Jag känner ...

Jag känner mig sliten just nu. Det är många problem som hopar sig, och jag kan av hänsyn till de berörda inte komma med något ironiskt, raljerande inlägg.  Jag känner lojalitet mot både elever, lärare och föräldrar, och jag hamnar ofta i knepiga situationer där jag måste använda all visdom jag har förvärvat efter alla mina år i kunskapens korridorer. Jag måste vara diplomatisk och taktfull, samtidigt som jag ska sätta ner foten. För vem ska jag sätta ner foten? För mina älskade fd kollegor, för mina älskade elever, för alla viktiga föräldrar eller för politikerna (not!)

Veckans fototriss: En stad (gissa vilken?)

Den här veckan ska man visa en stad. Jag har valt några bilder som inte visar de allra mest kända platserna eller byggnaderna i staden, utan det är bilder som förmedlar lite av den speciella atmosfären. Vilken stad tror ni att det är?
Om det är svårt att gissa vilken stad det är kan du hitta
svaret här

Vill du se fler bilder på temat kan du titta här

Förlovning

Igår var vi på förlovningsmiddag. En av våra Y-döttrar har förlovat sig med R, och R:s familj bjöd på en fantastisk italiensk buffé.Det nyförlovade paret


Just idag är jag stark....

Vi funderar på att gå på dagens match Hammarby-Örgryte. Det som talar emot det är det tråkiga vädret. Inget fotbollsväder precis.


Visa våren vecka 13

Fröken Evans har utmanat andra bloggare att visa vårens ankomst vecka efter vecka. Den senaste veckan har vi haft ett otroligt varierande väder med snöstorm ena dagen och strålande sol nästa, och sedan snö igen. Idag har vi gråmulet och ganska kallt, men nästan all snö är borta, och man börjar ana lite liv i rabatterna.Transparent

Den här figuren hittade jag på en spännande utställning i Växjö förra helgen

Varför känner jag mig lite träffad (...av blixten)?Jag har skickat in mitt
erkännande och ska snart få hem inbetalningskortet på böterna.

Det är snart dags att plocka fram hojen


Victorias bröllop och råtthjärnor

Det är min man som ska ansvara för säkerheten kring prinsessan Victorias bröllop. Han vaknade igår morse och var lite stressad över uppdraget. 
Sen  vaknade han upp lite mer och insåg att det hade varit en dröm.

Själv drömde jag inatt att jag åt en festlig middag tillsammans med några vänner, och det var så konstiga maträtter. Bland annat blev vi bjudna på friterade småråttor. De låg på ett fat med utfläkta armar och ben och de var lite krispiga, och när man skulle äta dem skulle man börja med att äta huvudet. Det blev ett litet knastrande ljud när man bet av och tuggade på huvudet, och så hörde jag mig själv säga:
- Det är konstigt, det är ju så gott, men det känns nästan lite äckligt att tänka på att man äter råtthjärna!

Som om hjärnan var det enda äckliga!!

Vår på gång?lördag 28. mars
Halvklart till mulet men uppehållsväder.
4°C 3 m/s

söndag 29. mars
Mulet men uppehållsväder.
2°C 5 m/s

måndag 30. mars
Omkring halvklart och uppehållsväder.
5°C 7 m/s

tisdag 31. mars
Övervägande soligt och uppehållsväder.
8°C 7 m/s

onsdag 1. april
Omkring halvklart och uppehållsväder.
7°C 4 m/s

torsdag 2. april
Övervägande soligt och uppehållsväder.
6°C 2 m/s

Grundlurad?

Hoppsan! Tänk att 30 miljoner kan försvinna på det viset...Earth hour

På lördag, den 28 mars är det earth hour  kl 20.30-21.30.

Lördagen den 28 mars 2009 klockan 20.30 släcker miljontals människor över hela världen ljuset i en manifestation för klimatet. Genom en enkel handling - att släcka ljuset under 1 timme - kan du vara med och sända en signal till världens makthavare att de vid FNs klimatmöte i Köpenhamn i december ska våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden.


Morgondagens schema

När jag tittar i min kalender kan jag konstatera att  i morgon är det fulltecknat. Jag har fem möten inbokade, varav ett innebär att jag ska åka iväg fyra mil för att ta emot speciell information. Två av mötena kommer att bli ganska känslosamma. Ett möte kommer mest att vara trivsamt, och ett annat är ett rent planeringsmöte.
Om nu alla inblandade håller sig friska är allt under kontroll.


Martin Luther


Information till intresseklubben

Det är någon som sitter här i närheten och släpper sig med jämna mellanrum. Alla tittar misstänksamt på varandra...

X2000

Jag sitter just nu på det glatt svängande, snabbt framrusande tåget, och undrar om det bara är jag som blir åksjuk. Jag blir åksjuk på bussar och i baksätet på bilar och på X2000, men till havs brukar jag klara nästan vilken sjögång som helst.


Potensgivarna

Potensgivarna av Karin Brunk Holmquist handlar om två gamla systrar som startar ett postorderföretag där de säljer ett hemgjort potensmedel, för att finansiera ett nytt, modernt badrum inomhus, istället för det gamla dragiga utedasset. Det är en charmig och underhållande bok, och de två systrarna, som har levt ett oerhört sedesamt liv gör allt för att smussla med sin nya verksamhet. Man känner stor ömhet för de båda systrarna.
Språket i boken är väldigt vårdat och det bryter av en del mot den kåserande och talspråkliga stilen man ofta möter i dagens chic lit.


Det finns människor som bara ser möjligheter...

Här ska ni få ta del av en oerhört fin historia. Glöm inte att plocka fram näsdukar innan ni tittar på videon!

 

En dag frågar en son sin far: "Pappa, springer du en maraton med mig?"

Pappan svarar: "ja" och de springer sin första maraton tillsammans.

En annan dag frågar sonen sin far igen: "Pappa, springer du maraton en gång till med mig?" och pappan svarar igen "ja, min son".

En dag frågar sonen sin far: "Pappa, vill du göra Ironman tillsammans med mig?" (4 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning)

Och pappan svarar igen "Ja"...

Och här kommer videon till denna historia:
Det finns pappor...och så finns det pappor! Vilken hjälte! Och vilken son! Vilken fighter!

Det har varit lite körigt...

...skulle man kunna säga. Jag har haft en fulltecknad kalender och en massa oförutsedda händelser har skett den här veckan. Det har varit alldeles för mycket sånt här:Och alldeles för lite sånt  här:Men i morgon har jag en heldagskonferens, och sen åker jag ner till Växjö över helgen. Är det någon av er som bor i Växjö? Var ska man sitta och softa en fredagskväll?

Fototriss

Den här veckan ska man hitta bilder på temat spegelbilder, så jag har plockat fram kameran och letat efter lämpliga motiv idag, och här kommer mina tre dagsfärska bilder:Vill ni se fler bilder på temat spegelbilder ska ni titta
här

IKEA-pedagogik

Men visst är IKEA:s monteringsanvisningar underbart pedagogiska?Ni ser hur olycklig mannen är från början, och hur glad han blir när han har fått ringa till IKEA!
Och så ser ni hur illa det kan gå om man inte använder tippskyddet. Då faller hyllan över en med ett brak.

Vårt skåp är nu monterat och klart, så vi är lika glada som mannen som ringer till IKEA.

Aneboda

Inte nog med att jag har bytt jobb till ett "självmordsuppdrag" (enligt mina kära kollegor), utan jag har dessutom åkt till IKEA en lördag klockan 12 för att köpa ett skåp. Det var knökfullt på parkeringen, i restaurangen och vid tygavdelningen. Som tur var fanns det plats på fiket på bottenvåningen så jag kunde fika lite och synda med kladdkaka. Och när jag skulle betala såg det ut som om köerna var milslånga, men i snabbkassorna rullade det på snabbt och smidigt, så det var inga problem.
Nu ska skåpet skruvas ihop!


Skolmassaker

Ingen kunde undgå att höra om den fruktansvärda tragedin som skolmassakern i Columbine 1999 innebar, ett meningslöst vansinnesdåd med 13  döda. 1996 tog sig en 43-årig psykiskt sjuk man in på en skola i Dunblane i Skottland och dödade 16 barn och en lärare innan han begick självmord. Under 90-talet skedde ytterligare ett par skolskjutningar i USA, och de senaste åren har det varit en rad skolskjutningar.  Två gånger har Finland drabbats.
För bara några dagar sedan mejade en 17-årig pojke, i Winnenden i Tyskland, ner 16 personer innan han själv dog.
Den första skolmassakern jag har hört talas om är Bath School-massakern 1927,  där en skola i Michigan blev utsatt för en serie bombattacker dödade 45 personer och skadade 58. De flesta offren var barn i årskurs två till sex.
 
Vad är det som händer? Har det blivit ett sätt att få massiv medial uppmärksamhet, så att det är det absolut effektivaste sättet att bli uppmärksammad och ihågkommen, eller beror det på ett hämndbegär på grund av mobbing eller negativa upplevelser?
Varför ger man sig på oskyldiga? Är det alltid svårt psykiskt sjuka människor, eller kan friska människor drivas så långt om de har blivit tillräckligt illa behandlade?
Kommer skolattackerna att öka när det visar sig vara ett så effektivt sätt att bli omskriven?

Vi har redan skärpta regler när det gäller vilka som får vistas på skolan. Det är bara skolans egna elever, deras föräldrar och personalen som får vara där. Alla andra måste egentligen ha ett tillstånd för att vistas i lokalerna. Men hur kan vi kolla det?
Hur kan vi ha överblick över alla som kommer och går på skolan? Jag kan ibland känna en fasa när jag tänker på hur mycket som skulle hinna hända om en galning bestämmer sig för att skjuta vilt på vår skola. Det finns långa korridorer med små sidokorridorer och olika prång, och det finns en mängd ytterdörrar på olika ställen runt om byggnaden. Det är sammanlagt en oerhört stor yta med många hundra människor utspridda  på olika ställen. Det skulle ta tid att fatta vad som hände, att lokalisera var det hände och att sedan agera.

Hoppas verkligen att inte de omskrivna dåden inspirerar fler att göra samma sak.


Hoppa holle holle holle...

Jag hittade det här klippet hos Mia . Det är Israels bidrag från 1987. Jag hade glömt bort den här låten, men garvade gott åt deras välrepeterade och välsynkade koreografi.

Ibland gäller det att hålla masken

Igår var jag på en heldagskonferens med diverse chefer i kommunen. Vi hade en fullspäckad dagordning och dagen var intensiv, men vi lyckades i alla fall klämma in lunch. Vi åt på en mysig restaurang som en gång för några år sedan fick besök av TV-kocken Melker. Maten är god och personalen är jättetrevlig, och i bakgrunden hörs skön musik (pianoklink) i lagom ljudnivå.
Jag satt vid ett fönsterbord, allra närmast fönstret, och det var jag tacksam för efteråt. Jag har en tendens att gestikulera ganska mycket med händerna när jag pratar, så när jag skulle förklara något i vårt samtal lyckades jag komma åt mina bestick som gled över salladstallriken och skyfflade ner rivna morötter, sallad, tomat och vitkål längs med duken och ner i mitt knä. Under bråkdelen av en sekund funderade jag på hur jag snyggast skulle lösa situationen, och sedan sa jag lite halvtamt:
- Hoppsan! Där gled gaffeln iväg lite dumt, he,he...
Och sedan försökte jag så smidigt jag kunde samla ihop de förlöpta grönsakerna i en servett, så att både bordet och jag såg anständigt ut. De närmaste bordskamraterna var taktfulla och fortsatte samtalet som om ingenting hade hänt. Men jag undrar om någon av dem kommer att våga sitta bredvid mig nästa torsdag-fredag, när det är nya konferenser.

För övrigt kände jag en stor lättnad när jag reste mig när det var dags att gå, och jag kunde konstatera att jag hade klarat mig från fettfläckar och andra blaffor på kläderna. Det vore ju inte så kul att gå och droppa morotsstrimmor längs min väg tillbaka till konferenslokalen.

Hur könsbestämmer man flugor?

En kvinna kom hem och klev in i köket och ser då sin man med flugpiskan i högsta hugg....

- 'Vad gör du?'

- 'Jag jagar flugor...'


- 'Har du haft ihjäl några? '

- 'Ja, 3 hanar och 2 honor!'

Mycket fascinerad frågar hon:
- 'Hur vet du skillnaden mellan hon-flugor och han-flugor?'

- '3 satt på ölburken och 2 på telefonen.'

Payback time


Beyonce har nog tillräckligt med humor för att kunna skratta åt det här...


Fredag

Idag verkar det bli en vacker dag. Solen stiger över havet, och marken är fortfarande täckt av ren, vit snö.

Själv ska jag åka och hämta en soc.anmälan och därefter ska jag sitta i konferens hela dagen. Utsikten i konferenslokalen sträcker sig flera mil över havet. Tror ni man kommer att längta ut?

Hårt citat

"Han kan inte se ett bälte utan att slå under det."

                                                            
Margot Asquith

Klockrent citat

"Under hans blekfeta yta döljer sig en enorm brist på karaktär."

                                                                         
Oscar Levant


Visa våren vecka 11

Då var det dags att visa en vårbild. Vår? Vart tog den vägen?Vår trapp sedd uppifrånBurr!Torget i vinterskrud

Ni som vill se fler bilder på temat "Visa våren" , eller vill delta i utmaningen själv kan titta in hos
Fröken Evans.

Otydlig

När jag skrev om kvinnodagen skrev jag så här:

Nu är det år 2009. Skrämmande att det ska vara nödvändigt med en kvinnodag. Och vad gör den för nytta?

Jag tror att jag uttryckte mig otydligt, så att några har uppfattat att dagen inte behövs. Det jag försökte förmedla var snarare någon sorts bitter ironi över de stora missförhållanden som råder i stora delar av världen. Kvinnor saknar rättigheter att studera, arbeta eller leva sina liv på egna villkor. De är utsatta för förtryck och övervåld. Trots internationell uppmärksamhet maler förändringsprocessen väldigt långsamt, och medeltida livsvillkor kvarstår på många ställen.

Naturligtvis är dagen viktig, men jag önskar att den inte skulle behövas.


Erik har skrivit ett läsvärt inlägg om problemet.


Spyfluga


Veckans fototriss: färgkontraster

Den här veckan var uppdraget i fototrissen så här:

UPPDRAGET: Jag vill att ni i era bilder visar tydliga kontraster och skarpa gränser mellan två eller flera färger.... Det behöver inte vara samma färger på alla bilder, utan ni kan visa olika färgkontraster i era tre foton. Försök att låta kontrasterna framgå tydligt, så att det inte är en massa annat i bilden som slåss om uppmärksamheten och färgkontrasten bara anas i en liten del av fotot.

Perfekt! Min man är gymnasielärare på måleriprogrammet, så jag följde helt enkelt med honom till jobbet och tog lite bilder i deras färgstarka lokal.
Och när vi tog en fikatur i ett köpcentrum hittade vi en tuggummiautomat som var helt underbar!


Vill ni se fler bilder på färgkontraster kan ni titta
här


Visa våren vecka 10

Med nöd och näppe hinner jag slänga in en bild på "Visa våren"-temat för vecka 10. Det är Evans  som liksom förra året har startat vårutmaningen. Det är intressant att vecka efter vecka få se hur det våras i olika delar av Sverige.
Min bild den här veckan är absolut inte glamorös. Men snön är definitivt på väg att försvinna.

 

Kvinnodagen


Nu är det år 2009. Skrämmande att det ska vara nödvändigt med en kvinnodag. Och vad gör den för nytta?

Njut av skön musik till söndagsfrukosten

Duka fram juice, ägg, ostmackor och te eller kaffe, och lyssna på Neil Young när han sjunger "Harvest Moon", och ni kan inte få annat än en bra söndag!

Andra chansen

Jag har insett att Melodifestivalen har blivit mitt favoritprogram. Jag älskar Petra Medes ironiska humor, och hennes charmiga sätt att vara både personlig och professionell. Hon har perfekt timing och lyckas leverera sina understatements med ett strålande leende. Hon är en stark personlighet, och jag gissar att ingen är oberörd, så antingen älskar man eller irriterar sig på henne.

Och igår upptäckte jag till min förvåning att trots att jag glatt trallar med i många av låtarna, och tycker att många är kanonbra, så satt jag och tokröstade på Caroline af Ugglas. Där finns inga inövade poser eller koreografer som har stajlat framförandet, utan där finns bara en tjej som sjunger så att man vill gå dit och ta hand om henne. Snacka om att beröra med sin sång!

Piercing


Akilleshälen

I vår familj är vi överens om det mesta. Vi bråkar aldrig om pengar,alkohol, spelvanor, umgänge, övertidsarbete eller ihopklämda tandkrämstuber. Men vi har vår akilleshäl....
Det första problemet är att min man verkar ha en nästan manisk benägenhet att slänga in något eller några vita plagg när tvättmaskinen är fylld av kulörta plagg i sprakande färger, eller ännu värre, en maskin fylld av svarta eller blåsvarta kläder. Då verkar han ha ett tvångsmässigt beteende att slänga in sina vit- och svartrandiga (eller -blårandiga) tröjor, vilket får till följd att de ursprungligen tämligen fräscha vita partierna efter tvätten är grådaskiga och trista. Det som en gång har varit fräscht ser plötsligt halvsunkigt ut.
Det andra problemet är att maken aldrig någonsin läser manualer när man har köpt något nytt. Det innebär att han bränner stekpannor som andra förbrukar tandkräm. Vi har vid ett antal tillfällen köpt nya teflonstekpannor, och i bruksanvisningen står det klart och tydligt att man inte får ha maximal värme på, för då saboteras tefloneffekten. Vad gör då min man? Jo, han bränner givetvis igång stekpannorna på högsta effekt för att "värma upp dem ordentligt", vilket gör att tefloneffekten försvinner, och allt bränner i fortsättningen vid i de stekpannorna. Alltså måste jag köpa nya stekpannor som maken omgående bränner sönder...

Och då undrar jag...vad är svagheten i ert förhållande?


Bålgeting


Lonely

Tänk er att ni ser en unge som verkar vara alldeles ensam på rasten, och som sitter ensam i matsalen. Då är det nog lätt att tänka att man ska säga till de andra barnen att det här barnet måste få vara med och leka. Men det är inte så enkelt.
Föreställ er känslan att få vara med i en lek för att en vuxen har bestämt det, men ändå är man medveten i varje fiber av sin kropp att man är utanför. Man är inte delaktig i skämten, blickarna. ramsorna, fnissen... De andra barnen visar tydligt med sitt kroppsspråk att man inte är önskvärd. Då väljer många barn att vara ensamma hellre än den förnedring det innebär att få vara med i en grupp på nåder.
När man hanterar den här typen av problem känns det som att dansa på en slak lina.

Fina gamla släktbilder

Det är så roligt att titta på gamla foton, speciellt gamla släktingar som poserade fint framför kameran.Här har min mormors pappa klätt upp sig för fotografenDet här är min spanska anmoder och hennes värmländske man. Visst är de fina?

Mitt hjärta blöder

Ibland träffar man familjer som har det så otroligt kämpigt. Det är rörigt och fullt av motgångar och allt är bara eländigt. När de berättar om hur de har det får man kämpa för att hålla tillbaka tårarna och man känner hur det knyter sig i magen. 
Världen är verkligen inte rättvis.


Skapa ditt eget band

Det här hittade jag hos frktjatlund, som i sin tur hade hittat det hos Rutan


Regler:

1 - Click http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random The first random wikipedia article you get is the name of your band.

2 - Click http://www.quotationspage.com/random.php3The last four or five words of the very last quote of the page is the title of your first album.

3 - Click http://www.flickr.com/explore/interesting/7days Third picture, no matter what it is, will be your album cover.

4 - Gör ditt eget skivomslag med hjälp av ett bildbehandlingsprogram.

5 - Publicera det på bloggen.Jag märker att jag har glömt att göra bilden kvadratisk, så att den stämmer med ett cd-fodral, men jag är för lat för att rätta till det.


Valde jag fel?

Den här bilden tänkte jag nästan ta med i fototrissen. Undrar just om jag valde rätt bilder til trissen...


Fototriss F eller T

Temat den här veckan är en bokstavstriss, där de tre motiven ska ha samma begynnelsebokstav, och man får välja mellan F och T.

Här kommer mina bilder:Den första bilden visar flaskor med fingeravtryck. Bilden är från Blå Porten på Djurgården.Den här bilden visar fåglar. Det är en ö strax utanför Vaxholm som bara består av kala klippor och döda träd, där fågelträcket har tagit död på allt. Jag visade en liknande bild från den här ön i somras.Fyrklöver

Här hittar ni fler bidrag till
fototrissen