Loppisfynd i Gräsmark

(null)
Vi har känt och klämt på den här typen av bilder på många loppisar, men priset har alltid legat pä cirka 1000 kronor styck, så vi har aldrig slagit till.
Men idag fanns det en liten loppis i Gräsmark, där de kostade 250 kronor styck. Vilken lycka!
Nu står de i vår trädgård, och de är både fina och bekväma!

Loppisfynd

(null)
Ibland gör man så fina fynd på loppisar här i trakten. I Sunne finns en loppis där de säljer både möbler och saker till priser som får en stockholmare att nästan gråta av lycka. De här fina sängborden fyndade vi för 150 kronor styck!
(null)
De fina salt- och pepparströarna från 60-talet kostade 20 kronor tillsammans!
(null)
Jag tycker att de är så himla fina.
(null)
Och den fina sänglampan med dubbla böjliga armar kostade 60 kronor.
Det här är bara en bråkdel av vad de skulle ha kostat i Stockholm!

Efter sol kommer regn

Det har varit otroligt varmt här de senaste dagarna. Igår var det 32 grader i skuggan, och man sökte sig garanterat till skuggan. Jag försökte vattna de blommor och andra växter som såg torrast ut, men det var många som såg torra och deppiga ut.
Och idag regnar det rejält. Det är ett härligt, alldeles ljummet regn, och man ser verkligen hur bra det är för naturen.
Den varma och torra sommaren för några år sedan var väl en riktig väckarklocka för många av oss, när man insåg att man inte ska ta för givet att man har tillgång till vatten. Så nu när det regnar passar vi på att fylla alla stora tunnor, hinkar och ett gammalt badkar bakom boden med vatten som är en perfekt reserv att använda till vattning när det blir varmt och torrt igen. (null)

(null)
Nu har det regnat ca 20 mm på drygt tre timmar, och det regnar fortfarande hela tiden, så nu hoppas jag att de torra växterna får det som behövs med god marginal.

Ny spis

(null)
Vår spis i stugan är troligen från 80-talet, då köket renoverades. Plattorna ger lite ojämn värme, ugnen är lite lynnig, så man är tvungen att lära känna den ordentligt innan den funkar som man vill, och det går inte längre att göra ren ugnsluckan. Det rimmar illa med all god mat som produceras i huset, så vi beställde en ny spis. Den nya spisen levererades en solig morgon ända fram till verandan.
(null)
Vi plockade bort den gamla spisen och skurade både golv och väggar ordentligt. Sedan bar vi ut den gamla spisen och lade in den i bilen för transport till återvinningsstationen. 
Vi plockade också ihop allt emballage och lastade in även det i bilen. Vi var sugna på att åka iväg med allt skräp direkt, men vi bestämde oss för att kolla att allt funkade med nya spisen för säkerhets skull.
(null)
Vi bar in den nya, fina spisen och ställde den på plats. Den nya köksstandarden innebär ju lite högre bänkhöjd, så den nya spisen är aningen högre, och en bit av muren måste knackas bort. Det var inte så jobbigt att fixa, och vi kommer att jämna till muren och måla ny vit färg ganska snart.
Sen fick vi trixa och fixa för att balansera den nya spisen. Det blev perfekt när vi kollade med vattenpass.
(null)
 När den fina spisen väl var på plats kollade vi att allt funkade som det skulle. Plattorna funkade utan problem, men ugnen visade inga tecken på liv.
Det visade sig att vårt gamla proppskåp har för svaga säkringar för den här spisen, och vi vågade inte chansa med 16A-proppar i ett proppskåp där det uttryckligen står att det ska vara 10A, så vi bestämde oss för att uppgradera proppskåpet, och samtidigt passa på att få ett par eluttag på utsidan av fasaden.
Tror ni att det gick att få tag i en elekrtiker i mitten av juli? Nej, men vi kommer att få hit en i nästa vecka.
(null)
Så vi körde in den nya, fina spisen i ett hörn av vardagsrummet så länge, och så gick vi ut och hämtade den gamla spisen som vi satte på plats igen, och till sist åkte vi iväg och kastade emballaget i alla fall.
Och som tur är blir maten alltid lika god oavsett vilken spis som står i köket!

Tordsdagsmiddag

Igår kväll ville C, Y, L och jag äta uppe vid den lilla skogssjön. Vi ville fira att processen med nytt tak på huset har startat. 
Jättemysigt och fint vid sjön, och väldigt god mat.
(null)

(null)


Två månader sedan

För två månader sedan, den 9 maj kunde vi äntligen konstatera att tjälen till slut hade gått ur jorden, och det sista kvarvarande isflaket hade smält, så det var dags att börja plantera ut växter i växthuset.
Det fanns fortfarande risk för enstaka kalla nätter, men i växthuset skulle allt vara skyddat ändå.
Så här ser det ut nu, två månader senare. Tomaterna växer så det knakar, paprikaplantan har minst tio paprikor på gång, chilin har börjat få massor av frukter, cayenneplantorna växer och frodas, vinrankan längst bort har börjat slingra sig upp mot taket, gurkplantorna levererar långa tjusiga gurkor, olivträdet har små oliver på gång och fikonträdet mår toppen!
På hyllorna står små experiment, nysåddar och återhämtning av trötta plantor.
Vi har drivit upp ett antal brickor med kål, örter, vackra blommor, kryddor och annat som har fått starta i växthusvärmen och fukten, och numera står ute i trädgården.
Vi har även lyckats med sticklingar av olika slag, som får nya rötter och blir fina på nolltid i växthuset.

Blåcklockor

(null)
Varje år upptäcker vi nya växter på olika ställen på vår tomt. För ett par år sedan missade vi att klippa gräset under köksfönstret, och då tittade en grupp stora, vackra blåklockor fram. Året efter var vi noga med att inte klippa bort klockorna och belöningen blev en väldigt vacker blåklockerabatt, och det dök dessutom upp stora blåklockor på flera nya ställen i trädgården. 
(null)
Och numera dyker det dessutom upp vita klockor här och där.
Så fint!