Skolmassaker

Ingen kunde undgå att höra om den fruktansvärda tragedin som skolmassakern i Columbine 1999 innebar, ett meningslöst vansinnesdåd med 13  döda. 1996 tog sig en 43-årig psykiskt sjuk man in på en skola i Dunblane i Skottland och dödade 16 barn och en lärare innan han begick självmord. Under 90-talet skedde ytterligare ett par skolskjutningar i USA, och de senaste åren har det varit en rad skolskjutningar.  Två gånger har Finland drabbats.
För bara några dagar sedan mejade en 17-årig pojke, i Winnenden i Tyskland, ner 16 personer innan han själv dog.
Den första skolmassakern jag har hört talas om är Bath School-massakern 1927,  där en skola i Michigan blev utsatt för en serie bombattacker dödade 45 personer och skadade 58. De flesta offren var barn i årskurs två till sex.
 
Vad är det som händer? Har det blivit ett sätt att få massiv medial uppmärksamhet, så att det är det absolut effektivaste sättet att bli uppmärksammad och ihågkommen, eller beror det på ett hämndbegär på grund av mobbing eller negativa upplevelser?
Varför ger man sig på oskyldiga? Är det alltid svårt psykiskt sjuka människor, eller kan friska människor drivas så långt om de har blivit tillräckligt illa behandlade?
Kommer skolattackerna att öka när det visar sig vara ett så effektivt sätt att bli omskriven?

Vi har redan skärpta regler när det gäller vilka som får vistas på skolan. Det är bara skolans egna elever, deras föräldrar och personalen som får vara där. Alla andra måste egentligen ha ett tillstånd för att vistas i lokalerna. Men hur kan vi kolla det?
Hur kan vi ha överblick över alla som kommer och går på skolan? Jag kan ibland känna en fasa när jag tänker på hur mycket som skulle hinna hända om en galning bestämmer sig för att skjuta vilt på vår skola. Det finns långa korridorer med små sidokorridorer och olika prång, och det finns en mängd ytterdörrar på olika ställen runt om byggnaden. Det är sammanlagt en oerhört stor yta med många hundra människor utspridda  på olika ställen. Det skulle ta tid att fatta vad som hände, att lokalisera var det hände och att sedan agera.

Hoppas verkligen att inte de omskrivna dåden inspirerar fler att göra samma sak.


Kommentarer
Postat av: Junitjej

Nu kan man inte längre vara säker på sitt jobb.

Postat av: Mumin

Jag tror inte att det är för uppmärksamhetens skull dessa dåd utförs för dem tar ju livet av sig själva också......men dem som utför detta är ju väldigt ensamma tonåringar och en del grubblerier får dem att utöva dessa hemska dåd. Friska eller inte? Föräldrar som inte bryr sig? Narkotika inblandat? Många frågor....men det är fruktansvärt otäckt....det har ju blivit så vanligt också....ja jag förstår att du är orolig som jobbar i skola, det hade jag också varit. Kram på dig! Mumin

2009-03-14 @ 13:22:57
Postat av: Pia

Någonstans har det blivit fel. En ung människa som troligen (enl media i allafall) mått dåligt länge.. kanske inte fått stöd hemifrån eller från vården.. Tyvärr tror jag att det här sprider sig.. Just med att lägga upp sina planer på youtube innan de gör något osv.. Nä, fy... det är läskigt att tänka sig om ens barn skulle bli utsatta för sånt på sin skola.. ryser och får nästan hjärtsnörpHa en skön lördag! Kram!

2009-03-14 @ 15:17:29
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Häxprinsessan

Man blir så ledsen...

Gång på gång, våldsfixerade personer som blivit förändrade på slutet...som öpppet fantiserat om att mörda...ofta har de lämnat spår. Ofta har de sagt: Nu ska de få SE mig, NU ska jag bli ihågkommen...Så sorgligt...Sedan i sverige dagen efter tyckte några grabbar det var "roligt" att lägga ut ett foto på en annan kille och säga att han ville mörda på en skola...den stackarnen blev häktad och förhörd. Den skyldige kröp till sist fram från under sin sten.Jag förstår, ingenting av dethär...

2009-03-15 @ 12:37:16
URL: http://sexbarnsmamman.blogg.se/
Postat av: agneta

det är bara en logisk effekt av det samhälle vi lever i och den värld vi fostrar våra ungdomar i. det vore konstigare om såna här saker INTE hände. vad vi kan göra åt det? vet inte, men att inte ha monsterskolor med tusentals elever vore kanske en början?

2009-03-15 @ 14:20:53
URL: http://stillstanding.blogg.se/
Postat av: elena cn

Ja, det är riktigt läskigt.

Jag jobbar ju på en skola där 98 procent av eleverna har invandrarbakgrund och det finns många som inte känner sig delaktiga i det svenska samhället både bland elever och föräldrar. När det är oroligt runt om i världen och i Sverige blir man lite rädd för att det kommer att hända något på vår skola också...

2009-03-15 @ 22:44:48
URL: http://elenassida.blogg.se/
Postat av: Erik

Tror att det vid alla dessa skolskjutningar funnits signaler innan vansinnesdåden hänt. Tror inte det är rätt väg att börja låsa skolor, skaffa metalldetektorer mm. Det handlar om att se de enskilda elverna och märka när någon mår dåligt och agera innan det går över styr! Sedan är det förvånande att det verkar vara så lätt att komma över vapen. Men nu senast så hade grabbens far en massa vapen. Det är helt galet att många inte ser efter sina vapen bättre, låser in dem.

Kan vi få bukt på mobbing och hindra att unga far illa, då behöver det troligen inte gå så långt som i Finland ifjol och nu nere i Tyskland. Men tragiskt är det alltid när liv släcks.Anar att du har mycket på jobbet, lugnt på bloggen ett tag... eller tog bokhyllan slut på din ork?

2009-03-18 @ 20:12:58
URL: http://erik56.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback