Studiemotivation

Jag hörde på radion ett inslag om hur utbrett fusket är i både grundskola, gymnasium och högre studier. Många elever försöker kopiera och knycka texter från internet, möjligen med lite småförändringar för att inte bli avslöjade alltför lätt. Eftersom textkontrollfunktionerna blir mer och mer förfinade hittar man ganska lätt ursprunget till de texter eleverna har skrivit. Jag hade tex en elev en gång som hade plankat sin inlämnade text från minst fem olika uppsatser/artiklar på nätet. Jag hittade bltar av texten på mvg.nu och andra bitar på Wikipedia och någon vetenskaplig artikel. Jag lämnade tillbaka texten där jag hade färgmarkerat de olika textavsnitten och noterat var jag hade hittat förlagan. Därefter var eleven tvungen att göra om sitt arbete, men på rätt sätt den här gången.
Inslaget på radion handlade om att studenter köper tjänster av spökskrivare för att få sina texter skrivna. De kan till och med beställa rätt nivå på texten, så att inte en medelmåttig elev plötsligt lämnar in en fullständigt lysande text, vilket skulle väcka misstankar. Radioreportrarna försökte spåra källan för att hitta någon av spökskrivarna, men de hade det gemensamt att de var anonyma och i princip omöjliga att spåra upp. Trots det tog de betalt för sina tjänster. Hur de lyckades med det missade jag.
Men det som förvånar mig mest är att elever/studenter lägger ner så mycket energi för att försöka vara smarta och t aden lätta vägen för att få resultat och betyg, men det verkar vara mer ovanligt att ha en läntan efter kunskap. Har vi blivit så bortskämda av vårt välordnade samhälle att vi inte strävar efter att ha gedigna kunskaper? Nyfikenheten att veta mer är tydligen ovanlig. 
Hur ska det gå med kunskapsnivån i landet om ett antal år om alla elever bara vill veta vad de ska läsa på för att klara provet, men inte ha de djupgående kunskaperna om saker och ting?
 
Är faktiskt lite smått bekymrad!

Kommentarer
Postat av: Anna-Lena

Det förstår jag. Visst blir man bekymrad.


Svar: Inte bra alls!
Fia

Postat av: Anonym

Quick fix i alla varianter är verkligen ett bekymmer i samhället.
Hur tror dessa elever att de ska klara sig på högskolan/i arbetslivet om de myglat sig igenom skolan?
Tror du att föräldrar ibland kan se genom fingrarna med detta? Av rädsla för att barnet ska få låga betyg?
Måste vara en massa merarbete för er lärare att göra dessa kollar?

Svar: Det innebär verkligen en massa merarbete. Det är tidskrävande att göra sökningar på olika formuleringar. Det skulle kännas bättre att bara ägna sig åt faktagranskning och innehåll.
Fia

2012-09-23 @ 16:37:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback