Filmtips: "The shape of water"

The Shape of Water är en amerikansk romantisk fantasyfilm från 2017, som hade svensk premiär 14 februari 2018.  Det är Guillermo del Toro som har regisserat filmen. Den belönades med Guldlejonet på Filmfestivalen i Venedig 2017. Vid årets Oscarsgala var den nominerad till tretton Oscars, och vann fyra av dem.

 Jag förstår verkligen att den har fått många priser. I vanliga fall blir jag totalt uttråkad av fantasyfilmer, men den här var fascinerande från början till slut.

Filmen utspelar sig under Kalla kriget i Baltimore år 1962. Elisa är en stum vaktmästare som jobbar på ett statligt laboratorium. En dag upptäcker hon ett hemligstämplat experiment som verkar vara en humanoid amfibie. Hon börjar besöka varelsen i hemlighet och med tiden blir hon förälskad i den. När hon inser att forskare tänker döda den planerar hon att befria varelsen.

Det är spännande och gripande att se hur Elisa kan kommunicera med teckenspråk med några få av sina vänner, men den laddade relationen med varelsen är så vacker. De lyckas nå varandra och med blickar och kroppsspråk förstår man hur förälskade de är. Jag trodde först att det skulle bli en slags variant på "Skräcken i den svarta lagunen", men även om det finns vissa likheter mellan de båda sjövarelserna, så är olikheterna i historien betydligt fler.

Det är många som gör sevärda rollprestationer, med både goda och onda pengar. Det är folk som kämpar om prestige, pengar och politik. Spännande, annorlunda och sevärt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback