Associationsbild

När veckans tema på fototrissen var linjer kunde jag inte låta bli att associera till "linor". Så jag kände att jag var tvungen att försöka illustrera begreppet, och så här blev det:
 
Och för säkerhets skull ska jag väl berätta att det är helt vanligt vetemjöl på bilden! :)

Fototriss: Linjer

Den här veckans tema på fototrissen är Linjer, och här kommer mina bidrag:
 
 
Bild nummer ett
Bild nummer två
Bild nummer tre

Duktig tjej

Idag skulle jag visa en faktafilm om djurs anpassningar för en av mina klasser. Strax innan jag startade filmen frågade en av mina elever: "Gör det något om jag antecknar under tiden så att jag kommer ihåg allt som sägs?"
 
Vad säger man då? "Nej, du får absolut inte anteckna och lära dig en massa saker!"
 
Efter filmen visade hon mig sina tre fullskrivna ark. Ibland blir man nästan rörd av alla duktiga och ambitiösa elever, som har den inre driften att lära sig så mycket som möjligt.
 

Skola i Indien

Jag brukar inte knycka bilder, utan hellre länka till dem, men här visar jag bilden samtidigt som jag skickar en länk till källan. Bilden visar en skola i Indien
 
länk till bilden
Fotograf:© AP / Altaf Qadri 
 
Vill ni se fler fantastiska bilder så kan ni titta på en sida som regelbundet publicerar både starka och vackra bilder.
Ytterligare en bildkavalkad hittar ni här

Fototriss del 197: Rörelse

Den här veckans tema på fototrissen är "Rörelse". Här kommer mina bidrag på veckans tema.
 
Det här är bara uppvärmningen!
 

Hittat på nätet

"Life´s too short to remove USB driver safely"

Oändligt gripande

Jag visar ganska ofta dokumentärfilmer för mina elever. Det finns ju så många fantastiska naturfilmer och spännande filmer om vetenskap på olika sätt.
Det finns bland annat en otroligt gripande film om livet i havet. Eller i alla fall är ett avsnitt i filmen väldigt gripande. Det handlar om en bläckfiskhona som just har blivit dräktig (säger man så om bläckfiskar?). Hon ser till att få i sig näring och så letar hon rätt på en lämplig hålighet som kan fungera som grotta åt henne. Den måste vara av lämplig form och storlek, för nu när hon ska ge liv åt sin avkomma är det viktigt att allt fungerar.
När hon har hittat sin grotta bökar hon sig in i grottan och tar plats i väntan på att de små äggen ska kläckas. Där ligger hon och sveper kärleksfullt med sina åtta armar för att vattnet ska syresättas och gynna hennes späda avkomma. När äggen kläcks ligger hon fast i sin lilla grotta och ägnar sig helt och fullt åt yngelvård. Hon ser till att ungarna får näring från hennes kropp och hon fortsätter att svepa långsamt och kärleksfullt över alla sina småttingar så att vattenvirvlarna ska skapa syre och bästa förutsättningar på alla vis. Den där yngelvården är det sista hon gör i livet, för när ungarna är "flygfärdiga" dör mamman!!
Det är så outsägligt sorgligt, så när jag har sett den med mina elever har vi suttit och snyftat i kapp.
Mina elever har varit alldeles blankögda och snörvliga, och så har flera sagt att det skulle vara otroligt sorgligt om det var så där för människor också. Mamman vårdar kärleksfullt sina små barn, och skyddar dem med sin kropp, och när ungarna klarar sig själva är det slutet för mamman!

 


Nu har de gift sig!

Kommer ni ihåg den härliga kille från Billy Elliot? Han spelade in videon till Green Days låt "Wake Me Up When September Ends". Nu har han precis gift sig med sin motspelerska i videon!
 

Utsikt från min balkong söndagsmorgonen den 4 nov

Ibland är verkligheten vackrare än dikten!

Ladies Night

Få se nu! Alla omdömen är färdigskrivna, håret är fixat och biljetterna ligger redo. Nu ska vi bara samla ihop oss ett jättegäng kvinnor i varierande åldrar och så ska vi bege oss till Ladies Night!
 
Jag har velat hit och dit och funderat på vem av grabbarna som är den mest tilltalande, och det är Uggla och Stenmarck som ligger i toppskiktet hela tiden. Efter moget övervägande har Stenmarck vunnit.
 
Vem av killarna är er favorit?
 

 


 

En stunds gnäll

Ni som inte är lärare kanske inte är medvetna om den nästan övermäktiga arbetsbelastning som ligger som ett ok på oss lärare i mitten av varje termin, då vi ska skriva omdömen till alla våra elever inför utvecklingssamtalen. Det innebär att man ska sammanställa och bedöma allt arbete alla ungar har gjort under terminen, både skriftligt, muntligt och praktiskt. Sedan ska man utgå från det som står i våra kursplaner för att jämföra elevens prestationer med de uppställda målen som Skolverket har presenterat.
Vi vill givetvis vara både korrekta, informativa och personliga i våra omdömen, så att eleverna ska känna att det är meningsfullt att ha utvecklingssamtal och så att de verkligen förstår hur de ska kunna förbättra sina arbetsinsatser och resultat. När vi har lyckats sammanställa omdömen som är begripliga, korrekta och rättvisa ska de matas in i vårt administrativa system. Det är små rutor där texten ska skrivas in för varje elev och varje ämne. För varje gång man ska spara en text är det en fördröjning medan systemet långsamt maler och sparar den inskrivna informationen. Det är skrivande - klick - väntan - väntan - väntan - klick - väntan - väntan - väntan - klicka fram nästa elev - skriva in texten för den eleven/det ämnet - klick - väntan - väntan - väntan - klick - nästa elev osv i all evighet. Den där väntetiden när systemet spar alla data är vansinnigt lång. Ibland tar klickandet och väntan längre tid än själva skrivandet.
När man som jag har ganska många elever x fem ämnen blir det nästan trehundra omdömen som ska skrivas och klickas och väntas på. Totalt sett tar det mig drygt 20 timmar att skriva in mina omdömen. Och då räknar jag inte in den tid det tar att rätta och sammanställa resultatet.
Puh! Skönt att få gnälla av sig lite!

Gott!

Cornflakes med mjölk och hjortronsylt! Så himla gott!
 
 
Och till det ett glas nyponsoppa och en kopp kanelte med honung. Längtan efter sockerchock?