Ännu mer om vår roliga kompis...

Vår roliga kompis, ni vet han som har brutit armen, har gjort ännu fler tokigheter. Det här hände för några år sen, men är väldigt roligt ändå.
Kompisen kom in på krogen, och när han tittade bort mot bardisken såg han sin kompis syster, som han bestämde sig för att skoja lite med.  Han gick försiktigt närmare, och när han var alldeles bakom henne böjde han sig ner och bet henne i ena skinkan.
Hon vände sig naturligvis om för att titta på honom, och där stod han, fortfarande nedhukad med ett stort leende på läpparna. Det enda kruxet var att tjejen som vände sig om var en fullständig främling. Det var inte alls hans kompis syrra!

Han blev alldeles utom sig och började ursäkta sig med tusen ursäkter. Tjejen log lite och sa:
- Det gjorde inget. Det var faktiskt ganska skönt!

Ett nytt sätt att ragga på krogen?

"You can have my gold!"

Jag får ofta skäll av familjen för att jag plockar upp liftare, och stannar och frågar om det är något problem om en bil står vid vägkanten. Jag får alltid höra att det är farligt och att det är iscensatt för att lura folk. OK, det kanske är så, men jag klarar inte att åka förbi någon stackare som kanske verkligen behöver hjälp.

Nu stod det en bil vid vägkanten, och jag stannade naturligtvis. Det var en bil från öststaterna, och föraren hade fällt upp motorhuven och stod och kliade sig i huvudet.
När jag frågade om han behövde hjälp sa han att bilen inte gick, och att han behövde bensin. (Skumt att lyfta på motorhuven för att konstatera det). Jag sa att det fanns en mack ca fem minuter därifrån, så om han hade en dunk kunde jag åka och köpa bensin åt honom.   Då kom han med en konstig förklaring att han inte hade pengar, men jag kunde få hans guldföremål som en säkerhet. Jag sa att jag inte behövde ha något guld, vi kunde lösa det ändå.
Jag gav honom lite pengar till bensin, och då skyndade han sig fram och kastade in några guldsmycken på passagerarsätet. 
- You can have my gold, sa han, och menade på att han ville ha mer pengar. Look at the stamp!
Det fick han inte, utan jag försökte ge tillbaka guldsmyckena, men han gick snabbt därifrån, hoppade in i sin bil och åkte därifrån. I en bil som inte gick! I en bil som saknade bensin!

Ok, kära familj, det var naivt att tro att det var en person som behövde hjälp, men hur ska man se skillnad?
Fast det som retar mig mest är att han tror att han var smart och lurade mig med guldet!Någon som är intresserad av lite finfina guldsmycken? Look at the stamp!

Galenskap eller vetenskap?

Jag undrar var gränsen går mellan seriös vetenskap och ren galenskap. 

Det finns forskare som med hjälp av kloning har designat försöksdjur (grisar) som ska utveckla Alzheimer. Rent anatomiskt är människor och grisar väldigt lika (jag känner några riktiga svin...) så det finns kanske ett försvar, eller i alla fall en förklaring till den forskningen. Men jag tycker att det känns oetiskt.

Men det känns ännu svårare att förstå meningen med det försöket där forskare har manipulerat  några katters gener, så att de har en extra gen som gör att de fluorescerar rött över hela kroppen. Manipulerade gener (med innehåll av fluorescerande protein) fördes in i arvsmassan i äggceller som placerades i  ett antal honkatter. Två av de kattungar som föddes visade sig bli självlysande i mörker när de belystes med ultraviolett ljus. Till vilken nytta?
Jo, forskarna försvarar försöket med att man utvecklar metoder att manipulera med gener för att kunna bota eller behandla olika mänskliga sjukdomar. Etiskt försvarbart eller ej?

Trevligt tips!

Igår kväll åkte vi en sväng med hojen, och så hittade vi ett trevligt ställe vi inte har besökt tidigare. Det är en restaurang som heter "Flyt", belägen vid Kornhamnstorg i Stockholm. Maten var jättegod, priserna helt ok, och personalen var supertrevlig. Kan helt klart rekommenderas!


Rapex

 Sonette Ehlers, har kommit på en produkt som ska kunna minska antalet våldtäkter i Sydafrika. Det är en sorts kondomliknande hylsa med hullingar på insidan, där smärtan ska få förövaren att avbryta övergreppet. Det vore ju fantastiskt om det finns en produkt som kan minska antalet övergrepp, i ett land där extremt många kvinnor utsätts för våldtäkt.  Frågan är om det räcker med enstaka produkter, det viktigaste är väl ändå en attitydförändring och en lagstiftning som fungerar.
Ehlers har fått kritik för Rapex, där man säger att produkten är medeltida och barbarisk...men vad ska man då säga om våldtäkter?

Utmanad

Regler:

- Beskriv först reglerna

- Svara på alla frågor

- Välj ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din.

- Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen

Jag har blivit utmanad av
Helena

Fem saker som fanns på din "Att- göra- lista" idag?
Eftersom jag är sommarlovsledig lärare hade jag inga betungande saker på min lista:
1. Slänga in en omgång tvätt i maskinen
2. Åka och fixa framdäcket på motorcykeln
3. Strosa i hamnen och äta en bit mat
4. Plocka ner några sovsäckar i källarförrådet
5. Tvätta bilen

Vad gjorde du för 10 år sedan?
Slet tillsammans med maken som en galning för att bli av med sista resterna av en konkurs...


Ställen du bott på?
Nu kommer mina vänner att skratta, för jag har flyttat och flyttat och flyttat....
Men okej...Rågsved, Småland (strax utanför Vimmerby) Ösmo, Södertälje, Stockholm, 14 år på en skärgårdsö, och  en småstad som jag låter bli att skriva namnet på...

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
- Öppna ett rehabhem för missbrukare.
- Sponsra vattenreningsprojekt och barnhem i tredje världen
- Köpa skatteskrapan och garantera att den ska fortsätta inrymma studentlägenheter
- Starta ett bokförlag
- Ta privatlektioner och lära mig spela banjo:)

Jag utmanar:
Ingen särskild, men om det är någon som nappar vore det kul. Skriv och tala om det i så fall, för det vore kul att läsa era svar.

Toabesök

Jag har tidigare berättat om vår kompis som olyckligtvis bröt armen på en motorcykeltur nyligen. 
Som tur är för oss har han en väldigt rolig humor, och kan bjuda på sig själv. För några dagar sedan berättade han en helt sanslös händelse som han hade varit med om.
Han var på fest hemma hos några kompisar. Efter ett tag (=efter några öl) behövde han besöka toaletten, så han letade reda på badrummet. När han hade gjort det han skulle försökte han spola, men det fungerade inte. Han försökte igen, men inget hände. Då tittade han sig omkring i rummet, och upptäckte att det fanns två toastolar där. Han insåg att det pågick renovering i badrummet, och att toastolen skulle bytas ut. Den ena toastolen stod inte på rätt plats och var inte ansluten till vatten och avlopp, och det var givetvis den toastol som han just hade använt.
Eftersom han tyckte att det kändes omåttligt pinsamt bestämde han sig för att försöka tömma stolen i badkaret och skölja rent efter sig. Han lyfte alltså upp stolen och bar den till badkaret, där han försökte tippa den tillräckligt mycket för att innehållet skulle rinna ut.
Eftersom han ville lämna allt rent och fräscht efter sig försökte han sträcka sig efter duschen. Sagt och gjort, han fick tag i duschen, som han vred på för fullt. Givetvis var den ställd på duschen där uppe, så han blev genomblöt direkt, och i sitt desperata försök att stänga av duschen fick han tag på duschdraperiet, som han givetvis drog ner med ett brak.
Han samlade ihop sig och återställde allt i sitt ursprungliga skick, och sedan tänkte han att han skulle försöka gå ut därifrån på ett diskret sätt, eftersom han faktiskt hade tillbringat ganska lång tid därinne.

När han kom ut i vardagsrummet igen, och försökte se oberörd ut, satt hela sällskapet fullständigt tysta, med gapande munnar och tittade på honom. De undrade naturligtvis vad som hade hänt därinne i badrummet med buller och bång, så han tvingades inse att han inte hade varit alldeles diskret, och så var han tvungen att berätta vad som hade hänt.

Varför har ingen en filmkamera med sig vid såna tillfällen?

Ödmjuk Daniel

När vi var på väg hem från Fjäderholmarna sent på kvällen blev Lilla Y sugen på lite glass, så vi slank in på Mc Donalds.
På nedervåningen var det någon form av evenemang, med ett stort gäng som var klädda i svarta kostymer och röda tillbehör. En trubadur stod och spelade, det var massor av levande ljus på borden och det verkade mycket festligt.

Medan jag gick på toaletten stod Lilla Y och granskade sällskapet, och så tyckte hon att en av killarna var så väldigt bekant.  När han kom närmare henne frågade hon:
- Ursäkta, var du med och showade på SunWing resort på Mallis förra året?
- Förlåt, var någonstans sa du?
- Jo, jag fick för mig att du var med i showgruppen på SunWing på Mallorca förra sommaren. Kan det stämma?
- Eh, nej, jag var inte där då, men jag håller på med sånt.
- Nehej, sa Lilla Y, som är en väldigt social person, då måste du ha en dubbelgångare, för du är precis lik en av dansarna där.
- Eh, jaha, jo jag håller på lite med dans...
- Du har inte en tvilling som var där, haha, för ni är så otroligt lika.
- Nej, men jag håller på med dans...

LIlla Y fortsatte prata om hur liten världen ofta är och hur festligt det skulle ha varit att få stöta på Malliskillen så här helt apropå, eftersom han hade varit väldigt trevlig och rolig.
När hon kände att hon hade pratat klart avslutade hon samtalet och gick bort till mig igen. När vi gick ut från lokalen upprepade hon att hon hade varit så säker på att det var underhållningskillen från förra sommaren, för han var så väldigt bekant.
- Det var så festligt, sa jag då, när ni stod där och pratade tyckte jag att han var så otroligt lik Daniel Da Silva (från Let´s dance)
- Åhhhh, nej, stönade Lilla Y. Det var Daniel da Silva!!! Herregud, han måste tycka att jag är ett pucko!
Fyra bröllop och ett badIgår var Lilla Y och jag på Fjäderholmarna och tittade på
sommarens fars, "Fyra bröllop och ett bad". Det var en riktigt rolig fars med massor av ordvitsar, småfräckisar och förväxlingar.
Det var härliga rollkaraktärer, och skådespelarna agerade med hela kroppen, så att vi fick många goda skratt. Ola Forssmed var sanslöst rolig som förvirrad präst. Han knep nog de flesta skratten och applåderna.
Dessutom hade vi tur med vädret, så det var en perfekt kväll för skärgårdsteater utomhus. 

Tack syrran för biljetterna!

"Bloggar riskerar att förorena cyberrymden"

EU föreslår hårdare kontroll av bloggare. Det finns en risk att bloggare måste registrera sig hos myndigheter för att man ska kunna klargöra vem som är ansvarig vid en eventuell stämning. Läs mer här

Och jag som försökte sätta mig in i konsekvenserna av FRA-lagen...


Min hjälte!

Min man har fått en brännskada under en sjöräddningsrelaterad aktivitet. Min hjälte!

Han brände sig nämligen på handen på strykjärnet när han strök sina sjöräddningsskjortor:)

Schweiziska flygvapnet

De sa på radion att Schweiz funderade på att köpa ett gäng JAS-plan. Vi funderade lite på hur deras flygvapen ser ut, sen förstod vi hur det måste vara uppbyggt.


Så här i semestertider - Vilket djur har mest fritid?

Den frågan ställdes i "Illustrerad vetenskap" nr 8/2008 på det här sättet:

Vilken djurart har mest tid över efter att ha skaffat föda och sovit?

Så här löd svaret:

Eftersom sökande efter föda utgör en väsentlig del av ett djurs liv, måste djuret med fritid troligen sökas bland djur som har lättast att stilla hungern.
I första omgången kan alla växtätande djur uteslutas, då växtföda är betydligt mindre energi- och proteinrik än kött och därför måste intas i stora mängder och under lång tid för att mätta djuren.


 Bland köttätarna kan de mindre djuren uteslutas, då små djur relativt sett har ett större energibehov än stora djur. Det beror på att deras yta är stor i förhållande till deras volym. Djuren har därför relativt sett stora värmeförluster, som måste uppvägas av en hög ämnesomsättning.

Stora kattdjur som tigrar och lejon har däremot möjlighet till en betydligt mindre stressig tillvaro. Om de precis har nedlagt ett stort bytesdjur, kan de gå i dagar och ibland i veckor utan att behöva tänka på att skaffa mat.

Det är dock inget mot vad stora köttätande kräldjur har möjlighet till. De är nämligen växelvarma, och då de inte behöver lägga energi på att upprätthålla en konstant kroppstemperatur behöver de mindre föda än däggdjur. Ett kräldjur som krokodilen kan klara sig i månader utan att äta, och det gör den till en värdig kandidat till att vara djuret med mest fritid. 


Geografiska djurnamn


Tänkvärt och vettigt

Mats Strandberg är en klok man.  Läs hans krönika i Aftonbladet, där han skriver om att pressen ständigt kritiserar kändiskvinnor på ett onyanserat sätt. 
Skönt med en man som reagerar mot sexismen i media.


Mats Strandberg, krönikör i Aftonbladet Söndag

(Mot mina principer har jag stulit en bild utan tillstånd. Kommer FRA att haffa mig nu?)

Stormbyar


Spöklik ö

På ett ställe närmade vi oss en märklig ö. På avstånd såg vi bara de mörka träden som konturer mot den blå himlen. När vi kom närmare såg vi att det var en riktig spökö. Det fanns inte ett grönt grässtrå på marken och träden var alldeles grå och saknade löv. Marken var vit, förmodligen täckt av fågelspillning. I alla träd var det fullt med fågelbon, som svarta bollar mot den ljusa himlen, och jag har nog aldrig sett så många fåglar på en så liten yta. Ön var fullständigt överbefolkad av fåglar, huvudsakligen skarvar.  När jag gick ur hytten för att ta bilder slog en vedervärdig stank av träck och rutten fisk emot mig, och det var ett öronbedövande ljud från alla fåglar. Ni som har fått mardrömmar av "Fåglarna" ska nog hålla er på avstånd från den här ön. Om jag inte minns fel heter den "Skarvön". Den kan inte ha ett mer passande namn.

Gott humör

Så här glad och vänlig såg T ut efter att ha varit fullt sysselsatt från klockan 11 på förmiddagen till kl 2 på natten, när det kom ett nytt larm precis när han nästan hade lyckats somna strax efter halv tre. Vad sägs om det?


Jag trodde inte mina ögon...

Vi hade varit igång i ganska många timmar när vi trodde att vi hade blivit snurriga. Vi kunde svära på att det var en bil som åkte i vattnet. Jag var ganska sen att få fram kameran, men här kommer några bilder i alla fall.

Den märkliga farkosten hade kommit åkande över fjärden, men jag fick ingen bild på den förrän den var framme vid bryggan.


Här började den ta sig upp på land!


Nu börjar man kunna se vad det är...


Här kör den snyggt och prydligt in i sitt garage


Jag önskar att jag hade haft kameran redo så jag hade fått fler bilder på amfibiebilen i vattnet, för det såg så häftigt ut.


Nu i fotbollstider...

,,,aha, det är därför målvakterna fruktar de skruvade bollarna...


Tankar om vardagshjältar

Det har kommit så många snälla och uppmuntrande kommentarer om midsommarhelgens räddningsaktiviteter. Tack för det, men det känns lite fräckt att ta åt sig äran för tre dygn när det finns massor av människor som alltid ägnar sig åt räddningsinsatser. Jag är djupt imponerad av sjukvårdspersonal, ambulanspersonal, poliser både till sjöss och på land och duktiga människor på larmcentralerna som syr ihop allt på ett smidigt sätt. Det har varit en upplevelse att få vara med och se vad som faktiskt kan hända på en normal midsommarhelg. Det verkar vara en härlig sammanhållning mellan de olika yrkeskategorierna när det gäller räddningsinsatser.

Jag har i vanliga fall ett betydligt mindre dramatiskt
arbete där det inte finns så många riskmoment. Men jag kan passa på att berätta att Svenska sjöräddningssällskapet är en ideell organisation som gör en hel del nytta på sjön. Alla som har betalat in en medlemsavgift på 600 kr per år har rätt att få hjälp dygnet runt året runt på sjön, utan ytterligare kostnader. En av dem vi hjälpte tjänade troligen in årsavgiften på den bogsering han fick hjälp med.
Lite mer sjöräddning

Midsommardagen blev betydligt lugnare. På förmiddagen åkte vi mest omkring och patrullerade. På ett ställe stod några människor på en brygga och vinkade in oss. Deras motor hade gått sönder, så vi bogserade dem till deras hemmahamn. Det var långt att åka så det tog över två timmar. Sen var det ganska lugnt igen, vilket gjorde att vi faktiskt lyckades få i oss lite mat.
På natten var det dags för sjuktransport. Allt fungerade som det skulle och vi kunde lämna över till en väntande ambulans på fastlandet.
Vi konstaterade att det finns ett genomgående mönster när det gäller sjuktransporter. Om det är en man som är sjuk eller skadad sitter hustrun troget vid hans sida hela resan. Hon är helt fokuserad på mannen och hur han mår. Om det däremot är en kvinna som är sjuk eller skadad blir maken så otroligt intresserad av blåljuset på taket. Männen vill alltid veta hur fort båten går.
Vid ett tillfälle transporterade vi en kvinna som mådde dåligt och hade smärtor i magen. Hon låg och kallsvettades på båren, men mannen gick fram för att kolla hastighetsmätaren.
- Oh, älskling! Det är blå visp på , och här åker vi inga fem knop minsann! Vi åker XXXX knop just nu! (Tja lite censur är väl aldrig fel?)
- Jag skiter faktiskt i det! Jag mår inte bra!
- Det går så j-a fort att vi kommer att komma till Slussen på xxxxx minuter
- Jag skiter i det! Jag fryser och har ont i magen!
- Oj, oj, jag kommer!
Jag kan tillägga att skepparen skickade tillbaka mannen till hustrun två gånger, med uppmaningen att han skulle stötta sin tjej.

Det enda missödet på midsommardagen var att jag vid ett tillfälle klev snett i båten när det var stökiga vågor, och slog i handen i någonting hårt. Ena lillfingret är skadat, eventuellt är yttersta leden bruten, men eftersom det inte är snett, utan bara blått finns inget att göra.

Nu har vi sovit i drygt fyra timmar i sträck, och vi känner oss riktigt utvilade och är redo att möta ytterligare en dag på vågorna! I kväll åker vi hem igen och får sova hela natten utan risk för larm.

En liten snabb rapport från sjöräddningen

Det blev en händelserik midsommarafton. Förutom en massa fyllestyrningar, där folk satt på ryggstödet vid förarplatsen och hivade öl och körde båtarna med ena foten (!) fick vi larm om två grundstötningar, varav en lyckades ta sig loss och åka därifrån i hög fart innan vi hann till platsen. Enlig vittnen var det glasklar fylla.
Det var  sanslöst att se hur många båtar som var knökfulla med knökfulla personer. På båtar som är lagom för 4-6 personer kunde vara över tio personer som satt och flamsade. Självklart var det sällan man såg några flytvästar.
Mot kvällen blev det dags för en sjuktransport. Innan vi kunde ta den var vi tvungna att bunkra diesel, och vid sjömacken hade någon haft bråttom därifrån, så de hade glömt sitt tanklock, samt tappat ner hela tankslangen och munstycket  ner i vattnet och åkt därifrån i all hast. Enligt räkneverket på pumpen hade de tankat för 2600 kr. De hade dessutom gjort något konstigt med betalautomaten, så hela tankstationen hade hakat upp sig. Vi var därför tvungna att ringa det journumret som stod på automaten. För att få dit mackföreståndaren var en av oss tvungna att hoppa in i en bil och åka ett par mil och hämta honom, vänta medan han fixade med manuell tankning och därefter skjutsa hem honom till midsommarfesten igen.  Först därefter kunde vi åka på sjuktransporten.
All ambulanstrafik var överbelastade med jobb hela tiden, så vid tvåtiden på natten fick vi larm om en misstänk, för tidig förlossning. Det var givetvis mitt på en otillgänglig ö, där inte ambulanshelikoptern kunde landa.  Vi kutade därför med en illamående, gravid kvinna med värkar, på en bår, i evighetslånga trappor, över förrädiska trädrötter med snubbelrisk och på slipprigt hala stenar innan vi kom ut på en skranglig brygga, där ägaren varnade oss för att bryggan inte höll för mer än tre vuxna personer. Där skulle vi få in kvinnan i vår båt, från en skranglig brygga, i ganska stökig sjö. Allt gick bra, och ambulans mötte på fastlandet.
Mitt i natten kom jag dessutom på att jag hade glömt min väska med kontanter, körkort, bankomatkort, ytterligare bankkort, en liten digitalkamera, nycklar hem, bilnycklar, gps...på en restaurang vi hade suttit och ätit på när vi plötsligt fick larm och sprang iväg. Väskan fanns kvar med allt sitt innehåll. Puh!
Ja, det där var ett litet axplock. Nu har vi sovit i nästan sex timmar, så nu ska vi strax ut på nya äventyr. Ny rapport följer senare.


Glad midsommar!

Jag önskar er en riktigt fin midsommar!

När timmen blir sen kan det vara skönt att lyssna lite på Ola Magnell. Här kan ni lyssna på Kathy´s Song (Paul Simon)

Midsommar i skärgården

Visst låter det romantiskt! Man ser framför sig solsmekta klippor och glittrande hav. På kobbar och skär sitter leende, lyckliga sommarlediga människor och äter medhavd matsäck i solskenet. Ibland tar de sig ett svalkande dopp i det kristallklara vattnet.
Jag kommer att få tillfälle att granska årets midsommarfirande, för jag har lovat bort mig på jourtjänstgöring i sjöräddningen hela midsommarhelgen . Jag räknar med att kunna lämna delrapporter under helgen, även om jag naturligtvis kommer att "avkoda" inblandade människor.
Vi kommer alldeles säkert att få tillfälle att äta sill och potatis. För att inte tala om lax! Mmmm!

Sen kommer det att bli intressant att se hur många bogseringar vi får göra, hur många som har slut på bensin, hur många som går på grund...
Jag hoppas innerligt att vi slipper allvarliga olycksfall, drunkningsolyckor och svåra skador. Jag hoppas att folk inte super skallen av sig. Jag hoppas att folk inte slåss. Jag hoppas att folk inte sätter sig och kör båt på fyllan. Jag hoppas att folk inte kör båt om de inte behärskar båten i kraftig sjögång. Jag hoppas att folk inte överbelastar båtar. Jag hoppas att folk har flytväst och ordentlig säkerhetsutrustning i båten. Jag är hjärt-lungintruktör, och jag hoppas att jag slipper tillämpa mina kunskaper. Jag hoppas att folk tar ansvar för sina barn och husdjur.

Jag hoppas att ni alla får en riktigt trevlig midsommar!

När verkligheten tränger sig på...

Igår hade vi grillfest i vår bostadsrättsförening. Föreningen består av en väldig blandning av människor. Den äldsta är 93 år och den yngsta är fyra veckor.
Allt var väldigt lättsamt, och vi satt i smågrupper och pratade om lite av varje. Där jag satt började vi prata lite om vad vi planerar att göra nu i sommar. Jag berättade då att vi just nu inte har några spikade planer men att vi har funderat lite på att åka motorcykel till Polen och vidare för att besöka både Auschwitz och Örnnästet. En nybliven pappa i huset höll med om att det kan vara intressant att besöka såna platser. Själv hade han besökt ett annat koncentrationsläger under sin skoltid (nu minns jag inte vilket) och han hade blivit väldigt berörd, speciellt över massgravarna.
- Ja, det är obehagligt när det är ett så tunt lager jord, sa N, som är en ung mamma som bor i huset.
Eftersom jag inte riktigt förstod hur hon menade förklarade hon vidare.

N är kurd och är född i irakiska Kurdistan. Efter kriget blev situationen för kurder vidrig, då Saddam Hussein styrde landet på ett hänsynslöst sätt. Det var fruktansvärda avrättningar, och många kurder flyttade till Bagdad för att det var så farligt att bo kvar i Kurdistan. Jag förstod på hennes ögon att det som hände i Kurdistan var fullständigt vidrigt.
Hon berättade att vid ett tillfälle var det massavrättningar med giftgas. 5000 människor dog i hennes hemstad den dagen. Hon berättade att många dog omedelbart, men en del var svårt skadade av giftet och hade fått brännskador som gjorde att de var alldeles svarta och dog på ett plågsamt sätt av sina skador. N var då 8 år gammal, och hennes tioåriga syster och hennes moster dog och hamnade i en massgrav. Den var täckt med ett tunt lager jord. Det var det hon menade med det tunna lagret. De hittade aldrig hennes mormor, så hon vet inte om även mormodern hamnade i massgraven, men hon vet att hennes syster och hennes moster låg tillsammans i alla fall.
Grymheterna tog inte slut när andra världskriget slutade 1945. Hänsynslösa människor fortsätter att missbruka sin makt här på jorden.Folkmorden fortsätter på jorden. Vi har inte kommit särskilt långt sedan Stalin och Hitler skapade vidrig historia.

Det här hände för mindre än 20 år sedan.  Det är inte så uppmärksammat internationellt. Det är ingen turistattraktion. Fortfarande händer det ofattbara saker i Irak och andra länder. Oskyldiga människor kan avrättas på öppen gata helt utan orsak, och utan att förövaren ställs till svars. 


 

TP på hjul

Just nu sitter vi och plockar ihop frågor i plastfickor som ska placeras ut efter vägen. Det är nämligen dags för årets TP på hjul, det vill säga en tipspromenad per motorcykel. Vi har planerat en rolig rutt på cirka fem mil på varierande vägar där frågorna är utplacerade med jämna mellanrum. Det är en årlig tradition det här med tipspromenad.

Vår kompis som har brutit armen får en specialvariant - han får gå på en gipspromenad! :)

Kanske dags för en uppgradering?

Jag börjar längta efter en ny symaskin. Visst är vår gamla trotjänare stark och stabil och krånglar aldrig, men den känns lite ....gammal...
Vi fick den av svärmor för en massa år sedan, och den har snällt tickat på sedan dess. Man kan sy i flera lager jeanstyg, makens uniformer, våra hojkläder eller skinnjackor, och den matar troget på. Jag har vid flera tillfällen impulsköpt billiga maskiner, men det har alltid varit något fel på dem.  Bland annat köpte jag en som hette Yamata, men den fungerade inte som den skulle, så jag reklamerade den, och fick en ny likadan. Det var trassel även med den, så jag ledsnade och gav bort den. Jag skulle vilja ha lite mer finesser på maskinen, i stället för bara raksöm och sicksacksöm samt framåt och bakåt. 
Har ni några bra tips på maskiner som är starka och pålitliga med många kul funktioner?


Skåpsuper maken?

Vad ska man tro? Titta hur det såg ut när jag öppnade skåpet i badrummet!

Hoj(o)tur

Här ser ni armen på vår stackars kamrat som gick omkull påhojen så olyckligt för några dagar sedan.

Och här kollar han sin repade hoj...

Statistik

Tänk er att vi har någon i kommunen som planerar arbetsåret. För lärare innebär det att när eleverna har gått på sommarlov har vi ytterligare några dagar då vi städar, utvärderar, konfererar och gör en hel del administrativt arbete. Kommunen anordnar en dag som ska kännas meningsfull, och gissa vad vi får göra? Jo, vi får sitta en hel drös personal i en aula en halv dag för att ta del av statistik från en undersökning som är genomförd tidigare i år! Tror ni att man brinner av intresse för att titta på staplar och diagram?
Jag funderar på att spela överentusiastisk och säga saker som:
- Va! Var det 27 procent där? Det hade man inte kunnat tro!
- Vänta! Jag hann inte skriva av allt det där. Eller får vi kopior med oss så vi kan läsa under sommaren?
- Vad intressant! Så de gröna staplarna representerar XXXX?

Fast det kommer jag inte att göra. Jag kommer att sitta och rita krumelurer längs spiralerna på mitt kollegieblock. Som jag alltid gör vid såna här tillfällen....

Chipstyper


School´s out!

Nu är det dags för sommarlov!

Den hårda stilen....

 
...eller den mer finstämda och romantiska.

 Det här inlägget har jag haft liggande färdigt för publicering sedan två månader tillbaka, för att få lägga in det just idag!

Avslutning

Jodå, det blev både "Den blomstertid" och "Du gamla, du fria" på avslutningen. Vi har så otroligt duktiga musiker på skolan, så det var två gitarrer, en bas, ett elpiano, en elgitarr och en tvärflöjt som gjorde det hela extra njutbart.

Efter stormen...

Jag sitter i mitt klassrum. Det är alldeles tyst. Betygen och kramarna är utdelade, och glassen är uppäten. Eleverna har sommarlov, även om de har lite svårt att fatta det, så de dröjde sig kvar ett tag extra för en liten pratstund. Jag har kört runt allt material till sina rätta platser i olika förråd.
Hur kunde tiden rusa som den har gjort den senaste månaden? Var det verkligen maj någon gång? Eller var det en lite kylslagen april, som genast hoppade över till en överdådigt prunkande juni?
Nu är det bara två arbetsdagar kvar, sen har vi kompledigt på fredag och måndag, och på tisdag är det sommarlov.

Det känns nästan lite snopet! Är det någon som hänger på och tar en kall öl på Medborgarplatsen på tisdag?


Avbrott...

Jag var full av berättarlust och skulle beskriva en massa roliga saker från helgen när kompisarna ringde och berättade om gode vännen som har vurpat med motorcykeln och brutit armen och handen. Där satt han, nygipsad, drogad av värktabletter, närmare 20 mil härifrån, med en sönderskuren skinnjacka, repad hjälm och blåmärken på knäna.
Så maken och jag hoppade in i Forden och tog oss en söndagstur.
Vi plockade upp vännen i bilen och så tog maken hojen tillbaka.

Senare ikväll ska jag lägga in en bild på den gipsade armen och den skrapade hojen...Jag har även blivit lovad en kopia av röntgenbilden, men jag vet inte hur det blir med det.

När vi kom hem var det nästan mitt i natten, så då var det för sent att blogga.

Nu måste jag fixa det sista innan avslutningen i morgon, men sen hoppas jag att det blir lite tid för bloggande igen. Jag har ju varit på bloggträff och tänkte berätta lite därifrån.

Javisst ja, sommar igen...

Under den kalla, mörka vintern hade jag glömt bort det här med sommaren...

Det är varmt i sovrummet. Hela vintern har vi sovit med fönstret på glänt för att få tillräckligt svalt i sovrummet. Nu hjälper ingenting. Fönstret är öppet och balkongdörren i vardagsrummet är öppen för att det ska bli lite drag. Fortfarande varmt.

Jag tar bort täcket. Fortfarande varmt.

Jag plockar bort täcket och använder bara ett lakan som täcke. Fortfarande varmt.

Jag går ut på balkongen en liten stund för att få lite svalka. När jag kommer till sovrummet igen lägger jag mig tillrätta och försöker sova.

Då hörs ett ilsket surrande ljud. Det kommer närmare och svischar förbi örat innan det lekfullt drar vidare runt, runt i rummet. Nu ska jag ta strid med en mygga.... 


A fairy tale....


Kor gillar väl gräs...?

Vi har friskvårdsvecka på skolan just nu, vilket innebär att vi bara ägnar oss åt hälsofrämjande aktiviteter hela dagarna. De två senaste dagarna har  Ester och jag gått fotopromenader med en grupp elever. Igår stod vi med några elever och klappade ett gäng kor som stod och idisslade i en hage. När en av killarna började spela en Bob Marley-låt på sin telefon insåg vi att korna och Marley har en sak gemensamt - de gillar gräs! Här får ni se Esters tolkning av det hela:


Sågande trollkarl

Förklara det här den som kan! Ni vet att man brukar få höra talas om alla knep med speglar och skynken och lådor med mera, men här vet jag inte hur de har burit sig åt!

Plötsligt händer det...

Plötsligt upptäckte jag ljuset i tunneln. Alla mina 270 betyg är satta och det är bara några få dagar till sommarlovet!

I vanlig ordning kommer jag att pusta ut de första dagarna, sen brukar jag göra en grovplanering för nästa läsår, och det brukar kännas så inspirerande att jag känner att jag ser fram emot det vi ska pyssla medtill hösten. När planeringen är klar lägger jag undan allt och släpper alla jobbtankar hela sommaren!