J.K. Rowling - Den tomma stolen

Jag har beställt J.K. Rowlings nya bok "Den tomma stolen". Efter de sju böckerna om Harry Potter har hon nu skrivit en vuxenroman, och den släpps den 22 november.
Jag väntar med spänning!

Gullungar

Det förra inlägget kunde jag skriva för att mina gulliga, gulliga elever sitter djupt försjunkna i sina böcker. Det enda som hörs i rummet är ett svagt prasslande när någon vänder blad - och ett lätt knattrande när jag skriver på datorn.

Are you sure?

Det finns många som uttrycker förlöjligande kommentarer om alla säkerhetsåtgärder i Sverige. Lite ironiskt påstås vi ha både skärp och hängslen, när vi har alla lagar och rekommendationer om bilbälte, cykelhjälm, flytväst och nykterhet på sjön, ryggplatta vid ridning, säkerhetsregler när det gäller maskiner och utrustning på arbetsplatser och skyddskläder vid motorcykelåkning. Men alla reglerna har kommit till av omsorg om människor. Vi slipper en massa tragiska olyckor som skulle kunna undvikas. Läs tex om kolgruvearbetare i Kina
.

Fototriss del 190: Uppifrån

Den här veckan är temat på fototrissen "Uppifrån". Mitt bidrag till temat är några bilder från sommarens fjällvandring i Funäsfjällen.
 
Luften var så ren och klar och den vidsträckta vyn så vacker att man nästan tappade andan
Ett stenkast bort gick några myskoxar och skrotade
Funäsdalen från ovan
 

Sommarens sista slingrande kompis?

Idag kom en mycket vacker, men slö, snok ringlande på parkvägen. De knallgula kinderna lyste mot den grå bakgrunden. Den rörde sig ganska klumpigt och liksom kasade sig fram på vägen. Hoppas att den hinner fram till en ormgrop för vintersömn med livet i behåll.

Studiemotivation

Jag hörde på radion ett inslag om hur utbrett fusket är i både grundskola, gymnasium och högre studier. Många elever försöker kopiera och knycka texter från internet, möjligen med lite småförändringar för att inte bli avslöjade alltför lätt. Eftersom textkontrollfunktionerna blir mer och mer förfinade hittar man ganska lätt ursprunget till de texter eleverna har skrivit. Jag hade tex en elev en gång som hade plankat sin inlämnade text från minst fem olika uppsatser/artiklar på nätet. Jag hittade bltar av texten på mvg.nu och andra bitar på Wikipedia och någon vetenskaplig artikel. Jag lämnade tillbaka texten där jag hade färgmarkerat de olika textavsnitten och noterat var jag hade hittat förlagan. Därefter var eleven tvungen att göra om sitt arbete, men på rätt sätt den här gången.
Inslaget på radion handlade om att studenter köper tjänster av spökskrivare för att få sina texter skrivna. De kan till och med beställa rätt nivå på texten, så att inte en medelmåttig elev plötsligt lämnar in en fullständigt lysande text, vilket skulle väcka misstankar. Radioreportrarna försökte spåra källan för att hitta någon av spökskrivarna, men de hade det gemensamt att de var anonyma och i princip omöjliga att spåra upp. Trots det tog de betalt för sina tjänster. Hur de lyckades med det missade jag.
Men det som förvånar mig mest är att elever/studenter lägger ner så mycket energi för att försöka vara smarta och t aden lätta vägen för att få resultat och betyg, men det verkar vara mer ovanligt att ha en läntan efter kunskap. Har vi blivit så bortskämda av vårt välordnade samhälle att vi inte strävar efter att ha gedigna kunskaper? Nyfikenheten att veta mer är tydligen ovanlig. 
Hur ska det gå med kunskapsnivån i landet om ett antal år om alla elever bara vill veta vad de ska läsa på för att klara provet, men inte ha de djupgående kunskaperna om saker och ting?
 
Är faktiskt lite smått bekymrad!

Rövare på Dramaten

Igår var jag på en nypremiär på "Rövare" på Dramaten, Det var glammigt värre, för på väg dit mötte vi Rachel Mohlin som var ute och gick på Hamngatan, och framme vid Dramaten stod Marie-Loiuse Ekman utanför entrén och var social och log och hälsade på alla besökare. 
Pjäsen startade ganska spännande med en blåbelyst öppen scen där skådespelarna stod på plats, fullständigt frysta hela den tid det tog för åskådarna att hitta sina platser. Det kändes som att skådisarna knappt blinkade på tio minuter. 
Scenen var mycket sparsmakad med i princip ingen rekvisita alls, utan det var ljussättning, en cembalo och en ställning med en rokokoklänning som användes för att driva handlingen framåt. De sjöng lite grann, men även där var det sparsamt med ackompanjemang. Inga stråkar eller häftiga trummor där inte.
Det var klart intressant att se den här uppsättningen, och skådisarna var väldigt skickliga. Tyvärr tyckte jag att det blev lite långtåkigt, även om det var mycket tänkvärt som framfördes. det var en aning obbigt att de skulle illustrera känsloutbrott med att skrika upprört till varandra med jämna mellanrum.
 
Då tyckte jag bättre om förra veckans Dramatenpremiär (ja, nu verkar det som om jag ränner där varje vecka,  men det är en slump att det blev så just nu) "Den goda människan i Sezuan". Den var riktigt rolig och tänkvärd, och trots att den föreställningen var betydligt längre kändes den aldrig långtråkig. Dock inget kändisfrotterande vid det besöket!

Svar på läxförhör

Mina elever har fått lära sig att nyckla växter, och vi har läst om Linne`. Vi har även haft ett läxförhör om Linne´ och hans betydelse för naturvetenskapen.
En av frågorna löd: Vilken nytta har vi haft av Linnés växtsorteringssystem? En kille har svarat så här:
Linnés växtsorteringssystem är bra för att när man säger tex Jag har sett en Linnea så vet man exakt vilken blomma det är. Eller om någon säger "Kan du ge mig en ros" så vet jag exakt vilken blomma det är.Tänk om vi inte hade namn på blommorna, tänk vilket kaos det skulle bli. Tex om någon säger kan du ge mig den där blomman, då vet man inte vilken blomma du ska ge.

Är det inte helt underbart? 

Handen fungerar igen!

Naprapaten var duktig och bände och vred på alla leder. Ibland gjorde det ont när han tryckte på en speciell punkt, och när han hade dragit och böjt lite till var smärtan borta.
Han frågade om jag visste hur det låter när man drar i fingrarna så att det knakar, och sedan berättade han att det skulle låta på samma sätt från min nacke. Det knastrade till, och jag fick associationer till våldsamma filmer, där hjälten med en snabb rörelse vrider nacken ur led på sina ondsinta motståndare, men jag överlevde, och dessutom återkom känseln i mina bortdomnade fingrar. Häftigt när de kan sina saker!
 
Och jag fick behålla byxorna på, så bikinilinjen var inte så viktig!

Naprapat

Jag ska till naprapat för första gången idag, och jag vet inte riktigt hur man ska bete sig där. Hur mycket ska man klä av sig? För man måste väl klä av sig? Åtminstone jackan och pjäxorna?
Tänk om det är en pratsam naprapat, så där som tandläkare och hårfrisörskor kan vara! Vad ska man då prata om?  Nackkotor eller lite roliga saker om sig själv? Måste man prata?
Fast tänk om han inte pratar! Vad konstigt att ligga där halvnaken och inte säga ett ord!
När man ska till tandäkaren vet man att man måste flossa tänderna ordentligt, men hur förbereder man sig här? Fixar bikinilinjen? Smörjer in sig med väldoftande oljor? 
Jag hoppas i alla fall att han kan sin sak, så att min högerhand slutar att domna bort!

Jonas Gardell

Jonas Gardell pratade om sin nya bok på Akademibokhandeln i lördags. Det var fullproppat i butiken och en salig blandning av människor av alla sorter och olika åldrar och kön. Ja, bara två kön förstås! Han berättade om boken "Torka aldrig tårar utan handskar", och då kan jag lova att det föll många tårar från ögonen i butiken. Han kan konsten att beröra! 

Höstens rikedom

En kort promenad och korgen full av höstens rikedom!!
 

Varför så bråttom?

Tänk att den här rusar omkring i skogen på det sättet!

Rensning

Jag upptäckte att jag hade alldeles för mycket saker, så jag har rensat på alla plan. Jag har plockat och gallrat i garderoben och slängt en del och lämnat en massa kläder till Myrorna. Jag har sålt en massa saker från förrådet på Blocket och jag har hårdrensat gamla pärmar, så där finns inte mycket kvar. Inte ens gamla deklarationer finns kvar. Inte heller en bunt gamla dokument som inte behövs, men som bara tar plats, och ger dåliga minnen. Och sist men inte minst har jag gått igenom mängder av bilder och rensat bort mindre lyckade bilder. Det som finns kvar i alldeles för hög grad är böcker. Där har jag en himla massa oläst som fyller hyllorna. Detta trots att jag skänkte bort närmare tio proppfulla kassar med böcker när jag flyttade för några år sedan.
Jag har även gjort en kraftfull rensning på jobbet så att alla gamla "bra att ha- grejor" har hamnat i sopsäckar och körts iväg. 
Det är faktiskt ganska befriande!
 

Tomater


Fototriss. Mönster

Här kommer mitt bidrag till veckans tema i fototrissen: Mönster
Första bilden visar en flock fåglar som flyger över Mälaren
Andra bilden visar en ormbunke från svamppromenaden
Tredje bilden är en av tomatplantorna på min balkong
 
Den här gången är det en tävling där man kan vinna priser från Photowall