Hjältinna

Jag blir alldeles tårögd av rörelse när jag läser artikeln om hur en rådig, sexårig flicka räddade sin kompis från att drunkna.
Hoppas hon förstår hur duktig hon var.

VIP-recensent

Oj, vad spännande!
Idag låg det ett jättepaket från Akademibokhandeln, och det visade sig innehålla ett bokmanus. Vi är 25 utvalda personer som ska få läsa och tycka till om Hypnotisören av Lars Kepler, innan den ges ut i bokform. Det känns ärofyllt att vara VIP-recensent!
Jag har cirka tre veckor på mig att läsa manuset, så det ska nog gå bra.

Hälsosamt tedrickande

Nu har en ny studie visat att te och kaffe inte alls är så vätskedrivande som man tidigare trott, utan det är lika nyttigt som vatten. Koffein i större koncentrationer kan däremot vara vätskedrivande.
Några koppar te om dagen minskar risken för hjärtattack, härligt!

Jag hoppas att de nya forskningsrönen stämmer, trots att studien delfinansieras av det brittiska tesällskapet....

Tycker du om katter?

Det gör jag också, men jag skulle verkligen inte vilja äta dem. Läs klippet - jag ryyyser!Budgetlur

Vi var på picknick och roade oss med att prata i telefon. Självklart blev det inga transatlantiska samtal...

Nerköp?

- Jasså, du går tillbaka (underförstått "ner") och jobbar som lärare igen. Hmm, ja, jag gissade det, för du har ju alltid varit så positivt inställd till det jobbet. Men nog är det karriärmässigt ett kliv tillbaka? Får du gå ner i lön nu? Jasså, lite grann?

Kommentaren gjorde mig matt.  Jag kan ju inte berätta här det huvudsakliga skälet till att jag har sagt upp mig, men det handlar om att det man gör ska kännas rätt. Man ska inte bli sjuk och må dåligt av sånt som händer på jobbet.
Om man har haft ett roligt jobb och fina arbetskamrater i många år, och plötsligt hamnar i en ny situation där all arbetsglädje av olika skäl är totalt försvunnen måste man göra något. Det man gör måste kännas viktigt. Det är inte så viktigt för mig hur andra människor uppfattar titlar och status, jag måste välja med mitt hjärta.


Något som har gjort mig otroligt glad är att några föräldrar har hört av sig för bara några dagar sedan för att framföra att de har uppskattat vårt samarbete kring deras barn (det gäller flera barn) under de senaste åren, och att de kommer att sakna det nu när barnen börjar på gymnasiet. Sånt är värdefullt! Ett sånt jobb är viktigt och känns meningsfullt och roligt. Då kan andra människor välja jobb efter vilka kriterier de vill, men jag vill uppleva det här att man kan slita i flera år, och även om det känns motigt ibland, så brukar det ändå löna sig i längden.

Total eclipse of the heart

Fast lite annorlunda....
Jag skrattade gott när jag hittade de här klippen hos
Charlotte. Det är gamla godingar som har fått ny text som exakt beskriver vad de gör ("Literal video version"). Ni som kommer ihåg originalversionen kommer att garva rejält.Fototriss: rutigt

Som vanligt ska man hitta tre bilder på ett tema, och veckans tema är rutigt. Två av mina döttrar har hjälpt till i jakten på rutiga motiv, och vi har nog väckt lite undringar när vi har smugit runt och fotograferat kullerstenar på torget, ett rutigt kakelgolv i köket på ett fik och när döttrarna skapade ett skuggmönster i form av en stor ruta. Men här kommer de dagsfärska bilder som till slut får representera veckans tema:
Om du själv vill delta i fototrissen, eller om du vill titta på de olika bidragen kan du titta
här


Fångad i flykten


Midsommar med dunder och brak

Igår var vi bjudna till en stor fest hos några vänner som vi inte har träffat på ganska många år.  Festen började med fika och goda tårtor i ett partytält, och sedan blev vi uppdelade i lag för att tävla i olika grenar. Först gick vi den sedvanliga tipspromenaden och efter det var det dags för olika tävlingsmoment. Vi skulle kasta hästskor i en liten cirkel i gräset, kasta pil, prickskytte med både luftpistol och pilbåge, identifiera olika viner med bortskrapade etiketter (en gren jag fick stå över, eftersom bilnycklarna knackade uppfordrande i väskan) och så skulle vi deltagare i laget stå rygg mot rygg i en cirkel i vad vi uppfattade som exakt två minuter innan vi klev ut från cirkeln. Jag klev ut efter 1.30, fast jag tyckte att jag räknade sekunder så noga. En i mitt lag klev ut med tiden 2.00.10 , ganska skickligt!
Efter alla aktiviteter var det dags för buffé i partytältet, samtidigt som himlen öppnade sig. Regnet öste ner och det började mullra rejält i fjärran. Åskmullret kom närmare och närmare, och plötsligt var det rakt över oss, och en blixt smällde till i metallställningen i partytältet, cirka två meter från mig så vi kunde följa ljusskenet längs med ena tältsidan, innan det fortsatte ner i marken.
Jag intalade mig själv att vi tack vare stålkonstruktionen runt omkring oss satt som i en åskboll och alltså skulle vara skapligt skyddade från blixtar in i själva tältet, samtidigt som jag försökte kolla hur sladdarna till ljusslingorna och stereon var kopplade. Det känns ju inte så kul att agera åskledare.
En gång för många år sedan slog en blixt ner mellan min syrra och mig när vi var ute och drog en barnvagn. Undrar hur många gånger man kan råka ut för blixtar så där nära inpå utan att faktiskt träffas av blixten.

Säsongsbetonat missbruk

Jag tror att det finns fler lärare som gör som jag. Under terminerna blir det bara på helgerna, men det kan hända att det blir både på fredagar och lördagar. Man vet ju att det märks dagen efter.
På alla lov är det lätt hänt att det blir även i veckan, kanske ett par gånger.
Och på sommaren blir det var och varannan dag. Man släpper loss och bekymrar sig inte för morgondagen. Det blir till slut ett måste, man känner ett sug. När sommarlovet går mot sitt slut vet man att man måste trappa ner igen, och det är ganska jobbigt, men det går.
Ja, så är det en ny termin igen då man får tänka sig för. Med vad? Jo, med att äta vitlök - vad trodde ni?

Ännu en midsommarhälsning!


Bilden stulen  lånad från
Tompa


Glad midsommar!

Önskar er en trevlig midsommar, och passa på att lyssna på Brandi Carlile. Skön musik, äkta känsla i rösten och - cello!

Sms-snusk

Ibland händer det att man skickar lite småfräcka sms, och innan jag skickar iväg dem dubbelkollar jag alltid att det är rätt mottagare. Jag råkade nämligen skicka ett lite olämpligt sms av misstag en gång. Jag hade fått en film på dvd av en kompis, och när jag hade tittat på den roliga filmen skulle jag skicka ett tack. Jag skulle skicka texten: "Tack för filmen. Jättekul!" men i stället råkade jag missa på slutet i sista ordet, så ett "l" blev ett "k". Och det skickade jag käckt iväg...

Kloka ord

Oroa dig inte för ditt hjärta, det kommer att slå så länge du lever!  (W.C. Fields)


Löneförhandling

Just nu är det ganska bra att vara ma/no-lärare. Eftersom jag av väldigt speciella skäl (som jag dessvärre inte kan berätta om) bestämde mig för att säga upp mig från mitt skolledarjobb började jag titta på Platsbanken efter lediga jobb. Då såg jag att det fanns en utlyst tjänst som ma/no-lärare på en skola lagom långt hemifrån. Jag tänkte efter en liten stund, och kände att den kunde vara intressant, så jag skickade iväg en ansökan en morgon klockan halv åtta.
Två timmar senare ringde rektorn och ville boka ett möte. Och då hade han redan hunnit kolla två av mina referenser! Två dagar senare träffades vi (fast ansökningstiden fortfarande inte har gått ut) och efter 30 minuter blev jag erbjuden tjänsten. När vi skulle löneförhandla presenterade jag mitt lönekrav, och jag var lite beredd på att backa en aning. Då lade den nya rektorn på 600 kr på mitt bud med motiveringen "om man ska börja ett nytt jobb vill man ju känna att man får en bättre lön..."
Idag berättade jag för en annan rektor om händelsen, varpå hon sa: "Ok kom tillbaka hit nästa år och höj lönen lite till..."

Behöver jag säga att det är brist på ma/no-lärare?


En Djurgårdare dricker whisky

Så här ser det ut när Djurgårdare dricker whisky hemma hos oss

Och vad kan det bero på? Jo...


Knockin´ On Heaven´s Door

Bob Dylan skrev låten (soundtrack till Pat Garret & Billy the Kid, 1973), därefter har både Eric Clapton och Gun´s and Roses gjort bra versioner, och nu hörde jag en jättemysig version av Anthony and the Johnsons. Lyssna och njut:

Tips från syrran

Här kommer ett tips från min syrra på en schysst låt:

http://www.dn.se/webbtv/film-ljud/thorsten-flinck-jag-var-inte-sjuk-balladen-om-k-1.889508

Jag ska byta jobb!

Idag sa jag upp mig, och på onsdag skriver jag under papper på mitt nya jobb. Jag saknade mina ungar och alla deras roliga idéer och tankar, deras härliga valpighet och deras rörande förtrolighet, så jag höll på att bli tokig. Jag saknade mina labbar, Einstein och Marie Curie mer än jag kunde föreställa mig.
Nu får någon annan ta över mitt skrivbord, mina pärmar och mina ändlösa konferenser och telefonsamtal.
Nästa termin är jag tillbaka bland ungar och lektioner igen. I love it! Visserligen på en ny skola, och inte i mitt gamla favoritarbetslag, men det verkar hur bra som helst i alla fall.
Det kostade mig ett
ulcus och störd nattsömn, men nu vet jag att jag mår bäst bland hormonstinna tonåringar som studsar omkring i tillvaron.
Jag känner mig som indianen i Gökboet:


Med den skillnaden att jag inte har kvävt någon med en kudde. Och ett marmortvättställ som kastas genom ett fönster och en penna som man skriver under ett papper med kan väga lika tungt ibland.

Positivt

Det är fortfarande spännande.  Mötet idag var positivt. Återkommer snart med mer info.

Smile

Den här som jag hittade hos Madicken är så underbar. Michael Jackson sjunger Charlie Chapins "Smile"


Är det bara jag som tycker att Charlie Chaplin och Johnny Depp har stora likheter?

Spännande

I morgon ska jag på ett möte som troligen innebär stora förändringar i min tillvaro. Spännande. När alla beslut är tagna ska jag berätta mer.

Fototriss: svartvitt

Den här veckan är temat på fototrissen svartvitt, och jag kände att jag ville ut och ta dagsfärska foton. Därför åkte jag iväg till en fårhage, där jag hoppades på att få se både svarta och vita får. Och visst var det så, men det värsta var att så fort jag närmade mig sprang fåren iväg åt andra hållet. Det här var den bästa bilden från fårhagen:Sen fortsatte jag på djurtemat och besökte ridskolan, för jag hoppades att det skulle finnas åtminstone en prickig eller fläckig svartvit häst, men det här blev resultatet där:Ni ser att de stryker öronen bakåt, för de var  ifull färd med att ha en uppgörelse med en annan kuse i hagen. Det var en väldigt laddad situation.

Därefter fortsatte jag på naturtemat, även om jag släppte det här med djuren:Vad är mer svartvitt än björkstammar? 

Vill ni se andra tolkningar på temat kan ni klicka er in på f
ototrissen 

Konferens 3

Eller egentligen var det inte en konferens jag var på för några dagar sedan, utan det var ett oerhört seriöst överlämningsmöte där jag skulle få ta del av viktig information från en utredning gällande en av våra elever. Det var naturligtvis jobbigt för föräldrarna, som skulle bearbeta informationen som innebar en hel del svårigheter för deras barn.
Jag var vid psykologens mottagning i god tid och hann strosa runt i lite affärer. Jag gjorde några fina fynd som jag tryckte ner i min ryggsäck. Jag hann dessutom sitta och äta lite på en uteservering innan det var dags att ta del av utredningen.

Väl inne på mötet skulle jag ta fram min kalender och ett block för att föra anteckningar, och jag hade naturligtvis glömt bort att jag hade väskan full av fynd. När jag halvstod och öppnade min väska ramlade en färgglad duk ut ur väskan och rullade glatt ut och täckte psykologens alla papper på bordet.

Tja, vad ska man säga? Jag försökte få mötet lite gladare, eller..?

Konferens 2

På Folkets Hus i Stockholm har de så vackra bilder på väggarna. Jag kan riktigt känna hur arbetare kämpade för sina rättigheter för mindre än hundra år sedan. Det var nog en helt annan glöd då än det är nu i de avslagna första-majtågen där folk har ett helt annat utgångsläge när de går runt och sjunger med plakat i nävarna.

Det här är viktiga händelser i vår historia. Det var hårda tider med kamp och strid för att bekämpa politiska och sociala orättvisor, och sen var det en ganska kort tid med världens bästa välstånd, och nu är vi på väg mot ökade skillnader mellan olika grupper i samhället igen. Tror ni vi kommer att få en ny period som liknar 20- och 30-talen igen?

Konferens

Förra måndagen var jag på en konferens på Skolverket. Det tog lite tid innan alla deltagarna samlades i hörsalen och intog sina platser, så det strömmade lite trivsam musik ur högtalarna, likadant var det under de två fikapauserna. Gissa vad de spelade? Klassisk musik? Nej! Jazz? Nej! Nationalsången? Nej! Muzak? Nej! Hela dagen var det bara ABBA i högtalarna hela tiden, och alla vi som besökte konferensen var i rätt ålder för att gilla ABBA. Jag satt och väntade hela tiden på att de skulle ställa en fråga så att vi skulle få tillfälle att rösta, men så blev det inte.


Ansvarsmedveten klottrare

Titta här vilket medborgaransvar klottrarna kan känna:Tänk er en tonåring med kepsen bak-och-fram och fickorna fulla med sprayflaskor gå runt och måla sin tag på fasader och brofästen. Så fort han har målat klart sätter han upp sin varningsskylt om att det är nymålat för att ingen ska kladda ner sina kläder av misstag. Vilket ansvar!

Nejdå, sanningen är att min make lovade att måla över fult klotter på ett hus, men eftersom sprayfärgen har en tendens att blöda igenom fasadfärgen var han tvungen att börja med att grunda med en genomskinlig färg.  Men det såg väldigt roligt ut när han stod vid husväggen och satte upp den här skylten vid klottret. Jag såg den förvånade blicken hos några förbpasserande.

Bilder från dragshowen

Som ni ser på bilderna här hade dragartisterna både charm och humor.
(Klicka på de små bilderna för att se dem i ett större format)


   


   

       - Men Cindy, pungen sitter inte under hakan.

- Jo, om man har tur gör den det...
Vi var väldigt skeptiska när vi bänkade oss för att titta på showen, men vi gick därifrån med skrattet bubblande, för det var fartigt, roligt och fräckt. De hann med otaliga klädbyten och hann flirta rejält med publiken.
Känner ni er sugna att titta på dem någon gång ska ni spana efter Barbarellas.


Sommarpratare

Nu har de presenterat årets  sommarpratare. Jag tycker det är så skönt att bara koppla av och få ta del av intressanta människors tankar.

Sommarpratarna kan man lyssna på varje dag i P1 kl 13.00-14.30
Juni
20 Ingvar Kamprad, Ikeas grundare (intressant)
21 Tomas Ledin, artist  (intressant)
22 Hanna Hellquist, författaren och krönikör
23 Helena von Zweigbergk, författare
24 Alexander Stubb, utrikesminister Finland
25 Malin Åkerman, skådespelare
26 Kjell Lönnå, körledare
27 Linda Olsson, författare
28 Eric Bibb, musiker
29 Hans Alfredson, författare och regissör (intressant)
30 Sofia Jannok, musiker  (intressant)

Juni
1 Erika Bjerström, journalist
2 Joe Labero, magiker
3 Cecilia Frode, skådespelare
4 Lena Philipsson, artist   (intressant)
5 Herman Lindqvist, författare   (intressant)
6 Jonas Gahr Störe, utrikesminister Norge
7 Nour El-Refai, komiker
8 Roger Wallis, professor och musikproducent
9 Malin Baryard-Johnsson, tävlingsryttare (intressant)
10 Christian Lindberg, musiker
11 Jonas Björkman, tennisspelare
12 Prinsessan Birgitta    (intressant)
13 Sara Paborn, författare
14 Katerina Janouch, författare och sexrådgivare (intressant)
15 Håkan Nilsson, vinnaren av Lyssnarnas sommar
16 Ann Heberlein, författare och etikforskare (intressant)
17 Elizabeth Gummesson, föreläsare
18 Kristian Luuk, programledare (intressant)
19 Per Olov Enquist, författare
20 Madeleine Westin, meteorolog (intressant)
21 Johan Lindeberg, modedesigner (intressant för att jag inte är modeintresserad)
22 Lasse Berg, författare och dokumentärfilmare
23 Malin Sävstam, författare och civilekonom
24 Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden
25 Morgan Alling, skådespelare (intressant)
26 Ola Salo, artist
27 Petra Mede, komiker (intressant)
28 Arash Labaf, artist
29 Mathias Dahlgren, krögare (intressant)
30 Laleh Pourkarim, artist
31 Peter Englund, författare och ständig sekreterare i Svenska Akademien

Augusti
1 Alex Schulman, medieentreprenör och bloggare
2 Anders Wall, finansman
3 Sverre Sjölander, zoolog och författare (intressant)
4 Anne Sofie von Otter, mezzosopran
5 Jerry Williams, artist
6 Johan Eliasch, affärsman
7 Jörn Donner, författare och politiker
8 Bodil Malmsten, författare
9 Anders Lundin, programledare och artist
10 Nahid Persson Sarvestani, dokumentärfilmare
11 Owe Thörnqvist, artist
12 Frida Hyvönen, artist
13 Günther Graffenberger, journalist och författare
14 Laila Bagge, talangscout och "Idol"-jurymedlem
15 Jan Guillou, författare (intressant)
16 Sommar 2009 i backspegeln