Svinnsmart

På Willys i mitt kvarter har de en hylla där de plockar ihop frukt och grönsaker med lite skönhetsfläckar, och säljer dem billigt i stället för att kasta. Bra för både miljö, moral och plånböcker. För drygt en vecka sedan hittade jag en stor papplåda (den sorten som butikerna får sina grönsaker i) som var proppfull av citrusfrukter av olika slag, och hela lådan kostade bara 20 kronor. 
 
Det räckte till både en stor sats god hot lime pickle och en rejäl laddning citrusmarmelad.
(null)
Jag har inte följt receptet slaviskt, utan jag har blandat ihop olika sorters citrusfrukter och har skurit dem i mycket mindre bitar än i originalreceptet. Jag har gjort hot lime chili vid ett tidigare tillfälle, och jag märkte då att det var lite svårare att få de stora limeklyftorna tillräckligt fermenterade under den kalla årstiden.
Men det luktar fantastiskt när man har hällt upp senapsfrön, torkade smulade anchochilis, curryblad, nigellafrön, bockhornsklöver, vitlöksklyftor, gurkmeja, salt, strösocker, mald koriander, spiskummin och cayenne och lagar till allt i en het stekpanna.(null)
Det är ett så otroligt gott tillbehör att lägga upp en klick av på tallriken.
(null)
 
Och så blev det citrusfrukter över till citrusmarmelad!
 
 
Och allt det här tack vare en låda frukt för 2o kronor!

Stockholms stadsmuseum

Vi har sett skyltar på stan som informerar om aktuella utställningar på Stockholms Stadsmuseum. Just nu pågår en mycket sevärd utställning med gamla stockholmsbilder, av fotografen Henry B. Goodwin. Det var så roligt att se vilka likheter och skillnader det var på olika platser nu och för cirka hundra år sedan. Mycket var så välbekant, och samtidigt så roligt att se kläder, hästar och gator då. Många av bilderna var roliga ögonblicksbilder som gjorde att man skulle ha velat få reda på mer om historien bakom bilderna. Det var många fina vidsträckta vyer fotograferade från hustak, torn och högt belägna platser.
(null)
Bilderna hade en imponerande hög bildkvalitet. Det var bra skärpa och bra ljus i bilderna.
(null)
En av bilderna var extra kul att titta på, eftersom min ena bror har dokumenterat Slussen under en längre tid. Kul för honom att jämföra den här bilden med de han har tagit de senaste åren.
(null)

Alldeles intill Stadsmuseet ligger Stockholms Sjömanshem, med den fina masten på taket.
Det fanns en tillfällig utställning till på museet. Den handlade om minoriteter i Sverige. Det är lite otäckt hur vi har behandlat minoritetsfolken både socialt och juridiskt.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Hoppas att uppmärksammandet av detta leder till att vi inte gör om misstagen i framtiden.

Äppelträd

Jag har testat samma sak med äppelkärnor, och jösses vad snabbt de växer!
De här har kommit på bara några få dagar.
(null)
Jag kommer att bli en sån där jobbig person som ska truga på alla bekanta ett äppelträd!

Plommonträdet

Jag har tidigare skrivit om att jag testade att stratifiera en plommonkärna på fuktigt papper i kylskåpet, och efter en tid kom en liten, liten grodd, så jag planterade den i jord, stoppade i en plastpåse och ställde tillbaka i kylskåpet några veckor. En dag bestämde jag att det var dags att plocka fram krukan i rumstemperatur. Det tog bara någon dag för den att börja växa, och den har fortsatt att växa och se fin ut. Så här fin är den nu.  (null)
I sommar får den flytta ut i trädgården, och så hoppas jag att den ska växa snabbt och bli ett fint klätterträd till alla små ungar som kommer på besök.

Lärarnas arbetstid

 

Tulpanträdet

Det var lite kallt, men sol från en blå himmel igår i Stockholm. Det var skönt att gå en riktig långpromenad genom stan. Vi tog tunnelbanan till Tekniska Högskolan, och sen promenerade vi tillbaka mot Södermalm, med ambitionen att hitta ett trevligt ställe att fika på, någonstans på vägen. 
(Vi fikade på Fosch Artisan, som är ett jättefint ställe).
När vi kom fram till Norrlandsgatan dök det plötsligt upp ett roligt träd som orsakade många glada leenden och väckte vårkänslorna i alla förbipasserande.
 

Frågor

Den här roliga utmaningen hittade jag hos Ejmis.
 
Vilken aktivitet utför du varje dag?
 
Jag går en promenad i stort sett varje dag. När jag har riktigt långa arbetsdagar kan promenaden bli kort, men det är så skönt att få lite luft i lungorna.
 
Vad gör du enbart på helgen?
 
Jag älskar att gå på museer, utställningar och blombutiker och odlare, och det hinner man ju bara på helger. 
Någon enstaka gång går jag på museum med mina elever, men det är högst ett par gånger per år.
 
Har du, eller har du inte magneter på kylskåpet?
 
Jag har flera stycken med skämt och ordspråk, och så har jag vanliga småmagneter för olika papper man vill ha synliga. Där sitter även biljetter till kommande konserter och evenemang.
 
Vad för något går mest på automatik i din vardag?
 
Alla morgonrutiner, med dusch, frukost och snabbkoll av jobbväskan.
 
Vad kallar du spontanitet en vanlig tisdag?
 
Det är när man packar en liten utflyktsväska med goda mackor och går ut och hittar ett mysigt ställe att sätta sig och äta middag.