Varning!

Jag vill härmed utfärda en varning till alla mina nära och kära som knaprar alldeles för många Ipren och Alvedon!

Avslöjande

Idag skulle jag beskriva en händelse för några ungdomar. Jag hade nämligen sett ett par unga killar som satt på tvärbanan och kommunicerade med hjälp av teckenspråk. Jag noterade då att den ena hade öronproppar  i öronen, och uppenbarligen satt och lyssnade på något. Min första tanke var då att det var märkligt att en hörselskadad skulle sitta och lyssna på musik, men sen insåg jag att det kunde vara en hörande som behärskade teckenspråket.
När jag skulle berätta om händelsen för några ungdomar råkade jag använda begreppet "freestyle" när jag beskrev själva musikmaskinen, och med det hade jag obevekligt avslöjat hur "out of date" jag var. Vem pratar någonsin om freestyle nuförtiden? Nu när till och med mp3 börjar bli omodernt!
Men fattar ni inte, man vill ju gärna lyssna på de där fyra långhåriga, klämmiga pojkarna från Liverpool som ska vara så himla bra! Eller den där höftvickande grabben från Mississippi!

Härliga ambitioner....eller kanske ambischoner :)

Mina elever har fått skriva planer för det kommande läsåret. En pojke skrev: " Jag ska försöka vara angasherad i skolarbetet alla leksjoner"
Härlig inställning! Och ja, jag lovar att puffa lite på språkläraren som jobbar med deras stavning :) 


Höst

Solen lyser och himlen är blå, sandalerna hänger fortfarande med vissa dagar. Men vi vet ju alla att det inte är sommar längre. Det känns i luften varje morgon. Det luktar höst, den klara, friska lukten av astrakaner och fuktig höstjord. Det är verkligen höst nu.Alltid samma vemod när hösten kommer. Varför?

Ser fram emot hösten

Jag är så förväntansfull inför vad som händer efter valet. Det är så fantastiska vallöften som ropas ut i stora bokstäver på alla valaffischer runt om i landet. Tänk vad de lovar! Vi kommer att få ett riktigt drömsamhälle om knappt en månad. Allt kommer att bli så bra, oavsett vem som vinner. Det märkliga är att ingen har genomfört allt det där fantastiska än. Men vänta bara till efter valet. Vad bra det kommer att bli! Jag längtar!

Overshoot Day

Igår, på lördagen passerade konsumtionen på jorden den nivå som är långsiktigt hållbar, dvs resten av året kommer vi att tära på jordens kapital. Den här dagen - Overshoot Day - kommer allt tidigare för varje år.


Hämnden är ljuv!

Otroligt att en tjur kan vara så smidig!


Några användbara ordspråk

Den som dricker ensam har bara sig själv att fylla.

Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort

Ju fler kockar, desto större fackförening.


Ett glas öl

Tänk vad mycket klokt Hasse o Tage har lyckats förmedla, med en skicklig mix av skämt och allvar.


Ooo, vad en liten gumma kan gno...

Vad är det för fel på mig? Jag ska strax åka iväg och jobba några timmar, men innan jag åkte iväg ville jag se till att allt var diskat och undanplockat, så att det känns trevligt att komma hem igen. Naturligtvis hade jag lite begränsad tid för att fixa och plocka, men vad gjorde jag? Jo, jag torkade av spisen och märkte att fläkten var lite ofräsch, så jag började skura av alla filter och lock och galler på fläkten - fast jag hade ganska bråttom. Varför just nu? Vad har jag för diagnos egentligen?


Dagens arbetsuppgift

Idag ska jag vara funktionär på Haningedagen. Jag tror att jag ska vara parkeringsvakt. Ni kan väl hålla tummarna för att det ska bli skapligt väder?
Enligt prognosen hos SMHI ser det ganska lovande ut. 


Snacka om att ha kul på jobbet!


Nya kloka ord!

Man ska inte kasta igelkottar i ballongaffären!

Rädda äggen!

På måndag när våra nya elever börjar ska de få göra några samarbetsövningar. Bland annat ska de få dela upp sig i grupper och få olika uppdrag. Ett uppdrag går ut på att eleverna med hjälp av innehållet i en låda ska hitta en lösning så att ett rått ägg som släpps från hög höjd inte går sönder. I lådan finns följande innehåll:
- några gummisnoddar
- två ballonger
- några pappersark
- en rulle tejp
- några gem
- en bit snöre
mm

De får använda det som finns i lådan, men de måste inte använda allt, och de får inte använda något annat. De får ca en timme på sig att komma fram till sin lösning, och sedan ska de gå på lunch. Efter lunch får de en liten stund att se över eller förfina sina lösningar, och därefter presentera dem för varandra. Sedan får de gissa vilka ägg som kommer att klara sig och vilka som kommer att gå sönder. Som avslutning släpper vi äggen från taket, och så ser vi vilka som har lyckats konstruera en säker anordning.
Det kommer att bli spännande. Jag har gjort den här övningen tidigare, och då gjorde några elever som en liten korg med en fallskärm av papper, några andra blåste upp ballongerna och tejpad ihop runt ägget mm.
Jag kommer att fotografera på måndag och visa upp de olika förslagen här under nästa vecka.

Fortsättning följer...

Augustitankar

Nu har vi arbetat otroligt intensivt nästan en vecka. Dagarna är fullbokade med konferenser och andra möten från morgon till sen eftermiddag, och när alla möten är klara försöker jag hinna packa upp beställt laborationsmateriel och förbereda vissa laborationer och teoretiska moment.
Jag har morsat på vårt skelett och kollat att fjärilarna sitter kvar på sina nålar, de uppstoppade fåglarna har klarat sig från malangrepp, saltsyran fortfarande är kvar i flaskan och att den nogsamt inlåsta alkoholen inte har blivit stulen under sommaren.
Jag har skrotat runt på no-institutionen och andats in doften av trä, plast, papper och damm. Halten av pubertalt testosteron och östrogen i luften är fortfarande mycket låg, men den kommer att stiga dramatiskt på måndag.
Mina miniräknare står prydligt uppställda i en liten ändamålsenlig specialkorg, och jag har givetvis kollat att alla räknarna fungerar. 

Ryggsäcken väger bly av alla böcker, mappar och pärmar jag släpar fram och tillbaka. Alla skrivare på jobbet strejkar, för it-enheten har bestämt sig för att genomföra ett plattformsbyte samma vecka som hundratals lärare ska ägna hela dagarna åt olika typer av förberedelser. 

Det är skönt att vara igång igen!


Ingen bra natt

Jag har sovit uselt i natt. Det var svårt att somna, och när jag väl lyckades somna vaknade jag efter en kort stund av en obehaglig dröm.   
Idag är dagen då jag kommer att se ut och bete mig som en zombie.

Kloka ord, minsann!

Det är inte farten som dödar, det är smällen!

It´s not the fart that kills, it´s the smell!

Förutfattade meningar

Jag såg en kraftigt byggd, två meter lång man som var ute och rastade en hund. En pytteliten hund, ni vet en sån där råttliknande sak som Paris Hilton bär runt på. Dessutom hade den ett oerhört sött, rosa koppel.
Utan att på minsta vis vara bekant med mannen får jag för mig att han har en tonårsdotter. Och jag tror att dottern har tjatat till sig en hund, men nu har hon tröttnat på den.

Men jag vill inte påstå att jag har rätt, det kan vara så att jag har fördomar och ett inskränkt tänkande. 

Läsåret 2010/2011

Kalendern är nedpackad, pennorna är vässade, klockan på armen, SL-kortet i fickan, programmet för den här veckan inskrivet i kalendern, frukosten står färdig och nu är det dags att ge sig av mot ett nytt läsår!


Jag vill bo i en svamp!

Idag var skogen förtrollad. Svamparna var gigantiska!


Cyklar på berget

När jag gick upp på Hammarbybacken noterade jag att liftarna gick för fullt, och det kändes ju lite märkligt så här mitt i sommaren. Men då upptäckte jag att det var några cyklister som nyttjade liftarna för att komma upp på toppen, för att strax därefter kasta sig utför slalombacken med dödsföraktande fart och attityd. Jag började ta lite bilder i smyg, men så upptäckte killarna att jag plåtade, och så frågade de om jag hade fått några bra bilder, men jag hade inte lyckats knäppa i rätt ögonblick. Då tog de några vändor till för att bjuda på bra fototillfällen. Hedersknyfflar!


Ibland är verkligheten som en vacker film
Hammarbyvy

Jag har vandrat på det ena berget efter det andra hela sommaren, men jag har inte gått upp till toppen på den allra närmaste höjden, så idag bestämde jag mig för att gå upp till toppen på Hammarbybacken. Så vackert!
Luftballonger

Titta här! Alla de små prickarna är luftballonger som har lyft för att glida över ett vackert sommarstockholm i augustiskymningen.

Sommarprat

När jag gick min långpromenad igår lyssnade jag samtidigt på "Sommar". Det var Vanna Rosenberg som var sommarpratare, och det var ett väldigt bra program.
Jag började lyssna på henne ungefär vid Kungsträdgården, och sedan fortsatte jag att strosa mot söder genom Gamla stan. När jag kom fram till norra delen av Götgatan började hon berätta att hon hade haft en lillasyster som hade cancer. Carola hade engagerat sig och tog sig ofta tid att besöka den lilla sjuka flickan, precis i början av sin karriär. Det hela var mycket gripande, och när jag passerade Skrapan började jag förstå att lillasystern var obotligt sjuk, och när jag närmade mig Ringen dog hon! Jag var tacksam över att jag hade solglasögon på mig, för tårarna vällde fram, och jag fick behärska mig för att inte börja gråta. Det hade varit jobbigt att gå där och oupphörligt vara tvungen att snyta mig och snörvla, storhulkande över det bittra i den lilla flcikans sorgliga bortgång.
Extra sorgligt var det därför att jag precis i början av promenaden hade fått besked om att en vän som har kämpat hårt med sin galopperande cancer hade dött under natten.
Ni som vill lyssna på Vanna kan gå in
här.

Uppdatering: Vanna berättade ocksåatt hennes farmor och farfar var judar som överlevde förintelsen. Ni förstår väl att ni inte kan missa hennes sommarprat?

Promenad bland kiltar

Igår gick jag en långpromenad på stan. I samband med kulturveckan fanns det små scener på olika ställen. Nedanför slottet låg det en scen precis vid vattnet, och där satt en tjej och spelade cello. Ljuvligt!

Vid den fortsatta promenaden noterade jag att det var skottar i kilt precis överallt. Det fullkomligt vimlade av dem. Så småningom fick jag veta något jag totalt hade missat, nämligen att det skulle bli en match mellan Sverige och Skottland på Råsunda. För er som inte vet kan jag berätta att Sverige vann med 3-0. Zlatan gjorde ett mål.


Olovligt lånad bild från DN, Foto: Leif R Jansson / Scanpix

BMI

Tänkte räkna ut mitt BMI. Jag har gått upp lite under sommaren. Men när jag tänker efter undrar jag om jag inte samtidigt har blivit aningen längre...


Historien om Big Bang

Här kommer ett tips på ett otroligt intressant program. Det handlar om Big Bang och de olika teorierna, samt de undersökningar och beräkningar man har använt sig av för att bevisa och motbevisa teorierna. Programmet tar ca 55 minuter, så ladda upp med en kopp fika, lås in katten och barnen och sätt er tillrätta för att insupa intressant information.


5 september!

I våras tyckte jag att löpträningen gick så otroligt lätt, och i ett svagt ögonblick anmälde jag mig till Tjejmilen. Med tidtagning dessutom. Nu ska jag försöka återfå kondis och kropp efter sommarens alla glassar, öl- och vinglas och goda middagar. De långa, dagliga promenaderna har säkert varit nyttiga, men står inte i proportion till mitt överdrivet kalorihaltiga leverne. Nu är det späkning och asfaltnötning som gäller!


Spejargranne

Jag har egentligen inte så mycket insyn till min lägenhet, förutom från en granne, som dessutom från sin balkong ser rakt in i mitt sovrum. Och titta, vad han har ställt ut på sin balkong!


Hoppas jag har tillräckligt insynsskydd med mina svarta gardiner! Jag har dessutom persienner, men jag använder nästan aldrig dem. Jag kanske blir tvungen att börja använda även persiennerna!
Och så tvingas jag väl bete mig anständigt dessutom!

The Dubliners
Mammor

Jag hittade det här hos en gammal elev:

4 år: mamma kan allt!
8 år: mamma kan mycket!
12 år: min mamma kan faktiskt inte allt!
14 år: mamma fattar ingenting!
16 år: mamma är hopplös...!
18 år: Hon där? Hon har gått ut på datum..!
25 år: mamma kanske vet lite om detta..!
35 år: Innan vi bestämmer oss, frågar vi mamma.!
45 år: undra vad mamma tycker om detta!
75 år: Jag önskar att jag kunde fråga mamma om detta.!


Lite kvällsmusik


Omtanke

Det känns så bra det här att det finns nya regler för våra pensionärer inom långvården. De måste få tillfälle att röra sig fritt. Behovet är kopplat både till beteende och fysiska behov. Inredningen måste var utformad så att det sociala behovet tillgodoses. De får inte vara inomhus mer än 16 timmar per dygn. Isolering kan ge upphov till bland annat stereotypier, apati och andra typer av stress. Att inte tillgodose behovet av social kontakt anses inte vara förenligt med god djurhållning....vänta nu....djurhållning!?!

Jaha, jag råkade läsa fel. Det är nya regler för hästar, eller rättare sagt hästhållning! Reglerna för pensionärerna inom långvården kanske kommer snart?

Solidaritet?

Jag hörde nyss på radion hur en reporter beskrev situationen i det översvämningsdrabbade Pakistan. Han gick runt och beskrev hur hus var bortspolade, betesmarker för djur var förstörda och hur många byggnader och gator var fördärvade av vattnet. Dessutom beskrev han hur han träffade en man som höll upp ett kärl med lerigt regnvatten där han förklarade att det var det enda tillgängliga dricksvattnet just nu.
Jag undrar just om reportern själv drack det leriga vattnet, eller om han hade försett sig ordentligt med flaskvatten från sitt hotell. Om han nu hade friskt vatten på flaska, klarade han av att gå runt bland nödställda utan att dela med sig?
Och nu när vi blir allt mer medvetna om att vårt sätt att leva orsakar den ena naturkatastrofen efter den andra (översvämningar, torka...) blir jag så förvånad över att reportrar och statsmän verkar öka sitt resande till alla håll och kanter på jorden (ok, jorden har kanske inga kanter....), och företrädesvis med flyg. Flygtransporterna förbättrar ju inte precis miljön.
Det börjar bli hög tid att dra i bromsen. Vi kan inte skjuta upp livsstilsförändringarna länge till.

Dagens naturbetraktelser

Idag regnade det ymnigt, men det är inget skäl att ställa in dagens naturrunda, eller hur? På utsiktsberget fanns det fullt av flygmyror, det fullkomligt kryllade av dem. Mitt i myrhögen for en geting omkring och nosade på den ena myran efter den andra. Det verkade som om den åt på något från varje myra. Flygmyrorna är ju ute och friar, och letar ny bostad, så nu funderar jag på om de möjligen har laddat upp med extra näring, så att de har smaskigt socker som getingen vill snylta på. Är det någon som vet om det kan stämma?

Naturupplevelse nummer två var en hackspett som satt och hackade på en tall. Om man la örat mot den tallen hörde man hur ljudet fortplantade sig genom hela stammen. Jag kanske är lättroad, men jag tyckte att det var en häftig upplevelse.

Och till mina döttrar: Ja jag vet! Jag är en nörd, men jag bejakar det! 


Äckligt minne- läs inte ni som är lättäcklade!

Apropå föregående inlägg så dök det upp ett gammalt minne i huvudet. När jag var barn hade vi en gammal släkting i Småland, en man, som var svårt lungsjuk. Han var ganska orörlig, och satt mest och spottade i sin spottkopp. Min mamma stod ut med situationen, men hon var nog ganska äcklad av innehållet i spottkoppen.

När mjölken vid några tillfällen var sur roade sig min pappa med att komma med ett gammalt talesätt: "Klimp i mjölken, sa den blinde, när han hade råkat dricka ur den lungsjukes spottkopp", varpå min mamma gick blek och ulkande ur rummet. Det spelade ingen roll hur många gånger min mamma utsattes för det fåniga skämtet, hon klarade inte av att höra det, utan det var alltid samma ulkande reaktion.
Stackars mamma!

Rötmånad

Bara så ni vet: en kopp ångande, gott, nybryggt kanelte blir definitivt försämrat när man häller i sur mjölk. Med klimpar! Det är så äckligt Förstör min morgon! 

Sitter på ett berg vid en sjö...

Ett alldeles perfekt ställe där man kan sitta och läsa, tänka eller lösa korsord.
Nere vid en strand i närheten ser det ut så här. Det finns många långväga besökare som håller till på den här stranden.

Bland grodor och ormar

De senaste dagarna har det vimlat av små grodor överallt på småvägarna och skogsstigarna. Jag är hela tiden livrädd att trampa ihjäl någon liten stackare som är på väg till något äventyr. Den här stackaren hann inte undan. Fast jag var inte skyldig till klavertrampet.


Rätt som det är hör man hur det rasslar till i gräset och så ser man en orm ringla iväg (kanske också till någon form av äventyr, vad vet jag?).De är så snabba så jag hinner nästan aldrig fånga dem på bild, men här har jag i alla fall hunnit knäppa innan den försvann. Huggormar verkar dock vara alldeles för snabba.
 

Ibland har de party, sniglarna alltså. Då träffas stora gäng och snackar om hur de har haft det sen sist. 

Toppen!

Om man ser ett tjusigt berg i närheten måste man ju självklart ta sig upp till toppen och beundra utsikten, eller hur? Det vackra berget som fanns på bild ett par inlägg bak i tiden kändes väldigt lockande, och här är utsikten från toppen:


Det ni ser som en liten vit prick i fjärran är Globen.Och här syns Fittja, Botkyrka och långt i fjärran till höger borde man kunna skymta Skärholmen. Fantastisk utsikt!


Lojalitet

Jag måste ha världens mest lojala krukväxter. Trots sporadisk omvårdnad varvat med perioder av direkt vanvård och nonchalans från min sida växer de så att det knakar och bjuder på ett överflöd av vackra blommor i alla möjliga färger. Som tack för detta lovar jag att ägna dem en mer regelbunden omsorg så fort sommarledigheten har upphört, när tillvaron blir mer inrutad igen.
Då kanske de till och med ska få näringstillskott med jämna mellanrum!