Omtalat ”Vinter i P1”

De senaste dagarna har det talats en del om Jenny Strömstedts vinterprat, och Elisabeth Höglunds kommentar till pratet.
Jenny Strömstedt berättar om olika minnen från sin tid som journalist, och hon berättar dessutom om en jobbig händelse då hon utsattes för ett övergrepp på en studentfest. Hon hade varit glad och flörtig, och druckit för mycket vin tillsammans med en kille på festen. När hon blev så berusad att hon var nästan medvetslös bar killen iväg med henne, klädde av henne och började försöka genomföra sex med henne. Hon kvicknade till och lyckades avbryta våldtäktsförsöket. Efteråt lade hon skulden och skammen på sig själv, och bagatelliserade det han gjort.
I samband med Metoo började det gamla minnet dyka upp, och hon såg händelsen ur ett annat perspektiv. Hon skämdes för att hon hade tagit på sig skuld och skam, och kunde påbörja en mental process i enlighet med budskapet i Metoo.
För er som vill lyssna på vinterpratet finns här,
https://sverigesradio.se/avsnitt/jenny-stromstedt-vinterprat-2022)
och avsnittet om studenthändelsen börjar ca 1 tim in i programmet.

Och nu kommer vi till Kerstin Höglund, som i ett förskräckligt inlägg på sin blogg uttrycker en skrämmande syn på våldtäktsoffer och den gamla förlegade inställningen att kvinnan får skylla sig själv om hon är flörtig, finklädd, berusad. (https://elisabethoglund.se/blogg/nu-ar-jag-trott-pa-alla-kvinnor-som-ska-bekanna-att-de-har-utsatts-for-sexuella-overgrepp-i-ungdomen-vem-f-n-utsatte-sig-inte-for-risker-nar-man-var-ung-och-dum/)
Det är så tråkigt att inse att vi har så mycket av jobbet kvar med att vända den gamla tunga skutan med förlegade åsikter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback