Människor och djur

Jag kan inte hjälpa att jag tycker att vi människor är barbariska bestar. Vi har varit jägare och samlare väldigt länge. När vi levde mycket primitivt gick det lite mer rättvist till eftersom vi människor varken är särskilt snabba eller starka, så varje fällt byte togs minutiöst tillvara. När vi övergick till att bli mer bofasta och alltså hägnade in djur för att ha mat, mjölk och skinn utan att ständigt behöva jaga tog vi på oss ett enormt ansvar. Jag må vara romantisk och naiv, men jag vill gärna tro att det fanns en omsorg om de inhägnade djuren, och att de nästan blev en del av den innersta kretsen, så jag gissar, hoppas och tror att de behandlades väl. När det var dags slaktades djuren, för det var så det var tänkt. Inte särskilt grymt egentligen.
När vi väl hade passerat den mörka och bestialiska medeltiden kunde man ju önska att vi hade blivit klokare i takt med evolution och mänsklig och teknisk utveckling samt ökade kunskaper om både universum och livsåskådningar.
Men det verkar som om vår empatiska förmåga krymper i takt med tiden.
De flesta människor värjer sig och tycker att lejon och krokodiler är fruktansvärt grymma djur som iskallt fäller sitt byte och sedan låter sig väl smaka. Det finns ju djur som börjar äta på sitt byte innan det har dött, och då mår många människor illa vid den tanken.
Självklart tycker jag också att det ser otäckt ut när ett rovdjur fäller sitt byte och äter upp det. Men det finns annat jag tycker är mycket värre. Rovdjuren fäller inga byten för nöjes skull. De samlar inga betar eller skallar som troféer. I ett fungerand ekologiskt system utrotas sällan arter eftersom den ekologiska balansen styr tillgång och efterfrågan på ett fiffigt sätt. När rovdjuren har ätit sitt kommer asätare och nedbrytare och tar sin del av bytet, tills allt är nedbrutet och på sikt återgår energin och mineraler mm till naturen igen.
Vi människor bedriver nöjesjakt på djur vi varken planerar att äta eller kommer att använda på något sätt, och det är inte ens så att det alltid är skadedjur som skjuts bort, utan det handlar om underhållning,
Och så finns det lyckligtvis många människor som har svårt att acceptera de slaktmetoder som förekommer, där försvaret är att det finns en rituell eller religiös förklaring. Jag har otroligt svårt att tro att det skulle stå i några heliga skrifter att det är nödvändigt att skruva fast en levande ko i en sträckbänk som vrids runt så att kon hänger upp och ned, innan man skär halsen av den (utan bedövning) för att den ska dö genom att förblöda. Annars skulle det inte få vara godkänt halalkött.
Inte nog med att det finns en massa vidriga och oacceptabla slaktmetoder. Det vidrigaste av allt är den fullständigt hänsynslösa och inhumana djurhållning som bedrivs på alldels för många ställen. Det är sorgligt att läsa på det ena stället efter det andra att vi i Sverige skulle kunna slå oss för bröstet och påstå att vår djurhållning är exemplarisk. Då glömmer man alla djurfabriker där kossorna står trångt, aldrig får komma ut på bete och röra sig, och där ingen har tid att se över deras pälsar, juver och klövar. De bara står i långa rader och producerar mat åt oss, för det måste vara så billigt som möjligt. Vi glömmer också grisfarmar där djuren lever så trångt att de trampar ner varandra, djur ligger döda och deras egna artfränder börjar äta sina egna. Det är så trångt och smutsigt att ammoniakhalten i luften börjar närma sig hälsovådliga nivåer. Vi glömmer också hönserierna där djuren är så många och lever så trångt att det också är svårt att upptäcka döda djur, och luften stinker så att lukten sätter sig i kläderna på den som bara går in en kort stund. Det andra alternativet är burhöns, där hönsen får leva i en liten bur, och så fort de har värpt ett ägg rullar det ner längs en ränna till en uppsamlingsplats. Allt för att förhindra att träck ska förorena äggen.
Det FINNS ansvarsmedvetna djuruppfödare och kött- och äggproducenter. Men vi måste vara noga med att kolla varifrån vår mat kommer, och vi måste vara beredda att betala lite extra för att producenten ska kunna föda upp sina djur på ett bra sätt.

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Har du läst Snabbmatslandet? Man kan bli vegetarian för mindre.

Postat av: frktjatlund

Har du läst Snabbmatslandet? Man kan bli vegetarian för mindre.

2012-03-02 @ 11:48:24
URL: http://frktjatlund.wordpress.com
Postat av: Anonym

Det var ett glödande inlägg. Tack!

Kan du inte skicka in det till någon större dagstidning, så många får läsa?

2012-03-02 @ 16:28:05
Postat av: Lissen

Bra skrivet på ett engagerande sätt.Man blir skrämd över hur djur behandlas och över vad man stoppar i sig.Ha en fin helg. Kram Lissen

2012-03-02 @ 20:53:37
URL: http://lissento.blogg.se/
Postat av: Anna ..tassar in..

Du är en skribent av rang Fia..jag instämmer och kan bara säga typ Amen!!Jag packade upp kött idag..det stod att läsa på paketet.. ursprung Sverige..uppfött på Gotland..frigående djur..jag blev så innerligt glad. Inte för att jag är säker på att dessa djur slaktats på korrekt sätt..men jag inbillar mig att Gotlänningar aldrig skulle plåga sina älsklingar..Tänk jag läser alltid o begrundar .. innehåll ursprung o all info som finns att få..med medvetenhet kanske vi kan vända trenden..jag hoppas o tror.Jag njuter av ditt ordval..av ditt språk som är så vältaligt så intelligent. Du kan du magistern..mmm sannerligen är det så.

2012-03-02 @ 21:47:33
URL: http://filipendula.blogg.se/
Postat av: Ylva

Hurra för bra skrivet!...och skäms gör jag också nu för att vi tummar på att bara köpa KRAV-kött. Dock köper vi endast KRAV-ägg. I alla fall en start mot en bättre väg.Jag ger nu ett löfte om att bli bättre på att välja KRAV oftare/alltid!Håller med föregående talare, skicka in till stor tidning/blogg. Publicera't!

2012-03-03 @ 00:26:53
Postat av: carolina

Jag får väll räkna mig till den sida som producerar det ni/vi äter. Jag kan bara hålla med...tyvärr har vi små producenter allt för lite att säga till om när djuren väl lämnat gården. Men det hemskaste av allt är att snart finns det inga små producenter kvar på grund av dålig lönsamhet. Sorgligt....javisst....men tyvärr är det verkligheten.2012-03-03 @ 07:31:27
URL: http://nilspersgarden.blogspot.com
Postat av: Anna-Lena

Hoppsan, mitt namn kom inte med. Det var jag som kommenterade ovanför, och som tyckte att du skulle sätta in det i tidningen.

Har du gjort det än? För det är ju så bra skrivet och sant och riktigt.

2012-03-03 @ 08:38:53
URL: http://mammselen.blogg.se/
Postat av: E M M E L L Y

Vi är lite barbariska ibland haha ;)

2012-03-03 @ 08:40:40
URL: http://emmellys.blogg.se/
Postat av: E M M E L L Y

Vi är lite barbariska ibland haha ;)

2012-03-03 @ 08:40:40
URL: http://emmellys.blogg.se/
Postat av: karolinajonsson

Sugen på att tävla? :DVinn ett valfritt iphoneskal på min blogg;

http://jonssonsfoton.blogg.se/2011/december/utkast-dec-12-2011.html#commentVinn ett sminkkit;

http://jonssonsfoton.blogg.se/2012/february/vinn-sminkkit.html#commentEller varför inte ta en titt på min bloppis?

http://jonssonsfoton.blogg.se/category/bloppis.htmlWOOPWOOP, ha det så bra! Och sorry om du inte gillar reklam ;*

2012-03-03 @ 11:31:42
URL: http://jonssonsfoton.blogg.se/
Postat av: Anna T

Jättebra inlägg!

Har varit vegetarian i snart 5 år och djurrättsaktivist i nästan lika länge och tycker det är fruktansvärt hur vi människor behandlar djur både för mat och de hemska människor som dödar för nöje eller för pengar. Härligt att läsa att fler känner detsamma <3

2012-03-03 @ 14:41:40
URL: http://annatjernstroms.blogg.se/
Postat av: beciell

VAR MED OCH TÄVLA OM ETT PAR SPRILLANS NYA RAY BAN SOLGLASÖGON i min blogg: http://beciell.blogg.se/2012/march/bloggtavling-vinn-ett-par-ray-ban-wayfarer.html

2012-03-03 @ 18:15:10
URL: http://beciell.blogg.se/
Postat av: Klaudia & Isabel!

Hej ! Vad gullig & bra blogg måste vi säga!

besök gärna våran & kommentera & följ den .

Vi försöker nämligen få fler besökare så att vi kan börja

starta tävlingar & en massa roliga grejer som ni kan få vara med på

, så besök & kommentera

& försök att följ , vi gör alltid detsamma på din blogg !

Dessutom uppdaterar vi jätte mycket så

Kramar / Isabel & Klaudia :)http://ajdee.blogg.se !

2012-03-03 @ 21:01:05
URL: http://ajdee.blogg.se/
Postat av: Moa

en gång när jag kollade på ett naturprogram så följde vi sälarnas liv, och så filmade dom in när en haj åt upp sälen. jag förstår att det är naturens väg och så men jag kan bara inte låta bli att känna mig så dålig när jag kollar för jag vill bara rädda den. Människan är det värsta och hemskaste djuret som finns , jag vill vara träd i mitt nästa liv :(dessutom så börjar jag stört grina när folk tar upp mink farmerna. fattar inte att man kan vara så hjärtlös och elak.

2012-03-03 @ 21:09:14
URL: http://moiish.blogg.se/
Postat av: linda hansen

hej!

2012-03-04 @ 00:54:34
URL: http://lindahanseen.blogg.se/
Postat av: PESSYS

Gokväll! Allt bra med dig? Väldigt fin blogg har du! KRAM

2012-03-04 @ 01:56:05
URL: http://pessys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback