Före - efter

 
Köket har genomgått en renovering. På golvet var det en plastmatta som skulle se ut som ett trägolv. Det var ganska slitet och tråkigt och svårt att hålla rent, eftersom ytskiktet var slitet.
På väggarna var det en väldigt fin blå tapet, men tyvärr var den inte fräsch längre, eftersom den var från den senaste renoveringen på 80-talet.
Här stod två högskåp, där det ena var städskåp och det andra skafferi. Skåpen plockades bort så att det skulle gå att lägga det nya golvet över hela rummet.
 
Alla som har hälsat på har älskat det här köket, för det har haft stor charm, med den lantliga stilen, med vedspis och hemtrevlig känsla. Man har verkligen kunnat förstå hur glad den gamla damen som bodde här, kände sig när det här köket var nyrenoverat. Det har varit väldigt mysigt och hemtrevligt, men de slitna ytorna har gjort att det har varit svårt att hålla det fräscht. Vi var angelägna om att inte förändra den gamla stämningen och skapa ett nytt kök som inte stämmer överens med husets historia.
I det här hörnet stod kyl och frys. Allt står nu utspritt på olika ställen i huset. Det har varit lite knepigt att flytta undan allt, för det måste vara tomt när hantverkarna kommer, men samtidigt måste det vara framkomligt på övriga ställen i huset, där de ska kunna ha både material och verktyg för renoveringsarbetet. Kylen och frysen har fått stå inne i vardagsrummet.
Här syns det gamla golvet, den gamla köksbänken och det gamla blå kaklet. De gamla köksluckorna är fina med sina spegellister, men även där är det svårt att hålla rent.
Samma plats men ur en annan vinkel. Det fanns en spis från 80-talet i huset när vi köpte det, och den har funkat ganska bra. Men eftersom vi lagar mycket mat, och bakar mycket kändes det lite jobbigt när det var ojämn värme i ugnen, och plattorna hade tappat lite kraft. Så vi köpte en ny hällspis med vamluftsugn i somras. Den nya spisen är lite högre än den gamla, så bänken bredvid spisen är lite lägre. Det ska åtgärdas vid renoveringen.
Här har det nya golvet kommit på plats! Det är ett furugolv, och vi ville helst inte lacka det, men vi vill ha en slistark yta, så vi har behandlat golvet med två lager oljevax med lite vitpigment. Det står emot smuts och fukt på ett bra sätt, det kommer inte att gulna så tråkigt som lackade furuytor kan göra, och det är otroligt skönt att gå på. Det nya golvet ligger ovanpå det gamla, så det har blivit mycket varmare i huset. Det är inga problem att gå barfota där även om snön ligger tjock utanför fönstret. Tidigare var man tvungen att ha raggsockor på sig när det var kallt.
Här har processen på väggarna satt igång. Den nya tapeten bredvid den gamla blå. Den gamla var verkligen fin, men det gick inte att hitta det mönstret någonstans, och så är det självklart kul att få se en förändring när man renoverar.
Här har det gamla blå kaklet plockats bort. Man kan också se att bänken bredvid spisen har höjts upp till samma nivå. Och så ser man den nya bänkskivan under skärbrädan. Den gamla bänkskivan var en slags fejkmarmor, men den nya är en ekskiva. Även den är behandlad med oljevax med vitpigment.
 
Här har den nya tapeten kommit upp i hörnet där kyl och frys ska stå. Det blir väldigt ljust och fint i köket.
Här har processen med de nya kakelplattorna startat.
Nu ska det bara torka innan fogmassan ska kladdas dit. Det var lite knepigt att hitta raka linjer i ett gammalt hus, där väggarna buktar sig lite, och där man inte kan vara säker på att alla linjer ar raka.
Vi kunde inte åka till stugan varje helg, eftersom det var svårt att vistas där, mitt i ett byggprojekt. Men när golvet väl var på plats kunde vi åka dit, även om det blev ett primitivt liv med ett väldigt stökigt hus och saker utspridda på konstiga ställen. I Stockholm hade vi varit på ett fik och köpt så goda karlsbaderbullar, så trots röran i huset fick det bli bullbak, så att vi kunde bjuda grannarna på lite fika mitt i byggstöket.
Diskbänkshörnan med nytt kakel och den nya bänkskivan. Det är inte färdigtapeteserat än, och luckorna är inte fixade alls.
Vi fick ett par fina ullhjärtan av grannarna. De fick självklart en hedersplats i köksfönstret.
Vi hann tapetsera ungefär halva köket den första helgen, och då kunde vi bära tillbaka kyl och frys. Det började arta sig, men det var frustrerande att behöva åka iväg innan det var klart.
Den här helgen fanns det tid att fortsätta arbetet.
Sådär ja! Nu är både kakel och tapeter på plats.
Jag blev så förtjust i det här skåpet i en loppisbutik för några år sedan. Det saknade hyllplan, så jag fick köpa det för 100 kr. Vi beställde glashyllor hos en glasmästare och har använt det som bokskåp i vardagsrummet, men nu fick det hamna på köksväggen, som förvaring till olika glas och skålar.
I väntan på ett platsbyggt, riktigt skafferi får förvaringen se ut så här i skafferihörnan.
Skåpet passade så himla bra i köket!
Här är allt på plats igen. Alla burkarna ovanpå skåpet är nydiskade och det är en skön känsla att veta att ovansidan på skåpen också är ordentligt skurade.
Och sanrt är det påsk!
Snickarna hade råkar välta ett skåp uppe i vår snickarbod, så alla skruvar, muttrar, spikar, krokar, hakar och andra småprylar hade ramlat ut. De hade plockat upp allt, men det låg ihopblandat i en salig röra, så vi fick sätta oss och sortera allt. Puh!
Vi har ju inget skafferi än, och den gamla kryddhyllan är nedplockad, så vi får hitta fungerande förvaring på annat sätt så länge,
Skönt att pusta ut i fem minuter och njuta av friden utanför fönstret.
Den provisoriska förvaringen i avsaknad av skåp märks på olika sätt. Alla burkar och gamla glassförpackningar är guld värda för att hjälpa till att skapa ordning.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så himla himla fint det blir! Tycker ni lyckas så himla bra med att göra nytt, men ändå behålla den gamla känslan. Längtar efter att komma upp och se slutresultatet!

2023-04-26 @ 18:33:18
Postat av: Anonym

Ovan var från mig! /Dotter 3

2023-04-26 @ 18:34:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback