7 år gammalt inlägg som kändes aktuellt: När verkligheten tränger sig på...

NÄR VERKLIGHETEN TRÄNGER SIG PÅ...

Igår hade vi grillfest i vår bostadsrättsförening. Föreningen består av en väldig blandning av människor. Den äldsta är 93 år och den yngsta är fyra veckor. 
Allt var väldigt lättsamt, och vi satt i smågrupper och pratade om lite av varje. Där jag satt började vi prata lite om vad vi planerar att göra nu i sommar. Jag berättade då att vi just nu inte har några spikade planer men att vi har funderat lite på att åka motorcykel till Polen och vidare för att besöka både Auschwitz och Örnnästet. En nybliven pappa i huset höll med om att det kan vara intressant att besöka såna platser. Själv hade han besökt ett annat koncentrationsläger under sin skoltid (nu minns jag inte vilket) och han hade blivit väldigt berörd, speciellt över massgravarna.
- Ja, det är obehagligt när det är ett så tunt lager jord, sa N, som är en ung mamma som bor i huset.
Eftersom jag inte riktigt förstod hur hon menade förklarade hon vidare. 

N är kurd och är född i irakiska Kurdistan. Efter kriget blev situationen för kurder vidrig, då Saddam Hussein styrde landet på ett hänsynslöst sätt. Det var fruktansvärda avrättningar, och många kurder flyttade till Bagdad för att det var så farligt att bo kvar i Kurdistan. Jag förstod på hennes ögon att det som hände i Kurdistan var fullständigt vidrigt.
Hon berättade att vid ett tillfälle var det massavrättningar med giftgas. 5000 människor dog i hennes hemstad den dagen. Hon berättade att många dog omedelbart, men en del var svårt skadade av giftet och hade fått brännskador som gjorde att de var alldeles svarta och dog på ett plågsamt sätt av sina skador. N var då 8 år gammal, och hennes tioåriga syster och hennes moster dog och hamnade i en massgrav. Den var täckt med ett tunt lager jord. Det var det hon menade med det tunna lagret. De hittade aldrig hennes mormor, så hon vet inte om även mormodern hamnade i massgraven, men hon vet att hennes syster och hennes moster låg tillsammans i alla fall.
Grymheterna tog inte slut när andra världskriget slutade 1945. Hänsynslösa människor fortsätter att missbruka sin makt här på jorden.Folkmorden fortsätter på jorden. Vi har inte kommit särskilt långt sedan Stalin och Hitler skapade vidrig historia.

Det här hände för mindre än 20 år sedan.  Det är inte så uppmärksammat internationellt. Det är ingen turistattraktion. Fortfarande händer det ofattbara saker i Irak och andra länder. Oskyldiga människor kan avrättas på öppen gata helt utan orsak, och utan att förövaren ställs till svars. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback