Gott nytt år!

Slå dig ner framför brasan och värm dig lite.

Jag önskar alla bloggvänner ett riktigt gott nytt år!

Närsynt...

Den senaste tiden har jag märkt att mina glasögon har blivit allt sämre.


Men nu har jag märkt att det är värre än så. Det är mina ögon som har blivit sämre!Måndagspromenad

Temperaturen har sjunkit och den frostnupna naturen blir så fruktansvärt vacker att jag blir alldeles lyrisk. En promenad i den kalla, friska luften bjuder på många skönhetsupplevelser - alldeles gratis!


Även den skickligaste konstnär har svårt att överträffa det härHär kan ni dessutom försöka föreställa er doften av hav och tång


Nu har isen lagt sig, så det är bara öppet vatten precis runt fåglarna. Om de ligger kvar ett tag till kommer de att frysa fast.


Månen var fantastisk ikväll. Det var bara en tunn, tunn skära.Och när solen gick ner var det en fantastisk färgprakt. Ni ser den tunna, tunna månen som en ljus prick precis i gränsen mellan det rosa och det violetta.

Och tänk, alla de här bilderna har jag tagit med min mobiltelefon!


Veckans fototriss - välj en av tre

Den här veckan får man välja mellan tre teman till veckans fototriss; "genom", "trekantigt" eller "kroppsdelar". Jag har valt temat "genom", och här kommer mina bilder:


På den första bilden ser man genom den lilla bron


Här ser man genom fönstret på Fåfängan. Utsikten är underbar.


Och här trär man tråden genom nålsögat


Vill du titta på fler bidrag till fototrissen kan du titta
här

Ska det vara lite medicin?

På 1830-talet introducerades ett nytt läkemedel i USA. Tillverkaren marknadsförde läkemedlet, som kallades Dr. Miles Compound Extract of Tomato, genom att lova att det kunde bota både skallighet och fotsvamp. De som använde det märkte ingen effekt på vare sig hårväxt eller svamp.
Däremot upptäckte kunderna att det smakade gott, och det säljs fortfarande i stora mängder över hela världen, men nu har det bytt namn - till ketchup!


Blondinbella vs Karl-Bertil Jonsson

Expressen skriver om att Blondinbella har skrivit om Karl-Bertil Jonsson på sin blogg. Hon tycker att det är fel att Karl-Bertil stjäl julklappar, och hon har svårt att förstå att folk tycker att programmet är bra. 
Balett och hockey

Jag satt och läste ett inlägg hos Ulla. Hon skrev om ett besök på operan, där hon hade tittat på balett. Då kom jag att tänka på en diskussion jag hade med några kollegor för en tid sedan. 
Vi pratade om att en del tycker att det är urtråkigt att titta på balett och andra tycker att det är rena döden att titta på hockey. Det som avgör är förmodligen hur mycket kunskaper man har om ämnet. Vet man hur svårt det är att passa varandra, och hur man överblickar spelet, skridskoåkningsteknik, olika spelstrategier mm tycker man att en hockeymatch är fruktansvärt spännande, samtidigt som en oinvigd har svårt att fatta tjusningen med att sitta och titta på vuxna karlar som skuffar en puck mellan sig på isen.
Den som å andra sidan vet hur svårt det är att göra vissa rörelser som snygga piruetter, och hur mycket träning som ligger bakom en pose där hela kroppen (hållning, huvudets vinkel, armens vinkel och hur hand och fingrar ser ut) ska se bra ut, blir berörd av en balettföreställning som en novis uppfattar som en plågsamt långtråkig stund i obekväma stolar. Jag blir alldeles lycklig när jag ser dansare som har fullständig kroppskontroll och både styrka och smidighet i sina rörelser.


Vad gör motorcyklister på vintern?

Jo, då ägnar man sig åt alternativa motorrelaterade aktiviteter. På annandagen har vår motorcykelklubb en tradition sedan dryggt 20 år att ordna ett bilbanerejs. Det är alltid 50-60 personer som tränger ihop sig i den lilla medlemslokalen, där en 30 meter lång bana ligger redo, med ny bandesign varje år.
30 personer får delta i loppet, startordningen lottas ut och därefter startar tävlingen med olika startgrupper, där alla deltagare kör 6 heat. (för att alla ska få köra alla bilar och alla spår - rättvist till tusen).  Därefter blir det delfinaler där alla deltagare hamnar i nya grupper beroende på vilket resultat de fick i den tidigare omgången.
Till slut är det dags för de riktiga finalomgångarna, och då är spänningen på topp!
Hela tävlingen med alla delmoment tar cirka 4 timmar.  Så kan man tillbringa annandagen. Vad gjorde ni?
Ingen snö, men fantastiskt vackert ändå

Det är skönt att gå en runda när man har suttit länge och ätit mycket. Vi har ingen snö, men det är väldigt vackert i alla fall.
Jag trodde aldrig att mobiltelefonen skulle klara det svaga  ljuset, men det gick ju bra!


Kollaps på gång?

Skärmen på min laptop har börjat flimra på ett oroväckande sätt. Det började igår eftermiddag, med lite flimmer som rusade horisontellt över skärmen, ungefär som TV-skärmen kunde se ut förr i tiden.
Nu flimrar den till med jämna mellanrum, så jag är orolig att datorn är på väg att lämna in. Det innebär att jag snabbt som ögat måste lägga över alla viktiga dokument på den externa hårddisken. Håhåjaja!

Hoppas att ingen av er kollapsar av stressen inför julen!

God jul alla bloggvänner!


Kalle Anka på julafton

Kalle Anka på julafton är kult. Här kan du testa dina kunskaper om fenomenet. Själv hade jag fel på ganska många frågor. Jag missade både på årtal, tittarsiffror och lite annat. Jag hade bara rätt på 9 av 15 frågor...Känner att jag saknar allmänbildning.


Jag hörde ett så roligt skämt om julfirande...

...som jag skulle skriva här på bloggen. Men så läste jag i DN om koleraepidemi i Zimbabwe och fruktansvärda övergrepp på kvinnor i Kongo och då kom jag av mig. Skämtet kändes inte lika kul längre.

Till de människor som på olika sätt är drabbade av svält, krig, våld eller sjukdomar räcker det inte med att önska god jul. Till er alla önskar jag ökad rättvisa, större rättssäkerhet, kloka statsöverhuvuden och internationellt bistånd som kompenserar skördar som har slagit fel.

Tja, det får väl bli min önskelista för i år, tomten!

Tänd ett ljus!

Titta vilka fina ljus jag har fått av min lilla systerdotter Paolina. Hon har stöpt dem alldeles själv. Det tog två dagar innan de var klara. Och så fick jag dem!!


Har grisen blivit ett riktigt svin?

I DN skriver de om en gris som lyckades överleva i 36 dygn under rasmassor. Nu har grisen blivit berömd och har fått ett nytt boende på museum, men berömmelsen har stigit grisen åt huvudet, så att den tidigare så glada och vänliga grisen har numera blivit stöddig, lat och fet.


Fototriss - Mina små juldetaljer 2008

Dagens tema på fototrissen blev lite svårt, för vi har verkligen inte julpyntat särskilt mycket. Men några saker som är typiska för julen hittade jag...Aaaaah! Vad vore julen utan julmust?Saffran använder vi i matlagningen även vid andra tillfällen under året, men det är ändå väldigt typiskt för julen.Och ser man på ! Vi har en röd, stjärndekorerad kruka där vår vackra amaryllis står och växer så det knakar.

Vill du se andra bilder på temat tittar du
här.

Dans till tusen!

Här kommer först ett klipp som visar "Evolution of dance" , som jag har hittat hos Kurator Pia.  På sex minuter hinner ni se många stilar och välkända låtar passera.Nästa klipp visar en kille som dansar break dance. Han ser ut som en gummimänniska....

Idag vänder det!

Idag är det som allra mörkast, och sen blir det bara ljusare och ljusare för varje dag!

Redan den 31 december har dagslängden ökat med 9 minuter!

Hett inredningstips för badrum

Se till att aldrig någonsin ta den sista slatten ur schampo- eller balsamflaskor. Då kommer du snabbt att ha en imponerande samling färgglada flaskor som smyckar badkarskanten. Skulle du av misstag råka tömma en flaska löser du det enkelt genom att ställa den mitt bland de andra flaskorna, så kommer ingen att upptäcka det.  


Lösning på gåtan!

Här kommer en lösning till problemet som Socrate visade för en tid sedan:

Okay . Här kommer en sorts lösning som jag tror på, från en av min äldste sons bästa polare, tillika halvt uppvuxen i vårt hem
VAR SNÄLL OCH PUBLICERA DEN INTE ÄN PÅ NÅN VECKA FÖR DET VORE KUL OM FLER FICK CHANSEN ATT KLURA LITE! Och vill du klura lite till själv så bara skippa att läsa vidare:
haha här kommer förklaringen. det är en dator som sköter hela grejen. precis som en miniräknare. 1+1 blir 2 (dumt exempel men det bygger på en så enkel princip)
alltså du hade rätt om dörr grejen. det kvittar vilken dörr du väljer så visar den den siffra du valt. och sen efter det tar den 2 nummer ifrån samma färg från det du valde från början.
med tanke på att, precis som du sa, först väljer du ett nummer i en färg. resten av sakerna du väljer är bara saker som ska få dig att tro att dom spelar någon roll men det är bara för att du ska komma o tänka på annat och vad gör för skillnad och för att du inte ska kunna lista ut hur detta funkar.
iallafall.
efter att du valt en siffra i en viss färg får du välja hur. då är det nämnligen så att alla nummer är omkastade så att inget nummer som förut var i samma färg är i samma hus. låt oss säga att du valt nummer 19 som är svart. sen kommer färgvalet som inte spelar någon som helst roll. bara ställer till problem i ens lilla hjärna. sen ska du välja hus.
nu väljer du 19 men oj titta, varken 7,8,11 eller 24 som tidigare var svarta finns i huset där nummer 19 finns. alltså vet "miniräknaren" att du valt nummer 19 med tanke på att inget utav talen 3,5,22,23,27 var svarta i det första du gjorde.
och ja det kvittar helt och hållet vilken dörr du börjar med. med tanke på att datorn vet direkt vilket nummer du valt så börjar den automatiskt med det. sen har jag märkt att dom 2 siffror som dyker upp efter det är från samma färgnummer du valde från början. fråga mig inte varför. men nått måste den ju välja:p
så ja, det här är bara ett programmerat "mattetal" som jag sa innan. en väldigt enkel förklaring. det är precis som att miniräknaren vet att 5plus5 är 10. för jag orkar inte förklara systemet med ettor och nollor:p men det här bygger på samma princip. aja skitsamma jag hoppas inte det här blev för luddigt. jag antar att ni alla redan listat ut det här men aja, nu fick ni er en lite halvluddig förklaring hah.


vännen Socrate

Bra för män att veta!

Bara så ni vet så är det ruskigt svårt att promenera på kullerstenar med smala, höga klackar! Inte nog med att det är svårt - dessutom skaver man av skinnet eller färgen från klackarna. Snacka om i-landsproblem....Mina favoritskor - helt klart fotriktiga vandringskängor....

Rockbjörnen

Nu har jag röstat på mina favoriter bland de nominerade till Rockbjörnen. Det kanske är jag och en massa 14-åringar som röstar....

Skakande dokumentär med Jamie Oliver

Jamie Oliver granskar: Kycklingindustrin


TID: 15:55 - 16:55, Imorgon, 20 december 2008 på Kanal 5


För er som vill spela in dokumentären:

Showview: 9373371


Jamie Oliver

Ikväll visade de en intressant dokumentär på kanal 5. Det var Jamie Oliver som pratade om kycklinguppfödning och kycklinghantering i Storbritannien. Det var många starka inslag, vissa fick det nästan att vända sig i magen,och vissa inslag gjorde att man nästan grät. Programmet kommer att visas även den 20/12.
Jag gillar Jamie Oliver för att han har engagerat sig i barnens skolmat och i den här dokumentären visar han på ett mycket starkt sätt att det finns mycket att önska när det gäller etik kring djuruppfödning.
Efter att ha sett programmet är jag ännu mer övertygad om att det enda tänkbara är att köpa ägg från frigående höns och ekologisk uppfödning. I programmet fick man se hur trångt de stackars hönsen har det i sina burar, och så visar det sig att det ska komma nya EU-regler år 2010, som tillåter ännu fler höns per kvadratmeter.
Missa inte det programmet!

Kycklingar kläckta i skolan i våras, därefter uppfödda i kärleksfullt hem med god omvårdnad


Jag är en mops!

Mops
Mopsen är barnvänlig, livlig och glad hund med charm, utstrålning och intelligens. Den passar bra med barn och andra husdjur. Mycket hund i litet format med stor personlighet som varierar från en mops till en annan. Mopsen är hundvärldens clown, fylld av energi och humor och den strålar sig gärna i uppmärksamhetsglansen. En mops vet hur man uppför sig. De är självsäkra nog att känna till sitt eget värde och är i princip orubbligt harmoniska. Mopsen älskar andra hundar, ju större desto bättre. Får den inte den uppmärksamhet den förväntar sig är det andras förlust, mopsen drar vidare till någon som bryr sig. Mopsen älskar att sitta i knäet, men är absolut ingen latmask. Tvärtom så är den oerhört energisk och med på det mesta, och det bästa dne vet är att få komma ut på galej. Mopsen har inga jaktinstinkter men den är väldigt följsam och lätt att få väluppfostrad.

Kolla vilken sorts hund du är.
Här híttar du testet. Jag hittade testet hos Vivan

Puh!

Nu är jullovet så nära, nära. Alla 370 betygen är satta och dubbelkollade, betygskatalogerna är signerade, elevernas betyg är underskrivna och ligger färdiga på skrivbordet. Pärmarna är i ordning med alla uppgifter om elevernas provresultat och labbrapporter som fungerar som underlag för betygen.Juice, pepparkakor och satsumas ligger färdiga för fikastund i morgon. Julbrev är författat, kopierat  och klart. Födelsedagspresent till klassföreståndarkollegan är fixad och ligger på plats. Skrivbordet är nästan färdigstädat. I morgon träffas vi på förmiddagen, och sedan är det jullov!

Vad ska jag göra med all ledig tid som ligger framför mig? 


Fototriss - naturligt runda former

Här kommer mina bidrag till veckans fototriss. Liksom förra veckan har jag valt att ta nya bilder under dagen för att hitta något som passar till temat."Jag såg inte ett barr, och det fanns inte en kotte att fråga efter vägen..."

När man tittar på en kotte rakt uppifrån är den alldeles rund.


När jag lagar mat vill jag ha stark, nymalen peppar. Det är stor skillnad på den färdigmalda, och den ljuvligt doftande man får från kvarnen.Stackars träd som har fått sina grenar avsågade! Men kvisthålen är alldeles runda och fina.


Vill ni se fler bidrag på temat kan ni titta
här.

MacGyver- How to use a map

Jag tycker att tv har mist sin glans sedan MacGyver försvann. Jag fullkomligt älskade den killen och hans listighet. Här följer ett underbart klipp, där MacGyver visar hur användbar en karta kan vara...
Innan ni tittar måste jag be er vara uppmärksamma på polisernas strategi när de ska genomsöka ett rum - hela truppen rusar in och ingen står kvar och säkrar korridoren...

MacGyver är min idol! Det finns ingen som bräcker honom!

