Oändligt gripande

Jag visar ganska ofta dokumentärfilmer för mina elever. Det finns ju så många fantastiska naturfilmer och spännande filmer om vetenskap på olika sätt.
Det finns bland annat en otroligt gripande film om livet i havet. Eller i alla fall är ett avsnitt i filmen väldigt gripande. Det handlar om en bläckfiskhona som just har blivit dräktig (säger man så om bläckfiskar?). Hon ser till att få i sig näring och så letar hon rätt på en lämplig hålighet som kan fungera som grotta åt henne. Den måste vara av lämplig form och storlek, för nu när hon ska ge liv åt sin avkomma är det viktigt att allt fungerar.
När hon har hittat sin grotta bökar hon sig in i grottan och tar plats i väntan på att de små äggen ska kläckas. Där ligger hon och sveper kärleksfullt med sina åtta armar för att vattnet ska syresättas och gynna hennes späda avkomma. När äggen kläcks ligger hon fast i sin lilla grotta och ägnar sig helt och fullt åt yngelvård. Hon ser till att ungarna får näring från hennes kropp och hon fortsätter att svepa långsamt och kärleksfullt över alla sina småttingar så att vattenvirvlarna ska skapa syre och bästa förutsättningar på alla vis. Den där yngelvården är det sista hon gör i livet, för när ungarna är "flygfärdiga" dör mamman!!
Det är så outsägligt sorgligt, så när jag har sett den med mina elever har vi suttit och snyftat i kapp.
Mina elever har varit alldeles blankögda och snörvliga, och så har flera sagt att det skulle vara otroligt sorgligt om det var så där för människor också. Mamman vårdar kärleksfullt sina små barn, och skyddar dem med sin kropp, och när ungarna klarar sig själva är det slutet för mamman!

 


Kommentarer
Postat av: Anna-Lena

Låter förfärligt. Jag vill nog inte se filmen.

Svar: Den är tuff att titta på för alla blödiga!
Fia

Postat av: lillsyrran

Då föredrar jag nog att vara en tarantel ;-)

Svar: Ja, inte fullt så vemodigt!
Fia

2012-11-08 @ 20:47:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback