Smaskigt recept

Här kommer ett smaskigt recept:


Blanda följande ingredienser i en skål: 
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2-3 msk smör 

Ta fram en stekpanna och....äsch nu blev det pannkaka av alltihop!

Tjuvlyssnat på ett flygplan

SAMTAL PÅ FLYGPLAN

Följande samtal utspelade sig på raden bakom oss på flygplanet:

- Kom ihåg att stänga av telefonerna nu,annars kanske vi störtar!
- Men jag har på flygsäkert läge.
- Åh,vad löjligt, fattar du inte hur farligt det är!
- Ok, jag stänger av!
- Hoppas planet håller hela vägen!
- Annars kanske det blir en "mellanlandning" i havet!
- Det är ju skitfarligt! Då gäller det att hoppa ut strax innan planet störtar.
- Då måste man vara snabb att ta på sig flytvästen.
- Jag har förresten hört att det där med syrgasmasken är fusk. Det är inte ren syrgas (!) i masken,utan det är blandat med nåt lugnande medel så det inte ska bli panik på planet.
- Va, är det sant?
- Ja, det har jag sett på en ganska seriös film....
....
- Oj, vad mörkt det börjar bli. Hur ska de se att flyga nu?
- Det är farligare att flyga när det är mörkt. Det är ungefär fem gånger farligare då! Det har jag hört...ungefär...hmm...några procent fler av flygolyckorna händer när det är mörkt. Det är större risk att de krockar då. Det är för att om de inte får landa på flygplatsen när det är mörkt så cirklar de runt och då ser de inte vilket håll de flyger åt. Ibland flyger de på snedden och då är det större risk att krocka.
......
-Oj, vad det skumpar! Tror du det kommer att hända nåt?
- Det är luftgropar!
- Det ser lite darrigt ut på vingarna!
.......
- Oj, jag ser landningsbanan nu! (inför landning). Oj, det står ett annat plan därborta! Tror du piloten ser det?


Allt detta uttalas med gälla röster, varvat med nervösa gäspningar.

Jag får för mig att killarna var lite flygrädda. Eller....?


Skrapljud i bilen

SKRAPLJUD I BILEN

När jag kör bilen blir jag så orolig när jag hör ett konstigt skrapande ljud. Jag hoppas verkligen att det inte är något som håller på att gå sönder.

Man kan väl säga att jag får lite reparationsångest :)

 


Redo för Europa!

Jag laddar för fullt för att åka iväg och låta min Citroen visa framfötterna (framhjulen?) i några länder i Europa. Idag har jag tvättat och vaxat bilen, kollat olja, lufttryck, spolarvätska och tankat fullt med bensin. Jag har lyft bort alla mattor och spolat av dem och därefter dammsugit hela bilen i varje skrymsle och vrå. Jag gjorde några fynd under sätet: min ena vante som jag trodde att jag hade tappat i vintras låg under sätet tillsammans med pinsamt många godisbitar och under det andra sätet hade den lilla smidiga första-hjälpen-asken glidit ner. Därefter har jag dammsugit själva sätena för att få bort damm och småskräp och till slut har jag polerat hela insidan av bilen så att vinylen blänker ikapp med solen.
Färddatorn blev förprogrammerad redan för ett par dagar sedan, och hopkopplad med datorn för att få de senaste uppdateringarna.
Kläderna är tvättade och strukna, blomvakt är fixad och nu tror jag bara det återstår att spela in lite bra musik att lyssna på under färden. 
Östeuropa, here we come!

En liten berättelse om hur man kan underhålla torgförsäljare!

image47


För några år sen hade vi en liten schäfervalp. Hon var väldigt sprallig och alert. En dag när jag skulle gå ut med henne klädde jag mig bekvämt i en fladdrig kjol med resår. Mitt ute på torget hoppade voffsingen upp och bet tag i kjolen, och när hon landade på marken igen gjorde även kjolen det....Tur att man hade hela och rena trosor på sig...
Följande sommar hade jag en annan, bekväm, fladdrig kjol. Den gången hade jag ingen hund med mig, utan jag var på väg till bankomaten. Det var en massa festligheter i staden, med öltält på torget och massor av folk i rörelse. När jag stod i bankomatkön kom en märklig virvlande kastvind och...ja, man kan säga att jag gjorde en Marilyn.... Kul att man kan glädja så många med så lite...
Och en tid senare promenerade jag över samma torg igen. Samma gamla torgförsäljare stod på sina gamla vanliga platser. Det började blåsa. Jag hade kjol på mig. En ganska fladdrig sak. Jag kunde ana en känsla av förväntan i luften, ja, jag kanske inbillar mig. Men trots att jag gärna glädjer mina medmänniskor om jag kan knep jag tag om kjolen och gick raskt över det blåsiga torget. Jag tyckte att torgförsäljarna såg lite molokna ut, men de får väl roa sig med något annat.


Hur dum får man bli?

 

Jag tillbringade en helg på en herrgård. Det var väldigt fint där, och jag pratade lite med "chefen".
Jag frågade då om det är de som driver stället, och det bekräftade hon att det var. Sen frågade jag om de ägde stället, och hon bekräftade även detta. Då ställde jag århundradets dummaste fråga:
- Jaha, har ni köpt det här stället?

Vad skulle hon säga? "Nej, vi har invaderat huset och vägrar att flytta på oss", "Nej, vi har stulit det", "Nej vi har ärvt det", "Nej vi äger det utan att ha köpt det" "Nej vi byggde huset för några hundra år sen"

Eller vad kunde hon ha svarat? (Kom igen nu! Kom med lite kreativa förslag!)

Hot, hot, hot!

 

Jag gillar stark mat, så när jag hittade extra stark chorizo blev jag jätteglad. Dessvärre stod jag för nära väggen när jag andades ut efter att ha ätit korven.
Hur ska jag nu förklara brännmärket i tapeten?

 

Var inte för snabb att döma

 

Om ni skulle se någon krypa omkring på alla fyra under ett skrivbord och prata för sig själv ska ni inte vara för snabba och dra slutsatsen att personen är knäpp. Det kan mycket väl vara en människa som pratar i en trådlös telefon och beställer nya färgpatroner till sin skrivare.

image329

Tandläkartankar

 

Jag undrar vad min tandläkare ska hitta på vid nästa rutinkontroll. Undrar om de liksom har ett batteri av olika plågsamma behandlingar som de alternerar på sina patienter. "Jo Kalle Persson fick ju bita i nån klegga sist han var här. Kan han inte få sitta med en sån där vass metallbit fastskruvad runt tanden den här gången, samtidigt som vi borrar lite med den där borren som tjuer så där häftigt? Eller ska vi plocka bort en gammal lagning och fylla hålet med en "provisorisk" lagning och boka in honom på återbesök efter en månad, så han inte vågar äta hårdtuggad mat eller tuggummi under tiden? Eller ska vi kratsa runt i munnen i största allmänhet, samtidigt som vi rabblar märkliga sifferkombinationer och ser bekymrade ut?"
 
Vilka principer har tandläkarna för att bibehålla sin makt över folket?

Hälsotips

 

En kvinna gick fram till en äldre man som satt och gungade i sin gungstol på sin veranda.

"Jag kunde inte låta bli att se hur lycklig ni ser ut", sa hon.

"Vad är er hemlighet till ett långt och lyckligt liv?"

"Jag röker tre paket cigaretter om dan,", sa han "och så dricker jag en låda whisky i veckan,

äter fet mat och tränar aldrig".

"Tänk, det låter fantastiskt", sa damen.  "Men hur gammal är ni?"

"Tjugosex", svarade mannen.


Gröna kylskåpsdörrar

Återanvänt, sju år gammalt inlägg som fick mig att skratta åt minnet

 
 
Så himla irriterande! Maken behövde göra en översikt över personer som skulle ha jour under en viss vecka. Då började vi skissa på en liten whiteboardtavla som vi har hemma. Snart upptäckte vi att tavlan inte riktigt räckte till, så jag föreslog att vi skulle skriva på kyl- och frysskåpsdörrarna i stället.
- Det verkar ju vara samma material, sa jag så där lagom självsäkert, på gränsen till självgod. jag tyckte jag var smart och hade kommit på en listig lösning - ja, ni vet väl hur det kan vara.

Sagt och gjort. Vi utnyttjade den betydligt större skrivytan som vi nu hade till vårt förfogande, och översikten blev rent ut sagt lysande. Maken var nöjd med sin jourplanering och började torka bort texten. Det blev bara en grön klegga på dörrarna.

- Jaha, vi kanske måste ha en blöt trasa, sa vi uppmuntrande till varandra.

Nytt försök med blöt trasa, med lika nedslående resultat.

- Jag provar med lite diskmedel, sa maken, nu lite spänd i rösten.

Diskmedel fungerade inte heller särskilt bra.

Alltså plockade vi fram det mesta vi hade i kemisk-tekniska produkter och provade dem vartefter.

Jag kom då med förslaget att man ska skriva lite med en penna och snabbt som ögat torka bort det, eftersom pennans lösningsmedel löser upp den oönskade färgen. Ett väldigt välkänt knep bland lärare som har råkat skriva på whiteboardtavlor med vattenfast penna.
Men här var det inte något bra knep....

Jag tittade dystert på vårt numera grönflammiga kylskåp och började metodiskt gnugga med såpa, fönsterputs, emaljputs (till spishällen), t-röd, vim och något slags mirakelmedel. Lite bättre blev det, men kylskåpet var fortfarande missklädsamt grönflammigt.
Väldigt dyster provade jag då rostborttagningsmedel.  Nu försvann det mesta, men det är fortfarande en märklig, grönaktig, flammig yta på dörren.
- Nej, men nu blev det ju nästan bra, sa maken vänligt uppmuntrande. 
Han är snäll maken, för kylskåpet är bara drygt ett år gammalt, och borde givetvis inte vara grönflammigt.

Så mitt tips till er är: skriv inte med whiteboardpenna på kylskåpet (fast det är det väl ingen som gör antar jag)  
                    image68

Glömsk

 

Så var det en vacker ung dam som kom till doktorn och blev grundligt undersökt, tackade, betalade och gick.
Men efter en liten stund kom hon tillbaka och förklarade rodnande med viskande röst:
- Jo, doktorn, jag glömde visst min behå här.
Doktorn letade, men lyckades inte hitta det försvunna plagget.
- Jaha, då har jag nog glömt den hos tandläkaren, sa damen.

7 år gammalt inlägg som kändes aktuellt: När verkligheten tränger sig på...

NÄR VERKLIGHETEN TRÄNGER SIG PÅ...

Igår hade vi grillfest i vår bostadsrättsförening. Föreningen består av en väldig blandning av människor. Den äldsta är 93 år och den yngsta är fyra veckor. 
Allt var väldigt lättsamt, och vi satt i smågrupper och pratade om lite av varje. Där jag satt började vi prata lite om vad vi planerar att göra nu i sommar. Jag berättade då att vi just nu inte har några spikade planer men att vi har funderat lite på att åka motorcykel till Polen och vidare för att besöka både Auschwitz och Örnnästet. En nybliven pappa i huset höll med om att det kan vara intressant att besöka såna platser. Själv hade han besökt ett annat koncentrationsläger under sin skoltid (nu minns jag inte vilket) och han hade blivit väldigt berörd, speciellt över massgravarna.
- Ja, det är obehagligt när det är ett så tunt lager jord, sa N, som är en ung mamma som bor i huset.
Eftersom jag inte riktigt förstod hur hon menade förklarade hon vidare. 

N är kurd och är född i irakiska Kurdistan. Efter kriget blev situationen för kurder vidrig, då Saddam Hussein styrde landet på ett hänsynslöst sätt. Det var fruktansvärda avrättningar, och många kurder flyttade till Bagdad för att det var så farligt att bo kvar i Kurdistan. Jag förstod på hennes ögon att det som hände i Kurdistan var fullständigt vidrigt.
Hon berättade att vid ett tillfälle var det massavrättningar med giftgas. 5000 människor dog i hennes hemstad den dagen. Hon berättade att många dog omedelbart, men en del var svårt skadade av giftet och hade fått brännskador som gjorde att de var alldeles svarta och dog på ett plågsamt sätt av sina skador. N var då 8 år gammal, och hennes tioåriga syster och hennes moster dog och hamnade i en massgrav. Den var täckt med ett tunt lager jord. Det var det hon menade med det tunna lagret. De hittade aldrig hennes mormor, så hon vet inte om även mormodern hamnade i massgraven, men hon vet att hennes syster och hennes moster låg tillsammans i alla fall.
Grymheterna tog inte slut när andra världskriget slutade 1945. Hänsynslösa människor fortsätter att missbruka sin makt här på jorden.Folkmorden fortsätter på jorden. Vi har inte kommit särskilt långt sedan Stalin och Hitler skapade vidrig historia.

Det här hände för mindre än 20 år sedan.  Det är inte så uppmärksammat internationellt. Det är ingen turistattraktion. Fortfarande händer det ofattbara saker i Irak och andra länder. Oskyldiga människor kan avrättas på öppen gata helt utan orsak, och utan att förövaren ställs till svars. 

Väderprognoser

När jag läser tidningen på morgnarna brukar jag alltid titta på väderprognosen också. Nästan varje dag står det att det kommer att vara växlande molnighet, och ibland är det risk för regn, men oftast står det att det blir mest molnigt. Då brukar jag titta ut genom fönstret på den klarblå himlen och den strålande solen, och nästan lite skadeglatt konstatera att prognosen inte stämmer för den här soliga fläcken på jorden. Det här är en liten paradisfläck med paradisiskt väder. Brukar jag tänka. 
Och så tar jag något lätt och luftigt på mig och ger mig ut på långpromenad. När jag är tillräckligt långt borta för att det inte ska vara någon ide´ att vända om och byta kläder (jag brukar promenera till min mataffär som ligger fyra-fem kilometer från mitt hem) brukar molnen hopa sig och vinden friska i. När jag har packat min matkasse i butiken och hakat upp den på ena axeln  (och återigen konstaterat att det är så smala handtag att de skär in i hud, muskler och skelett när kassen är tungt packad) så brukar det förutom molnighet och elaka vindar dessutom börja småregna. Då har jag fyra-fem kilometer att gå hemåt igen med tung kasse, för tunna kläder, för öppna sandaler i blåst, regn och kyla.
När jag äntligen kommer hem och stänger dörren om mig brukar vädret omedelbart slå om och bli strålande vackert, med sol och knallblå himmel utan ett moln så långt ögat kan se.
Fysikalisk förklaring, någon?
Har meteorologerna nära relationer med högre makter som vill lära oss att inte tvivla på det som står i tidningen?
 

Smarrig cider

Jag hittade en vacker flaska med en vackert rosa, fransk cider. Den var precis lika god som den såg ut. Rosecider med en fräsch och läskande citronsmak! En riktig höjdare!
 

Rosendals trädgård

Förra veckan gick en kompis och jag en långpromenad från Stockholms city ut till Djurgården. Vi hamnade på Rosendals trädgård där vi satte oss i skuggan och festade på rabarbersaft och citronbakelse. Där kunde vi sitta och prata om allt som dök upp i huvudet, och alldeles i närheten surrade flitiga bin så trivsamt i raden av kupor. Vi blev sittande en lång stund och njöt av solen och värmen, den blå himlen, de vackra blommorna, de surrande bina och vetskapen att vi skulle vara lediga ytterligare drygt en månad. Till slut reste vi oss och gick och fyndade i den mysiga butiken. Jag kunde inte låta bli att köpa en burk honung!
 

Strövtåg i Trosa

Varje gång jag besöker Trosa slår det mig hur otroligt vackert det är där. Det är som om hela den lilla staden är insvept i ett gullighetsmoln. De har kanalen och hamnen, gammaldags, charmig bebyggelse och massor av hus som är nästan inbäddade i grönska och vackra blommor. Är det kanske Sveriges vackraste stad?
 

Gårdagskvällen var magisk!

 
Den lilla promenadvägen utanför min balkong skulle kunna vara från en spännande film!
 

Potter har blivit vuxen!

J.K. Rowling har skrivit en novell om Harry Potter som vuxen. Han är 34 år gammal och har tydligen hunnit få några grå strån.
 
Läs info här
 
Min qudditchkvast. Jag tillhör ju mugglarnas skara.
 

Rysningar och tårar

Jag blir alltid lika glad när jag hör berättelser om framgångsrika insatser för att rädda människoliv från alla vidrigheter i koncentrationsläger och osmakliga avrättningar under andra världskriget. Här är en filmsnutt som visar en man som räddade många hundra människor under kriget, och hans reaktion vid det här tillfället...
 
Jag blir så rörd att tårarna sprutar när jag ser det här, och känner en intensiv lust att få ge honom en bamsekram!

Intressant för andra nördar

Jag är ju löjligt intresserad av vetenskap och olika vetenskapliga rön, så den här artikeln om en forntida jättefågel var verkligen läsvärd. Det var troligen världens största fågel någonsin.
 
 
 

Så fel det kan bli!

Visste ni att Carl von Linné faktiskt gjorde några misstag? Han ansågs vara genialisk och hade otroligt bra minne, och förväntades ig det av andra också. Men han hade svårt att acceptera kritik och ville inte gärna erkänna när han hade fel...som till exempel när han påstod att flodhästen är en sorts råtta. Men han hade väl troligen mer erfarenhet av råttor än av flodhästar, så man får förlåta honom!
 
Men det måste ha varit ganska svårt att hitta ett system att kategorisera alla växter och djur. Enligt vissa beräkningar finns just nu 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 djur på jorden (10 miljoner biljoner biljoner) av olika form, storlek och levnadssätt. (inte olika djurarter alltså, utan individer)
 
När läkaren Alexander Fleming for på semester glömde han några odlingsplattor framme i laboratoriet. De angreps av mögel. Ur den missen föddes penicillinet som har räddat miljoner människoliv.
 
När chefen för företaget Western Union erbjöds att köpa en ny uppfinning som kallades telefon avfärdade han den som meningslös och tackade nej. och vad hade hänt om folk hade lyssnat på William Ripley år 1926, då han varnade för en stundande börskrasch?
 

Enligt BBC var det ett rejält misstag att inte bära rustning vid slaget vid Lützen 1632. Gustav II Adolf ska enligt BBC:s Charles Nevin ha tackat nej till att ta på sig rustning innan han stupade i Lützen.Den svenske kungen bar älghudskyller, en kort rock som kunde bäras som kroppspansar. Men frågan är om det inte är ett misstag av BBC att klandra kungen för att ha tackat nej till rustning. 1627 hade Gustav II Adolf sårats allvarligt vid en drabbning nära Dirschau. Kulan gick inte att ta bort, och kungen kunde efter detta inte bära harnesk.

• Harry Warner, delägare i filmbolaget Warner Bros, som 1927 sa: ”Vem i helsicke vill höra skådespelare tala?”

• Decca Records som tackade nej till Beatles med motiveringen att ”gitarrmusik är på väg ut”.

I en SvD-intervju 1996 sade ministern följande: ”Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid som det faktiskt tar åt att surfa på nätet”, sade Uusman som då var it-ansvarig minister.

 

Eller Hey Baberibas version av historiska misstag:

 


Polisen hjälper en and!

Titta vilken rörande historia om hur en and är hjälpsökande när hennes ungar sitter fast. Så himla fint!
 

Fototriss: Så här ser det ut där jag är

Här kommer mina tolkningar på den här veckans tema på fototrissen: Så här ser det ut där jag är. Jag låter trissen spänna mellan extrem närbild på krusbär till en fjärrbild av en luftballong som flög förbi min balkong.
Den gamla mossbevuxna trappan finns i min promenadskog. Det fanns en gång en trädgård här, med odlingar i olika nivåer i små uppmurade miniterasser längs med bergssidan. Det syns att det var någon som verkligen älskade växter och sin trädgård, och utnyttjade alla tänkbara platser för att få den karga marken att prunka. Nu finns nästan inget kvar av de odlade växterna, för de vilda växterna har trängt undan kryddväxter och blomster. Fruktträden är knotiga och gamla, och får inte längre några stora skördar. Man ser de gamla stenarna som visar var huset en gång låg, och jag brukar ofta fundera över hur huset kan ha sett ut, på den mycket kuperade tomten högt upp på berget, med vidsträckt utsikt över Mälaren.
 
 
 
 
 

Promenad med syrran

Vi hade bestämt att ta en promenad till Thielska galleriet och titta på utställningen igår. Vilken tur att vi fick så vackert väder efter flera veckor med kyla och ruggväder.
Ibland är verkligheten vacker som en tavla!
 
 
Svårt stt fatta att det här är en promenad inne i en huvudstad!
 
Och så låg kvarnen med röd fasad, grön växtlighet, knallblå himmel och gult vajande gräs. Det känns som rena färgpaletten!
 
Det finns en massa spännande stayer överallt! 
 
 
Här ligger en blek lady och latar sig!
 
Till skillnad mot den här tjejen som hade fullt upp med rabatterna.
 
Och så kom vi fram till det pampiga Thielska palatset som var som ett slott.
I ett rum var taket välvt, och en lampa av kristall skapade fantastiska mönster i det kupade taket.
 
 
Ett väldigt spännande träd!
 
Visst känns det som om trädet tänker stänga igen luckan rätt som det är?

Nina Hemmingsson är så himla bra!