Så fel det kan bli!

Visste ni att Carl von Linné faktiskt gjorde några misstag? Han ansågs vara genialisk och hade otroligt bra minne, och förväntades ig det av andra också. Men han hade svårt att acceptera kritik och ville inte gärna erkänna när han hade fel...som till exempel när han påstod att flodhästen är en sorts råtta. Men han hade väl troligen mer erfarenhet av råttor än av flodhästar, så man får förlåta honom!
 
Men det måste ha varit ganska svårt att hitta ett system att kategorisera alla växter och djur. Enligt vissa beräkningar finns just nu 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 djur på jorden (10 miljoner biljoner biljoner) av olika form, storlek och levnadssätt. (inte olika djurarter alltså, utan individer)
 
När läkaren Alexander Fleming for på semester glömde han några odlingsplattor framme i laboratoriet. De angreps av mögel. Ur den missen föddes penicillinet som har räddat miljoner människoliv.
 
När chefen för företaget Western Union erbjöds att köpa en ny uppfinning som kallades telefon avfärdade han den som meningslös och tackade nej. och vad hade hänt om folk hade lyssnat på William Ripley år 1926, då han varnade för en stundande börskrasch?
 

Enligt BBC var det ett rejält misstag att inte bära rustning vid slaget vid Lützen 1632. Gustav II Adolf ska enligt BBC:s Charles Nevin ha tackat nej till att ta på sig rustning innan han stupade i Lützen.Den svenske kungen bar älghudskyller, en kort rock som kunde bäras som kroppspansar. Men frågan är om det inte är ett misstag av BBC att klandra kungen för att ha tackat nej till rustning. 1627 hade Gustav II Adolf sårats allvarligt vid en drabbning nära Dirschau. Kulan gick inte att ta bort, och kungen kunde efter detta inte bära harnesk.

• Harry Warner, delägare i filmbolaget Warner Bros, som 1927 sa: ”Vem i helsicke vill höra skådespelare tala?”

• Decca Records som tackade nej till Beatles med motiveringen att ”gitarrmusik är på väg ut”.

I en SvD-intervju 1996 sade ministern följande: ”Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid som det faktiskt tar åt att surfa på nätet”, sade Uusman som då var it-ansvarig minister.

 

Eller Hey Baberibas version av historiska misstag:

 


Kommentarer
Postat av: Freja

Fast misstag är bra att lära sig av!

Svar: Hahaha! Ja, det är ju sant!
Fia

Postat av: Anna

Mmmm jo jag har noterat flera misstag som Calle gjorde..men jag förlåter honom han är och förblir ett geni..

Ha..flodhästen en råtta..lite galet skoj är det..

Svar: Det är ju verkligen imponerande att han hade så goda kunskaper att han kunde börja kategorisera och systematisera som han gjorde.
Fia

2014-07-08 @ 20:43:36
URL: http://filipendula.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback