Eget vin

I somras kunde vi plocka massor av vinbär på våra vinbärsbuskar. Man kunde plocka liter efter liter utan att det syntes på buskarna. Det var fullt av bär på alla buskar. Vi försökte komma på hur vi på bästa sätt skulle ta var på alla bär. Det blev saft och mos och sylt och dessutom blev det en sats vin.
Den satsen fick stå och puttra ett tag, därefter tappades det på flaska, och det har fått stå nere i källaren i ett antal månader, men nu är det färdigt. Och riktigt gott!
 

Världens bästa loppis!

Jag har ett riktigt smultronställe när det gäller loppisar. Kan tyvärr inte avslöja var det ligger, för så fort man avslöjar sina bästa platser blir de trendiga och väldigt dyra. Det här är ett underbart ställe som ligger långt inne i de värmländska skogarna. Det öppnar säsongen till påsk, så jag har längtat och väntat på säsongsstarten i flera månader.
Idag var det dags att fynda igen. De bästa fynden var en fin lampa för 50 konor och en drös trasmattor för 10-40 kronor. Det bäst av allt är att man kan slå siig ner på loppisen och köpa två kaffe, två korvar med bröd och två våfflor för 80 kronor. 
Drömpriser för en stockholmare.
 

På väg mot våren!

Även om det är lite jobbigt att köra bil när de långa, sneda solstrålarna bländar och förblindar är det alldeles fantastisk att vara på väg mot ljusare tider.
 
 

Filmtips: "The shape of water"

The Shape of Water är en amerikansk romantisk fantasyfilm från 2017, som hade svensk premiär 14 februari 2018.  Det är Guillermo del Toro som har regisserat filmen. Den belönades med Guldlejonet på Filmfestivalen i Venedig 2017. Vid årets Oscarsgala var den nominerad till tretton Oscars, och vann fyra av dem.

 Jag förstår verkligen att den har fått många priser. I vanliga fall blir jag totalt uttråkad av fantasyfilmer, men den här var fascinerande från början till slut.

Filmen utspelar sig under Kalla kriget i Baltimore år 1962. Elisa är en stum vaktmästare som jobbar på ett statligt laboratorium. En dag upptäcker hon ett hemligstämplat experiment som verkar vara en humanoid amfibie. Hon börjar besöka varelsen i hemlighet och med tiden blir hon förälskad i den. När hon inser att forskare tänker döda den planerar hon att befria varelsen.

Det är spännande och gripande att se hur Elisa kan kommunicera med teckenspråk med några få av sina vänner, men den laddade relationen med varelsen är så vacker. De lyckas nå varandra och med blickar och kroppsspråk förstår man hur förälskade de är. Jag trodde först att det skulle bli en slags variant på "Skräcken i den svarta lagunen", men även om det finns vissa likheter mellan de båda sjövarelserna, så är olikheterna i historien betydligt fler.

Det är många som gör sevärda rollprestationer, med både goda och onda pengar. Det är folk som kämpar om prestige, pengar och politik. Spännande, annorlunda och sevärt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Expeditionen - min kärlekshistoria

Tänk att en bok som är en blandning av faktabok och skönlitterär skildring, som handlar om en expedition där man vet hur det gick, kan bli så spännande.
Jag fick boken "Expeditionen - en kärlekshistoria" i födelsedagspresent från en vän, i ett paket som låg i brevlådan en vacker dag. Det är en relativt tunn bok, med ganska oansenligt omslag, och ganska många  sidor i boken består av tabeller med knastertorra fakta om väder, temperaturer, kläder, skador och mat för expeditionen, Boken är inte skriven med cliffhangers eller överdriven  dramatik, men ändå kunde jag inte slita mig från boken.
Jag tror att det beror på att Bea Uusman själv var besatt i femton år av att ta reda på allt om Polarexpeditionen, och hon använde sig av sina medicinska kunskaper i egenskap av läkare för att analysera information hon fick fram. Hon har letat fram all dokumentation som finns från resan, alla fynd som fortfarande går att granska och analysera och hon har åkt till ön  där expeditionen förliste för att leta spår och fakta, och det hon inte har kunnat analysera själv har hon tagit hjälp av diverse andra experter för att vrida och vända och tänka nytt.
Mycket läsvärd, man får lust att åka till den karga ön för att se allt med egna ögon.
 
 
 

Tekniklektion

Stämningen var hög när ett gäng tolvåringar fick en låda elektriska prylar och en kasse verktyg och full frihet att skruva isär allt för att försöka komma underfund med hur allt fungerar. Det var precis lika spännande för oss vuxna. Man funderar alldeles för sällan hur hårtorken, smörgåsgrillen, strykjärnet eller telefonladdaren egentligen fungerar.