Almost the truth

Monty Python firar 40 år i år, och därför har det kommit en samlingsbox (Almost the truth) där Python-gänget berättar om bakgrunden till de olika sketcherna. De berättar även att det var stora motsättningar inom gruppen, vilket ledde till att de hade stenhårda interna diskussioner med hård kritik mot materialet de arbetade med. I princip var de uppdelade i två läger där John Cleese dominerade på den ena sidan, och så tror jag att det var Eric Idle på den andra. Förmodligen var det bra att de inte var överens, för då hade det kanske bara blivit en grupp för inbördes beundran, men nu ledde den interna kritiken till att de kasserade en massa halvfärdiga idéer när de inte var överens. Kanske därför många av skämten håller än idag.
Boxen innehåller 6 timmar speltid, och enligt recensioner känns det för LITE. Den boxen skulle jag vilja ha!Jag vet att jag har lagt in det här klippet tidigare, men det är så sanslöst galet att jag lägger in det igen...Det heter "The Funniest Joke In The World"

Julbord på jobbet

Den sista veckan före jullovet ska vi åka med jobbet på julbord. Och det blir något av det roligaste jag kan tänka mig - vi ska till Wallmans salonger! Det blir en höjdare, för de gånger jag har varit där har det varit fantastiskt roligt.
Jag satt i morse och läste tidningen och såg att det fanns några få platser kvar i december, så jag funderade på om det kunde vara kul att gå dit på nyårsafton, men nu behöver jag inte fundera på den saken längre. Nu får nyårsafton lösa sig på något annat sätt.

För er som inte har hört talas om Wallmans, kan jag berätta att man blir serverad en god, trerätters middag. Mellan varje nytt mål går serveringspersonalen upp och kör en rolig show, vilket innebär att under kvällens lopp har man fått väldigt mycket underhållning och en massa goda skratt. Både Linda Bengtzing och Martin Stenmarck har ett förflutet på Wallmans, så det är riktigt duktiga artister som uppträder där.

Något har hänt

I samband med uppdateringen av blogg.se för någon dag sedan har det tydligen hänt något med stilmallen på min blogg. Det verkar som om saker har försvunnit. Suck! Någon dag när jag har tid och lust får jag pyssla med design så att den känns lite personlig igen.

Gullungar

Ni som bara läser alla skräckskildringar från skolans värld skulle bli glada om ni såg hur bra det kan vara i en helt vanlig klass i en helt vanlig skola. I måndags tex hade jag en av mina nior, och eftersom det har varit förkylningstider var det många som ännu inte hade skrivit matteprovet. Så jag sa med helt vanlig samtalston:
- Godmorgon, idag skulle jag bli jätteglad om alla anstränger sig att jobba så tyst som möjligt, eftersom Lollo, Pelle, Stefan,  Zarah och Amir (fingerade namn) måste skriva provet samtidigt som ni jobbar.

Och då gjorde de det, gullungarna! Det hördes inte ett knäpp i rummet, och när de bad om hjälp viskade de till mig.  
Då skulle TV ha varit där och filmat så att alla får se hur fina ungdomar det finns!

Lättrörd

Jag har ibland såna dagar då känslorna ligger precis under huden, förresten ligger de nog ovanpå huden och skvalpar om jag ska vara riktigt ärlig. Då kan jag inte titta på nyhetsinslag om föräldralösa barn eller misshandlade hästar eller misskötta människor på äldrevården utan att ögonen fylls med tårar. Var och varannan artikel i DN gör mig beklämd och jag kan snörvla mig igenom artiklar om vardagshjältar, så jag måste tänka mig för var jag sätter mig och läser tidningen.
Idag var det en artikel om en ung pojke som hade förlorat sin mamma i cancer, och jösses vad tårarna rann på mig.  Det finns en del bloggar som är totalt utlämnande, och de klarar jag av någon anledning av att läsa, men däremot blir jag så berörd av dem som skriver lite återhållet, så att sorg och smärta skymtar fram mellan raderna.
Är det bara jag som är så här lättrörd, eller är vi fler?

Vidrigt!

Jag har inte ätit fläskkött på en massa år, eftersom jag blev så beklämd över hur grisarna hos grannen fick växa upp. Och nu blir jag ännu mer övertygad, när det har kommit fram vilken vanvård grisar på grisfarmar utsätts för. Det blir absolut inget fläskkött i fortsättningen heller. Hoppas verkligen att det går att avslöja och åtala alla samvetslösa uppfödare.

Utmaning/tidsfördriv

Eftersom jag är hemma från jobbet idag behöver jag lite roligt tidsfördriv och därför knyckte jag den här utmaningen från Supermamma:


Regler: Det här är svårare än du tror! Kopiera detta till din blogg, utmana 5 personer plus den du fått av och berätta det för dem. Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Om personen som utmanade dig har ett namn som börjar med samma bokstav som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar (förutom på fråga 1)! Lycka till!

1. Vad heter du: Fia
2. Ett ord på fyra bokstäver: fiol
3. Flicknamn: Frida
4. Pojknamn: Filip
5. Yrke: formgivare
6. Färg: flaggstångsvit
7. Klädesplagg: fleecetröja
8. Mat: fisksoppa
9. Sak i badrummet: fotfil
10. Plats/stad: Fredriksdal
11. En orsak att vara sen: föregående resenär tog lång tid på sig i kassan 
12. Något man skriker: Far och flyg!
13. Film: Flickan som lekte med elden
14. Något man dricker: Fanta
15. Band:Foo Fighters  
16. Djur: fasan
17. Gatunamn: Fredsgatan
18. Bil: Ford

Fast jag utmanar ingen särskild utan låter den som vill försöka fylla listan att göra det. Det var faktiskt ganska svårt att komma på något på varje rad.


Trött på frågor

Jag har börjat undvika en av mina arbetskamrater. De senaste månaderna har han ständigt tjatat om att jag har skilt mig och så fort vi ses frågar han saker som:
- Trivs du i nya lägenheten?
- Har du flyttat klart nu?
- Är det inte tomt?
- Är det inte ensamt?
- Känns det inte konstigt?
osv om och om igen. Samma frågor varje gång. Jag blir så trött på att ständigt påminnas, och att svara på jobbiga frågor, så nu ser jag till att inte hamna vid samma fikabord, eller för nära varandra när vi har konferens.

Hur kan man orka fråga samma sak hela tiden? Och varför rota i det privata?


Tankar i en tvättstuga

Jag har haft tvättstugan, och föregående hyresgäst betonade att det är ett säkert system där bara den som har bokat kommer in med hjälp av sin lilla nyckelbricka, så att man inte riskerar att få kläder stulna. Men det är en hel rad maskiner i tvättstugan så det är tre besökare på plats på varje pass, så jag försökte hålla lite koll på vilka typer som var där samtidigt med mig. Jag ville ju inte få mina favoritjeans stulna.

De andra besökarna brydde sig inte om mina kläder. De sneglade inte ens lite lystet mot koftor och jeans. Jag tog nästan lite illa upp. Vad var det för fel på mina kläder? Skulle de inte duga att stjäla?

Askungen

I lördags hände något konstigt. Jag gick omkring här som vanligt och svabbade golven med min mopp. Plötsligt stannade jag till och önskade att jag skulle få åka iväg på fest.
- Åh, vad är väl en bal på slottet ett spa vid havet? Det är säkert jättetrist och tråkigt och...alldeles underbart!

När jag hade uttalat de orden fylldes rummet plötsligt av mängder av fåglar och möss med synålar i näbbar och händer. Och så började de sjunga med gälla, öronbedövande röster samtidigt som de med skickligt samarbete och imponerande flygmanövrar började sy runt mig. Och plötsligt stod jag där i en fantastiskt vacker balklänning badrock. En halvskrumpen pumpa från halloween förvandlades till en ståtlig vagn och två av de tjocka mössen förvandlades till ett par kraftfulla lippizanerhästar.
Det var bara att kliva in i vagnen och åka iväg till spat. På spat var det fantastiskt roligt och alla var så imponerade av min fina badrock. Det var nästan så att jag glömde bort tiden, men när den stora klockan började slå var jag tvungen att springa min väg. I hastigheten tappade jag min ena glassko frottétoffel, men jag hann inte stanna och plocka upp den.Så nu sitter jag här med min ena toffel och väntar på att prinsen ska dyka upp med den andra. Ni ser ju själva att skon har en storlek som minsann inte alla kan få plats i.
Medan jag väntar svabbar jag golven igen...

I can´t stand the rain...

Tina Turner är väl helt enkelt en grym artist?


Cecilia

Grattis på namnsdagen alla som heter Cecilia. Det har varit ett familjenamn i vår familj, så när jag var barn var det alltid högtidligt firande av alla Cecilior i familjen den 22 november.


Havsbad - sant!

I vanliga fall är jag en ganska lågmäld person, och dessutom är jag en badkruka. Inte vet jag vad det var som for i mig igår (Landsorts lager kanske) men jag badade i havet flera gånger och utmanade alla i närheten att bada i det 5-gradiga vattnet. Det var några som antog utmaningen, och sen hoppade vi ner i det 38-gradiga vattnet i badtunnorna på bryggan. I luften var det 10 plusgrader och man kunde sitta och ta en öl i solskenet på altanen vid vattnet. Jag hade nog badat ännu mer om inte min gamla klassföreståndarkollega hade hejdat mig.

Det var riktigt roligt och efter många timmars badande där vi blev skrynkliga som russin känner jag mig som en nyfödd. Klordoften kan fortfarande anas på huden och håller spakänslan vid liv ett litet tag till.Det fina trädäcket där man kan sitta och softa i solenDet var fantastiskt att sitta utomhus i det varma vattnet och se solen gå ner över havet, med vetskap om att det var den 21 november!Här satt vi och softade i solskenet på bryggan. Jag har manipulerat bilden så att den ska vara som en serieteckning, eftersom jag inte har frågat kollegan om lov att publicera den, så nu är vi nog inte helt lätta att känna igen. Badrockarna var gigantiska! Tydligen fanns det bara en storlek som ska passa alla, så jag hoppas att den krymper i tvätten för annars snubblar man på den när man går.

Schysta elever...

Idag ska min gamla klassföreståndarkollega och jag gå på spa. Vi fick det i present av den klass vi lämnade ifrån oss i våras. Vi ska bada i bubbelpool och i varm tunna ute på en brygga, och så ska vi käka riktigt gott. Jag tror att jag för min del avstår från bad i havet idag...
Helt sanslöst att vi fick så fina presenter av eleverna. Vi är så tacksamma och ska njuta av varje sekund.
Plockat ur verkligheten...

*blädder, blädder, blädder för att hitta ett telefonnummer*

En fröken lyfter telefonen och slår numret

- Hej, det är xxxxxxxx
- Hej, det här är Fia, ditt barns mentor. Jag ringer för att yyyy mår väldigt dåligt och behöver gå hem. Jag vill inte skicka hem yyyy utan att du vet om det, eftersom yyyy inte alls ser pigg ut nu.
- Åh, jag har precis kommit till jobbet. Kan yyyy gå hem och klara sig själv?
- Det känns inte som en bra idé, med tanke på hur yyyy verkar må just nu.
- Jaha,men det tar en halvtimme för mig att komma och hämta yyyy.
- Det ordnar sig. Jag stannar med yyyy under tiden tills du kommer.

En fröken ordnar så att en snäll kollega går och ser till de elever som skall börja jobba i klassrummet. Yyyy får sätta sig och vila lite, med ett glas vatten och lite småprat. Efter ca en halvtimme ringer telefonen.

- Hej, det är xxxxx igen. Jag är framme om fem minuter. Kan yyyy gå ut till parkeringen så väntar jag där....

En fröken känner stor frustration, hjälper yyyy att få på sig jackan och följer med en bit mot parkeringen. yyyy och en fröken vinkar lite till varandra, och en fröken går tillbaka till arbetsplatsen och hoppas att yyyy blir ordentligt ompysslad i hemmet....

Halv åtta hos mig igen

Jag blev lite irriterad över att Catarina vann 15000:- när hon var så negativ och kritisk och dissade de andras mat, samtidigt som hon fejkade ödmjukhet. De andra tre var så generösa och lät henne vinna, fast hon hade gnällt över maten hos dem. Man borde väl inte få vinna när man bara klankar ner på sina medtävlare?

Nu måste jag kolla nästa vecka igen, när de lagar mat i Gävle. Nu är jag fast!

Ekologisk mjölk

Just nu arbetar mina nior med ekologi och miljö. Idag pratade vi om själva begreppet ekologi, och de fick fundera kring olika produkter de känner till och vilka val man kan göra. När vi pratade om ekologisk mjölk diskuterade vi om vilka regler som finns för att mjölken ska få bli klassad som ekologisk. Flera elever betonade att korna skulle leva i en bra miljö och att de skulle få giftfri mat och i största allmänhet leva giftfritt. En kille i klassen satt och funderade lite och sen blev han upprörd och sa:

- Men va fan, menar du att det finns andra bönder som vill ge sina kor gift? Det är ju taskigt, de borde inte få ha djur!

Varpå jag började skratta så tårarna sprutade, så eleverna kunde inte heller hålla sig för skratt, och just då passerade rektorn som förmodligen fick nytt hopp för framtiden. Om no-undervisningen är så fruktansvärt rolig borde jag få en rejäl löneförhöjning, eller hur?

Hur kunde jag glömma något så viktigt?

Jag fick tydligen inte med mig riktigt alla mina saker när jag flyttade till min nya lägenhet, så ex-maken var bekymrad över en "rulle" som låg kvar, för han var övertygad om att det var något riktigt fint och viktigt som låg där. Eftersom både min pappa och min ena bror är fotografer har bilder haft ett stort värde i familjen, och jag blev givetvis fundersam över vad som kunde ligga i rullen.
När jag fick rullen i min hand för ett par dagar sen kunda jag öppna den och titta vad som gömde sig inuti. Och gissa vad det var? En plansch med ett periodiskt system som jag köpte eller fick på skolforum förra året! Hur kunde jag glömma den?


Tillsammans är ett sätt att finnas till

Här är en låt som är en hel historia. Den är lång, men om du tar dig tid att lyssna ordentligt på texten har du fått en fin upplevelse. Den är från Lill Lindfors skiva "Du är det varmaste jag har" och den svenska texten är skriven av Björn Barlach och Åke Cato.


Och ni som har gott om tid kanske vill lyssna på originalversionen med Harry Chapin...Halv åtta hos mig

Jag är så löjligt förtjust i det programmet. Jag avskyr alla sliskiga dokusåpor med desperata människor som vill förnedra sig inför tv-publiken, men halv åtta hos mig är ett så charmigt program. Jag får alltid så stor lust att fixa trerätters middagar och bjuda hem folk varje dag.
Ok, vilka kommer hit halv åtta i morgon?


Så sköna brudar!

Jag tycker att Eva Dahlgren och Efva Attling är så stiliga, och jag blev så glad när jag såg att de har gift sig igen, men den här gången har de kunnat gifta sig på riktigt. Förra gången kunde de bara registrera partnerskap.
Jag blir alltid lite varm i hjärtat när jag ser dem, för de är starka, häftiga kvinnor, och så ser de alltid så himla glada ut!

Fotomässan

Idag har jag varit på fotomässan, och i nästan varje monter kunde man tävla. Jag fyllde i små lappar på en massa ställen, och nu är jag lite bekymrad var jag ska göra av allt om jag vinner. Hur ska det få plats?

Boktips "Skulptrisen"

Skulptrisen av Minette Walters

Journalisten Roz Leigh har fått i uppdrag att skriva en bok om den livstidsdömda fången Olive Martin, som är dömd för ett bestialiskt styckmord på sin mamma och sin syster. Trots att Olive Martin har erkänt brottet är det något som får Roz Leigh att misstänka att Martin i själva verket är oskyldig, och att hon har erkänt för att skydda någon. Leigh har blandade känslor inför Martin, men hon försöker på olika sätt ta reda på vad som egentligen hände fem år tidigare. Hon blir mer och mer kritisk till hur ärendet har hanterats och i jakten på sanningen får hon utstå en hel del våldsamheter.

Boken är spännande med intressanta person- och miljöbeskrivningar. Den beskrivs bäst som en psykologisk thriller och den innehåller både nya fräscha grepp och schablonbilder.


Help

Det här är den bästa version jag har hört av Beatles "Help". Tina Turner är som vanligt grymt bra.


Wild and crazy?

Jag hade besök av några arbetskamrater, och vi pratade om allt möjligt tokigt. Bland annat pratade vi om vad många andra uppdrag vi lärare har förutom att stå i klassrummet och undervisa. För att understryka det jag sa gick jag ut i hallen och hämtade en låda med kondomer som jag har haft stående där, eftersom jag har varit kondomutdelare via LAFA (Landstinget Förebygger AIDS) på min förra skola. Jag hade därför fått en hel låda med flera hundra kondomer, men jag har ännu inte tagit med mig lådan till mitt nya jobb. När jag kom in med lådan och berättade om hur det fungerar med LAFA såg en av kollegorna plötsligt lättad ut.
- Jag undrade just varför du hade så otroligt många kondomer, och förvarade dem så ogenerat i hallen,sa han.

Ni kan bara tänka er hur vi spånade sen om hur han hade föreställt sig mitt (hemliga) fullständigt promiskuösa leverne, som jag dolde bakom en präktig fasad. Dessutom bytte vi självklart omedelbart ut begreppet "utvecklingssamtal" mot "utvecklingssamlag"!(Blink, blink! Finns det någon som vill komma hem till mig och hälsa på?)

Granne

För övrigt bor Kjell Bergkvist ett stenkast härifrån.

Okej, ett väldigt långt stenkast. 


Men ändå!

En bra dag

Idag har jag haft 11 utvecklingssamtal, och alla samtalen var trevliga. När jag kom hem tog jag en skön kvällspromenad längs kajerna och njöt av hur vackert det var när lampor i en massa olika kulörer speglades i vattnet. Tillbaka inne i stugvärmen kröp jag ner i ett skumbad, därefter lite gott kanelte, en bra deckare och lite skön musik. En bra dag...


Ett litet husmorstips...

Om ni har ätit rökt lax är det väldigt klokt att slänga resterna i soppåsen och kasta påsen så snabbt som möjligt. Det är inte att rekommendera att spara de rökta fiskresterna i rumstemperatur en hel dag.

Om man nu inte vill öppna dörren och få en vision av pittoresk fiskbutik, förstås....

Janis Joplin

Ingen ytlig, trallvänlig låt precis. Hon sjunger djupt från sin rassliga själ

Bloggmöten

Det är fantastiskt det här med bloggandet. För några veckor sedan stämde Maria och jag träff på skolforum, och det tog högst två sekunder innan vi pratade med varandra som om vi har känt varandra i åratal. Det har vi i och för sig gjort, men det här var första gången vi träffades. Hon var precis som jag trodde! Så roligt att ses! Vi kommer att träffas igen (med elever!!)

Och i fredags kom Fröken Evans och hälsade på hos mig. Så jätteroligt! Hon var på studiebesök i Stockholm med sina elever och hade lite egentid som gjorde att hon hann med en visit. Vad härligt det är att kunna prata om tusen olika saker under en god middag, så att man både hinner vara djupsinnig och allvarlig och en stund senare löjligt ytlig. Då hinner man både skratta gott och få en liten tår i ögat. Jag var så glad att hon tog sig tid att hälsa på. Det blev en bra fredagskväll.

Tack ni fina bloggkompisar som var lika trevliga på riktigt som jag trodde.

Jag och min surdeg

Idag åkte jag hem från jobbet tillsammans med min surdeg. Ja, alltså, det är inte någon grinig partner jag pratar om, utan jag fick en kedjebrevssurdeg av en arbetskamrat idag. Nu har jag min lilla burk, som luktar jäst lång väg (de övriga passagerarna måste ha funderat på vad jag hade i min kasse) stående på köksbänken och det finns skötselanvisningar för hur man ska sköta om den de närmaste tio dagarna.
Efter nio dagar ska jag dela degen i fem delar och dela ut fyra av delarna till lämpliga personer. Dag tio ska jag baka en kaka av den återstående degen.

Spännande!

Nulägesrapport

Nu när jag inte har skrivit på några dagar tror ni naturligtvis att jag vann en förmögenhet och bara ligger och vältrar mig i mina nya miljoner.Men riktigt så är det inte. Inte än. R. hade prickat in en bra rad med 6 rätt, men vi använder vinstpengarna (ca 170 kr) till en ny rad nästa lördag. Men då ni...

Körslaget var fantastiskt roligt! Vilken stämning det var i studion och vad mycket bättre det lät än det gör i tv. Alla körerna showade och skojade med publiken när det var reklaminslag (direktsändning) och jag tror att artisterna hade lika roligt som publiken.