Drama på Gullmarsplan

Jag läste just ett inlägg hos kurator Pia om hur en flicka blev brutalt överfallen och våldtagen av ett gäng killar. Det fanns vittnen som såg hur hon släpades iväg, men ingen ingrep.
Det påminde mig om en händelse som inträffade för ett par år sedan. En av mina döttrar och jag åkte tunnelbana från Medborgarplatsen till Gullmarsplan. Det var proppfullt i vagnen och väldigt många resenärer stod och trängdes i gångarna mellan sätena. En bit bort i vagnen såg jag hur en medelålders man stod alldeles intill en invandrarflicka i yngre tonåren. Flickan bar slöja, och det var uppenbart att hon och mannen inte var bekanta. Jag tyckte att han betedde sig underligt mot henne, för han tryckte sig närmare och närmare, och så uppfattade jag att han stod och sa en massa vidrigheter till henne. Det var nedlåtande, halvt hotfulla kommentarer, och han kom med sexuella anspelningar.
Trots att vagnen var full av människor och de som var alldeles intill borde ha både sett och hört vad som hände var det ingen som gjorde något.
Till slut brann det i huvudet på mig, så jag banade mig fram till mannen, dunkade till honom i ryggen och sa med hög röst till honom att lägga av med att terrorisera flickan. Då vände han sig mot mig och såg direkt galen ut. Då sa jag till honom att lägga av och att han inte hade rätt att ge sig på unga tjejer. 
Eftersom vi då hade kommit fram till Gullmarsplan gick min dotter och jag av tunnelbanan där. Då följde den galne mannen efter mig ut på perrongen. Alla i vagnen såg fortfarande hur mannen hotfullt kom emot mig, och hur han försökte veva och slå mot mig. Ingen förutom min dotter stöttade mig. Tågdörrarna stängdes och tåget åkte iväg.
Mannen försökte sparka mig, slå mot mig och spotta på mig, men ingen av de människor som stod på perrongen försökte hjälpa till. Jag höll mannen ifrån mig genom att trycka mot hans bröstkorg och så parerade jag hans sparkar och de vevande armarna genom att "dansa" runt, runt. Jag försökte knuffa honom ifrån mig, samtidigt som jag upprepade att jag inte var intresserad av att prata med honom eller att överhuvudtaget se honom. Dottern och jag skrek åt honom att gå därifrån, men han var som fixerad vid att hämnas för att jag hade avbrutit hans terror mot den unga tjejen.
Till slut kom en ung invandrartjej, kanske 18-20 år gammal, gående på perrongen. Hon reagerade omedelbart genom att skrika åt honom att "låta damen vara ifred", och då kom han av sig och lämnade oss.

När det här hände kände jag att jag inte är så ruskigt rädd för galningar, för de kan ju inte vara hur många som helst. Däremot är jag rädd och bekymrad över att så många människor verkar sakna civilkurage.
  

Uppdatering: Det som jag tyckte var värst med mannens beteende mot flickan var att det var så uppenbart att hans obehagliga attityd mot henne berodde på att hon var just en invandrartjej så han tyckte att han kunde ta sig friheter. Och när då hela vagnen satt och molteg som ett tyst medgivande, måste tjejen ha uppfattat det som dubbel  förnedring, där samtliga resenärer godtog denna kvinno- och invandrarfientliga attityd. För henne måste det bli en signal att alla tyckte det var ok att vara oanständig och nedlåtande mot henne. Jag undrar hur ofta hon och andra tjejer råkar ut för liknande situationer...

Viktigt telefonsamtal!

Tidigare idag ringde det på min telefon, och det visade sig att det var min sexåriga systerdotter Paolina som ringde. Hon hade stora nyheter att komma med.
- Idag har jag lärt mig att ljuda, berättade hon med världens gladaste röst.
- Men oj, hur kändes det då? frågade jag.
- Det var så konstigt, för mamma sa ord, och så kunde jag ljuda dem.
- Men vad kul, då kan du och jag sitta och läsa tjocka böcker ihop, sa jag uppmuntrande.
- Ähhh, nej jag vill nog inte läsa tjocka böcker förrän jag är åtta år!
- Aha, ska vi läsa troll- och tomteböckerna i stället?
- Ja, det kan vi väl göra när vi kommer till er nästa gång?

Och så får det bli. Nästa söndag ska Paolina och jag sitta och ljuda till Rolf Lidberg!


Rolf Harris

Minns ni honom?  Här är ett klipp där han sjunger "Jake the Peg"Jag vet att han var otroligt duktig på att måla, men jag har inte lyckats hitta något klipp där man får se hur han bygger upp bilder.

Mörka ringar under ögonen och avbitna naglar...

Senast i morgon klockan 12.00 måste jag  skriva in närmare 370 betyg i systemet. Och jag ska kunna motivera alla bedömningar. Alla måste vara väl genomtänkta och rättvisa... 

Civil olydnad

Man kan inte alltid vara alla människor till lags och okritiskt följa alla regler och förordningar. Nej, jag försöker minsann göra uppror ibland. Då samlar jag mod och gör något oväntat. Idag har jag till exempel på rent trots satt vänsterpluggen i höger öra,och tvärtom! Jag förstår att det kan upplevas som provocerande, men ingen ska komma och bestämma över mig!


Roligt och förbryllande!

Det här roliga sifferpysslet har jag hittat hos Socrate. Testa själva! Man kan inte sluta, utan testar om och om igen.

Såååå trött!

Vi har haft ett par snurriga dagar på jobbet, där kollegor har varit sjuka och datorer har krånglat när hysteriska elever ska lämna in sina försenade arbetsuppgifter, och vi försöker hinna med att vara på flera ställen samtidigt. Vi har beställt kloning av samtliga medarbetare till nästa termin.
Det var befriande skönt att få avsluta den här speedade dagen med att gå till det närbelägna fiket tillsammans med några goda vänner/kollegor och köpa något riktigt sliskigt för att sockerchocka oss ordentligt före hemfärden. 


Fototriss - siffror

Den här veckans fototriss ska handla om siffror, och jag bestämde mig för att ta dagsfärska bilder. Det var tur att ingen i familjen var uppe och såg mig stå och plåta streckkoden på en penna, med kameran på stativ, och med hjälplampor för att skapa rätt ljus :)Nästa projekt var att ta en bild på en kemitabell, men tyvärr blir det inte skarpt när jag lägger in den här. Jag kanske gör ett nytt försök och ersätter den bilden senare.


MItt sista projekt var att släpa in stativ och lampor i badrummet för att plåta tvättmaskinsvredet. Tur att jag fortfarande var ensam vaken i huset.... Vissa saker man gör ska man nog prata tyst om, annars kan det börja gå rykten om galenskap!

Fler bidrag till fototrissen hittar du
här


Info ang Youtube-klipp

Jag har haft funderingar kring om det är lagligt att lägga in klipp från Youtube på bloggen, och nu fick jag svar för en liten stund sedan. Den journalist som har skrivit en rad artiklar i DN om IPRED mm, och med andra ord är insatt i lagstiftningen svarar på det här viset:
Det är inte olagligt att lägga in ett klipp från Youtube, när klippet är "inbäddat" (dvs det syns att klippet kommer från Youtube). Det är Youtube som ansvarar för att upphovsrätten inte kränks.

Tack syrran, som hjälpte mig att få svar på frågan!


Centralbadet

Nu är det exakt en vecka sen vi gick runt i vita badrockar och gled in på hot-stone-massage och väldoftande kurbad. Jag känner att jag skulle kunna vänja mig vid att göra samma sak varje fredag. Suck! Men vad är väl en bal på slottet...
 

Min bokhylla

Jag tänkte visa några utvalda hyllplan i min bokhylla. Det kommer att avslöja några av mina favoritförfattare.
Jag läser dessutom gärna Elisabeth George och Minette Walters, men jag tror inte att det märks i de här hyllplanen.


Silent night

Visst behövs det lite stämningsfull musik inför helgen? Tänk, nu är det snart andra advent...Krångel

Det har varit trögt att logga in på "publishme.se" ett par dagar nu, men jag har upptäckt att det fungerar om man i stället klickar in sig på "blogg.se" och loggar in där. Bara ett tips om fler av er har haft samma problem som jag.

Fototriss - TrapporHär är en bild på den spännande entrén till avdelningen om jorden på Naturhistoriska muséet i London. 


Det här är en bild från Dalhalla. De stora trapporna är gigantiska trappstensformationer i bergväggen, och de små trapporna i mitten av bilden är i själva verket sittplatser för  4000 personer.Min trappstegspall som jag har fått av brorsan för att nå upp till överhyllorna i skåpen. Har ni märkt att allt sitter så högt upp i moderna lägenheter?


Du hittar fler bidrag till temat
här

Har fullt upp...

...för jag håller på och provar lite olika sätt att bygga upp hemsidor. Mina elever har det som uppgift i tekniken. Alla ska göra varsin hemsida som ska vara klar nästa fredag, och jag är tvungen att hitta lösningar på alla frågor de har ställt. Det är slitsamt när man inte har alla kunskaper från början...