Nya utmaningen nummer 18: Dit vill jag åka fast det antagligen inte kommer att ske

Jag tycker att det skulle vara grymt spännande att åka Transsibiriska järnvägen, men jag tro faktiskt inte att jag kommer att göra det. Det skulle vara så intressant att få se både karga och natursköna platser passera utanför tågfönstret.
Fast tänk om resan blir av en vacker dag...

Nya utmaningen nummer 17: I mitt nästa liv vill jag återfödas som...

Svår fråga. Jag tror inte på återfödelse, men tanken är ju ganska sympatisk. Då behöver man inte tänka att allt är tvärslut när man dör.
Då är frågan: ska man återfödas som någon som redan har levat, så att man liksom kan manipulera med tiden framåt och bakåt, eller måste man följa tidens gång? Eller ska man återfödas som ett annat djur, ett annat väsen....? 
Tänk ändå om man kunde få återfödas som en rådgivare till någon människa som har varit väldigt mäktig på jorden, men som har använt sin makt till något ont. Då skulle jag självklart vilja ha med mig insikter om vilket lidande makthavaren är på väg att ställa till med, och så skulle jag lite smidigt förmå honom (för så har det ju oftast varit i världshistorien) att göra ett annat val, att ta ett annat beslut, och så kanske världen hade sluppit lite ondska och elände.

Nya utmaningen nummer 16: Om jag träffade kungen skulle jag...

Oj oj oj! Det här går inte att svara enkelt på. Om jag träffade kungen privat helt oväntat på en oväntad plats tror jag inte att jag skulle göra någonting. Jag skulle vara så diskret som möjligt så att han fick lite privatliv. 
Men om det är så att jag av någon anledning skulle få ta emot ett fint pris ur kungens hand skulle jag vara artig och tacka så mycket, och bete mig hövligt i största allmänhet. Nu är ju den risken otroligt liten, för jag gör inte den sortens bedrifter.
Om jag av någon anledning skulle träffa kungen på en fest och få tillfälle att prata lite avspänt skulle jag tycka att det var intressant att få höra hur han uppfattar olika saker här i världen.
Fast jag skulle hellre träffa Viktoria, för hon verkar vara både rolig och snäll.

Nya utmaningen nummer 15: Värsta semestern

Jag har oftast använt semestrarna mest till att koppla av, titta på vackra eller intressanta ställen, knalla i naturen, åka båt, bil och motorcykel, ha picknick, kanske göra en resa någon gång ibland. Vi har delat på jättehus i Danmark flera gånger med familjen Kesokompis, med en massa roliga femkamper, matlagningsteman och mycket badande. Jag har haft lugna sköna semestrar. 
Men en semester hyrde vi en stuga i skärgården en vecka, och då kom ett par vänner åkande dit med sin båt. Trevligt, trodde vi. Men det här paret ville inte utnyttja det som gästhamnen hade att erbjuda, så varje morgon kom de in i vår stuga för att låna toalett och dusch, och det var verkligen jobbigt, eftersom vi redan var en hel familj som skulle dela på en enda toalett. 
Första dagen trodde vi att det var en engångsföreteelse, men för varje dag ökade spänningen och stämningen sjönk. Till slut kom det en urladdning och båten lade ut från bryggan.
Det var en hutlöst dyr stuga, och fast de åkte sin väg blev det aldrig riktigt roligt att vara där.

Här kommer bilden!!

 
Titta här! Min påpasslige bror har plockat fram bilden från fiskafänget, där vi fiskade kräftor i Småland! Det är jag som hänger i famnen på min mamma. Det ser ut som om jag helst vill hänga med brorsan fram till kräftburarna.
 

Raspigt skönt att lyssna på!

 Vilken fantastisk kombination! Elton Johns superlåt "Don´t let the sun go down on me", som han och George Michael har gjort en underbar inspelning av. Och så framförs den med Joe Cockers raspiga röst och trasiga känsla. Resultatet är en rysare!

Nya utmaningen nummer 14: Närmast mitt hjärta

I mitt hjärta har jag några fint inredda rum. Där bor mina nära och kära. Jag kan inte uttrycka mig bättre än så.

Nya utmaningen nummer 13: Om sju år gör jag det här 15/4

Tja, jag önskar att jag har en lättsam tillvaro där jag kan ta dagen som den kommer och kan ställa till med en stor rolig fest för nära och kära den 15/4 år 2020. Men jag antar att jag då är fullt upptagen med att rätta nationella prov eller något liknande. Vilken hemsk tanke!
 

Nya utmaningen nummer 12: Det jag läste senast....

....sid 38, rad 14, ord 5,6,7,8och 9.
 
Då blir det:   ....där. Tiderna hade aldrig varit (svårare).
 
Det är Marian Keyes "Hemligheten på Mercy Close", som jag aldrig tycks bli färdig med. I vanliga fall brukar jag snudd på läsa ut en bok på en kväll eller två, men de senaste månaderna har jag knappt hunnit läsa.Det blir bara några minuter på kvällen, och eftersom boken har närmare 500 sidor hinner jag glömma lite av handlingen från gång till gång och tvingas backa och läsa om. 
Hoppas stressen går ur kroppen nu när sommarlovet är här, så att jag hinner sluka fler böcker.

Nya utmaningen nummer 11: Bästa fiskafänget

Hoppa gärna på de 100 Nya utmaningarna och skriv ett inlägg om dagen med given rubrik. Anna-LenaIreneVarvetrunt är med och det är självklart roligt om ännu fler vill vara med.
 
Dagens utmaning är "Bästa fiskafånget" och då kommer jag att tänka på de spännande dagarna med kräftfiske i Småland när jag var liten. Vi gick ner till den närbelägna ån och placerade ut kräftburarna, och sedan (jag minns inte om det var efter en stund eller efter några timmar eller kanske dagen efter) plockade vi upp burarna och fick lära oss hur vi skulle lyfta upp de små svarta kräftorna utan att få ett nyp av de starka klorna.
Någonstans finns roliga foton på kräftfiskena, men jag vet faktiskt inte var fotona finns.

Nya utmaningen nummer 10: En av mina barndomsvänner....

 Strax innan jag skulle börja i skolan flyttade min familj från Stockholm till ett litet samhälle på landsbygden. Vi hamnade i ett villaområde med ganska många barn i samma ålder som vår syskonskara. En av pojkarna som bodde där var alltid glad och snäll. Hans familj hade flyttat från norrland till det lilla samhället, och hela familjen var lika snäll och alla var så trygga och hederliga.
Den här killen och jag hamnade i samma klass, och vi blev väldigt bra kompisar, för jag tyckte att det var så skönt att han alltid vågade stå emot andra killars påtryckningar, så han vågade alltid vara lika snäll. Det fanns inte så många tjejer i min ålder där vi bodde, så jag lekte mest med tre killar som gick i min klass. Det fanns några i klassen som försökte sig på att larva sig och antyda att killen och jag var kära i varandra. I stället för att bli arg och slåss (vilket de andra hade hoppats på) sa han med ett vänligt leende:
- Ja, vi är jättekära och vi kommer att gifta oss när vi blir stora!
Och då var det inte lika kul att kommentera längre! :)
 
Nu gifte vi oss aldrig med varandra, men vi hittade däremot varandra på facebook för ett par veckor sedan! Han verkar fortfarande vara lika snäll, vilken tur att sånt inte går över.

Nya utmaningen nummer 9: Banan jag minns

Nu funderar jag på hur man ska tolka formuleringen av dagens utmaning. Ska man tolka det som banan (=frukt) som jag minns eller som banan (=en bana man åker på eller i)? 
Jag har inget starkt minne av någon särskild banan som jag har ätit, så jag försöker istället komma på en speciell bana. Någon isbana där jag har åkt kälke? Hmm, kommer inte på någon som är intressant att berätta om. Ridbana? Inget att berätta. 
Den bana som har satt sig mest i mitt minne var en tävlingsbana för bilar, någon tidig variant av Formel 1, kanske? Min pappa var en riktig bilentusiast och var duktig på att fixa bilar, så han var knuten till tävlingscirkusen kring Picko Troberg. En av pappas kompisar hette Gunnar Elmgren, en mycket snäll man som också var motorentusiast. Jag tror att han var motorjournalist på Teknikens Värld eller något liknande.
Hela vår familj var i alla fall i Värmland på en motorbana i Karlskoga där en stor tävling skulle gå avstapeln. Jag var kanske fem år gammal och tyckte att det var bullrigt men spännande. När bilarna åkte runt, runt på sina kontroll-och testkörningar fick jag hoppa med i en bil med Gunnar Elmgren och åka runt flera varv på tävlingsbanan. Jag minns att jag hade svart-vit-rutiga byxor (nästan samma mönster som kockar har på sina byxor - liknar startflaggan på en motortävling) och en vit plasthjälm. Jag var omåttligt stolt och i mitt huvud hade vi åkt runt i en rasande fart, men jag gissar att det var knappt krypfart med tanke på hur liten jag var.
 
 
Nu hoppas jag att fler blir sugna på att delta i Nya utmaningen med 100 förutbestämda rubriker att tolka och skriva ett inlägg om.

Nya utmaningen nummer 8: Om jag säger apelsin, vad säger du då?

Den här var svår! Det är verkligen blandade och utmanande rubriker i Nya Utmaningen där både Irene och Anna-Lena hittar på kluriga texter varje dag. Självklart vill vi att ännu fler ska vara med på denna utmaning, för det är roligt att läsa de olika tolkningarna på de olika rubrikerna.
 
Hmm, och dagens rubrik: "Om jag säger apelsin, vad säger du då?"
 
Jag vet inte! Om någon frågar om jag vill ha apelsinfärgade tapeter eller väggar i mitt hem säger jag "Nej", för jag har fortfarande  lite svårt för den nyansen efter uppväxtårens alla möten med knallorange medaljongtapeter. Det blev lite för mycket apelsinfärgat överallt under några år, så jag tycker att färgen är lite jobbig.
 
Om någon frågar om jag vill ha apelsin eller apelsinjuice säger jag "ja", för det är så himla gott!
 
Men om någon bara säger "apelsin" så där i största allmänhet vet jag inte hur det ska besvaras. Om det låter skämtsamt kanske jag kontrar med "banan" och om det låter kritiskt kanske jag börjar granska min hud för att se om det syftar på celluliter och om det sägs elakt kanske jag säger "citron" för att liksom bräcka surheten.
 
Hmmm, bättre än så här klarade jag inte den här uppgiften.
 
Och så har det visat sig att även Varvetrunt är med på utmaningen!

Utmaning nummer 7: Det här har jag lyckats glömma

Det är ju självklart marigt att berätta om något man har lycktas glömma, men jag vet en sak som jag så förargligt har glömt och inte lyckas komma ihåg igen.
När jag hade min allra första klass åkte vi iväg på en väldigt rolig klassresa i fyra dagar, med massor av olika roliga aktiviteter som paddling, klättring, forsränning, äventyrsbana, fångarna-på-fortet-liknande lekar och bad och grillning. Det var verkligen roligt, och jag delade rum med en mamma till en av eleverna. Vi hittade verkligen varandra och låg och pratade om både allvarliga och lättsamma saker länge, länge innan vi somnade på kvällarna. Det var en sån kontakt som man inte känner så många gånger, så där att man kan prata utan att fundera på vad man säger eller hur man formulerar sig.
En kväll pratade vi om något extra viktigt, och så bestämde vi att det var så viktigt att det skulle vi alltid, alltid komma ihåg. Trodde jag!
När vi träffades efter ett par år frågade hon om jag kom ihåg det där viktiga vi hade pratat om, men det var som bortblåst! Jag kunde inte för mitt liv komma ihåg vad det var, och ändå vet jag att jag hade tyckt att det var superviktigt! Jag kommer fortfarande inte ihåg det där, hon och jag är fortfarande goda vänner, men hon vägrar att berätta vad det var!
 
Om man ska nämna något mer praktiskt som man har glömt så har jag en ruskigt pinsam sak att berätta. Jag hade mina två äldsta barn med mig när jag skulle åka och handla. Medan jag gick in i affären fick de efter ett långt förmaningstal leka ute i lekparken under tiden. Och när jag hade handlat klart glömde jag mina ungskrällen, packade bilen och började åka hemåt (vi bodde ca 1 mil från närmaste affär, ute i skärgården)! Jag hade inte åkt så himla långt innan jag började känna att jag hade glömt något viktigt, så jag vände och hämtade ungarna innan de hade saknat mig alltför mycket....

Utmaning nummer 6: Vad gömde jag under trappan?

Jag har funderat över vad jag kan tänkas ha gömt under en trappa, men det går trögt. Jag har antingen haft helt öppna trappsteg eller alldeles kompakta. Tror jag. I alla fall har jag nog aldrig haft en trappa med bra gömställen. Det absolut enda jag kommer på är när jag var tonåring och var på ett slags disko/jättefest som anordnades i vår lilla stad varje lördag i ett hus ute i ett friluftsområde, långt från alla som annars skulle bli störda av musiken.
Jag dansade en massa med en glad ljuslockig kille som var kompis med min äldsta bror. Han hade lyckats smuggla med sig några starköl, och eftersom de bara sålde folköl inne i lokalen visste vi att hans öl skulle beslagtas om han blev muddrad av vakterna. Så då ställde vi in hans öl under en trappa bakom huset, och så smet vi ut där med jämna mellanrum under kvällen och sippade lite starkvaror.
(Och ett par år senare gifte vi oss och skaffade tre barn)
 
Det är det enda jag kan komma på. Annars har jag nog inte gömt något under trappor. Inte ens nycklar.

Nya utmaningen dag 5: Något jag absolut inte klarar av

Dagens uppdrag på den nya listan av utmaningar är att berätta om något jag absolut inte klarar av. Det finns nog mer än en sak som jag kan berätta om då.
Något praktiskt jag inte klarar av: Jag är totalt värdelös på att backa med släp. Det svänger liksom åt fel hur jag än bär mig åt.
Något känslomässigt jag inte klarar av: Jag är otroligt lättrörd och har svårt att hålla tårarna tillbaka både när det är något sorgligt, vackert och rörande. En sorglig tidningsartikel kan få mina ögon att svämma över på bussar och tunnelbanor och en gripande film kan få mig att hulka hejdlöst.
Jag är dessutom ganska skraj i vissa sammanhang och skulle tex inte klara att hoppa bungy-jump eller liknande.
Och så tror jag att jag inte skulle klara av att vistas inuti en ubåt. Jag har lite tendens till cellskräck (tror faktiskt att det är en följd av att Kesokompis och jag höll på att drunkna i Nice på en tågluffning i vår ungdom) och tycker även att det är väldigt obehagligt att kränga på mig trånga saker runt halsen.
För några år sedan lovade jag att vara figurant på en övning för sjöräddningen, och jag såg framför mig att jag skulle ligga på en holme och låtsas vara skadad. Det skulle jag i och för sig göra, men eftersom övningen gick av stapeln mycket tidigt på våren var vattnet fortfarande väldigt kallt och eftersom det fanns en risk att jag skulle ligga länge innan jag blev hittad var jag tvungen att ta på mig en överlevnadsdräkt. Det är alltså en nästan självlysande orange vattentät dräkt med absolut tät gummikrage. Den där läskiga gummikragen måste man kränga över huvudet för att dräkten ska funka.
Jag fick nästan blackout av fasa för att tvingas dra något så tätt över huvudet, så jag var tvungen att samla mig en stund och så tog jag på mig den läskiga dräkten. Jag var så lättad över att jag klarade av att ta den på mig att jag liksom av bara farten gick med på att hoppa i vattnet i nästa del av övningen. Till saken hör att vattnet hade en temperatur på kanske 5-6 grader, och när kompisen Jocke och jag hade hoppat ner i vattnet åkte alla båtar iväg därifrån. Där låg vi mitt ute i Hårsfjärden i det kalla vattnet och de höga vågorna och jag var bergfast övertygad om att det skulle vara någon liten förrädisk rispa i dräkten som skulle göra att dräkten långsamt skulle fyllas med iskallt havsvatten och sedan skulle jag sjunka som en gråsten.
Nu blev det inte så, utan helikoptern som skulle öva yträddning kom och fiskade upp oss efter att en man sänkts ned från helikoptern och fäst oss i en lina som hissade upp oss i tryggheten strax under de stora flaxande rotorbladen.
När jag väl satt på golvet i helkoptern och snöt mig för att bli av med allt saltvatten i näsan insåg jag att jag hade vågat något jag aldrig hade trott. Nämligen kränga den täta gummikragen över huvudet.
 

Rolig present tills i morgon!!

I morgon ska alla i mitt arbetslag åka iväg till en trevlig plats och sitta och äta gott medan vi går igenom statistik och dokument som ska analyseras och diskuteras.
Vi har köpt roliga sommargåvor till vår arbetslagsledare, på temat oliv. Själv ska jag transportera ett två meter högt olivträd på en vanlig SL-buss. Det ska bli spännande att se hur det går. Övriga presenter är olivolja, goda oliver, olivtvål, duschkräm med olivolja, hudkräm, olivoljelypsyl mm mm. Jag rapporterar i morgon hur det ha gått med transporten.

100 ROLIGA UTMANINGAR

Här finns 100 roliga utmaningar som kan leda till roliga, sorgliga, tokiga eller oväntade inlägg. Låt er utmanas och låt oss andra få ta del av det ni skriver!
 

1.   Återkommande dröm

2.     … strax till vänster om mig

3.       Grannen ovanför

4.       Det andra jag gör när jag kommer in i ett hotellrum

5.       Något jag absolut inte klarar av

6.       Vad gömde jag under trappan?

7.       Det här har jag lyckats glömma

8.       Om jag säjer apelsin, vad säjer du då?

9.       Banan jag minns

10.   En av mina barndomsvänner…

11.   Bästa fiskafänget

12.   Det jag läste senast, sid 38 rad 14, orden 5, 6, 7, 8, 9

13.   Om 7 år gör jag det här 15/4

14.   Närmast mitt hjärta

15.   Värsta semestern

16.   Om jag träffade kungen skulle jag…

17.   I mitt nästa liv vill jag återfödas som…

18.   Dit vill jag åka fast jag vet att det antagligen inte kommer att ske

19.   Det är svart och vitt med fläckar av rött

20.   Till en pannkaka går det 14 ägg?

21.   En fras på annat språk jag gärna skulle vilja använda i rätt sammanhang

22.   Dagens lunch

23.   Hörru jycken, det där än MIN blomrabatt!

24.   Mamma/pappa försökte lära mig att…

25.   Boken jag skulle vilja skriva

26.   Min bästa utsikt

27.   Min senaste blunder

28.   Livet är som en …

29.   Om jag hade pengar

30.   Ett möte med ordningsmakten

31.   Husmorstipset jag använder regelbundet

32.   På mitt köksbord

33.   Där sätter jag aldrig min fot

34.   Om jag var skådis skulle jag vila spela…

35.   Drömslott

36.   Det värsta jag tillverkat

37.   Mitt/mina syskon

38.   Trädgårdslandet

39.   Barndomslandet

40.   Skumma element

41.   I morgon kommer jag att…

42.   Kurt Wallander?

43.   När jag är på loppis brukar jag komma hem med…

44.   Precis just NU, eller rättare sagt för 15 minuter sedan…

45.   Mitt liv som blondin

46.   Träsmak

47.   Den högsta punkt jag nått

48.   Återanvändning/bättre begagnad

49.   Förra helgen

50.   Reklam jag faktiskt gillar

51. Det första jag gör när jag kommer hem från jobbet

52. Det här har jag alltid hemma i köksskåpet

53. En egenskap jag uppskattar hos andra

54. Finns det tillfällen då en nödlögn är ok?

55. Det här bjuder jag på då jag får oväntat besök

56. Mina krukväxter (gröna fingrar eller ej?)

57. Kloka ord som har gjort intryck på mig

58. Dessa tidningar/tidskrifter läser jag regelbundet

59. Så här gör jag om det blir stopp i avloppet

60. Jag är verkligen en morgon/kvällsmänniska

61. Något som gör mig glad

62. Något som gör mig arg

63. Hur jag lärde mig att simma

64. På det här stället skulle jag vilja vara "en fluga på väggen" och höra vad som sägs i rummet

65. Ett tillfälle då jag verkligen hade fel kläder

66. Ett riktigt missförstånd jag har råkat ut för

67. Här hamnar allt möjligt osorterat hemma hos mig

68. Mina rutiner (både vettiga och knasiga)

69. Något jag är stolt över att ha klarat av/genomfört

70. Något som verkligen fick mig att skämmas

71. Det vackraste språk jag vet

72. En bok som har gjort starkt intryck på mig

73. En människa jag verkligen litar på

74. Mina goda och dåliga miljöval

75. Ett exempel på ett ögonblick som jag minns väldigt starkt

76. En krydda jag gärna använder

77. Ovanligaste stället jag har sovit på

78. En historisk person jag skulle ha velat träffa

79. Ett djur jag är rädd för

80. Ett smultronställe jag känner till (riktigt eller symboliskt)

81. Det värsta ovädret jag har varit med om

82. Min favoritsysselsättning en regnig dag

83. En gång då jag kände mig modig

84. Då trodde jag att jag var med i dolda kameran

85. Det här är mitt system för böckerna i min bokhylla

86. Jag är ju ingen talare, men…

87. Den bästa doft jag vet

88. Om jag skulle hamna på platsen bredvid statsministern på ett tåg…

89. Mitt förhållande till IKEA

90. Om jag ser en huggorm på vägen…

91. Något jag vårdar ömt

92. Ett ljud jag tycker är obehagligt

93. Min teknik för att komma ner i vattnet och ge mig ut på en simtur

94. Det här har jag svårt att sluta äta när jag väl har börjat

95. En fråga jag aldrig har fått svar på

96. En utskällning jag minns

97. Jag som sopsorterare

98. Det mest udda husdjur jag hat haft

99. Om jag hade en lögndetektor…

100.  Mina kunskaper om mode

 
 

Nya utmaningen nummer 4: Det andra jag gör när jag kommer in i ett hotellrum

Hoppas att fler än Irene och jag hoppar på den här "Nya utmaningen". Det är några av rubrikerna som medger ett väldigt stort tolkningsutrymme, så det skulle vara roligt att läsa många olika tolkningar.
 
Dagens rubrik är i alla fall Det andra jag gör när jag kommer in i ett hotellrum. Jag försöker hitta ett mönster i mina vanor, men inser att det kan variera lite av olika anledningar.
Det första jag gör är alltid en snabb besiktning av badrum, utsikt och rummet i stort, där jag även försöker få en känsla för hur rent och fräsch det är. En luktbesiktning kan ingå i den här fasen.
Moment två kan variera av olika skäl:
Scenario ett: Jag reser tillsammans med någon jag känner väl och vi konfererar vänligt om hur vi ska samsas om galgar och utrymme för tandborstar mm, och vem som ska ha höger resp vänster sida av sängen. Dessutom brukar man alltid behöva slinka in på toan efter en lång resa med fika och svalkande törstsläckare.
Scenario två: Jag reser tillsammans med någon jag känner väl, men resan har varit lång och tröttsam, och vi bestämmer oss för att omgående ta en dusch, packa upp och äta en välbehövlig middag, men istället somnar vi omedelbart ovanpå sängen med kläderna på och vaknar utsvultna och ofräscha efter ett antal timmar.
Scenario tre: Jag reser med någon jag inte känner utan och innan, tex en arbetskamrat, och vi delar väluppfostrat upp rummets förvaring och livsutrymme mellan oss på ett lugnt och sansat sätt.
Scenario fyra: Jag reser ensam och njuter av lyxen att få breda ut mig ohämmat men hänger ändå in mina kläder ordentligt på galgarna och plockar sen oftast upp min kamera och fotograferar hotellrummet och utsikten.
Scenario fem: Jag reser ensam och tycker att hotellet känns lite läskigt, så jag kollar med bultande hjärta att det inte gömmer sig några mördare eller spöken i garderoben eller under sängen.
 
 

Utmaning nummer 3: Grannen ovanför

Jag bor i ett mycket mångkulturellt område. Trappuppgången har en rikedom av namn som vore vi en mötesdelegation i FN. Precis när man kliver ut från hissen på mitt våningsplan står man utanför dörren hos en norrman. Sen är första dörren min, där det finns ett svensk och ett ungerskt namn. Nästa lägenhet är bebodd av en lite rundmagad man med ett oerhört svenskklingande namn. I nästa lägenhet bor en finsk kvinna. Sista lägenheten ägs egentligen av en indier, men han har inte bott i den på 16-17 år, utan han har köpt ett radhus ett par mil härifrån, och så hyr han ut sin lägenhet illegalt till ockerhyra till en strid ström av hyresgäster. Oftast hyr han ut den till papperslösa. Då kan det bo minst tio personer där.Det brukar vara spännande att gissa från vilket land de kommer. Ett tag bodde det ett gäng kirgiser i lägenheten. De var otroligt trevliga och jag gissar att de var doktorander eller gäststuderande, för de hade en massa teknisk utrustning och var väldigt duktiga på att prata engelska.
I vintras bodde det ett gäng vitryssar där. De var ganska högljudda och hade många fester. En gång gick en fest överstyr och en klumpig eller möjligen argsint festbesökare krossade av okänd anledning köksfönstret hos den stackars finska kvinnan.
På våningen ovanför bor det också en spännande blandning av människor. Snett ovanför bor en mycket gammal tyska (med ungerskt/österrikiskt namn). Hon är i 90-årsåldern, argsint och misstänksam, och hon bevakar dörren till vindsförråden stenhårt. Efter säkert minst 50 år här i landet bryter hon kraftigt på tyska och låter exakt som den mystiske tysken i Kullamannen, om ni minns honom ("det är en ring med namnet Victoria och fyra pärlor, två vita och två blå"). Man blir nästan lite rädd för hennes barska röst och hårda blick och man blir omedelbart beredd att ställa sig i givakt och sjunga tyska marscher. Bredvid henne bor ett lågmält japanskt par som är ett under av artighet. Om man inte låter dem hålla upp hissdörren åt en faller de ihop och gråter och pratar osynkroniserat. Nej fy, nu ljög jag! De är verkligen trevliga och lågmälda, men de pratar fullt normalt, så att ljudet kommer samtidigt som de rör på läpparna.
Rakt ovanför den här lägenheten bor ett svenskt par. De hör tydligen otroligt dåligt, för trots att det är ganska bra ljudisolering här dånar deras tv på maxvolym på kvällarna. Och nästan varje morgon hörs ett otroligt vrål från den lägenheten. Jag är fortfarande inte säker på vad vrålet beror på. Antingen är det en person som hatar att vakna och tjuter ut sitt missnöje, eller så gäspar han extremt högljutt, eller så är det ett tjut av extas av någon anledning. I så fall vill jag nog inte veta mer.

Utmaning nummer 2: ...strax till vänster om mig

Här kommer den andra rubriken i den nya utmaningen. Strax till vänster om mig står en gigantisk sparbössa i glas. Den är stor som en österrikisk ölsejdel och har roliga läderremmar som dekoration. Den har även ett lock av läder, där den lilla skåran finns, där den ena gullpengen efter den andra ska ramla ner i en strid ström.
På en av läderremmarna står det en text i guld vid fyra olika nivåer: "Table for two", "holiday in the sun", "Paris weekend" och "her furs". Jag ligger väl ungefär på "Table for two", men siktar mot "Paris weekend". Pälsen skippar jag, jag gillar inte pälsar.
Foto på den fina sparbössan kommer kanske, kanske i morgon...

Ny utmaning dag 1: Återkommande dröm

Nu blir det lite spännande att sätta igång med de nya utmaningarna. Det första uppdraget är att skriva om en återkommande dröm.
Jag har oftast väldigt svårt att komma ihåg drömmar. Precis när jag vaknar hänger drömmen kvar lite svagt, men eftersom jag är ovanligt morgonpigg så är jag oftast klarvaken och pigg på nolltid efter uppvaknandet, och då har drömmen löst upp sig och försvunnit.
Men jag har varit med om en märklig sak med återkommande drömmar. Det hände när jag var i nedre tonåren. Mina föräldrar var på en resa i Norge och de hade min lillasyster med sig, medan mina två bröder och jag var kvar hemma. Då fick mina bröder ett infall och åkte till Gotland med några kompisar.
Den andra natten när jag var ensam hemma vaknade jag av en så märklig dröm där en grupp personer stod i cirkel på en tältplats och tittade ner på en person som låg på gräset. Jag kunde höra hur de sa till varandra:
- Jag tror att vi måste åka med XX (min ena brors namn) till Visby lasarett, när han har så där ont i magen.
Personen på marken vred sig i plågor.
Jag vaknade och tyckte att drömmen var otroligt skum. Så somnade jag om och vaknade ganska snart av samma dröm en gång till. Eftersom jag sällan kommer ihåg drömmar tyckte jag att det var konstigt att komma ihåg drömmen och att drömma samma dröm två gånger. Sedan somnade jag om och allt upprepades igen. Jag vaknade av samma märkliga dröm cirka fem gånger den natten.
Det hela kändes verkligen konstigt, så jag började fundera på om jag skulle ringa till Visby lasarett och fråga om de möjligen hade fått in min bror med magsmärtor där på natten (det här var före mobiltelefonernas tid), men jag insåg att jag skulle verka galen om jag gjorde det.
Cirka ett dygn senare kom mina bröder hem från Gotland, och jag frågade givetvis om de hade haft det bra. När de svarade kan jag lova att jag fick ståpäls. De berättade nämligen att de hade satt upp sina tält på tältplatsen, men när min ena bror plötsligt fick fruktansvärda magsmärtor stod de och dividerade om de skulle ta honom till Visby lasarett....
Jag kommer i skrivande stund inte ihåg om de åkte till lasarettet eller inte, för jag har i alla år funderat över hur det kunde komma sig att jag drömde om det de var med om.
Har någon en förklaring?

100 nya utmaningar

Det har varit riktigt roligt med de olika utmaningarna, men det var lite för många "your fave...", så Irene och jag har slagit vår kloka huvuden ihop och skapat följande lista. Det skulle vara väldigt roligt om fler hoppar på vår utmaning. Jag börjar skriva i morgon!

1.   Återkommande dröm

2.     … strax till vänster om mig

3.       Grannen ovanför

4.       Det andra jag gör när jag kommer in i ett hotellrum

5.       Något jag absolut inte klarar av

6.       Vad gömde jag under trappan?

7.       Det här har jag lyckats glömma

8.       Om jag säjer apelsin, vad säjer du då?

9.       Banan jag minns

10.   En av mina barndomsvänner…

11.   Bästa fiskafänget

12.   Det jag läste senast, sid 38 rad 14, orden 5, 6, 7, 8, 9

13.   Om 7 år gör jag det här 15/4

14.   Närmast mitt hjärta

15.   Värsta semestern

16.   Om jag träffade kungen skulle jag…

17.   I mitt nästa liv vill jag återfödas som…

18.   Dit vill jag åka fast jag vet att det antagligen inte kommer att ske

19.   Det är svart och vitt med fläckar av rött

20.   Till en pannkaka går det 14 ägg?

21.   En fras på annat språk jag gärna skulle vilja använda i rätt sammanhang

22.   Dagens lunch

23.   Hörru jycken, det där än MIN blomrabatt!

24.   Mamma/pappa försökte lära mig att…

25.   Boken jag skulle vilja skriva

26.   Min bästa utsikt

27.   Min senaste blunder

28.   Livet är som en …

29.   Om jag hade pengar

30.   Ett möte med ordningsmakten

31.   Husmorstipset jag använder regelbundet

32.   På mitt köksbord

33.   Där sätter jag aldrig min fot

34.   Om jag var skådis skulle jag vila spela…

35.   Drömslott

36.   Det värsta jag tillverkat

37.   Mitt/mina syskon

38.   Trädgårdslandet

39.   Barndomslandet

40.   Skumma element

41.   I morgon kommer jag att…

42.   Kurt Wallander?

43.   När jag är på loppis brukar jag komma hem med…

44.   Precis just NU, eller rättare sagt för 15 minuter sedan…

45.   Mitt liv som blondin

46.   Träsmak

47.   Den högsta punkt jag nått

48.   Återanvändning/bättre begagnad

49.   Förra helgen

50.   Reklam jag faktiskt gillar

51. Det första jag gör när jag kommer hem från jobbet

52. Det här har jag alltid hemma i köksskåpet

53. En egenskap jag uppskattar hos andra

54. Finns det tillfällen då en nödlögn är ok?

55. Det här bjuder jag på då jag får oväntat besök

56. Mina krukväxter (gröna fingrar eller ej?)

57. Kloka ord som har gjort intryck på mig

58. Dessa tidningar/tidskrifter läser jag regelbundet

59. Så här gör jag om det blir stopp i avloppet

60. Jag är verkligen en morgon/kvällsmänniska

61. Något som gör mig glad

62. Något som gör mig arg

63. Hur jag lärde mig att simma

64. På det här stället skulle jag vilja vara "en fluga på väggen" och höra vad som sägs i rummet

65. Ett tillfälle då jag verkligen hade fel kläder

66. Ett riktigt missförstånd jag har råkat ut för

67. Här hamnar allt möjligt osorterat hemma hos mig

68. Mina rutiner (både vettiga och knasiga)

69. Något jag är stolt över att ha klarat av/genomfört

70. Något som verkligen fick mig att skämmas

71. Det vackraste språk jag vet

72. En bok som har gjort starkt intryck på mig

73. En människa jag verkligen litar på

74. Mina goda och dåliga miljöval

75. Ett exempel på ett ögonblick som jag minns väldigt starkt

76. En krydda jag gärna använder

77. Ovanligaste stället jag har sovit på

78. En historisk person jag skulle ha velat träffa

79. Ett djur jag är rädd för

80. Ett smultronställe jag känner till (riktigt eller symboliskt)

81. Det värsta ovädret jag har varit med om

82. Min favoritsysselsättning en regnig dag

83. En gång då jag kände mig modig

84. Då trodde jag att jag var med i dolda kameran

85. Det här är mitt system för böckerna i min bokhylla

86. Jag är ju ingen talare, men…

87. Den bästa doft jag vet

88. Om jag skulle hamna på platsen bredvid statsministern på ett tåg…

89. Mitt förhållande till IKEA

90. Om jag ser en huggorm på vägen…

91. Något jag vårdar ömt

92. Ett ljud jag tycker är obehagligt

93. Min teknik för att komma ner i vattnet och ge mig ut på en simtur

94. Det här har jag svårt att sluta äta när jag väl har börjat

95. En fråga jag aldrig har fått svar på

96. En utskällning jag minns

97. Jag som sopsorterare

98. Det mest udda husdjur jag hat haft

99. Om jag hade en lögndetektor…

100.  Mina kunskaper om mode
 


Utmaning dag 100: The final picture of yourself

 Nu har vi kommit till den allra sista utmaningen. Här ska jag visa en bild på mig själv. Ok, här kommer den, tagen alldeles nyss i badrumsspegeln.
 
 
Det här var det första steget att kanske bli en modeblogg, där jag med plutmun tar ett kort på dagens outfit varje dag...
 
Och nu är det så att Irene och jag har kommit överens om 100 nya utmaningar som kommer i ett nytt inlägg snart.
 
 

I love Rock N Roll

I vanliga fall är jag försiktig med att lägga ut något från min skola, men det här var så fantastiskt bra att jag inte kan låta bli!
 

Utmaning dag 99: Something that makes you accomplished

Den här utmaningen är lite märklig, för jag tycker att formuleringen är ganska underlig. Men som jag förstår det handlar det om något jag har åstadkommit.
Jag kan inte komma på något storartat som jag har åstadkommit som skulle kunna vara värt att nämna.
Jag kanske har stordåd som väntar på mig i framtiden? Världsfred, odödlig poesi eller stora insatser för mänskligheten? Jag får väl återkomma när de dåden är genomförda.

Utmaning dag 98: Your favourite nail polish colour

Min favoritfärg på nagellack är knallrött. Jag har inga långa tjusiga naglar, men när jag målar dem så blir de riktigt blodröda. Tills det flagnar av igen...

Utmaning dag 97: Something heart shaped

Naturen är ju så fantastisk!
 
 
 

Nu har det varit flera hektiska veckor!!

...och jag har inte samlat ihop mig och tagit tag i utmaningarna. Så nu ska jag bättra mig!

Utmaning dag 96: Something yellow

Naturen har exploderat i färger, och det finns mängder av gula vackra bilder att välja mellan. Så jag tar något oväntat som får illustrera dagens utmaning:
 
 

Utmaning dag 95: A place you went to today

Nu fuskar jag lite och byter plats på uppdraget för dag 95 och 96. Idag skulle det egentligen vara "something yellow" och i morgon temat jag har valt för idag. Men eftersom jag inte har en bra bild på något gult, men däremot har varit på en rolig plats idag passar det bättre att skifta dag. I morgon ska jag nämligen inte till någon särskild plats, bara till jobbet.
 
Idag har jag varit på Fotografiska Museet med en grupp elever. Vi har fått en guidad visning av utställningen "Pictures don´t lie" av Ruud van Empel, och sedan kunde vi strosa runt på övriga utställningar innan vi gick ut och strosade runt på Södermalm i solskenet i ett par timmar innan det var dags att åka hem igen.
Jag visste ju att Ruud van Empel använder sig av Photoshop när han skapar sina bilder, men jag hade ingen aning om att han bygger upp sina bilder på ett så detaljerat sätt att varje bild tar flera veckor att bygga upp. Bilderna var väldigt uttrycksfulla med ett svårtolkat uttryck. De avbildade barnen såg både oskuldsfulla och ondskefulla ut samtidigt, ungefär som mördardockor på film. Guiden berättade att van Empel hade besökt Fotografiska museet i samband med att utställningen kom dit, och han hade gått runt och berättat en massa roliga saker om varje bild för guiderna som sedan skulle ta hand om besökare.
På de första bilderna i sitt arbete med "Paradistemat" hade han avbildat ett par flickor i blonda flätor. Då blev han anklagad för att förhärliga Hitlerjugend, vilket absolut inte hade varit hans syfte. Därför övergick han till att enbart avbilda svarta barn. Barnen hade ett oskuldsfullt uttryck, och i bilderna fanns dessutom träd, svampar, blommor, frukter mm för att skapa en spännande stämning. De olika detaljerna var ofta kraftigt förstorade för att det skulle bli en rolig effekt i bilden. Då blev han anklagad för att skapa "peddo-bilder" (dvs att han skulle vara pedofil). Det fick honom att inse att det inte skulle spela någon roll hur han gjorde sina bilder. Det skulle alltid finns en massa konstiga tolkningar av det han gjorde, så han bestämde sig för att strunta i vad folk sa och tyckte, och så skapade han det han ville i stället.
 

Utmaning dag 94: What you´re doing right now

Jag sitter och lyssnar på radio samtidigt som jag har lagt till en ny skrivare till datorn, samt installerat programvara till en liten scanner. Så nu kommer jag att kunna spara mina gamla diabilder digitalt. Det kommer att bli roligt, men det kommer att bli ett ganska omfattande arbete eftersom jag har flera tusen diabilder sorterade i magasin och askar. Det gäller att prioritera och ha en plan för hur jag på bästa sätt ska märka och sortera bilderna. Nu funderar jag över om jag ska spara dem i olika kategorier. Kanske i kronologisk ordning? Kanske separata mappar för olika personer? Olika mappar för olika platser? Olika mappar för olika årstider?
Hmmm...det här tål att tänkas på...

Utmaning dag 93: The view from your bedroom window

Jag har haft löjligt mycket att göra den senaste tiden, så jag har inte hunnit slutföra mina uppdrag i utmaningen. Idag är det så mulet och trist så utsikten kommer inte riktigt till sin rätt. Jag lägger därför in en gammal bild i stället.
Det finns i alla fall en hel del att titta på när jag tittar ut genom fönstret.