Vad kan du om svampar?

Testa dina kunskaper innan du går ut i svampskogen!


Jag vill bo i en svamp...

Hela skolan hade höstvandring i fredags. Plötsligt hittade vi en fantastisk svamp....


Visst är den tjusig! Men den är inte bara tjusig, utan den är dessutom gigantisk. Nästa bild visar hur stor den faktiskt var...


Nu får vi hoppas på vinter-OS

Nu gäller det att inte deppa, utan i stället får vi hoppas att det går bättre i vinter-OS
Dessutom får vi se till att vara kreativa och se nya möjligheterVågar mig på att publicera bilden trots att den inte är riktigt rumsren...

Vinn choklad
Tävla hos
Junitjejen och vinn choklad. Tävlingen pågår till den 12 september.

Ska det kallas idrottsanda?

Vi satt just och tittade på fotbollsmatchen mellan AIK och Hammarby. Båda lagens hejarklackar beter sig som svin, men i dagens match är Hammarbyklacken allra värst.
Det kastas in skräp och fyrverkeripjäser på fotbollsplanen, supportrarna slåss och det krävs massor av poliser för att lugna åskådarna.

Det som känns allra sjukast är att det tydligen finns en regel att lagen ska ha sin målvakt placerad på samma sida som den egna hejarklacken i den andra halvleken, för annars ökar risken att åskådarna ska slänga in facklor och raketer eller något annat som ska skada måvakten. Sjukt, sjukt!

Jag håller på Hammarby, men det känns inte schysst när det blir så här.

Simhopp


Missljud i bilen

Varenda gång maken åker i bilen hör han en massa missljud. Han lyssnar och funderar på om det är lager, bromsar eller motordelar som låter. Och så frågar han alltid om jag har hört ljudet tidigare, och när jag berättar att jag har gjort det undrar han varför jag inte har åtgärdat det hela.
Men det har jag gjort. Jag höjer helt enkelt volymen på stereon, så hörs det inte. Tada!

Gratis sexartiklar...

Nej, kanske inte riktigt så, men vi har i alla fall kondomer att dela ut till eleverna. Skolsköterskan och NO-lärarna får en låda kondomer från LAFA, och det är väldigt bra för de elever som varken har råd eller mod att köpa kondomer i affären. Även om många är lite generade när de kommer och söker upp mig på fredagarna, så märks det att de uppskattar att möjligheten finns.
Nu i fredags kom ett par tjejer, och den ena ville ha några kondomer,men den andra rodnade och sa:
- Jag fattar inte att du törs tala om att du "håller på"...

Ganska gulligt, eller hur?


Christian the lion

Ganska häftig historia....

Leonard Cohen, Albert Einstein och jag

Sitter i mitt klassrum och förbereder det sista inför lektion om studieteknik, hjärnans funktion och olika inlärningsstilar. Himlen utanför fönstret är gråmulen, regnet hänger i luften, Einstein blickar vänligt småleende från en plansch på väggen och Cohen sjunger smeksamt milda sånger från ett hörn i rummet. Vi har det bra ihop, Albert, Leonard och jag....


Äntligen!

Äntligen har vi konfererat klart och har våra ungar på plats igen! Innan vi hade samlingen i matsalen kom många elever förbi vårt arbetsrum för lite kramkalas. Det var härligt att få se vilka som hade vuxit mycket, plockat ut tandställningar, blonderat håret, färgat håret knallrosa,  skaffat moppe och nya snygga hjälmar, fixat hårförlängning och bytt klädstil.
De röjigaste ungarna var mest kramsugna, som vanligt.
Vi hade en kort dag, med avslut redan 11.30, och de som hade längtat mest efter skolan stannade kvar ända till tretiden. Nu får de äntligen protestera mot att läsa och skriva för mycket, för långa lektioner och för korta raster, matteläxor och ordningsregler. Som de har längtat!


Bio och middag

Arn var verkligen bra. Handlingen var gripande och skådespelarna duktiga. Duktigast av alla var Stellan Skarsgård. Han stod i en klass för sig (som vanligt).
Miljöerna var alldeles fantastiska. Det var lika häftigt att se de vidsträckta öknarna och de karga bergsområdena i närheten av Jerusalem som den vackra naturen på Visingsö. Historien spände över ganska många år (utan att skådespelarna åldrades nämnvärt) och man fick se både glädje och sorg. Vid några tillfällen hördes spridda snyftningar i publiken.
Enda nackdelen var att det ibland blev lite lågt tempo, så det kändes bitvis en aning segt.

Jag tyckte dessutom att det var ganska kul att se en av mina jobbarkompisar skymta förbi på filmduken. Han var statist, men för en kort sekund svepte de med kameran över några ansikten inför en stor batalj, och hans ansikte var inzoomat och täckte hela filmduken för ett litet ögonblick. Nu måste jag be om autograf i morgon:)

Av lite olika skäl var det körigt att ta sig till bion, och när vi var framme gällde det att gå in och sätta sig, eftersom platserna var onumrerade, så kvällens välkomponerade gourmetmiddag bestod av popcorn och coca-cola!

Men alla i publiken fick en present. Vi fick varsin väska som innehöll ett USB-minne, lite godis, några pennor och ett förmånligt rabatterbjudande i en butik. Trevligt!

Ögonen 98% bra

Fantastiskt att ögonen blev bra så fort. Operationen var i torsdags och nu på tisdagsmorgonen är ögonen bra igen. Synen är skarp (men kommer tydligen att förbättras ytterligare den närmaste månaden) och all smärta är borta. Nu är det bara de skyddande linserna som känns lite störande, men de plockas ut nu på torsdag.

Men jag kommer ändå att fortsätta med brillor. Jag är alleles för feg för operation.


Riket vid vägens slut

I morgon ska vi gå på förhandsvisning av nya Arn-filmen.  Spännnade!


Ögonstatus- måndag

Idag känns det riktigt bra i ögonen på maken. Däremot längtar han tills han ska få ta bort de skyddande linserna, som sitter i den första veckan efter operationen.
För er som har funderingar kring operationen: läs här lite information från
Ögonlasern. Där hittar ni uppgifter om vilka operationer de utför, kostnader och diverse information. 

3 dygn efter ögonoperation

- Just nu skulle jag bara rekommendera mina ovänner att genomgå en ögonoperation, säger maken.
Men svedan och smärtan har försvunnit nu, och det känns bara "grisigt" i ögonen. Han är fortfarande väldigt ljuskänslig, och bär solglasögon även inomhus.

För er som undrade: maken åtgärdade sin astigmatism (+ att han var långsynt). Patienten före honom åtgärdade starr och närsynthet och patienten efter var enbart närsynt, så det verkar som om det går att fixa alla synfel och många andra ögonåkommor med hjälp av laser.
Maken har varit på gång med det här i flera år, men han har inte velat operera sina ögon tidigare, eftersom der var vanligt att mörkerseendet försämrades. Numera är tekniken så förfinad att mörkerseendet inte påverkas.


Ögonoperationsrapport

Tydligen känns det ganska bra omedelbart efter operationen. Synen är så bra att det är körkortsgodkänt redan efter några minuter, och det känns ganska bra i ögonen.
När bedövningen sedan släpper kommer en helvetisk tid med sveda och smärtor och en extrem ljuskänslighet. Värk/ skav/ ökat tårflöde pågår i 2-3 dygn och den extrema ljuskänsligheten i 3-4 dagar. 

För att stå ut med smärtan får man Citodon, som man får ta 1-2 var 6:e timme. Man får även två sömntabletter för att kunna sova de två första nätterna.
Sedan gäller det att vara noga med alla droppar som ska skydda och läka ögonen. Cortisondroppar ska tas 1 droppe  4 ggr/dag i 1 månad, antibiotikadroppar ska tas 1 droppe 4ggr/dag i 10 dagar, pupillvidgande medel ska droppas i ögonen på operationskvällen, smörjande droppar ska tas 1 droppe 4ggr/dag i 1 mån och dessutom gäller det att äta massor av c-vitaminer. För säkerhets skull ordineras den opererade 2 tabletter c-vitamin/dag i 1 vecka.

Så nu vet ni det om ni funderar på att operera era ögon.


Maken föredrar att fika i badrummet, för där har vi möjlighet att ha det riktigt mörkt. I alla andra rum sipprar det alltid in lite ljus. Men å andra sidan har vi ett ganska trevligt badrum.


Skumma kunder

Efter makens ögonoperation igår passade vi på att äta lunch på ett vegetariskt matcafé på Hornsgatan 80. Som vanligt var maten där jättegod.
När vi hade ätit klart fick jag för mig att jag skulle titta på en symaskin i tygaffären som ligger tvärs över gatan. Maken hade ett par rejäla, skyddande solglasögon, eftersom han var nyopererad och ljuskänslig. När vi kom in i affären stod han kvar borta vid entrén en stund, för att vänja ögonen vid det disiga ljuset i lokalen.
Jag stod och pratade med expediten och fick information om olika symaskinsmodeller. Expediten tittade lite undrande på maken, som stod inomhus med mörka glasögon. Han kom på att det kanske var lite oartigt att ha glasögon på, så han gläntade lite på dem, för att få ögonkontakt med expediten, och sedan tog han på sig solglasögonen igen för att skona sina stackars ögon.
Det kändes som om expediten var lite spänd och stressad, och plötsligt insåg jag att hon måste undra över hans beteende, och dessutom kom jag på att hans pupiller var gigantiska efter de pupillvidgande dropparna han hade fått i samband med ingreppet.
Jag förklarade därför varför han såg ut som han gjorde och betedde sig som han gjorde.
- Åh, jaså, vad skönt.Jag undrade faktiskt lite över hans ögon, sa hon med ett lättat leende.

De hade tydligen haft problem med väldigt slipade tjuvar som hade haft olika fräcka strategier för att plocka på sig saker i butiken. Ofta var de påtända, med stora pupiller!

Stinkande tvättmaskin...

Ibland råkar vi ut för att tvätten luktar lite äckligt fast den är alldeles nytvättad. Det är något i själva maskinen som sunkar till det.
Men nu har jag hittat ett kanonbra tips på
Grummes hemsida. Där finns en massa bra, miljövänliga tips. Bland annat hittade jag tipset att man ska hälla lite citronsyra i tvättmedelsfacket och köra en tom maskin på 90 grader, så blir man av med gamla avlagringar och annat som orsakar den äckliga lukten. Jag provade och det funkade!


Kick off...

Har ni tänkt på att när chefer kör peptalk med personalen och använder fraser som:
"Nu ska vi vända på skutan och ro den iland. Vi får se till att jobba mot samma mål och ha en positiv inställning", så brukar det betyda att personalen ska knipa käft och jobba hårdare, för nu är det hårda sparkrav som ska uppnås. 

Formel 1...


Gotland i våra hjärtan...


Stevie Wonder, eller....

Operationen har gått bra! Men nu går min ljuskänslige make omkring med mörka brillor, och han påminner faktiskt lite om Stevie Wonder.


Ett öga rött...

Idag ska min man på ögonoperation. Han är inte ett dugg orolig, eftersom det numera är en ofarlig rutinoperation. Vi ska strax åka iväg, och jag ska agera ledsagare och chaufför.

Själv skulle jag aldrig våga att utsätta ögonen för minsta ingrepp, även om jag är närsynt som en bofink och har mycket att vinna. Man har ju så mycket att förlora också.
Jag står nog ut med immiga glasögon på bussen, kladdiga glas som måste putsas med jämna mellanrum och omaket att hålla glasögonen på plats när man ska ta på sig motorcykelhjälmen. Jag ser ju i alla fall.

Vad säger ni, skulle ni våga er på en ögonoperation?

Arboga...

Jag har länge försökt formulera ett fint inlägg när det gäller dubbelmordet i Arboga, men jag tycker det är svårt att få till det. Den drabbade familjen är gamla vänner till oss. De mördade barnens mormor var en gång i tiden vår äldsta dotters dagmamma. Hon är den mest barnkära människa jag någonsin har träffat.

Jag har märkt att jag med ett lätt illamående läser dagsrapporterna om hur det går i rättegången. Jag hoppas verkligen att det blir möjligt att tveklöst fastställa skuld och straff när rättegången är över. Jag hoppas att rättvisa skipas.

De vänsterhäntas dag

Idag firas vänsterhäntas dag runt om i världen. Det verkar finnas speciella dagar för allt möjligt. Själv är jag högerhänt i de flesta fall, men har lite vänsterhänta fasoner för mig ibland.

När jag var barn var jag oerhört avundsjuk på mina vänsterhänta kompisar. Jag tyckte av någon anledning att det verkade så kul. När vi skulle leka olika lekar brukade vi snabbt paxa: "Pax för att leka vänsterhänt!", även om det inte hade någon betydelse alls för leken vi skulle leka. Men då hade jag en ganska kaxig kompis som hade något slags veto att besluta om vi skulle få tillåtelse att få leka vänsterhänta eller inte. Hon var nämligen vänsterhänt på riktigt och tyckte att hon hade större rätt än alla andra att få avgöra vem som skulle få den stora ynnesten....

Problems

A 75 year old man went to his doctor to get a sperm count.The doctor gave the man a jar and said: "Take this jar home and bring me back a semen sample tomorrow".
The next day, the old geezer returned to the doctor´s office and gave him the jar, which was as clean and empty as on the previous day.

The doctor asked what happened, and the man explained: "Well, doc, it´s like this....first I tried with my right hand, but nothing. Then I tried with my left hand, but still nothing. Then I asked my wife for help.  She tried with her right hand, then her left, still nothing.

She even tried with her mouth, first with the teeth in, then with her teeth out, and still nothing. We even called up Arlene, the lady next door, and she tried too, first with both hands, then an armpit, and she and she even tried squeez´n it between her knees, but still nothing"

The doctor was shocked : "You asked your neighbor!"

The old man replied: "Yep, but no matter what we tried, with our arthritis, we still couldn´t get the damn jar open!"


Matsalen var fylld...

...av en massa solbrända människor som faktiskt var glada över att se varandra. De flesta i alla fall.

Även om vi var ganska sega och långsamma idag kommer det nog att bli ett bra läsår. Det känns så.

Nu är det dags....

Väskan är packad, kalendern preparerad och nya fina pennor väntar på ett års äventyr bland hormonstinna ungdomar.
Som ett oskrivet blad...men vänta bara....Förberedelserna har börjat....Det blir fler förändringar. Det här är min sommarnyckelknippa....Och här har vi vinternycklarna! Alla nycklar används regelbundet!

Inredning

När jag var 12 år upptäckte jag inredningsmagasinen. Jag blev störtförälskad i Allt i Hemmet och började omedelbart spara på tidningarna. Jag var löjligt rädd om tidningarna, och det fanns inte ett skrynkligt blad eller hundöra någonstans. Med tiden hade jag flera kompletta årgångar av flera olika inredningsmagasin, alla tidningar i perfekt skick.
När jag skulle flytta hemifrån tog jag först med mig mina buntar, men när jag tröttnade på att de tog sån plats slängde jag alla tidningarna, och så började jag på ny kula.... med jämna mellanrum har jag skänkt bort eller kastat stora högar med inredningstidningar. Jag har alltid känt det som en högtidsstund när ett nytt nummer kommer ut, och så har jag satt mig bekvämt någonstans med en kopp te och avskärmat mig från omvärlden, och så har jag fullständigt frossat i alla inredningsreportage.

Men på senare år har jag börjat ändra inställning. Jag är lite trött på alla flashiga reportage från arkitektritade hem på Long Island eller strandkåkar i Västindien eller kulturhus i Provence. Reportagen är så likartade. Det är en evig uppräkning av Ph-lampor, sjuanstolar, superllipser, Starck-möbler... Det är blanka bilder i fyfärgstryck (med några svartvita insprängda som ska öka intresset) på tjusiga takvåningar och upprustade skärgårdshemman och lyxrenoverade skånegårdar, och jag borde ju brinna av intresse...men...jag känner mig väldigt uttråkad och oengagerad. 

TV-kockar och knivbråk

Jag har precis sett Per Morberg laga mat på TV. Han verkar så skicklig så jag var tvungen att googla på honom,och det visade sig att han är utbildad kock. Inte konstigt att han har så snitsigt handlag.(Fast jag tycker att han är lite slabbig)
Vi har förresten ett par kompisar som är krögare. Han är kock och hon är kallskänka. De är alltid väldigt glada och positiva, och de skrattar och pysslar och är otroligt samkörda. Men det finns en sak de grälar om,och det är knivar.
Han är väldigt rädd om sina knivar, och vårdar dem ömt. När han har skurit upp eller hackat något vänder han alltid baksidan på knivbladet mot skärbrädan när han ska skrapa ner maten i stekpannan eller grytan, för han vill inte förstöra skärpan på knivseggen.  Hon däremot skrapar med eggen mot skärbrädan. Ibland blir de riktigt osams om skrapförfarandet. Men de har löst det genom att ha varsin uppsättning knivar, och de rör inte längre varandras.

Numera skrapar jag alltid med baksidan, för jag vill ju inte väcka Berras vrede...


Gröna Lund ur olika perspektiv

Igår var jag ute och patrullerade med sjöräddningen och när vi åkte förbi Djurgården såg jag att det var fullt av folk på Gröna Lund fast det regnade och var ruggväder. Ikväll ska jag med några kompisar till Gröna Lund och köra en femkamp. Jag brukar lyckas ganska bra i skyttegrenar.
Däremot blir jag alltid så lätt åksjuk så jag kan inte åka särskilt många åkattraktioner. Jag klarar Pariserhjulet och berg-och-dal-banan, men flygande mattan och Vikingagungan och sånt är bara att glömma.Fritt fall är jag för feg för. Spökhuset och Lustiga huset funkar också. Har ni några favoriter på Grönan?

Nedräkning...

Min klassföreståndarkollega ringde för en stund sen och skulle diskutera jobbångest. Vi kom överens om att eftersom man som lärare är ledig så väldigt länge på sommaren skulle man behöva en försiktig inskolning när hösten kommer. Första dagen borde vi bara träffas och fika och gå runt lite i lokalerna, för att känna atmosfären. Nästa dag skulle man kunna ha en kortare pratstund om något trevligt, och sen fika och gå hem. Tredje dagen skulle man kunna ha en riktig konferens, men en lite kortare variant, och sen skulle man kunna plocka fram böcker och pennor, och sen fika och gå hem. Fjärde dagen skulle vi nog kunna klara av både konferens och lunch, och plocka lite med pärmar och olika dokument, sen fika och gå hem. Femte dagen, som förmodligen skulle var en fredag, skulle man ha eget arbete, och plocka i ordning klassrummet, och alla läromedel, och sen skulle man ha kick-off med pub i personalrummet.

Men så har vi det inte. Från dag ett går vi HELA DAGAR!! Det är en massa krävande arbetsuppgifter och mycket att tänka på. Det är faktiskt en ganska abrupt start. Det är något skolledningen borde se över...

Rhapsody in Rock, Vaxholm

I fredags var vi och tittade på Rhapsody in Rock på Kastellet i Vaxholm. Det var en härlig föreställning med otroliga artister. Det var inte en död minut, och det spände som vanligt mellan vacker klassisk musik, lugna ballader och rock i fullt ös.
Artisterna bjöd på sig själva och vid flera tillfällen fick de vänta in fortsättningen lite för att publiken skrattade och applåderade så mycket. Mina handflator var alldeles röda av allt klappande, både taktfast under låtarna, och efter avslutade nummer. Vid ett par tillfällen var det så grymt bra att allt stannade av och det blev stående ovationer. Så blev det till exempel när LaGaylia Frasier sjöng "All by myself" och när Jan Åström sjöng "I would do anything for love". Det var så fruktansvärt bra att man fick ståpäls och tårar i ögonen.
Robert Wells ser alltid så glad och nöjd ut, och spelar diva, men bjuder på att skoja och driva med sig själv.
Fast det är så många stora artister med i föreställningen finns det utrymme för alla, det är liksom ingen som försvinner i mängden.
När vi lämnade området efter föreställningen hörde jag alla omkring oss berömma och lovprisa kvällens show. Alla lät glada och positiva och kommenterade speciella nummer eller skämt de hade uppskattat extra mycket.
Jag kände att jag samlade energi för lång tid genom att se det här.

Dagen efter satt jag och slötittade på nätet, och då hittade jag en recension på
Svd.se. Hela recensionen är negativ och kritisk. Jag undrar om vi verkligen var på samma föreställning?  Fast jag har ofta reagerat över att recensenter verkar ha som sport att dissa alla föreställningar eller cd-skivor de ska bedöma. Man kanske inte är en riktig recensent om man är positiv?

Jag kommer med bilder så snart jag har hunnit gå igenom dem och ändrat formatet så att det går att publicera här.

Boknörd

Idag svängde jag in på Akademibokhandeln i Skrapan och förberedde mig för trevliga lässtunder genom följande inköp:

Camilla Läckberg; TyskungenCamilla Läckberg; IsprinsessanPeter Robinson; En ovanligt torr sommarPeter Robinson; I ondskans spårJag ser fram emot att palla upp några stora kuddar bakom ryggen, ha en kopp gott kanelte vid min sida, rikta in sänglampan mot boken och kasta mig in i det ena kriminalfallet efter det andra.

Regn hos mig....

Himlen var blygrå och luften låg tung på det värkande huvudet. Molnen tätnade mer och mer tills horisonten såg ut som en svartgrå ogenomtränglig massa.
Plötsligt sprack molnen och allt vatten som fanns i himlen vräkte ner. Några blixtar rungade över den mörka himlen och mullret rullade omkring.

Efter ett tag blev det tyst och stilla. Den nytvättade luften var lätt att andas och huvudvärken var som bortblåst.

Inget är som ett sommarregn!

Äter du vilt?


Inspirerad

Jag hittade en så flott hatt hemma...Balkongen var så inbjudande, och så blev jag inspirerad av det här....
 

Jag fattar inte att sedlighetspolisen var så snabbt på plats....

Raggmunk


Som en extra hud...

I måndags var det molnigt när vi vaknade, så vi bestämde oss för att ta en tur med motorcykeln. Den hade stått oanvänd i garaget nästan en månad, så den behövde få röra på sig lite.
Vi åkte en tur i natursköna omgivningar, och efter ett par timmar var vi framme i Trosa, där vi bestämde oss för att äta på Tullhuset nere i hamnen. Eftersom vädret hade slagit om och blivit soligt och varmt tog vi av oss skinnställen och bytte om till kjol och linne, som vi hade i packboxen. Ja, maken hade ju inte kjol förstås. Han är lite kinkig med sånt.

När vi hade ätit klart gick vi en promenad i det vackra vädret, och sen var det dags att åka vidare. Vilken pärs det var att försöka få på sig skinnstället igen på den solvarma, svettiga kroppen. Jag har dessutom ett nylonliknande foder i mina brallor, så fodret klibbade fast på benen och jag lyckades nästan inte få på mig byxorna. Jag fick nästan panik där jag stod och kämpade i hettan, och jag övervägde att ta bussen till Södertälje för vidare hemfärd med kommunala färdmedel.

Påklädningen lyckades till slut och så fort vi fick upp farten, så fartvinden svalkade kändes det mycket bättre igen.


Älgblomning


Det blir mycket musik just nu

Ikväll ska vi till Vaxholm och lyssna på Rhapsody in Rock. Jag tror att det är en upplevelse att se en föreställning på kastellet.
Förra året såg vi föreställningen i Dalhalla, och jag var uppfylld av upplevelsen i flera dagar efteråt.


Vinn en kamera!Jag tävlar om denna kamera hos
Pexie!
Klicka här för att tävla du också!

Mamma Mia!

Ikväll har jag sett filmen på bio, och jag var djupt imponerad. Vad skickliga de har varit när de har hittat på den här handlingen, där låtarna passar så perfekt.  Det är så bra gjort med tanke på att låtarna är skrivna under en lång tidsperiod, och de hade inga kopplingar till varandra från början, och nu känns det som om de vore skrivna till filmen.

Jag har gråtit en del men skrattat såmycket mer, för det fanns en massa humor i filmen. Skådespelarna var helt suveräna och så vill jag buga riktigt djupt för skaparna av en film där medelålders kvinnor har fått så läckra roller. Jag har aldrig varit så överdrivet förtjust i Meryl Streep, men jösses, vad bra hon var här! Nu har jag fått en helt ny bild av henne. Hon var både väldigt rolig och sexig.

Tänk att man kan bli tårögd över ett plåster på ett ben. När ni ser filmen kommer ni att förstå vad jag menar...

Man blir glad när man ser den här filmen, och man får lust att gå hem och ordna en jättefest (helst intill ett vackert blått hav, förstås) med god mat och vin och sång.


Yngsta dottern och jag såg filmen på vår vanliga lilla bio, som för ovanlighetens skull var fullsatt till bristningsgränsen, och när filmen var slut applåderade alla helt spontant.  Tänk ändå om Björn och Benny kunde få reda på det!