Att skrämma äppeltjuvar

I år dignar våra äppelträd av frukt. Det är så många äpplen att grenarna bågnar, och vi har hjälpt grenarna på traven med stöttor som ska hindra grenarna att knäckas av tyngden.
Äpplena är inte riktigt mogna än, men vi har äppelsugna fåglar som tittar suktande på godsakerna i träden. Nu vill vi skydda äpplena från koltrastar och andra äppelrjuvar, för vi vill kunna göra egen cider till hösten.
Man får hoppas att den här hemgjorda uvbulvanen ser tillräckligt barsk ut för att hålla tjuvarna borta. (null)

(null)


Sommarslut

Vi åkte tillbaka till Stockholm förra fredagen, efter en hel sommar i skogen (bortsett från en resa hem till Stockholm för att träffa nära och kära, och en resa till Skåne för att träffa nära och kära) för att återupprätta civiliserat liv med jobb och tider att passa. Det kändes lika fint att strosa runt till Djurgården och Tanto, och ta en fika på Bysistorget, som det brukar göra. Det finns guldkanter på flera ställen i tillvaron.
Igår åkte vi tillbaka till stugan för att ägna helgen åt att plocka de sista vinbären, plocka med lite lök och potatis från odlingarna, och att rädda de dignande äppelträden från att bli berövade alla äpplen innan vi hinner tillbaka för att plocka dem innan de har mognat. 
Vi försökte rädda våra jordgubbar på försommaren genom att täcka dem med ett nät medan bären mognade. Det fick väldigt tråkiga konsekvenser, eftersom fåglarna såg bären genom nätet, och när de flög ner dit trasslade de in sig i nätet och fastnade, så när vi kom dit och kollade låg det en död, intrasslad koltrast där, och en till svårt skadad, som även den var insnörjd i nätet.
Våra små äppelträd är mums för alla rådjur tidigt på våren, då de gärna äter upp alla nya skott på alla grenar, och på det viset sätter stopp för både blommor och frukt. Där har vi prövat på olika djur- och miljövänliga tips som vi har hittat på olika ställen. Då ska man vattna med vitlöksvatten, hänga upp vitlöksklyftor i trädet, eller gnida in trädet med vitlök. Vi har testat, och det var inte så effektivt.
Det finns även tips på att man ska hänga upp cd-skivor i träden, för det blir en signal till rådjur att det redan finns konkurrerande rådjur på platsen (den blanka ytan blir en signal som liknar den vita rumpfläcken på rådjur) så de avstår från att gå dit.
Vi hade inga stora cd-förråd att hänga ut i träden, så vi kom på att vi skulle testa med blanka julgranskulor i stället. När butikerna hade rea efter jul köpte vi flera stora förpackningar med silvriga julgranskulor som vi hängde upp i våra fruktträd. Det har lett till stor munterhet bland förbipasserande människor, och det har också klarat alla toppskott på alla våra fruktträd det här året.
Eftersom knopparna klarade sig blev det väldigt många äpplen. Nu måste vi skydda den färdiga frukten från luftens frukttjuvar. och då har vi köpt en profil av ett rovfågel, en drake som ska stå och svaja mellan de fruktrikaste äppelträden.
Då ska vi se om även det kan bli ett miljövänligt och effektivt skydd för träden och frukten.
 
 
 
 
 
 

Smart knep

Vi plockade en bukett dahlior för att ta hem och ställa i en vas på köksbordet. De började sloka redan i bilen, och det såg jätteråkigt ut när vi ställde dem i vasen. 
Så hittade vi ett tips om att man skulle ställa ner stjälkarna i kokhett vatten i tio minuter, och sen ställa dem i vasen.
Det var helt galet att se hur blommorna rätade upp sig och såg alldeles nyplockade ut så fort de kom ner i det varma vattnet. Nu ser de fortfarande lika fina ut efter flera dagar.
 

Hemodlade oliver

Tidigt i våras köpte jag en liten olivplanta på Willys. Den såg rätt ynklig ut, så de hade satt ner priset till 129 kr. Ni som spanar in olivplantor i blombutikerna vet att de alltid brukar vara väldigt dyra.
Den här olivplantan fick flytta ut på balkongen, trots att det fortfarande var stor risk för nya vårköldsperioder. Men den fick en gigantisk kruka så att den skulle trivas.
Och det har den gjort. Den har vuxit med rasande fart under sommaren, och är nu 90 cm hög. Och dessutom finns det ganska många små oliver på den! Så nu kan vi nästan pressa vår egen olja!
(null)

(null)