Lite energipåfyllning nu när det är så mörkt

De senaste veckorna har varit alldeles sanslösa. Jag har gått iväg vid sjutiden på morgnarna och har jobbat med lektioner, samtal, extrapass, tröstande av barn, föräldrakontakter och många blixtutryckningar av olika slag. När eleverna har gått hem har vi haft konferenser. När konferenserna har avslutats har jag släpat hem tunga väskor med buntar med dokumentation, sammanställningar av resultat på muntliga nationella prov, och rättningsarbete. Jag har kommit hem vid fem- halv sex på dagarna. sen har jag suttit i flera timmar hemma och rättat, dokumenterat och jobbat med planering av olika slag.
När det är en så intensiv arbetsperiod känns det skönt att pyssla med något annat. Jag passade på att fixa till en otroligt god röra med lime och massor av kryddor, som jag fick smaka i somras. Det utförliga receptet till Hot lime pickle hittar du här.
Här kommer i alla fall en liten bildkavalkad som kanske kan locka någon att göra egen Hot lime pickle.
 
 Det var extrapris på lime i kvartersbutiken, så det kostade 10 kr för 10 stycken. Då gällde det ju att passa på!
 Limen jag smakade i somras var skuren i smala klyftor, men vi resonerade oss fram till att det antagligen skulle kunna funka bra att skära dem i mindre bitar.
 Här är allt färdigskuret. Jag tycker alltid att det vattnas i munnen när man ser bilder på lime eller citron.
 I receptet ingår även finskuren, färsk ingefära.
 Det är många ingredienser i den här smarriga röran. Det är en hel del prylar som man kanske inte alltid har hemma i skåpet. Ni hittar listan på ingredienser i originalreceptet
Det gäller att krossa den torkade chilin i lagom stora bitar.
När man häller ner den färdiga röran i en ordentligt rengjord burk, så att den kan stå och fermentera ett par veckor till, ljust, i rumstemperatur, är det bra att trycka ihop alla ingredienser ordentligt med hjälp av en plastpåse fylld med vatten, som fyller ut tomrummet mellan röran och locket på burken. Man får anpassa mängden vatten i påsen, och därefter knyta ihop så att det blir tätt, och därefter stänger man locket.
 Nu ska det stå ett par veckor innan det är dags att smaka.