släpar sig fram i tillvaron i slutet av november, utan den extra orken gör kanske att man har en massa energi även under årets mörkaste månader. Jag känner redan att jag har ett extra adrenalinlager som ger en positiv kick.


Bild: Anna-Karin Elde

Bara en liten undran...

Vi hade några kompisar som berättade att de var ute och fiskade torsk, men de fick ingen fisk....

Hur kan de då vara så säkra på att det var just torsk de fiskade?


Overshoot Day

Igår hade mänskligheten konsumerat allt som jorden förmår producera under ett år. Från och med idag och resten av året kommer vi att tära på reserverna. För varje år som går kommer "overshoot day" allt tidigare. 1995 inträffade dagen då jordens resurser tog slut den 21 november, år 2006 var det den 9 oktober och i år var det alltså redan den 23 september.
Det innebär att i år beräknas världens befolkning konsumera 140 procent av det jorden förmår att producera, det vill säga att det krävs 1,4 jordklot för att klara förbrukningen.
Den ekologiska belastningen varierar stort över jorden. Om hela världens befolkning levde som den genomsnittlige USA-medborgaren skulle det krävas fem jordklot för att täcka förbrukningen, om alla levde som den genomsnittlige svensken skulle det krävas tre jordklot och om vi alla levde som den genomsnittlige indiern skulle vi klara oss på ett halvt jordklot.
Hur är det med det globala rättvisetänkandet egentligen?

Världens tuffaste djurHär är djuren som klarar det mesta. Klicka på bilden så kan ni läsa om djuren som till och med överlever i rymden.

Hmmmm....


Renhållning


Lite nytt om brorsans bilder...

Jag vet inte hur många av er som har sett brorsans bilder i DN de senaste veckorna.Hittills har tre bilder blivit publicerade, och det kommer att bli några bilder till de närmaste veckorna.

Grattis syrran!

Idag fyller min syster år, så jag lägger in en blomsterbukett här till födelsedagsbarnet.


Kryddig tjej

När Spice Girls slog igenom tyckte jag att det var kul med ett gäng tjejer som hade stark och positiv framtoning, men det var inte alls min typ av musik.
Däremot älskar jag Melanie C:s röst. Hon har så skön röst, och hennes texter har ett vettigt innehåll. Den här låten är gammal, men den håller än: "If that were me""Where do they go and what do they do?
They're walking on by. They're looking at you
Some people stop, some people stare
But would they help you and do they care?

How did you fall?
Did you fall at all?
Are you happy where you are sleeping underneath the stars?
When it's cold is it your hope that keeps you warm?

A spare bit of change is all that I give
How is that gonna help when you've got nowhere to live?
Some turn away so they don´t see
I bet you'd look if that were me

How did you fall?
Did you fall at all?
Is it lonely where you are sleeping in between parked cars?
When it thunders where do you hide from the storm?

Could you ever forgive my self-pity?
When you've got nothing and you´re living on the streets of the city
I couldn't live without my phone
But you don't even have a home

How did we fall?
Can we get up at all?
Are we happy where we are on our lonely little star?
When it's cold is it your hope that keeps you warm?

Where do they go and what do they do?
They´re walking on by. They're looking at you
They´re walking on by. They're looking at you

Com Hem - vi uppskattar att du väntar!

Ja och det har jag verkligen gjort den senaste tiden. Väntat, alltså. På Com Hem. Men det börjar kännas lite tjatigt nu. Jag är utrustad med ett mycket stort tålamod, men jag måste säga att det börjar ta slut.
De senaste tre veckorna har internet trasslat till tusen. Vissa dagar har vi även varit utan TV och telefon. Då har vi försökt ringa till kundservice med hjälp av mobilen, men vi har gett upp när vi har knappat in alla våra val i luren och har fått höra: "Ni är nu placerade i telefonkön. Vi uppskattar att du väntar. Du är nu placerad som samtal (pip, pip) 56, och väntetiden är beräknad till (pip, pip) 35 minuter.Vi uppskattar att du väntar". Det löjliga är att de i början av samtalet ber en att knappa in personnumret för att man ska få en snabbare hantering, och när det efter lång tid äntligen svarar en person i andra änden av luren så börjar personen alltid med att fråga efter personnummer. Har det bara varit ett tidsfördriv att knappa in de olika valen? Är det en fint för att man ska stå ut lite längre med sin väntan? "De har i alla fall fått mitt personnummer, så när jag kommer fram kommer det att gå väldigt snabbt och smidigt" , tänker man förnöjsamt trots att man har 27 minuter kvar att vänta, och så tänker man på de stackarna som inte har lämnat sitt personnummer. Vad händer med de kunderna? Hamnar de i en annan, mycket långsammare kö?

När jag väl kommer fram till support är jag så noga med att inte vara otrevlig mot den stackars människan (don´t shoot the messenger, ni vet)  så jag är så övertrevlig att det knappt låter som om jag har problem med internet. Då måste de undra varför jag besvärar mig med att sitta i en evighetslång kö när jag egentligen inte har problem. Eller så tror de att jag ringer bara för att få prata lite med någon. "Com Hems jourhavande medmänniska - vi uppskattar att du väntar. Knappa in ditt tiosiffriga personnummer och lyssna på följande alternativ...."


Den stora röda knappen

Att det kan vara så roligt att trycka på en röd knapp. Jag fastnade verkligen och satt och skrattade högt för mig själv. Det gäller att fortsätta och trycka löjligt länge.


Den här roliga sidan hittade jag hos Charlotte

Bok för blodgivare?

Förra året läste jag ungdomsboken "Om jag kunde drömma" av Stephenie Meyer, då vi hade läsvecka på vår skola.

Det  är en säregen berättelse om en kärlekshistoria mellan Edward och Bella. Det som gör det till en udda berättelse är att Bella är en vanlig tjej medan Edward är vampyr. Berättelsen är både sorglig, spännande och vacker, med ett läckert slut. Jag tror inte att jag skulle ha läst den om jag inte hade tonårsperspektivet för ögonen, men jag blev ändå väldigt fascinerad av berättelsen.

Jag har missat den andra boken i serien. Den heter "När jag hör din röst"

Nu har jag precis beställt den tredje boken i serien: "Ljudet av ditt hjärta". Det ska bli spännande att se om stämningen finns kvar fortfarande.

Alltid lika aktuellt...

Vi tränade hårt - men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras.

Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är för att skapa illusionen av framsteg medan den åstadkommer kaos, ineffektivitet och demokratisering.

Och vem var det som skrev detta? Jo, Gaius Petronius (död 66 e.Kr)


Bed of roses

Jag kom hem från jobbet, trött och med en lätt huvudvärk. Jag slog mig ner i soffan med en kopp gott kanelte, och så satte jag på "Best of Bon Jovi". När jag lyssnade på "Bed of Roses" försvann huvudvärken. Härligt slisksig, känslosam låt, som alla killar har svårt att förstå charmen med. Men när man är trött finns inget bättre botemedel än ytlighet, slisk och kanske lite godis. Hur gör ni killar/män för att reparera er mentalt?

Rock på två sätt

Den ena helgen var vi i Dalhalla och tittade på P Floyd, med storslagen scenshow som till och med innehöll en flygshow...


...och helgen därefter var vi på en garagefest i skärgården, där en tillfällig scen var uppbyggd i ett garage.

Jag hade lika stort utbyte av båda föreställningarna. Det var skön musik och en fantastisk stämning. Den stora skillnaden var storleken på scenen, antalet uppträdande artister och storleken på publiken. Flygplanet som saknades på föreställningen i skärgården kompenserades med ett oräkneligt antal hungriga myggor.


Dotterns nya skor

Visst har min dotter köpt otroligt snygga skor?

Svarta änkan

För ett par år sedan gav en av mina vänner mig en riktig svart änka, som han hade fått från sina släktingar i Australien. Den har jag som maskot. 
   
Nu såg jag en artikel som handlade om att  
svart änka kan klara sig i det svenska klimatet, och att djuret har börjat sprida sig i Sverige. Så nu kan den som vill skaffa sig en som inte är så foglig och stillsam som min spindel.

Jobba på IKEA?


IKEA och bollhavet

Under lång tid var det så att när maken och jag handlade på IKEA roade våra döttrar sig i bollhavet. Det var en alldeles utmärkt lösning. Alla var nöjda och glada.

Nu har det gått ett antal år, och döttrarna har inte längre tillträde till bollrummet, i alla fall inte i egenskap av besökare.

Igår var det dags för besök på IKEA igen. Den här gången löste vi det så att yngsta dottern och jag gick runt och handlade medan maken och svågern tog en pubrunda på Södermalm. Det är hans bollhav. Det var en alldeles utmärkt lösning. Alla var nöjda och glada.


Jag har fått en utmärkelse!

Jag blev så glad när jag fick en fin utmärkelse av Erik . Han har en läsvärd blogg med många härliga foton och sköna strövtåg i Stockholmstrakten. Det är ofta bilder från Hägersten med omnejd, och det tycker jag är extra roligt, eftersom min farmor och farfar bodde där. Hos Erik kan man också hitta kul musiktips , där det inte bara är svensktoppen eller trallvänliga saker som presenteras.
Nu har jag funderat på vilken blogg jag ska lämna utmärkelsen till. Det är jättesvårt att välja. Jag hinner inte leta runt efter nya bloggar hela tiden, men det finns flera bloggar jag gärna återkommer till regelbundet för att de är roliga, tankeväckande, gripande eller så personliga att man vill läsa mer.
En av de bloggar jag läser varje dag är Hannas blogg. Hon skriver med hjärtat och är mästare på att leka med ordvändningar.

Storebror Keso tackar och bockar, med ett självporträtt!Tack!

I måndags fick jag en av mina teckningar publicerad på Namn och Nytt-sidan i Dagens Nyheter. För mig är det väldigt stort. Jag vet inte om det är höjdpunkten på min tecknarkarriär eller början på den. Det får framtiden utvisa. Hur som helst känns det väldigt spännande.

I det sammanhanget vill jag tacka alla kära Neverkeso-konsumenter som genom kommentarer och beröm har sporrat och inspirerat mig. Det gensvar jag fått från er har fått mig att anstränga mig att överträffa  mig själv och utvecklas som tecknare.

Jag hoppas att jag på något sätt kan dyka upp här i bloggen (för det är ju himla roligt!), men just nu ligger jag lågt här.

Så än en gång tack, och kom ihåg att ni var först!

Storebror Keso.


Titta i dagens DN...

...på sidan 15 (Namn och Nytt). Där finns det något som kanske är lite bekant.....

Världen utan människor?

Idag har jag köpt en bok som verkar vara väldigt intressant och spännande. Den heter: Vad händer med världen utan oss? med undertitel: Tänk dig att alla människor på jorden plötsligt försvinner... . Författare är Alan Weisman.

På baksidan av boken kan man läsa följande:
"Föreställ er att människan plötsligt upphörde att exístera  - vad skulle då hända med vår planet? Vad skulle försvinna av det vi lämnar efter oss? Och hur skulle naturen påverkas?
I städerna undermineras marken snabbt när alla tunnlar vattenfylls, inte minst i kallare klimat där det fryser till om vintern. Stadsbilden domineras till en början av råttor, kråkor och förvildade katter och hundar, och kackerlackor och andra skadeinsekter frodas. Men när matresterna tagit slut i vårt varma, behagliga inomhusklimat förändras förutsättningarna för djurlivet i städerna.
Sakta men säkert börjar hus vittra sönder, broar rasa och asfalten luckras upp. Naturen återerövrar städerna.
Efter en lång tid skulle man knappt märka att det någonsin funnits människor. Under ytan är dock spåren efter oss tydliga. Glas och kastruller bryts ned väldigt långsamt, och enkla vardagsföremål som petflaskor och plastpåsar kommer att finnas kvar i tusentals år. Många av jordens kärnkraftverk drabbas av härdsmältor. Vilka konsekvenser skulle det få för miljön?
Vad händer med världen utan oss är ett hisnande tankeexperiment och fascinerande läsning. Boken bygger på forskning från en mängd olika områden."Visst låter det intressant? Jag ska börja läsa den nu i kväll.

Våldet kryper närmare...

Den senaste veckan har min klassföreståndarkollega och jag gått med en klump i magen. Vid tre olika tillfällen har våra elever råkat ut för obehagliga (farliga) händelser av våldsam art, på dagtid, på offentlig plats, med andra människor i närheten.

Jag vill inte precisera vad som har hänt, av hänsyn till de inblandade, men det är saker jag aldrig trodde skulle hända mitt på ljusa dagen. Det mest skrämmande är att det inte längre räcker att varna barn och ungdomar för att gå ute ensamma när det är mörkt, gå i skumma kvarter eller prata med främlingar. Nu kan det hända saker ändå.

Nu händer det saker...

...som jag inte kan avslöja riktigt än....men jag har plockat bort brorsans alla teckningar från min blogg...men...kom ihåg var ni såg dem först!!!

Utan snus i tre dagar försmäktar vi på denna ö...

...eller hur var det Pippi Långstrump sa?Vi har varit utan internet, telefon och TV, för det har varit problem med ComHem i ett par dagar. Det är inga problem att ägna kvällarna åt att sitta och umgås, eller läsa en bra bok eller så, men jag tänker på gamla, sjuka eller handikappade som känner en stor trygghet i att kunna nå andra snabbt per telefon. De som har riktigt stora behov har förmodligen ett säkerhetslarm lätt tillgängligt för att få hjälp vid behov, men det finns säkert många som inte har fått den möjligheten. Då känns det antagligen inte så bra att sitta isolerad och hjälplös.

Jag har inte haft tid att blogga på jobbet, men jag hann läsa några favoritbloggar på en lunch. Däremot blev det klent med kommentarer. Nu ska jag surfa runt och uppdatera mig lite.

Det gäller att ha kunskap om svamp...


Inget fusk!!

Bilden på svampen är inte ett dugg manipulerad. Den är inte plåtad i någon vinkel som ska förvränga perspektivet, den är inte efterbehandlad i photoshop och det är en normalstor mobiltelefon som står lutad mot den. Det är nog den största svamp jag någonsin har sett. Jämför med löven strax till vänster om svampen, så ser ni att den är enorm.

Man får väl hoppas att skogsområdet vi passerade inte är smittat av skum radioaktivitet eller manipulerat med biologiska substanser som rubbar på den normala jämvikten. I så fall lär vi väl märka det om enstaka kroppsdelar plötsligt växer mer än andra, eller om det plötsligt växer ut en arm på ryggen eller så...

Det finns hopp...

För några dagar sen kunde man läsa att Svenskt Skolfoto erbjöd retuschering av bilder, så att ungdomarnas olika skavanker kunde plockas bort. Som tur är har många reagerat kraftigt på erbjudandet och påpekat att det kan förvärra den kroppsfixering som råder, så nu har företaget slutat marknadsföra tjänsten. Skönt att konsumenternas åsikt är så viktig.